Slovenija

Stalna postavitev petega mitreja

Ptuj, 16. 04. 2000 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pokrajinski muzej Ptuj je v pritličju nekdanje cerkve dominikanskega samostana danes pripravil nedeljsko matinejo, na kateri so predstavili stalno postavitev petega mitreja, rekonstruiranega v antičnem lapidariju. O mitreju je spregovoril arheolog Ivan Tušek, ki je vodil takratna izkopavanja, stalno postavitev pa je odprl ptujski župan Miroslav Luci. Do danes je bilo na Ptuju najdenih pet svetišč mitrejev, njihova odkritja dokazujejo, da je bil Ptuj v rimskem obdobju center mitraizma v srednjeevropskem prostoru.

Pokrajinski muzej Ptuj je ob tej priložnosti pripravil tudi več spremljajočih prireditev. Tako bo v torek dr. Paola Korošec predstavila monografijo z naslovom ''Nekropola na ptujskem gradu''. V sredo se bodo zvrstila predavanja arheologov Ivana Tuška ''Zadnji odkriti mitrej v Rabelčji vasi na Ptuju'', Mojce Vomer-Gojkovič ''Ptujski mitreji'' in Ivana Žižka ''Tretji ptujski mitrej v luči materialne kulture''. Prihodnji konec tedna pa bo muzejski vikend za otroke pod naslovom ''Prisluhnimo antičnim pripovedkam'', pod vodstvom muzejske pedagoginje Metke Stergar.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.