Slovenija

Stališča strank ponovno obetajo ostro razpravo o financiranju zasebnih šol

Ljubljana, 07. 06. 2019 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi udejanjili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol, v DZ čaka strma pot. V SDS in NSi opozarjajo na neustavnost novele, zadržani pa so tudi nekateri v koaliciji, ki čakajo na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Pripombe naj bi imela tudi vladna zakonodajna služba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Še manj denarja za zasebne šole?
    03:31
    Iz 24UR: Še manj denarja za zasebne šole?
  • Iz 24UR: Interpelacija odločbe
    03:22
    Iz 24UR: Interpelacija odločbe
Zasebne šole opozarjajo, da je predlog neustaven, saj da jim bo financiranje z zdajšnjih 85-odstotkov v celoti gledano zmanjšal na okoli 65-odstotkov.
Zasebne šole opozarjajo, da je predlog neustaven, saj da jim bo financiranje z zdajšnjih 85-odstotkov v celoti gledano zmanjšal na okoli 65-odstotkov. FOTO: iStock

Predlog novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja je vlada potrdila v četrtek. Vendar pa je služba vlade za zakonodajo v mnenju opozorila, da bodo pobudniki ustavne presoje s predlagano ureditvijo financiranja zasebnih osnovnih šol v slabšem pravnem položaju, kot so v skladu z veljavno ureditvijo, zaradi katere so na ustavno sodišče vložili pobudo.

Pomislek se nanaša tudi na peti odstavek spremenjenega 86. člena zakona, ki določa, da se zasebnim šolam (razen osnovnim) za izvedbo programa zagotavlja 85 odstotkov sredstev, ki jih država oz. lokalna skupnost zagotavlja za izvajanje programa javne šole. To pomeni, da se za zasebne šole (razen za zasebne osnovne šole) obseg javnega financiranja ne spreminja glede na veljavno ureditev. Takšna ureditev postavlja zasebne šole v neenak položaj, pri tem pa ni navedenega nobenega pravno utemeljenega razloga za to, opozarja služba vlade.

Dodatno je po njenem mnenju takšna ureditev sporna z vidika drugega odstavka 57. člena ustave, ki določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. To je še dodaten argument v prid dejstvu, da se zasebno osnovnošolsko izobraževanje ne more financirati v manjšem obsegu kot na primer zasebno srednješolsko izobraževanje, še meni služba vlade za zakonodajo.

Ustavno sodišče je leta 2014 sicer ugotovilo neustavnost zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter DZ naložilo, naj v enem letu neustavnost odpravi tako, da bo javni program v zasebnih šolah financiran v enaki višini kot v javnih osnovnih šolah, to je 100-odstotno. Predlog novele pa javni program razdeljuje na obvezni del in razširjeni del. Pri tem določa, da bi država obvezni del financirala 100-odstotno, razširjenega dela (jutranje varstvo, podaljšano bivanje ipd.) pa ne bi več financirala.

V SD zadovoljni s predlogom

V SD, iz katere prihaja tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, so po besedah poslanca Marka Koprivca zadovoljni, da je ministrstvo pripravilo predlog, ki po njihovem prepričanju na eni strani sledi odločbi ustavnega sodišča in na drugi strani zagotavlja ohranitev kakovostne mreže javnih šol.

Po njihovem mnenju je ustavno sodišče zahtevalo, da tisto, kar država predpisuje kot obvezno, tudi financira v celoti, medtem ko nikjer ni navedeno, da je država dolžna financirati razširjeni del javnega programa.

Na nekatere očitke, da predlog zmanjšuje že pridobljene pravice pri financiranju, je Koprivc med drugim odgovoril z besedami, da ima vsak otrok možnost obiskovati javno šolo in da imamo v Sloveniji kakovostno mrežo javnih šol. S podobnimi besedami je odgovoril tudi na očitke, da bodo s tem predlogom povzročili še več razslojevanja.

Minister Pikalo je včeraj dejal, da "pravica do financiranja ni pridobljena pravica, ker če bi bilo tako, bi državni proračun lahko eksplodiral". Toda, če bi bili vsi programi zasebnih šol financirani enako 100-odstotno kot javni, bi država na leto porabila 336.000 evrov več, torej ne gre ravno za ekplozijo proračuna. Pač pa za ideološki boj ohranitve kakovostnega javnega šolstva s ciljem da se, kot pravi Koprivc: "Onemogoči da bi se zasebne šole začele prehitro širiti kot gobe po dežju."

Druge koalicijske stranke bolj previdne

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v četrtek povedal, da verjamejo ministru, da predlog uresničuje odločbo ustavnega sodišča. Je pa napovedal, da bodo v DZ preučili vse pripombe iz javne razprave in se na podlagi tega tudi odločili.

Razprava o financiranju zasebnih in javnih šol bo burna.
Razprava o financiranju zasebnih in javnih šol bo burna. FOTO: Shutterstock

V SMC pričakujejo usmeritev zakonodajno-pravne službe DZ, pri čemer opozarjajo zlasti na vprašanje uresničitve odločbe ustavnega sodišča. "V vsakem primeru otroci ne smejo biti na slabšem," je danes opozoril poslanec Branislav Rajić.

Poslanec DeSUS Jurij Lep je prepričan, da bodo novelo v postopku z dopolnili še spreminjali. Spomnil je, da v DeSUS zagovarjajo javno šolstvo, vendar pa bodo v stranki pozorni na to, da rešitve ne bodo povzročale novih krivic. "Cilj koalicije je, da ne bi doživeli nove ustavne presoje," je še dejal Lep.

V SAB glede na zagotovila ministra menijo, da novela zadovoljivo odgovarja na dileme ustavnega sodišča. Če so se postavile nove dileme, bo mogoče katero od teh razrešiti v zakonodajnem postopku, je danes dejala poslanka Maša Kociper. Za SAB je pomembno, da imamo kakovostno javno šolstvo, ki vsem otrokom omogoča enake možnosti. Če kdo od staršev želi nadstandard ali drugačne koncepte, pa naj tudi kaj malega doplača, je dodala.

V SDS in NSi menijo, da gre za izigravanje odločbe ustavnega sodišča 

Po mnenju SDS in NSi pa ustavna odločba pravi, da je treba 100-odstotno financirati obvezne javno veljavne programe, pri čemer ne gre za vprašanje, kaj je razširjeni in kaj osnovni program. Menijo tudi, da so za takšen predlog vladne novele ideološki razlogi.

V SDS so svoj predlog novele zakona za uresničitev ustavne odločbe v parlamentarni postopek v zadnjih štirih letih vložili že petkrat, a ga je koalicija vsakič zavrnila. Zaradi nespoštovanja ustavne odločbe so interpelirali prejšnjo šolsko ministrico, letos ustavno obtožili premierja Šarca.

Sedanji vladni predlog je po ocenah SDS najslabša možnost v smeri poskusa uresničitve ustavne odločbe, saj še podaljšuje agonijo oz. diskriminacijo zasebnih osnovnih šol, je danes v izjavi v DZ dejal poslanec Tomaž Lisec. Spomnil je tudi na poskuse sprejetja novele v prejšnjem mandatu, ko "so takratne vladne stranke licitirale, kdo bo dal več oziroma manj".

Sedanjo novelo bodo z dopolnili skušali spremeniti. Počakali bodo na to, kakšen zakon bo sprejet, in se zatem odločili o pravnih in političnih ukrepih, je pojasnil Lisec. Upa pa, da bodo starši zopet terjali svojo pravico na ustavnem sodišču.

V NSi menijo, da novela izigrava odločbo ustavnega sodišča in povzroča novo neustavnost. Financiranje javnoveljavnih programov se namreč za zasebne šole z javnoveljavnim programom znižuje s sedanjih 85 na približno 65 odstotkov, ugotavljajo. Prepričani so, da bodo tako te šole dostopne le bogatejšim, saj finančno šibkejši starši in otroci tega bremena ne bodo zmogli.

Prav tako jih skrbi, da minister po njihovih navedbah ni želel sprejeti direktorjev zasebnih osnovnih šol z javnoveljavnim programom. Tako v NSi domnevajo, "da gre za ministrovo samovoljo, ki je uperjena proti otrokom in staršem, ki otrok ne šolajo v državnih šolah".

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
08. 06. 2019 14.14
+2
saj sds se ne gre za denar za zasebne šole pač pa za zdraho delat sem proti financiranju zasebnih šol
zmago56
08. 06. 2019 12.18
-6
Če bi vladajoča koalicija imela znanje in kader za ustanavljanje kvalitetnih zasebnih šol ne bi bilo nobenega problema glede financiranja, tako pa svoje otroke v tujino na šolanje pošiljajo in istočasno kvaliteto javnih šol hvalijo, kar ne gre skupaj, prav tako tudi naše zdravstvo hvalijo, sami pa se v tujini zdravijo.
piljan
08. 06. 2019 12.56
+6
Svečko namerno pozabil,da šolanje v tujini tudi plačajo,ker je privat,torej naj še pri nas.
zmago56
09. 06. 2019 13.31
+1
pi.... seveda jim šolanje plačajo, toda v večini z denarjem davkoplačevalcev, namesto privat šol pa privat stranke ustanavljajo, ki se prav tako z našim denarjem financirajo. Predlagam, da se poleg financiranja privat šol ukine tudi financiranje privat strank ( LMŠ, SMC, SAB ).
Apostol1
08. 06. 2019 10.46
+6
Za vse šole tako zasebne kot za javne bi morali kader izbirati na ministrstvu za šolstvo in učne vsebine bi morale biti tudi za vse šole enake , lahko pa dodatno v zasebnih šolah učijo še verouk ali pa francoščino ,če hočejo , lahko imajo v zasebnih šolah v razredu recimo samo 5 otrok ,ker to je njihova stvar in v tem primeru se prav gotovo poveča kvaliteta osvojenega znanja. Ne more in tudi ne sme pa zasebna šola učiti , da so bili domobranci žrtve partizanskega terorja in podobne neresnice in to je tisto kar je najbolj bistveno za našo državo. Učiti resnico in ne laž.
piljan
08. 06. 2019 09.28
+10
Hmm,zakaj za tole dohtar januška ne aktivira Vilija in zahteva referendum,pa bomo povedali a bomo financirali ,ali ne???Smo na US in bo potrebno upoštevati.Revše komunistično zato nima poguma.
piljan
08. 06. 2019 09.33
+6
CIGU MIGU
08. 06. 2019 08.37
+11
najprej to niso zasebne šole ampak katoliške z križem na zidu v učilnici,glede na to da naj bi bila cerkev ločena od države naj si jo plačujejo
a.kralj1994
08. 06. 2019 08.19
+12
ja potem naj vsi zasebniki na vseh gospodarskih področjih zahtevajo neko subvencijo od države...zakaj bi samo zasebne šole dobivale nek denar iz budžeta...in sedaj naj bi narod plačeval zasebnikom...mislm...narobe svet...še starši otrok, ki jih vozijo v te privat šole, naj zahtevajo subvencijo...ustanoviš zasebno šolo, potem pa zahtevaš denar od države - če to ni sprevrženo!!!
provni
08. 06. 2019 07.36
+16
Menim, da zasebne šole ne morejo biti enakovredne javnim šolam, za katere skrbi socialna država. Menim, da davke plačujem za javne šole in ne za zasebne šole.
pankration
07. 06. 2019 21.59
-13
haha. Več kot 70% ljudi, ki tukaj komentirajo imajo neprofitno stanovanje, zastonj vrtec, zastonj malico in kosilo v vrtcu ali šoli, preko 300€ otroškega dodatka. Potem pa so kao neki moralizatorji.
flatearth
07. 06. 2019 21.58
-1
V šoli v bistvu otrokom vzamejo še tisto malo pameti s katero so se rodili, seveda ne vsem,
Capo dei Capi - novi profil
07. 06. 2019 21.55
-4
Nikoli se ne prerekaj z neumnim...spravil te bo na svoj nivo in z izkušnjami premagal.... MesečevSij..... Hahahahha
Malinha
07. 06. 2019 21.59
+6
Nikoli se ne prerekaj s Srbinom, ki ima vredno prav.
CIGU MIGU
07. 06. 2019 21.47
+12
moje otroke klero profesorji sigurno ne bojo izobraževali
Capo dei Capi - novi profil
07. 06. 2019 21.10
-15
MESECEV SIJ Še vedno čakam na tvoj odgovor, kje v Ženevski konvenciji definicija genocida omenja pomoč in podpiranje genocida..... Čakam Dr. Prava..... Hahhahah. :)
Malinha
07. 06. 2019 21.36
+10
Ti kar jaz odgovorim kje je tvoja definicija: v tvoji sami besedi "podpiranje genocida".
Capo dei Capi - novi profil
07. 06. 2019 21.52
-8
Kje je "dolus specialis" v tem primeru..... Joj, kako se smešiš. HAHAHAAHHAHA
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 21.57
+6
Petur
07. 06. 2019 21.02
+19
Kdor ne zaupa solstvu drzave katero zeli izcrpavati,naj zasebno solo , ki vemo da se gre za cerkveno,tudi placa,tako je program financiran.treba je tudi videti ce je denar cist s katerim si nekdo to placuje!
marmilan
07. 06. 2019 20.56
+24
Kdo hoče v zasebno šolo, naj si jo plača, jaz mu je ne bom in pika.
FAUSTOS1
07. 06. 2019 20.54
+15
država mora po sklepu us financirati le obvezen program-tako jas razumem to odločbo ker sicer bi lahko zasebna šola imela program kako posneti porno film in država bi po takem morala to financirati ali pa kako skrajno versko talibansko izobraževanje.
Netajkun
07. 06. 2019 20.17
-14
Odločbe Ustavnega sodišča bi se moralo spoštovati in pika . . . brez izigravanj .
srebrnibreg
07. 06. 2019 20.20
+32
Izigravanje je ustanavljanje privatnih šol na račun nas državljanov. Kdor hoče biti privatnik naj bo za svoj denar. Imamo zadosti in dobre državne šole komu pa niso dobre pa naj si plača druge po svoji želji.
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 20.28
+9
Netajkun,... odločba Ustavnega sodišča se spoštuje in pika. To je vse, kar naj bi te moralo skrbet.
Netajkun
07. 06. 2019 20.37
-13
Če zasebna šola izvaja ENAK obvezni program , naj dobi enako denarja od države ( tudi starši tam šolajočih se otrok , so davkoplačevalci te države ) , kaj bi lahko to motilo . Verjetno dosegajo celo boljše izobraževalne rezultate , kar je lahko samo pohvalno . Neobvezno izobraževanje se pa seveda plača , tudi v javnem visokem šolstvu poznamo šolnine ( kdor se ni mogel vpisati redno ) . . . res ne vem , zakaj v teh sodobnih časih tako trda in zaostala ideologija centralnega planiranja in nadziranja .
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 21.00
-2
Ustavni sodniki so partijsko kontaminirani. Ustavno sodisce je samo na papirju avtonomna institucija.
vinogradnik33
07. 06. 2019 21.06
+13
mauza ustavni sodniki , ki so ugotovili neustavnost v prejšnjem zakonu so kontaminirani s strani SDS ,NSI in RKC !
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 21.51
-1
Saj sem rekel partijslo-strankarsko, enih i drugih.
flatearth
07. 06. 2019 20.11
-2
Čim dlje od šole, do 10 let naj bodo otroci raje pri starih starših, bo več koristi
lukeeeeeec
07. 06. 2019 19.50
-9
Še nekaj za moje prijatelje za katere vsak dan prižigam SVEČKE. Slo proizvaja 60% družboslovcev. Nemčija 30% in DANSKA 22%. Vem zakaj naviajte, da mora biti samo JAVNO in samo to iz denarja države. samo verjemite mi,to državo poganja TEHNIKA. Res je da rabimo družboslovce, samo zakaj ne greste v TUJINO, tam vas čakajo z odprtimi rokami. Zakaj se ne koristi inženirje in zdravnike, ki vstopajo preko naše meje. Vsi so zelo izobraženi.
piljan
07. 06. 2019 19.53
+14
Aha,se pravi ,da je to tvoj program in z njim nasmejis svojega noriskega kralja.
lukeeeeeec
07. 06. 2019 19.55
-8
Umiri se. Globoko dihaj. Ti kuj prižgem še novih deset svečk s posvetilom, samo za tebe, kvoto Boštjana Videmška. Kuku lele.
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 19.59
+9
lukc,.... prav fasciniral si me: "... to državo poganja TEHNIKA". No, zdaj pa razloži še pojem "država". Če ne veš (itak, da ne), naj ti razloži komunist Jajo.
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 20.35
+0
Za vas to enako velja. Ne primerjaj nemske sole s SDS ustvarjjenimi solami, ki ustvarjajo ideoloski politicni kader kot FDV.
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 19.39
-6
Osnovno šole naj 100% financira država. Vse ostale srednje šole in fakultete niso obvezne in naj se privatizirajo. Tako, da ne bo javnega šolstva in niti 1€ financiranja iz državne malhe. Vem da ideološko kontaminirani tega ne boste razumeli, ne levi ne desni nimate pojma kaj pomeni zasebno.
srebrnibreg
07. 06. 2019 19.48
+25
Dokler imamo zadosti državnih šol ne rabimo ne osnovnih in višjih privatnih. Kdor jih pa hoče si jih pa naj plača. Tudi nobeneu drugegmu privatniku država ne plačuje za njegovo poslovanje.
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 20.01
-5
Niti državnih ne rabimo. Ravno zato, ker bodo desničarjo hoteli enako. Ljudstvo je razdeljeno. Zato ne razumeš tega ne ti ne desničar. Kdo se hoče šolat naj plača. Drzava naj plača samo osnovno pismenost. Zato pa imamo 90% fakserjev v politiki oz JU in DU in 10% v zasebnem oz realnem sektorju. 80% študentov je nesposobnih za ustvarit zgodbo oz izdelek v privat firmi.Zato pa silijo vsi v državne službe. Mi realni sektor oz zasebniki mali podjetniki pa to financiramo, nihče drug. Denar ne raste na drevesu kot si predstavljate levicarji oz desnicarji, ki so komaj stopili iz partije oz ssocializma.
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 20.04
+11
Privatizacija (tudi) visokega šolstva nikakor ni v redu. Imamo namreč zelo dobre fakultete, ... pa na drugi strani poglej Američane - tam si študij lahko privoščijo le bogati, in to ne glede ali so sploh "sposobni" doštudirati ali ne. Očitno pa se - prav iz teh razlogov, otepajo še korupcije, kar je bilo lepo razvidno nekaj tednov nazaj, ko sta dve ameriški igralki s kar zajetnimi podkupninami poskušali vplivati na sprejem / rezultate študija njunih otrok.
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 20.19
-5
Mi izdelujemo povprečje. Americani imajo korupcijo in bogati to izkoriscajo, se presnet se strinjam z vami. Vendar na Harvard in ostale kvalitetne fakultete pride tudi nekaj procentov revezev, ki preko športa oz pisanja eseja pokazejo dodano vrednost, ki jo itak premore 20% ljudi na Svetu vendar nimajo discipline in pade ta procent na 5% svetovne populacije. Vse ostalo je povprečje, zato nas vodi FDV kader, ki niti 1uro niso preživeli na prostem trgu.
Netajkun
07. 06. 2019 20.20
-1
Zagotovo imaš enako mnenje tudi o javnem zdravstvu . . . ne razumem , zakaj so morale nekatere eminence na posege k zasebnikom v tujino , na naše javne stroške . . . kako bi komentiral ?
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 20.34
+7
Netajkun,... če se ne motim, zavarovalnica krije stroške zdravstvenih posegov v tujini le v določenih pogojih in v primerih, da se v Sloveniji taki posegi (iz različnih razlogov) ne opravljajo.
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 21.01
-3
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 21.02
-5
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 21.08
+7
Mauzahec,... zdaj pa pomisli, da bi v Ameriki vsi - tudi revni, lahko študirali na fakulteti. Verjamem, da je vmes mnogo zelo sposobnih, motiviranih, itd., ki bi lahko kasneje dobro uspevali, vendar je Amerika "obsojena" na bedake tipa "Trump", in ostale "polreveže", ki za študij najamejo kredit za celo življenje. Kakšna je potem lahko družba, kjer je "vodilna sila" sestavljena samo iz takih modelov? Imajo srečo, da njihovo povprečje močno popravljajo študenti iz tujine. In če se spomniš dokumentarca Michaela Moora - za Američane je "zastonj" zdravstvo in šolstvo nekaj nedosegljivega - popolna znanstvena fantastika. In zato bi bilo skrajno trapasto, da bi mi opuščali stvari, ki dobro delujejo. Seveda pa verjamem, da obstaja ogromno modelov, ki bi se radi okoristili prav na vseh področjih družbe.
Malinha
07. 06. 2019 21.32
+1
Kako se ti ljubi modelirati mauzaharstvo.... na otoku Gadojev... ki ne vidijo oceana, kaj šele.... plavanja..... Aja, vztrajna, trmasto vztrajna.
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 21.43
+2
Evo,... me je že minilo. Upam, da nisi odplaval "pregloboko":)
Malinha
07. 06. 2019 21.51
+2
Človeška govorica, predvsem jezik-oslovska šola je... ne vem... Morda napačno otočje. .. Joj, ne, moram se hitro popravit: jezik je šola, kjer preogromno oslov jaha šolo. Evo. Na kratko.
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 21.59
+2
:))) Zelo nazorno ... in pravzaprav presunljivo pravilno povzeto. Bravo +++++
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 21.59
-1
Ni res, ceprav ne maram Trumpa. Poglej koliko je vrhunskih sportnikov, sodnikov, senatorjev,....drugih ras oz priseljencev. Imam pa raje EU kot pa Ameriko. Vseeno sem za social kapitalizem oz racionalno potrosnjo in cuvanje narave-preventivna skrb. Da je pa vse trumpovsko v ZDA pa ni res. Trumpa je volilo ravno beli reveži-povprecni nezadovolni. Spravili so ga na polozaj plenilski volkovi.
CIGU MIGU
07. 06. 2019 19.27
+23
kdor pelje otroke v zasebne šole naj še plača,ali se pa sprijazni da njegovih veroukov jaz ne bom plačeval,ker jih ne rabim
lukeeeeeec
07. 06. 2019 19.34
-13
ku ku lele. Njet, PLAČALA bo država. Ne dojamete. ha, ha, ha. Mi smo delali demokracijo, vi ste bili cokla. Mi rabimo izobraževanje.
CIGU MIGU
07. 06. 2019 19.37
+9
nekatere moti križ na zidu,drugi bi dali sliko napopularnejšega yugosa,tretji bi imeli zvezdo,a zdaj bo še težava kam bomo dali polmesec in še kakšen simbol..zato v šole le bele zide brez dekoracij
štrekeljc
08. 06. 2019 15.00
Bravo, lukeeeeeeeeeeeec, končno si priznal, da potrebujete izobraževanje. Ker zdaj ste res brez pameti....

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.