Slovenija

'Stališča med UKC in fakulteto smo zbližali, a končnega dogovora še ni'

Ljubljana, 06. 12. 2023 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sestanku med vodstvom Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana o dolgu kliničnega centra do fakultete so stališča "kar precej zbližali", do končnega dogovora pa še ni prišlo, je po sestanku povedal dekan fakultete Igor Švab. Ponovno se bodo sestali v petek zjutraj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestanek dekana in generalnega direktorja
    03:23
    Iz 24UR: Sestanek dekana in generalnega direktorja
  • Iz SVETA: UKC in MF se pogajata glede dolga
    02:47
    Iz SVETA: UKC in MF se pogajata glede dolga

 

Spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Sestanek je potekal po tem, ko je medicinska fakulteta v četrtek odstopila od mediacije z UKC Ljubljana in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve. "Mi pogojujemo izvajanje storitev s tem, da sklenemo zavezujoč dogovor glede poplačila dolga in nadaljnjega sodelovanja z UKC Ljubljana," je pojasnil dekan fakultete Igor Švab. Glede tega so približali stališča. Na vprašanje, ali fakulteta ne bo prekinila izvajanja storitev, pa je Švab dejal, da trenutno tega še ne more reči.

Zaustavitev storitev bi bila absolutno iracionalna odločitev, pa je po sestanku za medije dejal generalni direktor UKC Marko Jug. Prepričan je, da se bosta strani uskladili in da bodo storitev nemoteno tekle naprej.

O cenah storitev se niso pogovarjali

"Mi pogojujemo izvajanje storitev s tem, da sklenemo zavezujoč dogovor glede poplačila dolga in nadaljnjega sodelovanja z UKC Ljubljana," je pojasnil Švab. Glede tega so približali stališča. Na vprašanje, ali fakulteta ne bo prekinila izvajanja storitev, pa je dejal, da danes tega še ne more reči.

Na sestanku je po Švabovih besedah vodstvo kliničnega centra izrazilo pripravljenost, da nekaj dolga plačajo še v tem letu, v prihodnjem pa da plačujejo tekoče storitve medicinske fakultete. "Točno kaj in koliko pa je stvar pogajanj," je povedal. "V pravne formulacije, ali oni s tem, ko kaj poplačajo, prejudicirajo, ali dolg je ali dolga ni, se jaz ne bi spuščal," je še dodal.

O cenah storitev se tako niso pogovarjali, razpravljali pa so o metodologiji, kako bodo pridobili podatke o tem, kako se cene oblikujejo, kaj je predmet kasnejših pogajanj in oblikovanja sporazuma. Vodstvo medicinske fakultete se je tako strinjalo, da delovni skupini posredujejo vse podatke, ki jih za oblikovanje cen uporabljajo. "Seveda pa teh podatkov ne smemo širiti in razpošiljati kar vsem po vrsti, ker gre za zaupne stvari," je povedal.

UKC Ljubljana po Jugovih navedbah predlaga, da v 100-odstotnem obsegu plačujejo tekoče storitve, tako kot so do sedaj. Če kasneje ugotovijo, da so cene pretirane, pa morajo imeti potem pravico do povračila, je še zatrdil. "Dodatno smo še nekoliko povišali ponudbo, ki je že bila, tako da bi v mesecu decembru in januarju fakulteti skupno plačali še osem milijonov. Ob tem pa zahtevamo, da nam razkrijejo podatke o strukturi cene, saj bo samo ta potem lahko določila, kakšne so realne cene in za kakšno ceno bodo ljudje dobili čim več storitev," je še dejal Jug.

Po Jugovih besedah medicinska fakulteta noče razkrivati podatkov, saj gre za tržno dejavnost in jih niso dolžni razkrivati, vendar upa, da bo do tega vseeno prišlo. "To je v interesu vseh davkoplačevalcev. Naš interes je namreč, da dajemo čim več storitev za čim več ljudi, zato pa moramo pač storitve plačevati po najbolj ekonomični ceni in zato zahtevamo, da se nam razkrijejo podatki iz strukture cene," je dodal.

Bodo na fakulteti brez financ UKC lahko izplačali nagrade za delovno uspešnost?

O poročanju portala Necenzurirano, da fakulteta brez denarja UKC Ljubljana ne bo mogla izplačati visokih nagrad za delovno uspešnost, pa je Švab dejal, da gre za dodatke, ki jih dobijo zaposleni, ki opravljajo tržno dejavnost, za izjemno prizadevnost in dodatno delo.

"Na tak način jih tudi dovolj stimuliramo, da ne delajo v popoldanskem delu za druge izvajalce, ampak da ves svoj čas in energijo namenjajo za izvajanje storitev, za kar so na medicinski fakulteti zaposleni. Na tak način smo preprečili beg zelo sposobnih ljudi v zasebne sfere," je zagotovil dekan.

Na petkovem sestanku bodo nadaljevali pogajanja in razpravljali o dokumentu današnjega sestanka. "Dokument bo povzetek celotne štiriurne debate, kjer se bo videlo, kje smo in kaj bo treba še storiti," je še dejal Švab.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik-Tia
07. 12. 2023 10.42
Kako pa ima lahko UKC Maribor dobiček? Manj požrešnosti vodilnih pa se bodo vsi računi lahko sproti poravnali....
sencina
06. 12. 2023 21.35
Od kdaj se ta dolg nabira?
Kstane
06. 12. 2023 19.58
+4
Zanima me,kako je to možno ,da so dolžni 43 milijonov eurov in kdo to dopušča.Ali ima ta država kaka pravila in zakone,ki urejajo finančno nedisciplino?
BroNo1
06. 12. 2023 19.56
+3
UKC dolžen fakulteti do grla, oni se pa upajo dogovarjat v tujini?! Najprej plačajte dolg potem se pa afnajte po tujini……
jackrussel
06. 12. 2023 19.07
-4
Spoštovani gospodje MF: ali vas ni nič sram, ker vas skrbijo samo lastne nagrade, za bolnike pa vam "dol visi" . Od kod pa boste dobili teste im analize,ko boste sami zboleli?
kr--en
06. 12. 2023 18.44
Dodatnega dela ne morejo/smejo izplacevat kot dodatno delo ampak ga lahko izplačajo kot uspešnost. Inovativnost brez meja.
Vladimir Bog
06. 12. 2023 18.36
-2
Ljubljanska Medeicinska fakulteta je največje leglo zla, kar ga premore planet Zemlja.
Sixten Malmerfelt
06. 12. 2023 17.58
+2
petnajstouvrščeni nagrada 15.309 ojrov.....
Sixten Malmerfelt
06. 12. 2023 17.57
+2
največja nagrada 39.917 eur, je zo v skladu z zakonodajo!
Sixten Malmerfelt
06. 12. 2023 17.39
+1
a to mislite tistega uhana?
Defragment
06. 12. 2023 17.39
+2
Kje se bo pa Nika Kovač sedaj zdravila? Kdo bo pa njej sedaj trigliceride v krvi meril? Pa holesterol? Pa sladkor? Ne se igrat z ognjem vi tam na Fakulteti. Ne se vi z Niko spravit v konflikt…ne bo dobro. Vam povem.
kleopatra 9
06. 12. 2023 17.15
+4
Saj, pri denarju se začne in konča.
. .
06. 12. 2023 16.48
+10
Ropajo nas povsod. Zdravstvo je pa očitno prav center vse lopovščine v Sloveniji. Zakaj imamo v Sloveniji vlade? Da ščitijo kriminalce?
SAKOSAKO
06. 12. 2023 16.47
+3
Me res zanimajo cene storitev, saj poznamo koliko nas stanejo javni razpisi!!!??? Vse je X10 če ne še več!!!
XVXC
06. 12. 2023 16.42
+7
Slovenci berem vse tele članke. Lahko rečem...žal mi Vas. Nihče Vam nič pomagal ne bo. Včeraj ljudje jokajo na oddaji pri Tomašič. Slovenci jokajo. Poplave nič. Stanovanja nič. Nič od nič. Ima gospod prav. Sedaj pa grem vplačat. ŽAL MI VAS. Adijos. Benz
biggie33
06. 12. 2023 16.37
+5
Zdravniki so slovenska sramota!!
Narkodefinkica
06. 12. 2023 16.35
+10
Največja Firma v Sloveniji je UKC, tega svet ne pozna in še dodatki, to je zapuščina Zemljaričeve komunistično kriminalne zgodbe.
devote
06. 12. 2023 16.33
+2
lani je UKC z velikim pompom oznanil da ima nove laboratorije , opremo ..za 20 mio eur... da bo lahko sam izvajal vse potrebne preiskave... ne mu ne dovolijo... mafijski posli ozemanja javnega zdr. sistema tecejo dalje kot prej
daiči
06. 12. 2023 16.32
+3
Taki hudi prjatli so bli vsa leta, zdej pa enkrat mal dnara zmanka se pa ne poznajo vec. Teli so najvecji specjalci za movzenje davkoplacevalskega dnara, eni in drugi, njihov posel je u drugmu planu.
Qwerty
06. 12. 2023 16.31
+5
Nevem kaksna pogajanja in stalisca so tukaj vmes, če bi bili meni dolžni bi jim dal ultimat, do konca meseca naj bo vse na računu , če ne gre zadeva na sodisce , najprej v izvršbo potem v rubež. Nobenemu ne plačajo nič, na koncu pa še izgubo delajo.
optimist11
06. 12. 2023 19.55
+1
UKC je v izgubi. Zakaj? zaradi previsokih cen dobavljenih materialov in storitev. Zraven še slaba organizacija in je kjer je. Sedaj ko je MF obdolžil, da preveč zaračunava , pa takoj popljuvat UKC. Saj JUG ni nor, sedaj je imel "izgovor" za pridobitev ponudb iz tujine in lahko delajo primerjavo. Boč pač morala MF s svojo ponudbo tudi na trg...