Slovenija

STA še vedno čaka na plačilo

Ljubljana, 08. 01. 2021 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona ostaja brez proračunskih sredstev za izvajanje javne službe, so potrdili v vodstvu STA. Zakonsko določen znesek bo STA zato nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali na Ukomu. Po mnenju vodstva in zaposlenih na STA je vladino nespoštovanje zakona poraz pravne države.

Po oceni Ukoma je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zakonsko določen znesek bo STA zato nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali.

Po ustavitvi financiranja izvajanja javne službe STA s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom) je namreč DZ konec decembra potrdil sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA. Na predlog koalicijske SMC so v izogib različnim interpretacijam vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

STA še vedno čaka na plačilo.
STA še vedno čaka na plačilo. FOTO: Bobo

"Iz pogodbenega razmerja, v katerem je Ukom izpolnjevanje svojih obveznosti lahko pogojeval z izpolnjevanjem obveznosti STA, se je spremenilo v upravno razmerje, v katerem je njegova obveznost financiranja STA nepogojna in v višini, ki jo enostransko določi STA v svojem poslovnem načrtu," so zapisali na spletni strani vlade. 

Sprememba financiranja je tako odprla vprašanje, ali je slednje skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zakonsko določen znesek bodo STA nakazali takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali v Ukomu.

Sedmi protikoronski zakon, s tem pa tudi omenjena določba, sta sicer začela veljati zadnji dan lanskega leta, sedemdnevni rok za poplačilo zaostalih terjatev STA do vlade se je tako iztekel.

Ukom je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. K sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto ni pristopil.

Financiranje je ustavil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica.

Služba vlade za zakonodajo je med drugim ugotovila, da bi ustavitev financiranja STA in posledična ustavitev javne službe STA pomenila nezakonito stanje.

Po mnenju vodstva in zaposlenih na STA vladino nespoštovanje zakona poraz pravne države

Predstavniki vodstva in zaposlenih na STA menijo, da je vladino nespoštovanje sedmega protikoronskega zakona, ko v roku ni poravnala zaostalih finančnih nadomestil STA za opravljanje javne službe, poraz pravne države. Prepričani so tudi, da Ukomovo iskanje mnenja o izplačilu na Evropski komisiji pomeni le zavlačevanje in finančno izčrpavanje STA.

Opozarjajo tudi, da bo škoda enormna, "še posebej, če se izkaže, da Evropska komisija ne bo imela pripomb na izvajanje zakona". "Nikakor pa to ne more biti izgovor za neplačevanje agencijskih tržnih storitev za vladno administracijo, ki jih vlada prav tako ne plačuje," so zapisali.

STA je že 43. dan brez plačila za delo, ki ga opravlja kljub prekinjenemu financiranju, posledice takšnega ravnanja pa "so lahko ustavitev izvajanja javne službe STA in prenehanje delovanja nacionalne tiskovne agencije", pravijo. Ob tem opozarjajo, da bi to pomenilo izjemen izpad obveščanja javnosti o dogajanju v Sloveniji in po svetu, posledično pa velik udarec za podobo demokratične Slovenije.

Sindikat novinarjev Slovenije po tem, ko tudi po izteku roka iz PKP7 vlada Slovenski tiskovni agenciji (STA) ni plačala obveznosti, pričakuje, da bo vlade izpolnita zakonske in pogodbene obveznosti do STA. Opozorili so, da vlada in urad vlade za komuniciranje ogrožata socialno varnost približno 100 zaposlenih in sodelavcev STA ter njihovih družin.

Poslanci SMC: Gre za zavlačevanje in izogibanje zakonskim obveznostim

V poslanski skupini SMC so prepričani, da pri spremembi financiranja STA s sedmim protikoronskim zakonom ne gre za nedovoljeno podeljevanje državne pomoči, ampak za plačilo zapadlih obveznosti, ki STA pripadajo in so bila s strani Ukoma nezakonito zadržana. Ocenjujejo, da gre za zavlačevanje in izogibanje izpolnjevanju zakonskih obveznosti.

"Plačilo zapadlih obveznosti za dokazano opravljeno javno službo ni in ne more biti državna pomoč Gre za zavlačevanje, izogibanje ter kršenje zakonodaje. To je žalitev tudi za #Zimbabve," je zapisala Janja Sluga

V LMŠ pozvali vlado k plačilu obveznosti do STA in zagotovitvi financiranja

V LMŠ menijo, da je nedopustno, da vlada, ki je v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji dolžna zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, ignorira tudi določbe PKP7. Vlado so pozvali, naj plača zapadle obveznosti in zagotovi financiranje za 2021.

Zapisali so, da je 66. člena zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19 (PKP7), v skladu s katerim je ustanovitelj v sedmih dneh po uveljavitvi zakona Slovenski tiskovni agenciji (STA) dolžan zagotoviti neizplačan znesek nadomestila za opravljanje javne službe v letu 2020, nedvoumen.

"Opisano početje je nov poskus očitnega finančnega izsiljevanja ter nadaljevanje političnega pritiska na neodvisen medij, zavezan verodostojnemu informiranju javnosti, ne pa željam, pričakovanjem in (samo)volji vlade. Ta z ignoriranjem zakona hkrati kaže tudi svoj zaničljiv odnos do pravne države in institucij," izhaja iz javnega poziva, ki so ga objavili na spletni strani.

Mesec: Česar ta vlada nima pod kontrolo, je treba uničiti

Koordinator Levice Luka Mesec je spomnil, da je država STA financirala vse od osamosvojitve, direktor Ukoma Uroš Urbanija pa bi zdaj šel po soglasje v Bruselj, češ da ga skrbi, da je to nedovoljena državna pomoč. "Stvar je precej preprosta: česar ta vlada nima pod kontrolo, je treba uničiti," je zapisal v odzivu. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medo357
09. 01. 2021 10.04
-1
Spet nekdo želi mastno služiti na račun neprofitne najemnine. Namesto, da se Erika in drugi polit-novinarji ukvarjate s palčkami za 10 centov in ustvarjanjem anarhije, raje preberite uredbo in zakon. Tedaj boste hitro ugotovili veliko ribarjenje v kalnem neprofitnih oligarhov globoke države. V tretjem členu je zapisano, da je najvišja neprofitna najemnina lahko 4,68 % vrednosti stanovanja. Glede, da smo silne milijone porabili za vrednotenje nepremičnih, lahko to sedaj s pridom uporabimo. Saj so točke in vrednost točke nateg brez primere. Bom poskušal biti čim krajši. Če bi upoštevali vrednost stanovanja in teh 4,68%, bi morala bila neprofitna najemnina v prestolnici 2x višja kot nekje v Rovtah. Sedaj pa je enaka v obeh krajih, v določenih primerih (poslanska stanovanja) je celo nižja v prestolnici. Pri tem poslanci verjetno dobijo za to najemnino opremljeno stanovanje, v Rovtah pa neopremljeno, kjer ti lastnik ne zamenja niti pokvarjenega kotlička, kaj šele dotrajanih oken,... O točkah več kdaj drugič, tu le to. Točkovanje naj bi upoštevalo tudi starost stanovanja, ampak so lobisti globoke države v predpise Veselo vrinili besedico LAHKO in sedaj glede na to vrinjeno besedico lastnik stanovanja ni več dolžan vsakih 5 oz. 10 let na novo preveriti točk in ustrezno znižati najemnino glede na preostalo vrednost stanovanja. Sedaj mora najemnik sam plačati točkovanje, če želi najemnino skladno s predpisi. To se seveda posamezniku ne izplača, saj je cena točkovanja verjetno več 100 €, za prihranek nekaj evrov in to bi moral plačevati vsakih 5 let. Eklatantna kraja brez primere. Prav bi bilo, da se denar pobran od davka – nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in najemnin, namensko uporabi, tudi za gradnjo novih stanovanj, ne le za lagodno Veselo življenje oligarhov.
medo357
09. 01. 2021 10.11
cakra
08. 01. 2021 21.11
+4
V jedrni Evropi bi ta direktor ostal čez noč brez službe tam se ve kdo pije kdo plača. Še smo res daleč od te jedrne Evrope.
User300173
08. 01. 2021 20.13
-7
Ta vlada je totalno odtrgana. Od 2011 dobivajo sredstva STA, železnice, Pošta, RTV...itn. in ni bilo sporno, sedaj je in to samo za STA? Neupoštevanje Zakona, izigravanje institucij, samovolja kaplarja in njegove kamarile. Kdaj bo konec te lakrdije in naj nekdo spravi tega kaplarja na psihiatrijo ali Dob, vseeno, samo naj izgine s tega obličja in javnega življenja.
malaraja
08. 01. 2021 19.36
-5
Cela SDS trola nocoj in se tekmuje, kdo bo bolj užalil STA in kdo bo čivknil višjo plačo direktorja. Pa vsi vejo, da lažejo. Težak poklic je SDS, ampak nekdo to mora delat, a ne? S celim svetom je vse narobe, vaš pravnomočno obsojeni kumrovški diplomiranec je pa svetnik 👏. SMS, kako dolg se bodo še norčevali iz vas in naroda?
ni_mi_vse_eno
08. 01. 2021 19.23
+7
Direktor STA Bojan Veselinovič lani zaslužil preko 100 tisoč evrov, kar znaša 155 pokojnin. Zato pa noče dati računov UKOMU, to je jasno.
murglpal?ek
11. 01. 2021 14.30
Najverjetneje je znesek krat3........kaj pa provizije za lažnivo poročanje v prid levakov? tudi to mora biti zasoljeno....drugače pa mesečnik najbrž ne pogleda v košaro kaj je kupil , temveč samo plača!!!!! če verjameš!
1955123
08. 01. 2021 18.33
+9
Ti levičarji bi še vedno radi živeli na tuj račun.Kajti vsak povprečno pismen zemljan lahko vidi,dalj časa so bile leve vlade na oblasti bolj so šle države v maloro. Venezuela.Nikaragva ,Cuba,S.Koreja.
Levcekk
08. 01. 2021 18.20
-6
Fasisti ne marajo medijev in resnice.Mogoce bodo raje nad njih poslali fasisticno Policijo,Sovo itd..
Madžaroš
08. 01. 2021 18.22
+3
le hitro na zdravljenje da ne boš še kakšnih neumnosti po lublan delal
Belabreza
08. 01. 2021 18.19
-3
A ta zombi urbanija še kar vztraja ob pomoči maršala twitkota, seveda. Samo demokracija po ameriško reši narod te kriminalne vlade.
Madžaroš
08. 01. 2021 18.16
+5
ja najlepše je čakat da ti država vrže dnar... 👏👏👏👏👏👏 najbolje da država vrže vsem denar tko da tudi drugi ne bomo več rabili delat in si bomo cele dneve sončili taz..no
Jožajoža
08. 01. 2021 18.14
-4
ne bo dal,dasiravno je zakonsko določeno.slovenski tramp nam je ugrabil državo in uničil delo slovenskih strank.
janez horvat
08. 01. 2021 18.02
+7
"Plačilo zapadlih obveznosti za dokazano opravljeno javno službo ni in ne more biti državna pomoč Gre za zavlačevanje, izogibanje ter kršenje zakonodaje. To je žalitev tudi za #Zimbabve," je zapisala Janja Sluga. Žalitev za pravno državo, kar naj bi Slovenija bila, je zagovarjanje nizpolnjevanja pogodbe s strani STA. STA bi že zdavnaj imel denar, če bi posredoval podatke, ki jih po pogodbi mora dati. Zakon STAgen govori o tem, da mora država primerno financirati STA. Na podlagi česa se to izračuna, pa govori pogodba. UKOM več ne želi dajati denar na pamet.
krmeki
08. 01. 2021 18.00
-3
Poslanci SMC pa spet brez hrbtenice gledajo v tla. Do kdaj bodo še trpeli ta ponižanja
Skunk Works
08. 01. 2021 18.04
+4
Res je, tile KUL-ovci so šli čez vsako mero, saj v SMC niso kot neke pro....tke naprodaj...
Uporabnik543728
08. 01. 2021 17.53
+4
Neuradno: tovrstno financiranje STA bi lahko pomenilo nedovoljeno državno pomoč, zato vlada čaka na zeleno luč Evropske komisije.
staridida
08. 01. 2021 17.52
+4
Kk bojo izstavili račune, bojo dobili plačilo-kaj je tu narobe...
Belabreza
08. 01. 2021 18.21
-3
Kaj bevskaš nekaj, o čemer nimaš pojma. Račune bodo polagali tistim, ki so za to pristojni, zombi urbanija je daleč od tega, da bi mu kdorkoli polagal račune. Ko jih bo on predložil vsem nam, koliko je zaslužil z oddajo ute na Veliki Planini, potem se lahko pogovarjamo.
bonkintos
08. 01. 2021 20.09
+2
Belabreza...vidim ,da si razgledana...KDO JE DO SEDAJ NAKAZOVAL DENAR STA-JU...ODGOVORI..
Belabreza
09. 01. 2021 09.56
+1
Nekaj vem, vsega pa ne. Zagotovo vem to, da je STA državna agencija, denar dobi od države, takšna je pogodba, odgovarjati pa mora vladi in nadzornemu svetu, NIKAKOR pa ne neki zombi figuri na čelu ukoma. Ni član, vlade, ni v nadzornem svetu in tudi ni LASTNIK STA, za kar se tako vehementno proglaša. Lastniki smo mi, državljani. Toliko v vednost.
123soba
08. 01. 2021 17.49
+6
Za 8.000 evrov mesečne plače na STA lahko tudi kaj naredite. Do sedaj ste bolj malo.
Bofur
08. 01. 2021 17.48
-6
Zakon o STA je vse določil in v njem vse piše. Zakon o STA terja od vlade, da zagotovi primerno financiranje STA !!! Direktor Ukoma se spreneveda. Pač gre za to, da Janša ne more zamenjati direktorja STA, ki mu pa itak LETOS poteče mandat, ker to lahko naredi le prek Državnega zbora, v katerem PA NIMA VEČ VEČINE .... Kakšni "zahtevani podatki", to je le medijski obrat ... enak tistemu, da so v ameriški kongres vdrli "levičarji" :))))))
INAZ
08. 01. 2021 17.53
+5
Pa kakšen je to diktator, ki ne more zamenjati direktorja STA in RTV?
brillen
08. 01. 2021 17.54
+3
Bofurček ne smeši se s tem komentarjem no.
jackgaton
08. 01. 2021 18.24
+3
direktor STA bo najprej pojasnil zakaj financira neokomunajzerski tednik Mladino
Belabreza
09. 01. 2021 09.58
+1
Če bi imel maršal twito večino v državnem zboru ali v NS STA in RTV, bi že zdavnaj zamenjal direktorja STA in tudi RTV, ampak se zaveda, da tega nima in zato tako podtalno dela STA in državi v škodo.
brillen
08. 01. 2021 17.42
+11
Če bi imel tisti šalabajzarski direktor čiste papirje bi jih že pokazal, pa še vedno nič. Že ni vse čisto. Je pa res, da si za svojo "profesionalnost" ne zaslužijo niti centa.
proofreader
08. 01. 2021 17.44
+4
Problem so računi, ki jih levi mediji ne plačujejo.
marmilan
08. 01. 2021 17.44
-5
Lopovi pač lopove zagovarjate, to je pač svečkarska mafija, ki bi morala biti v arestu.
Bofur
08. 01. 2021 17.36
-6
Zakon o STA je vse določil in v njem vse piše, tudi to da vlada MORA ZAGOTOVITI "primerno financiranje" !!! Mora. To je njena zakonska obveza. Ne njena izbira. Direktor Ukoma in z njim celotna tviter koalicija se spreneveda in debelo laže. Pač gre za to, da Janše ne more zamenjati direktorja STA, kar je njegov osnovni cilj, ker to lahko naredi le prek Državnega zbora, v katerem PA NIMA VEČ VEČINE .... Vlada ne rabi Sedmi Protikoronski Zakon, da bi financirala STA, ahahahahaha. To je kot da bi vlada prek protikoronske zakonodaje izplačevala plače učiteljem ali zdravnikom ...
proofreader
08. 01. 2021 17.41
+10
Pogodba določa tudi da STA mora odgovarjati na zahteve UKOM, sicer se pogodba prekine.
Bofur
08. 01. 2021 17.43
-10
Pogodba, ki je Urbanija NI PODPISAL !!!!!!, ne more določati nečesa, kar ne določa Zakon o STA !!! To je protiustavno. Zakon o STA določa kot obvezo, da vlada zagotovi primerno financiranje STA.
Skunk Works
08. 01. 2021 17.46
+9
Desničarji in podjetniki ustvarjajo delovna mesta v skladu s prostotržnimi in ekonomskimi zakonitostmi, katera so ozko omejena z ekonomsko računico, levičarji ustvarjajo delovna mesta "z zakonom", v JS ali izven, v raznih agencijah in podobno, denar in ekonomska računica, narejeno, oddelano za plačo in efektiva, jih pri tem niti najmanj ne zanimata, vse mora biti "po zakonu", plače na teh delovnih mestih izplačana pravi čas "po zakonu", in če umanjka denarja, če so ga preveč zagonili, se pač nabije nove davke ljudstvu.....Evo to je ena izmed ločnic, ki nas vedno bolj ločuje..... Zato se levi tako bojijo prostega trga in so tam nesposobni delovati, delujejo lahko samo na delovnih mestih, ki jih nekritično plačuje državni proračun, oziroma tam lahko uspešno deluje vsako tele, saj (ne)efektivnost, (ne)učinkovitost, (ne)sposobnost, lenoba, predvsem pa denar za vse to plačevati, ni noben problem....
jackgaton
08. 01. 2021 17.35
+9
pokončna drža JJ .... genialno .. noben ne bo izsiljeval ..... če komu ni všeč več v vladi nej spoka kufre ...... pa kaj mislite da se bo JJ požrl za oblast ....
rb63
08. 01. 2021 17.41
-7
jackgaton
08. 01. 2021 17.43
+3
ista plača če si v vladi in delaš cele dneve ali opoziciji in se čohaš .....
Bofur
08. 01. 2021 17.43
-7
Potem pa naj JJ ODSTOPI !!! In konča to agonijo.
jackgaton
08. 01. 2021 17.45
+6
rb63 .... delovanje JJ ne kaže ravno da bi se zelo bal če ga zminirajo sploh pred glasovanjem o zaupnici ki bo čez teden
jackgaton
08. 01. 2021 18.22
+4
bofur .... o kakšni agoniji ti sanjaš ........ slovenija pridobiva na ugledu , da je v očeh sveta stabilen faktor govori tudi to da se zadolžuje prvič po negativnih obreznih merah ......... štekaš
kaktusar1
08. 01. 2021 17.32
-2
a se ni stranka smc neki hvalila, da so bili proti temu ukrepu...dejte se poslani smc mal zamislit s kom sodelujete, da mu pustite vse te svinarije, ki jih počne twitko in njegova falanga...