Slovenija

Brezplodna poslanska razprava o Slovenski tiskovni agenciji

Ljubljana, 08. 10. 2021 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ se je na zahtevo velikega dela opozicije sestal na izredni seji, na kateri se je lotil predloga priporočil o tem, naj vlada zagotovi financiranje javne službe STA. Opozicijske poslanske skupine so poudarile, da to določa že zakonodaja, poslanske skupine iz vrst koalicije pa so izpostavile, da je treba imeti bolj jasna pravila in tudi nadzor. Poslanski skupini SMC in DeSUS nista predstavili svojega stališča.

V delu opozicije zavzemanje za financiranje STA na podlagi zakonov, v koaliciji bi bolj natančna pravila.
V delu opozicije zavzemanje za financiranje STA na podlagi zakonov, v koaliciji bi bolj natančna pravila. FOTO: Bobo

Pobudo in zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi z "načrtnim finančnim izčrpavanjem hrbtenice slovenskega novinarstva STA s strani vlade" so pripravili v poslanski skupini SAB. Podpise pod zahtevo za sklic izredne seje DZ pa so poleg prvopodpisane Alenke Bratušek (SAB) prispevali še ostali opozicijski poslanci SAB, LMŠ, SD, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Predlagali so, da bi DZ vladi priporočil, da spoštuje 66. člen sedmega protikoronskega zakona in 20. člen zakona o STA. Od vlade pa bi zahtevali, da v treh dneh zagotovi financiranje javne službe STA.

Ker pa predlog priporočil na matičnem odboru DZ za kulturo v četrtek ni bil sprejet, se je njegova pot v DZ končala.

Bratuškova je v predstavitvi zahteve spomnila, da STA že 281 dni opravlja javno službo, ne da bi ji vlada plačala zanjo. Po njenih besedah je šokantno, da se je treba v DZ pogovarjati o tem, da mora vlada spoštovati zakone. Po sedmem protikoronskem zakonu je namreč treba agenciji nakazati sredstva, četudi pogodba za letošnje leto ni sklenjena.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc pa je nujno transparentno in racionalno porabljati javna sredstva. Brez preverjanja dokazil po njenih besedah ni mogoče izplačati sredstev iz proračuna.

'Ko bo utihnila STA, se bo začel "oglušujoči" molk'

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je Matjaž Nemec iz SD dejal, da gre za napad na STA in neodvisno novinarstvo. Po njegovih besedah ni dopustno, da se mora STA, ki prispeva k uresničevanju temeljnih ciljev države, soočati s finančnim izčrpavanjem. Ko bo utihnila STA, se bo začel "oglušujoči" molk, je posvaril.

Koalicija ima po besedah LMŠ navodilo, ki mu sledi, pri čemer se ne ozira na zakone. Ali si predstavljate, da bi se vsak posameznik sam odločal, katere zakone bo spoštoval in katere ne, je vprašal Brane Golubović.

Predsednik vlade Janez Janša želi po mnenju Levice uničiti vse, česar si ne more pokoriti. "Urad vlade za komuniciranje (Ukom) se pretvarja, da gre za skrb za davkoplačevalski denar, medtem ko se na uradu zaposlujejo številni novi kadri," je izpostavila Violeta Tomić.

Po oceni Marka Bandellija iz SAB je sramotno, da se vlada spreneveda in uničuje steber komunikacijske suverenosti države. Vlada si želi ustvariti sistem lažnih novic, ki bodo v njen prid, meni.

Napad na STA ni naključen, ampak skrbno načrtovan, pa je dejala Janja Sluga iz NeP. Vlada se pri tem po njenih besedah požvižga tako na zakonodajo kot na mnenje vrhovnega sodišča.

V koaliciji za bolj natančna pravila

Drugačnega mnenja pa so bili v koaliciji in SNS. Težave s STA bi bile že zdavnaj rešene, če bi direktor STA Bojan Veselinovič to želel, so poudarili v SDS. Po besedah Alenke Jeraj ni mogoče nečesa financirati brez jasnih pravil. Brez tega v gospodarstvu storitve ne plača noben lastnik, je prepričana.

Agencija ni želela podpisati nedavnega osnutka pogodbe z Ukomom, čeprav je ta predvideval praktično vse, kar je že izvedla, pa je povedala Tadeja Šuštar Zalar iz NSi. Po besedah Dušana Šiška (SNS) pa imajo mediji veliko družbeno moč, pri čemer ne odgovarjajo nikomur.

Poslanski skupini SMC in DeSUS nista predstavili svojega stališča.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
10. 10. 2021 09.48
+1
Ne upajo si podpisati pogodbe, ker morajo obenem takoj razkriti, katere strice iz ozadja še plačujejo in to na roke, brez računov.Zato STA, je ena velika anomalija, ki jo je potrebno čimprej ukiniti. Že po definiciji gospodarskih družb, dela, je potebno za vsako delo izdati račun.Oni seveda tega niso delali in se ujeli v svojo zanko.
plavimil
09. 10. 2021 12.42
+1
Naj podpišejo pogodbo, če nočejo naj gredo na borzo dela, to je vsa umertnost.
papi1
09. 10. 2021 12.28
+0
"Ker pa predlog priporočil na matičnem odboru DZ za kulturo v četrtek ni bil sprejet, se je njegova pot v DZ končala". In Violeta Tomić( TIHO, JAZ GOVORIM!"), se je po pogledu na glasovalni semafor sesula sama vase.
janez horvat
09. 10. 2021 10.28
-1
Pravna država? Vse se je začelo z Veselinovićevim nespoštovanjem pogodbe, ki jo je podpisal s prejšnjo vlado in prejšnjim direktorjem. Če bi dal takrat podatke, bi se razkrilo marsikaj, sedaj so pa itak že vse "popravili".
Tone 12345
09. 10. 2021 10.09
-2
Ugovor vesti 133.člen
09. 10. 2021 09.05
-2
Samodržec in samoupravljalec je odstopil. Situacija se rešuje, samo s Kaduncem NE.
Andrejs
09. 10. 2021 08.59
+1
Seveda je brezplodna. Opozicija nabija - plačajte, pa vedo, da brez pogodb in dogovorov ne gre. Oni bi kot KUL, ki kaže okrog prazen papir dogovora.
rambojanša
09. 10. 2021 08.27
+0
BREZPLODNA OPOZICIJA DRUGAČE NE MORE BITI ...Ko pa gledaš tistega doktorja rojenega preko Kolpe pa itak ne moreš verjeti da si lahko z doktoratom tako politićno za.HH.ojen....bogi otroci pa tisti ki jih je on ućil.
JApajaDAja
09. 10. 2021 08.11
-1
ta sta je kot mb kramarski sejem-daj mi (država) 500 k / mesec-pa roka!
Marleneroya
08. 10. 2021 21.54
-1
Stečaj, Bnkrot ali Likvidacija ni druge, ko je šel Vegrad v stečaj so si delavci v tednu dni našli novo boljšo zaposlitev..)) lohka bi si jo tile tudi..tako pa samo izsiljujejo..
Nimasmisla
08. 10. 2021 21.34
-1
uporabnica portala
08. 10. 2021 21.25
+1
Kako je možno, da odbor deluje protiustavno? Ni predsednik države tisti, ki mora glasno in jasno podati, kje so meje, če to osebkom, ki so jim bile zaupane glasovalne pravice, bi jasno? 😳
JOCR1255
08. 10. 2021 21.21
+6
To je demokracija in upostevanje pravne drzave po SDS, SMC in NSI....
uporabnica portala
08. 10. 2021 21.26
+4
Pozabil(a) si dodati znak za ciničen nasmešek.
slovenka62
08. 10. 2021 21.01
+1
Šivilja ne bluzi.!!
uporabnica portala
08. 10. 2021 21.27
+1
slovenka62
08. 10. 2021 21.58
+0
Na tvojo źalost ne.Z janšisti nimam nič ampak šivilje pa res ne maram ker se dela tako pametno a misli da smo pozabili ko je vse zajebala.