Slovenija

Štajerska varda tudi z vojaškim letalstvom

Maribor, 18. 09. 2019 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred dnevi je na spletu zakrožil posnetek Andreja Šiška, ki opravlja izvidniški let ob južni slovenski meji. Let se je končal v Portorožu, z letala se sicer razen veliko gozdov ne vidi ničesar posebnega. Za zdaj.

"Danes bomo poleteli in pogledali prizorišča," na katerih bo Štajerska varda patruljirala v naslednjih mesecih, je povedal vodja varde Andrej Šiško. Na posnetku tako vidimo letalo, ki opravlja "izvidniški" let v bližini Gorjancev, nato nadaljuje mimo Snežnika in konča let v Portorožu. S takšne višine in enkratnim preletom seveda ni mogoče veliko opaziti, saj slovenski gozdovi zakrivajo večino neposeljenega območja. Ni pa še znano, za kaj varda potrebuje letalski korpus, lahko pa Cessna 172 prevaža štiri (ne preveč debele) potnike ali te zamenja za drugačen tovor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če bi proračun Slovenije poskrbel, da bi varde imele primerna sredstva, če bi mi imeli en promile sredstev, ki jih imata na razpolago ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve, bi zagotovili nepredušnost slovenske meje," je v videu dejal Šiško. 

Cessna 172, ki je na posnetku, je nastanjena v Portorožu in je v zasebni lasti. 

Štajerska varda še vedno uri ljudi

Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde Andreja Šiška so tudi to poletje izvajale vojaška urjenja v štajerskih gozdovih, kar je nedavno v televizijski reportaži hrvaške RTL vznemirilo tudi tamkajšnjo javnost. Na policiji so za STA zatrdili, da skrbno spremljajo morebitna tveganja, ki bi bila povezana z odklonskimi ravnanji.

Policija ni zaznala, piše STA, da bi se posamezniki združevali z namenom pripravljanja, načrtovanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov. Tovrstni pojavi predstavljajo varnostna tveganja, ki vsebujejo nekatere indice, sume in elemente kaznivih ravnanj, zato jih policija skrbno spremlja.

"Glede na stopnjo tveganja prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in skupaj s pristojnimi tožilci presojamo zakonitost dejanj," so še pojasnili na Generalni policijski upravi. Na vprašanje, v čem se letošnje aktivnosti razlikujejo od lanskih, zaradi katerih je bil Šiško obsojen na zaporno kazen zaradi ščuvanja proti ustavni ureditvi, niso odgovorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Pigner
26. 11. 2019 20.42
+3
Ma ej, res bi rad vedel, kaj imajo tile zamaskirani tipi za bregom. Prvo kot prvo, ne vem, čemu maskiranje, če nimaš nič za bregom. In ne mi prodajat pravljic, da boste varovali mejo ali kaj že... to lahko natvezite moji babici... kdorkoli zamaskiran in z nekimi kiji pa sekirami klamoteri okoli, mu ne gre zaupat.. kdor pozna malo zgodovine, ve, kam ciljajo taki patroni.. definitivno niso nobeni dobrohotni dedki mrazi
nikolizadovoljen
26. 11. 2019 12.04
+5
Tip je res usekan. ena od prigod njemu podobih ljudi. V Izoli, kakšen mesec po končani osamosvojitveni vojni, pripelje skozi rdečo luč na semaforju v Izoli (danes je tam krožišče) Lada Niva mariborske registracije. Promet se na srečo ustavi, ni karambola, iz Nive skoči en domoljub in začne kričat na soudeleženca, ki je pravilno peljal skozi zeleno in se ustavil zaradi izsiljevalskega domoljuba. Domoljub se je zdrl, da če se je zato na Šentilju boril in bombe metal, da bo sedaj stal na rdeči luči... Takrat sem dojel da bi zmagovalci morali takoj po zmagi sestopiti iz oblasti... tisti junak pa je zelo podoben današnjim Vardovcem... žalost, beda , primitivizem...
pjor69
26. 11. 2019 11.56
+1
Vsi ti mladi imigrantje ki rinejo v europo so morda mučeniki bodo ko bo novo leto bili vsi obleceni v tnt jopice in kabum v guzvi vecjih mest šerom evrope. Druga teorija je pa da bodo zaplodili nase ženske se porocili in jih prvzgajali v islam dolgorocni projekt moje iluzije ne jih resno jemat ;)
Jurek Jurek
29. 11. 2019 19.37
+1
pjor69, zakaj pa misliš, da Tomička in Jelinčič navijata za njih.
Timy15
23. 11. 2019 17.07
+5
Se vidi,glede na število komentarjev je VARDA kar pomembna.
janko jereb
17. 11. 2019 08.21
+22
Kar delajte se norca ampak dnevno gre preko meje nekontrolirano kup tistih ki bi samo denarno podporo za nič dela in to se še kako kaže v Avstriji in Nemčiji. Še sreča da smo na slabem glasu in vsi bežijo v tujino. Kolega je vojak in kako naj dva policaja in on z puško brez municije zadrži 40 prebežnikov, takoj jih je 20 ušlo, ker imajo vse informacije na telefonih. Hrvati so jim jih zato tudi pobirali in dali lekcije, brez katere ni učinka in jih zato spoštujejo, mi pa naše le postavljamo, dokler koga ne potolčejo. Kdor realno gleda mu ni do smeha !
happyrainbow
21. 11. 2019 14.06
+1
In pozabil si napisat, da bo omenjeno uspešno rešila 'Šiškova varda'
Samo gasssss...
16. 11. 2019 21.23
+2
Do solz😭😂😭😂
jaka
13. 11. 2019 18.24
+15
Bravo, Šiško. Eden redkih pravih patriotov. Vsi, ki se norčujete iz njega pa pomislite, kaj ste domoljubnega vi storili v zadnjih desetih letih*
el capitano
14. 11. 2019 07.29
-2
Bojte se pravih domoljubov, ti so vedno problematični..
Elendil
21. 09. 2019 10.35
+6
Pa to bo pocasi postala nova luftwaffe, ce bo slo tako naprej. Pa poglej ga no s tem klobukom, pa salutiranje pa porocanje... pa to smo se mi pred blokom tudi tako igrali, samo da smo roke razprli pa smo bilo avioni, drugace pa vse enako. Vidis to se zgodi, ce se kot otrok nisi imel prilike igrati in razziveti, se bodo pa zdaj naigrali vse za nazaj pa bo. Ob 1h pa ne pozabit k mamici na kosilo, pa do 7h da si doma, risanko pogledat pa spat.
SDS_je_poden
19. 09. 2019 13.04
+12
....lahko pa Cessna 172 prevaža štiri (ne preveč debele) potnike ... AHAHAHAHA... torej 4 člani varde se ne morejo peljat v njej? Hahahaha....
Polis123
13. 11. 2019 19.19
+4
JanezNovakJohn
19. 09. 2019 12.58
-5
igrajo se tabornike, vendar jih je imeti na očeh. Kdaj pa kdaj pa malo temelitejše pregledati. orožje pa to. Nadzor južne meje je potrebno konstantno zagotoviti z kamerami, droni in ostalimi digitalnimi sredstvi. vojska in policija pa mora biti v neposredni bližini za posredovanje. A je to kaj novega? To je normalno in upam da so vojaki in policaji "normalni"
slabzadah
19. 09. 2019 11.20
+7
In kaj je general Šiškebab opazil iz tega preleta? Da krt rine novo krtino?
Jurek Jurek
29. 11. 2019 19.39
-1
Apostol1
19. 09. 2019 11.07
+19
Tole od Andreja Šiška sem dobil preko googla................Njegov življenjepis je precej pisan. Za rešetkami se je prvič znašel še med služenjem vojaškega roka v nekdanji Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), ko naj bi se zapletel v spor s poročnikom. Med osamosvojitveno vojno je bil poveljnik v teritorialni obrambi, nato pa najbolj znan kot vodja navijaške skupine Viole. Leta 1992 je pristal v priporu, saj je bil obsojen poskusa umora, nastavljanja eksplozivne naprave pod avtomobil Milana Klementa, pri čemer naj bi mu pomagal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Štirinajst let pozneje je bil pravnomočno obsojen na leto in deset mesecev zaporne kazni. V zapor v Rogozi je odšel septembra 2008, ko so med predvolilnim soočenjem ponj prišli policisti. Svojih pet minut slave je doživel prav med bivanjem v zaporu. Leta 2009 ga je namreč obiskal predsednik vlade Borut Pahor in ga, v svoji najbrž najbolj bizarni politični epizodi, neuspešno poskušal prepričati, naj njegova Stranka slovenskega naroda ne začne zbiranja podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato. Podpisov mu ni uspelo zbrati. Šiško je že 14 let prvi mož gibanja Hervardi, ki se za parolami domoljubja, karantansko ikonografijo in teorijami o venetskem izvoru Slovencev odkrito spogleduje z idejami skrajne desnice. Le da so v zadnjih letih svarila pred grožnjo "balkanizacije" Slovenije in Maribora nadomestili pozivi pred "migrantsko nevarnostjo". V lanski predsedniški tekmi je Andrej Šiško veljal za avtsajderja, ki mu resni politični analitiki niso namenjali pozornosti. Že zaradi dejstva, da mu je uspelo priti v tekmo, kar mu je prineslo nastope na televiziji, je bil njen prvi zmagovalec. Že to pa samo po sebi pove dovolj o političnem sistemu pri nas...................... Torej to so ideali za katere se Slovenski volivci odločajo in ravno toliko jih je , da prej ko slej pristanejo v parlamentu ali pa na županskih stolčkih.
Balki30
19. 09. 2019 08.57
-1
Drug let pride nowi top gun.....sisko sklati toma iz neba...ko muho....pa to
Balki30
19. 09. 2019 08.56
-7
Admiralgeneral Sisko......ql...pa to
Apostol1
18. 09. 2019 21.57
+23
Mene pa pri tem Šiškotu zanima od česa on sploh živi , ker poštenega dela se otepa , drugače ne bi imel ne časa in ne denarja za to "varda" . Po vsej verjetnost na račun drugih in oprane Štajerske ovce ga pa podpirajo pa ne samo Štajerske , tule imam v mislih tiste Štajerce , ki mu nasedejo , ker vsi mu prav gotovo ne.
abidar
19. 09. 2019 12.04
+2
Vi pa se obremenjujete s pomembnimi stvarmi. Mogoče ste že slišali za financiranje iz svojega žepa. Varda nima botrov, prav tako ni financirana s strani države, kakor so to financirani "free - golaž domoljubi"- oni se futrajo za vaš in naš denar - Zveza društev in klubov Moris, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Društvo TIGR Primorske, Zveza slovenskih častnikov, Zveza policijskih in veteranskih društev Sever… seznam je dolg! V vardi je to drugače! Vsak, si sam kupi opremo. Ravno tako se zbere denar za hrano pri udeležencih tabora. Kar se pa zaposlitve tiče Andrej Šiško ni na socialki! Šiško je samozaposlen, je urednik, avtor 13 knjig. Raziskuje slovensko zgodovino. Trenutno sta pred izdajo še dve strokovni knjigi o zgodovini Slovencev. Andrej je predsednik stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, predsednik Zveze društev Hervardi, poveljnik štajerske varde. V preteklosti je bil vodja navijaške skupine VIOLE, trener ženskega nogometa, ukvarjal se je s podjetnišvom. Menda je celo zadel na lotu! Poznam kar nekaj ljudi, ki so v vardi, med njimi so kmetje, delavci, podjetniki nekateri celo delajo v tujini. Med njimi pa zagotovo ne boste našli lenuhov, ker usposabljanje zahteva tudi fižični napor. Najde se pa mogoče tudi kdo, ki nima zaposlitve. Vendar je večina zaposlenih. Ali s takimi komentarji iščete opravičilo za sebe in namesto pohvale raje napadate ljudi, ki žrtvujejo svoj prosti čas in denar, ker jim je mar za Slovenijo. Med vardi so stari in mladi, tudi ženske. Predvsem so pa to pokončni ljudje, ki jim ni vseeno za našo državo.
Apostol1
19. 09. 2019 13.01
+8
abidar ...... Če še nisi vzel tablete , je skrajni čas , da jo vzameš.
abidar
19. 09. 2019 21.32
+2
Anonimni! Glede na to, da me naslavljaš, kot moškega ti predalgam, da ti vzameš kakšno tableto manj. Rodila sem pet otrok, torej sem ženska.
mackon08
26. 11. 2019 16.36
+2
abidar Spusti se na zemljo, varad pa Šiškoti lahko samo škodijo Sloveniji.
mackon08
26. 11. 2019 16.37
+1
abidar Ker si ženska ti ne zmanjša neumnost tvojega komentartja.
Periot222
18. 09. 2019 20.56
-1
Bravo le tako naprej!
Bonsa
18. 09. 2019 20.43
+1
ISIS je nastal ravno zaradi primitivcev kot so šiško in njegovi pajdaši in poglejte do kakšne humanitarne krize je prišlo. In zdaj Šiško ustanovi Vardo, ki se bori proti ljudem, ki jih je iz svoje države pregnala podobna "vojaška enota". Človek ima resne psihične težave.
Periot222
18. 09. 2019 20.55
-2
Balki30
19. 09. 2019 08.45
+5
Ne bluzi....oni pobijajo vse drugacne vere....kwa ma to z siskom.podobnega....pa to
?ebula
18. 09. 2019 20.33
+0
V mojem okolju bi rekli - štajerska varda je ena velika sprdačina!
jaz77
18. 09. 2019 20.05
+14
Ej vardisti, meja je malenkost bol juzno, kot ste lelteli.
Zmaga Ukrajini ...
18. 09. 2019 20.11
+10
Ne upajo nižje, da jih hrčki ne sklatijo🤣
orcus
18. 09. 2019 20.02
+11
Šeško gor Šeško dol. Nedolgo nazaj smo vsi Slovenci stavili na TO, ki takrat ni imala nicesar v primerjavi z JNA. Pa vemo kako se je koncalo. Ampak TO je imel ljudi, ki jim je bilo ogromno do svoje domovine. Tu se pa ze vidijo neke vsporednice z Vardo. Malo poglejte izjave takratnih pripadnikov TO, pa sedaj Šiška. Tu-tu so!!