Slovenija

'Naravnost srhljiva sta pretvarjanje in sprenevedanje, da ni pravne osnove za plačilo'

Ljubljana, 24. 02. 2021 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček, Natalija Švab
Komentarji
549

Zdelo se je, da je spor med STA in vlado oziroma njenim uradom za komuniciranje razčiščen, a se je izkazalo nasprotno. Ukom je namreč sporočil, da je konec januarja poravnal vse zapadle obveznosti, računa za januarja opravljene storitve pa da ne bo plačal, ker niso sklenili pogodbe. Pa čeprav to pomeni kršitev zakona.

Komu je STA trn v peti?
Komu je STA trn v peti? FOTO: Bobo

"Vojna" vlade oziroma njenega urada za komuniciranje (Ukom) s Slovensko tiskovno agencijo (STA) kljub drugačnemu vtisu v javnosti še ni končana. Potem ko je Ukom konec januarja po več mesecih le poravnal vse zapadle obveznosti, je danes sporočil, da se je s tem "končalo kakršno koli pogodbeno razmerje med Ukomom in STA": "Zato se zdi skoraj neverjetna situacija, da je direktor STA Bojan Veselinovič za dejavnosti, ki jih je opravljal v januarju, poslal račun v višini 169.000 evrov na Ukom. Ukom seveda nima nobene pravne osnove, na podlagi katere bi lahko plačeval račune, ki mu jih pošiljajo podjetja, s katerimi nima urejenega pogodbenega razmerja. Prav zato je moral Ukom plačilo računa zavrniti." 

Saga se je začela odvijati že jeseni, ko je vlada med sklepe dopisne seje skrila ustavitev izplačil naši osrednji tiskovni agenciji. Po več mesecih so, tudi po posredovanju Bruslja in koalicijskih partneric, le poravnali pogodbene dolgove za nazaj, zdaj pa so očitno dobili nove vzvode za pritisk na neodvisno poročanje. Omenjena pogodba je osnova za izplačevanje proračunskih sredstev. 

Da bi razumeli razsežnost takšne odločitve, moramo poznati zakon, ki ureja delovanje STA. Ta določa, da "STA opravlja javno službo vsakodnevnega ustvarjanja, pripravljanja, arhiviranja in posredovanja povzetkov novic, ki vsebujejo ključne, najbolj bistvene podatke o dogodku, o dogajanju v Republiki Sloveniji in po svetu". Njen edini ustanovitelj in družbenik je Republika Slovenija, v njenem imenu pravice družbenika izvaja vlada. In še: "Dolžnost ustanovitelja je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA." 

Ukom v sporu s STA vztraja, da je predstavnik upravitelja in da bi moral zato imeti dostop do vse dokumentacije, povezane s poslovanjem STA. Še več, s svojimi zahtevami so posegali tudi v vsebinsko neodvisnost agencije. Spomnimo, da je Ukom, ki ga vodi nekdanji namestnik odgovornega urednika STA Uroš Urbanija, med drugim zahteval seznam vseh prihodkov, kopije vseh pogodb iz naslova tržne dejavnosti, seznam pogodb in plač zaposlenih in sodelavcev, celo podatke o učinkih točno določenega oglasa ... Podvomil je tudi v uredniške odločitve. Urbanijo je, podobno kot Janeza Janša, očitno zmotil intervju z raperjem Zlatkom, za katerega naj bi STA porabil preveč besed, pojasnila pa je pričakoval tudi zaradi objave članka, v katerem se STA odziva na Janševo zmerjanje agencije z nacionalno sramoto. 

Danes so sporočili, da zahtevane informacije še vedno pričakujejo. "Če se bo izkazalo, da si je direktor STA Bojan Veselinovič premislil in Ukom priznava kot 'predstavnika ustanovitelja', bo Ukom pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče v skladu s slovensko zakonodajo izvesti financiranje STA. Žal do danes direktor Veselinovič ni izrazil nobenega interesa, da bi se ta pogodba sklenila," so zapisali. 

STA sicer opravlja tudi tržne storitve za vladno administracijo. Veselinoviča so zato zaprosili za cenik storitev, s katerim pa niso najbolj zadovoljni. "V nadaljevanju je direktor Veselinovič res poslal ponudbo, vendar za razliko od preteklih let, ko je vladni administraciji priznaval občutne popuste (cca. 60 %), se je tokrat odločil, da teh popustov ni, posledično pa bo morala vlada stvari dodatno racionalizirati. Ukom je zagovarjal in bo zagovarjal racionalno in zakonito porabo davkoplačevalskega denarja," so zapisali. 

Pa čeprav je več uglednih pravnikov, med njimi Andraž Teršek, že večkrat jasno povedalo, da Ukom nima pooblastil, da bi tiskovni agenciji, ki prav letos praznuje 30 let delovanja, odtegnil financiranje. 

"Nova ofenziva"

"Z današnjim sporočilom za javnost in pisno zavrnitvijo zahtevka za plačilo opravljene javne službe v januarju, ki smo ga prejeli na STA, je direktor Uroš Urbanija dal vedeti, da začenja novo ofenzivo napadov na osrednjo tiskovno agencijo pri nas. Z ene strani ga ob sklicevanju na anonimna elektronska sporočila skrbi raven plač, ki na STA res niso visoke, z druge strani pa vnovič ne namerava plačati opravljenega dela agencijskih novinarjev. In za povrh ponavlja netočen podatek o plači direktorja, ki je bil že javno demantiran," pa v odzivu na dogajanje pravi direktor STA Veselinovič.

"Naravnost srhljiva sta pretvarjanje in sprenevedanje, da ni pravne osnove za plačilo opravljene javne službe. Sedmi protikoronski zakon PKP 7 jasno določa, da se 'STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo o opravljanju javne službe, iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom za leto 2021.' V skladu s tem zakonskim določilom smo po napotkih ministrstva za finance mesečni zahtevek za januar poslali Ukomu. Znesek, ki ga navaja, predstavlja eno dvanajstino letnega nadomestila v letošnjem poslovnem načrtu, ki ga je sprejel nadzorni svet STA in je bil poslan na vlado. Pri tem ne uhajamo v to, ali je Ukom predstavnik ustanovitelja ali ne. Za takšno pooblastilo mora poskrbeti vlada. Spomnimo pa, da se je lani decembra prav prek dokumenta Ukoma, pridobljenega po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, izkazalo, da ne obstaja pravni akt vlade, s katerim bi ta pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v vlogi družbenika v razmerju do STA. Vnovič poudarjamo, da so vse zahtevane listine vedno na voljo tako vladi kot vsem nadzornim organom", poudarja Veselinovič.

Poln izpuščenih dejstev in neresnic je tudi Ukomov povzetek dogovarjanja o tržni pogodbi, po kateri STA vsako leto zagotavlja storitve za potrebe vladne administracije, nadaljuje Veselinovič: "Tako je bilo vseh minulih 29 let od nastanka naše države in hkrati agencije. Potvorb za zdaj ne bomo komentirali javno, saj gre za naš poslovni odnos z naročnikom. Dejstvo pa je, je direktor Ukoma z zavlačevanjem in namernim zavajanjem razdrl dolgoletno partnersko sodelovanje, za katerega smo si na STA nenehno prizadevali. Prav zato že drugi mesec zapored uporabnikom v vladni administraciji omogočamo dostop do svojih storitev, pa čeprav še ni prišlo do podpisa pogodbe za letos, saj na dogovor še vedno računamo."

"Skupni imenovalec vsega napisanega so torej finančno izžemanje tiskovne agencije, netenje notranjih nemirov in obračunavanje z njenimi sodelavci v javnosti. Tega pa odgovorni lastnik ne počne," še zaključuje prvi mož STA.
 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (549)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
25. 02. 2021 08.45
+3
V anketi SDS (POŠILJAJO JO OBČANOM SLOVENIJE NA DOM TUDI POLEK JE PRISTOPNICA ZA ČLANSTVO,ČE JO IZPOLNIŠ?!),je bilo tudi vprašanje o STA.Sem bil zato,da jih plačuje država-NE Janša,NE SDS,NE KATOLIŠKA CERKEV! NE tisti,ki je pipico zaprl!Končno je to agencija,ki deli VSE NOVICE,RAZNE DRUGE PODATKE VSEM ČASOPISOM ,TV IN RADIJU!Janša NE,SDS NE!TORAJ?
zoran jankovi? 007
25. 02. 2021 08.35
-5
Srhljivo in neodgovorno dobro plačo imate g. Veselinović, če bi bili samozaposleni nič spornega....
primorec2
25. 02. 2021 08.25
+3
Janša se nikoli ne bo umaknil, njega je potrebno odstraniti iz tistega vladnega stolčka.
Bojan58J
03. 03. 2021 15.15
+1
Odstranit s stolčka, da se kraja nadaljuje naprej, kot že 76 let
primorec2
25. 02. 2021 08.24
+6
Diktator in samodržec najprej prične obračunavati z javno kritično besedo in to so mediji. Izgleda, da bo Nova24TV nosilka javnega obveščanja? Svetohlinstvo dobiva obraz, kraje in kriminal pravi naslov.
Walter Pravicek
25. 02. 2021 08.47
+2
JANŠEVI TWITI:TURKI MU BODO PODKURILI!TUDI BOSANSKI HRVATJE ŠE IMAJO Z NJIM NEPORAVNANE RAČUNE,GLEDE PREDRAGEGA NAKUPA OROŽJA OD NJEGA.DENAR SO ŠTELI DRUGI!BO ŠE HEC VAM REČEM!BRANILI GA NE BOMO!
nostalgik
24. 02. 2021 21.56
+5
UPAMO ,DA BO NEKDO PREBRAL JANŠEVE GROŽNJE IN POSLEDICE.........
Marjan Miglic
24. 02. 2021 21.25
-8
V vsaki normalni ekonomiji ima tisti,ki placa pravico preverjati racune se toliko bolj,ce je lastnik. Slovenija je ustanoviteljica STA. Samo za dolocene sfere je v Sloveniji to protiustavno. Zdi se mi,da ste vsi,ki tukaj komentirate proti vladi saposleni na STA.
Cervantes Saavedra
24. 02. 2021 21.27
+11
za Marjan: A si res toliko naiven, da misliš, da so glavni problem računi!!!?
Arguss
24. 02. 2021 21.18
-9
Tiskovna agencija je večina na vojnih področjih .Če mislite pa,da na internetu v zakulisju ne moreš izloščti dnevne renice se pa globoko motite .
26277
24. 02. 2021 21.17
+12
Kdo v Slo širi sovraštvo bolj, kot JJ? Npr....pridite iz gozdov, odsluženi prostitutki ...in v isti sapi zagovarja lopove ala Bavčar, Jelinčič...da ne govorim o Novi 24, ki je res ostala v letu 45. Sicer pa, kdor se je pridružil ZKJ vemo vsi, ki smo služili vojsko v Yugi za karakter oseb. Tak človek res ne bi smel voditi Slo. Lp
CIGU MIGU
24. 02. 2021 21.15
+10
mislim,da je ta vlada zelo nevarna in ne le škodljiva , tudi strpnost ljudi ima neko mejo
nostalgik
24. 02. 2021 21.58
+3
ISLAMISTI SO ŽE OBVEŠČENI O TVITANJU JANEZA JANŠE
primorec2
24. 02. 2021 21.13
+10
Ukom hoče imeti vse papirje od STA. Zakaj? Na oblasti je Janša in SDS kateri imajo svojo politično medijsko hišo Nova24TV (v službi resnice). Uredniški naslovi in pogodbe bi prav prišli za Nova24TV, torej predsedniku vlade in stranke SDS. Ni potrebno biti "genij" za razumeti, da se želi stranka SDS okoristiti s podatki STA. Torej, firer dela po firersko, uničil bo vse kar se njemu ne klanja. Buržuj v siromakovih čevljih ni lahko biti, te hitro prepoznajo ...
A$AP Rocky
24. 02. 2021 21.09
+12
Ta Janša je tak strup in podlež brez obraza da ga ni. Kvazi patriot, ki namerno slabi Slovenijo in jo ubija zaradi svojega ega, 3/4 Slovenije ga sovrazi v dušo in ga NIKOLI ne bo sprejelo. Pa umakni se človek za dobro Slovenije če za nič drugega. Če si tak patriot. Prej tumor ali rak.
Rudolf Maister
24. 02. 2021 21.01
-8
Za zapis da je pač treba biti strpen dobiš cel kup minusov ,na pa bodi potem pameten v tej ubogi Sloveniji.
Enadvatristiripet
24. 02. 2021 20.56
+11
Za informacijo tistim na katerih Jajotova propaganda deluje. Ce ze kaj je STA liberalno usmerjen. Sicer pa seveda, da Janez hoce utisat vsako kritiko skrajno desne politike. Pravgotovo je nejmu ideal, da bi vsi mediji bevkali tako kot on ukaze, nasprotna mnenja pa izkoreninit iz druzbe. Pa ne ponavljajte teh bedarij, "nas dnar ne gre za to". Ravno zato ker je javni denar je lahko se kolikor toliko neodvisno. Ce zelite poslusat samo medije ki so v lastni ozkih interesnih skupin (miljarderjev) ne pricakovat da boste poslusali resnico.
Enadvatristiripet
24. 02. 2021 21.01
+13
Ce se pa vedno mislite da so vsi mediji razen nora24 ipd levo usmerjeni, malo prebrskajte stare komunisticne cajtnge za perspektivo.
Rudolf Maister
24. 02. 2021 21.04
-7
Kaj se ti sekiraš kaj bomo poslušali mi ali resnico ali neresnico . To je pač odločitev vsakega posameznika. Pravite da nas je samo 15 % ,saj potem preostalih 85% ne bo imelo problem sfinancirat STA in plačo direktorja Veselinoviča. Ali pač?
?ebula
24. 02. 2021 20.50
+13
Jajotova posla! Kako dolgo še?
Saloreich
24. 02. 2021 21.01
-4
ina5785
24. 02. 2021 21.16
+3
Polter Geist - Daj VSAJ osnove slovnice se najprej nauči! očitno si pojbič
Enadvatristiripet
24. 02. 2021 20.46
+13
Se vsak voditelj ki je napadal medije je postal ali poskusal postati diktator.
ElectroVoice
24. 02. 2021 20.43
-9
"srhljiva sta pretvarjanje in sprenevedanje..." Oba samostalnika sta srednjega spola, kot recimo dekle. Torej bi bilo pravilno "srhljiv sta pretvarjanje in sprenevedanje..." Ali lepi, brhki, ali pa tudi srhlivi sta dve dekleti.
Maxx365
24. 02. 2021 21.02
+11
Ne bo držalo. Če gre za samostalnika srednjega spola je pravilno "srhljivo", ne pa srhljiv, ki se uporablja za moški spol. Najbolj pravilno bi bilo "srhljivo je pretvarjanje in sprenevedanje".
ElectroVoice
01. 03. 2021 13.20
Res je, Maxx, podelil sem ti + . Saj ne vem, kako sem lahko napisal tako neumnost. Sedaj popravljam: "Srhljivi sta pretvarjanje in sprenevedanje..." Očitno mi tisti "i" pri "srhljivi" ni prijel na tipkovnici.
Jaka Jack
24. 02. 2021 20.41
-8
Jaz ne bi plačal centa, če ne bi imel vpogleda kam gre denar in če so se držali zavez v pogodbi. V gospodarstvu tega ni. Nobene objektivnosti ni tukaj.
bokibogi
25. 02. 2021 09.13
A če si pa Počivalšek iz proračuna( torej našega denarja) plačuje drage odvetnike, to je pa OK? A vemo, kam ponikne ves davkoplačevalski(torej naš denar)? Vlada ima vpogled, a selektivno berete, samo tisto, kar vam je všeč?
Nzugu Hoffman
24. 02. 2021 20.34
+10
Z lahkoto rešljivo, STA preide na naročniški model, kdor rabi njene storitve, se nanje naroči. Naročnikov bo gotovo kot solate in bojo končno lahko tudi delavci imeli dobre plače.
tečnež
24. 02. 2021 20.28
+4
bo res prišlo do državljanske vojne...?
Rudolf Maister
24. 02. 2021 20.43
-7
Zakaj takoj državljanska vojna ?Treba je pač biti strpen in soočiti svoje argumente z argumenti drugače mislečih. Če vse povprek žališ " desnosučni,svečkarji ,lopovi itd,itd" pač dobiš žalitve nazaj. Zakon akcije -reakcije. Treba je to presekat in tako kot pravita naša vrla predsednika g.Pahor in g.Janša stopiti skupaj za dobrobit Slovenije.
Saloreich
24. 02. 2021 21.00
+0
O kakšni vojni sanjate? Nihče si je ne želi, razen morda Jenull&co ko je dejal, da se bo treba upret s silo.
Rudolf Maister
24. 02. 2021 20.19
-8
Naši internet vojščaki so v bistvu ubogi in se mi smilijo. Na vrs glas tulijo imejte to vašo Nobo tv , imejtr to vašo Nta( nacionalno tiskovno agencijo ) donirajte njim in jih beritr in glejte. V vsej svoji beba.osti in prepirljivosti pa ne vidijo da hočemo mi isto. Plačati tisto kat beremo in gledamo, ne pa plačevati nekoga ki ga plačaš 120 000,00 € na leto on te pa zmerja z fašistom ker si ga vprašal kaj za boga milega naredi za ta denar. Saj vam nihče ne brani da Veselinoviča plačate 200 000,00€ na leto samo to naredite s svojim denarjem. Pika
Mott
24. 02. 2021 20.38
+5
Joj Rudolf ne govori o bebavosti drugih... več poveš sam o sebi. Rajši si preberi kaj o STA.
Enadvatristiripet
24. 02. 2021 20.48
+7
Rudolf kolko tule mesas vse povprek je sprenevedanje ali nesposobnost razumevanja.
Rudolf Maister
24. 02. 2021 21.10
-2
Kaj o STA ne razumem ?V pogodbi piše da mora javni servis dostaviti podatke na zahtevo ustanovitelja( podpisal Šarec) . Pogodba velja . A zato ker je sedaj Janša pa to ne velja ali kaj. Potem pa bi bilo treba v pogodbo napisat da pogodba velja do takrat ko je predsednik vlade Šarec ko pa je predsednik Janša pa to ne velja. Ljubi bog kaj pa je tukaj za razumet.
kuncci1
24. 02. 2021 21.29
+4
Rudolf, preberite zakonik in njegov komentar in ne pametujte, ker tako vi kot vaši pastirji nimajo pojma oz. namerno ne sledijo vladavini prava!