Slovenija

Teršek: Ukom nima pooblastila o odtegnitvi financ STA

Ljubljana, 01. 12. 2020 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
46

Urad vlade za komuniciranje nima "ne pravice, ne privilegija, ne pooblastila, da sprejme oblastno odločitve o odtegnitvi financ STA", je jasen pravni strokovnjak Andraž Teršek. STA ima poslanstvo, ki ga dobro izpolnjuje. Odločitev Ukoma je "po svoji naravi ravnanje, o katerem so še nedavno poročali mediji, ko niso poročali o slovenski dnevni politiki in so poročali o Madžarski".

V slovenski javnosti danes odmeva sporna vladna odločitev, da po skoraj 30 letih delovanja ustavi financiranje Slovenski tiskovni agenciji. Kot razlog direktor Ukoma, Uroš Urbanija, navaja domnevno skrivanje podatkov oziroma, da direktor Bojan Veselinović ni posredoval dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno poslovanje STA, in da zato ne morejo nadaljevati z izplačili na podlagi že sklenjene pogodbe. 

Veselinović na to odgovarja: ""Od sredine oktobra, takrat je premier Janša na Twitterju zapisal, da je STA nacionalna sramota, smo dobili 12 dopisov, ki jih je podpisal direktor Ukoma Uroš Urbanija. Odgovorili smo na prav vse dopise, pri njegovih zahtevah za poslovne listine in podatke ter občutljive osebne podatke pa opozarjali, da niti en njegov dopis ni ustrezal zakonskim normam, ki so predpisane tako glede tega, kdo ima pravico do vpogleda, kakor tudi glede načina vpogleda, pri čemer je edini družbenik nacionalne tiskovne agencije po Zakonu o STA Vlada Republike Slovenije. Nobenega razloga nimamo za prikrivanje česarkoli. Naše poslovanje je transparentno, vsako leto pregledano z notranjimi in zunanjimi revizijami, sproti pa poročamo tudi NS STA. Očitno gre pri vsem skupaj tudi za nezaupanje do nadzornikov STA, ki so bili imenovani v Državnem zboru, in to z večino glasov vseh poslancev." 

 Medtem se vrstijo očitki nadaljnjem boju Janševe vlade proti medijem ter o orbanizaciji slovenskega medijskega prostora. Kritike prihajajo celo iz koalicijskih vrst, pa čeprav gre za odločitev, ki so jo sprejeli na seji vlade, v kateri sodelujejo.

Na svoji spletni strani se je na vladni sklep odzval tudi pravni strokovnjak Andraž Teršek, ki je bil sam kratek čas član nadzornega sveta STA, in uvodoma zapisal, da je Slovenska tiskovna agencija institucija, "ki hkrati odraža državnost in jo sodoloča. Četudi samo posredno. Tudi STA je institucionalna oblika, skozi katero se v družbenem vsakdanu odražata 2. in 39. člen Ustave, ki sta normativni predpogoj sodobnega političnega sistema in pravnega reda: demokratičnost kot vrednota in svoboda izražanja kot pravica in vrednota."

Nadaljuje, da brez institucionalizacije orodij, mehanizmov in tehnik za zagotavljanje pretoka informacij, trga idej in mnenj, obveščanja javnosti in obveščene javnosti ni ne demokracije, ne etike politike, ne pravne države, ne svobode in ne delujočega in učinkovitega sistema zavor in ravnovesij pri delovanju treh vej oblasti. "Vse našteto je sicer neformalna, a dejanska in nepogrešljiva četrta veja oblasti. Z njeno pomočjo pa ljudstvo lahko deluje kot peta veja oblasti." 

Andraž Teršek.
Andraž Teršek. FOTO: Bobo

V pravnih dokumentih, predpisih in listinah, ki določajo družbeni in državni pomen, vlogo in naloge Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) "ni dovolila, ni pravice, ne privilegija, ne pooblastila, da sprejme oblastno odločitve o odtegnitvi financ STA, o finančnem onemogočenju STA", je jasen Teršek. 

"Je pa v Ustavi člen, celo več členov, zaradi katerih tega ne sme. To je tam zapisano, četudi točno to tam ne piše."

Država mora v vlogi "lastnika" pri odločitvah, ki zadevajo institucije, komunikacijsko, vsebinsko in odločevalno upoštevati vse tiste subjekte, ki imajo status "uporabnikov" – v primeru STA to pomeni uporabnikov storitev agencije, "agencijskega servisa". 

Pravnik dodaja še, da ima STA nalogo, vlogo in poslanstvo, ki ga dobro izpolnjuje. "Agencija je utemeljena z načelom neodvisnega in nepristranskega novinarskega – in agencijskega – obveščanja javnosti. To počne. "Odločitev" t.im. UKOM-a, da STA kar lepo in enostavno odvzame finančna sredstva, ali bolj točno "odtegne financiranje", je po svoji naravi ravnanje, o katerem so še nedavno poročali mediji, ko niso poročali o slovenski dnevni politiki in so poročali o Madžarski. Običajno. Morda niti ne o Poljski (kjer moj akademski kolega že četrti teden protestira na ulici, beži pred nasiljem, opazuje pretepanje mladih punc in veliko starejših dam, policijsko otipavanje deklet, ki ga izvajajo policisti moškega spola, opazuje in čaka, kdo bo prvi, ki se mu bo povsem snelo…, ipd.). Niti o Trumpu." 

"Seveda bi morali ta poseg, vdor, to brco v slovenski medijski prostor takoj anulirati. Če ne drugače, pa na Ustavnem sodišču," zaključi Teršek. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
05. 12. 2020 17.49
+1
TA TREČEN BI BIL PA RAD USTAVNI SODNIK,KAJ ŠE PRVO BOŠ MOGEL KAKŠNO POŠTENO IN NE POLITIČNO BESEDO IZREČI IN POVEDATI
freestar
04. 12. 2020 11.14
+0
Naj potem Teršek pove, kdo ima pooblastila? če nekaj trdiš, potem moraš ponuditi tudi pravi odgovor.
ina5785
04. 12. 2020 15.54
+1
FREESTAR - Če NISI iz teksta kapiral, si NAJDI tolmača!!! A slučajno TI misliš, da mora imeti roko nad VSEM politika??? Poglej si Švico! Sploh NE slišimo ničesar o njihovih medijih, pa stalno poročajo!!! A se Merklova VTIKA v občila? NE!!! Samo avtoritarci hočejo imeti roko nad vsem; to je Mađarska, Poljska in SLO !!!! In kam to pelje??? Jutri bodo na oblasti levi in se TI zdi PRAV, da bi tiščali svoje lovke v vse pore sistema??? Saj ljudje smo formirana bitja, ki na NE rabi vodit IZKLJUČNO politika. Imamo svoj um, svoje mnenje in ne nazadnje vzgajamo tudi otroke!!! A nam naj tudi te vzgaja POLITIKA??? Daj malce razmisli, potem piši. . . . . . . . . Ali pa TI NE ZNAŠ BREZ GOSPODARJA!!!!!
hotchilipoper
04. 12. 2020 08.28
+2
Ukinit je treba razne agencije,ki ne delajo nič,in krasno živijo na račun obuboženega naroda.Zdaj je JJ pritisnil na njih,in že mijavkajo.
janmar1234
03. 12. 2020 19.30
+0
In Teršek bi rad bil ustavni sodnik, še sklepov ne zna brati....
ina5785
04. 12. 2020 15.56
JANMAR1234 + PUSPAN - g.Teršek je NAJprimernejši človek za USTAVNEGA SODNIKA, ker je ZARES APOLITIČEN. Da pa opozarja na packarije politike, je pa PRAV!!! Ni važno, če je to leva ali desna politika!!!!
puspan
03. 12. 2020 15.06
+0
Terškov ego hudo trpi.
Mali Zwerg
03. 12. 2020 13.17
-2
Teršek ne zna prebrati sklepa vlade in nepismen pravnik je hotel biti ustavni sodnik.
MrKrmar
03. 12. 2020 12.49
-1
Teršek revanšist, ki ni bil potrjen za ustavnega sodnika. In take modele poptv vleče ven, ker vedo že vnaprej, da bo tolkel čez vlado.
Tik Tak
02. 12. 2020 21.20
+4
STA ne daje podatkov o svojem poslovanju. Kaj lepšega, biti prisesan na državni denar, kaj se dela in kolikšne so plače pa ne sprašujte. Če že potrebujemo STA, bo potrebno pa vsaj malo reda naredit
Stane Adami?
02. 12. 2020 18.45
+4
O kako boli, da ni postal ustavni sodnik? In sedaj je postal borec na se ve čigavi strani.
ina5785
02. 12. 2020 17.29
-6
CENJENI in SPOŠTOVANI g.Andraž TERŠAK - Kako ŽAL mi je, da NISTE dobili mandata VRHOVNEGA SODNIKA, ki si ga v SLO NAJbolj zaslužite!!!! Tudi upokojeni g.KRIVIC je bil ta-pravi, četudi je v penziji se oglasi, ko vidi da SODNA stroka MOLČI, pa bi se MORALA OGLASITI!!! Za nameček bi pa z g.TERŠKOM imeli še zelo čednega ustavnega sodnika!!!! Verjamem pa, da če bo SPLOH HOTEL ŠE KANDIDIRATI, da bo uspel, ker tale politična klika mora oditi, drugače bo s SLO konec!!!!
Vikica
06. 12. 2020 19.43
+1
Ja LEP in še samski pri teh letih, katera ga ne bi, ampak on ima pravo za svojo drago življenjsko sopotnico. Pa bicikelj.
Profi fajader
02. 12. 2020 15.16
+0
Kje je pa tista veletožba proti ukrepom ki sta jo z fantom sestavila?
jodr
02. 12. 2020 15.15
+4
Vsak lastnik hoče vedeti, kako njegovi delavci trošijo denar, ki jim ga namenja.
blade400
02. 12. 2020 15.09
+4
Ali g. Teršek veste, da so članki plačljivi z žetoni in sicer 1 članek 2 eura. Toliko stane ena povprečna revija??? STA pa trdi, da so članki javno dostopni???
Vikica
06. 12. 2020 19.45
Nebeška kava s povrniti, da je treba plačat a ?
Von_Clausewitz
02. 12. 2020 13.41
+3
Teršek ti si faljen primer. Predlagam ti, da menjaš kako klavnico za profesijo. Tam rabijo delovno silo. Lahko pa se zaposliš tudi kje v kaki komunalni službi. Priporočam čiščenje kanalizacije ker boste potrebovali čiščenje. Saj podgane že bežijo....hahaha
Vikica
06. 12. 2020 19.46
+1
No no tako pa slovenci ne govorimo pišemo
sinhron
02. 12. 2020 13.11
-3
SDS-ovi podrepniki v vladni koaliciji NSI , SMC in DESUS mirno gledajo in potrjujejo vse, kar predlaga SDS in ali ne razumejo ali pa se res tako krčevito oprijemljejo svojih stolčkov v vladi , da ne vidijo , kako Janša in co . ugrabljajo državo in jo vodijo v diktaturo ! SDS in Janša uničujejo vse , kar ni z njimi ali za njih , koalicijski partnerji jim pa zvesto sledijo k uničenju svobode v Sloveniji ! In sedaj se sprenevedajo , češ zato nismo vedeli , kako pa potem v tej koaliciji komunicirajo med seboj na dopisnih sejah ? Jim Janša reče dvignite roke, in oni dvignejo roke ne da bi vedeli zakaj ? O NSI nvredno izgubljati besed ,ta satelit nekoč , sedaj se že zliva z SDS !
TargetHacker
02. 12. 2020 12.35
+4
Itak da ne. Zato je pa toliko bolj smešno videti bebce, kot je Nemec in ostale iz vagonov opozicije, takoj prihiteti opravičevati in podpirati finančne mahinacije velikih direktorjev lol
ina5785
02. 12. 2020 11.53
+4
Ko se PEMETEN in POŠTEN oglasi, norci ponorijo!!!!
kmkm
02. 12. 2020 11.30
-1
skupni kvocient pameti desničarjev na tem portalu ne doseže otroške številke 27 !
DKR
02. 12. 2020 11.33
+4
Vauu,.....kako dolgo si pa ti tuhtal, da si skoval tako "globokoumno" misel ? :)))))))))))))) Ali ti je mami pomagala ?
DKR
02. 12. 2020 11.06
+1
Ojoj, Teršek,....tebe pa res močnoooooo peče, ker nisi dobil podpore v DZ. In postal si Pirnat št. 2, Pravna mnenja po naročilu d.o.o.
Kaktus111
02. 12. 2020 11.54
+4
Kdaj si pa ti končal pravno fakulteto ...?????? ... predvidevam da v kleti na Trstenjakovi ......
DKR
02. 12. 2020 15.53
-1
delfin11
02. 12. 2020 10.55
+0
ne vem ka se sploh ta Zlatko vtika tam kam mu ni treba...v Sloveniju so že itak vsi skregani med seboj,da res ni potrebo še dodatno,da nekdo ,ki ga imajo za ...... spušča v medsebojna obračunavanja znotraj političnih strank...delal bi svoje delo in udri brigo na veselje...