Slovenija

(Stalno) pripravljeni za pritožbe

Ljubljana, 16. 10. 2019 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Kristan
Komentarji
13

Višje sodišče je odločilo: zavrnilo je pritožbo Univerze v Ljubljani in s tem potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča – univerza mora sredstva, porabljena za stalno pripravljenost, vrniti. Univerza je že napovedala, da bo vložila predlog za revizijo tega postopka, kot da dodatnih 200 tisoč evrov, kolikor jih bo morala plačati zgolj za obresti in stroške, ni dovolj. A sodba je pravnomočna in revizija izvršitve sodbe ne ustavi, univerza mora zato zdaj po ocenah ministrstva skupno vrniti okoli milijon evrov.

Več videovsebin
  • 24UR Fokus: Dodatek za stalno pripravljenost je lahko tudi priročno sredstvo za zviševanje plače (21. 1. 2018)
    13:07
    24UR Fokus: Dodatek za stalno pripravljenost je lahko tudi priročno sredstvo za zviševanje plače (21. 1. 2018)
  • 24UR Fokus: Ekonomska fakulteta novinarsko prošnjo za sodelovanje označila za pritisk oz.izsiljevanje (1. 7. 2017)
    12:46
    24UR Fokus: Ekonomska fakulteta novinarsko prošnjo za sodelovanje označila za pritisk oz.izsiljevanje (1. 7. 2017)
Tina Kristan, novinarka 24UR Fokus/24UR Inšpektor na POP TV
Tina Kristan, novinarka 24UR Fokus/24UR Inšpektor na POP TV FOTO: POP TV

Ali bo to storila, je drugo vprašanje. Danes namreč že slišimo, da denarja za vračilo nima. Kot kaže, ima najstarejša in največja visokošolska institucija zdaj že pomisleke, ali sploh spoštovati pravnomočno odločitev sodne veje oblasti. Pa čeprav mora vrniti le del denarja, ki ga je izplačala. Za stalno pripravljenost je univerza porabila okoli 2 milijona evrov, kar je za državljane velika številka, za univerzo pač ne. Gre samo za en odstotek vseh sredstev, ki jih letno neposredno dobi le iz državnega proračuna. Da gre zato za univerzo za nepomembno stvar, se je nekdanjemu vodstvu univerze že zareklo.

Ko beremo sodbo, preseneča lahkotnost spreminjanja argumentacije univerze. Fakultete so najprej priznale, da so dodatek izplačevale iz javnih sredstev, dokaz za to imajo na ministrstvu za izobraževanje. Da so ga knjižile kot plačo, ugotavljajo sodniki, ki se izplačuje iz proračunskih sredstev. Poleg tega so fakultete od zaposlenih zahtevale vrnitev izplačanega dodatka. Če ta ne bi bil dodeljen iz javnega denarja, tega verjetno ne bi storile. A kljub temu univerza na sodišču kot svoj glavni argument navede, da je dodatek izplačevala iz lastnih sredstev. Ni težko razsoditi, ko tožena stranka sama sebe postavi na laž.

Gre sicer za eno od zgodb, na katero bi novinarji in javnost lahko hitro pozabili. Pa nismo, zelo natančno jo spremljam že štiri leta. Začelo se je s številnimi izgovori, zakaj naj bi bilo izplačevanje dodatka upravičeno: "Časovnice med kontinenti so zelo različne, tako da smo bili kot profesorji velikokrat zelo odzivni" in pa "Jaz sem ekonomist, te zakonodaje ne poznam, dodatno delo pa mora biti plačano". Nadaljevalo se je s tožbo Ekonomske fakultete zoper Inšpektorat za javni sektor, ki je sklenil, da je bilo izplačilo dodatka neupravičeno; upravno sodišče je tožbo zavrglo. Priča smo bili pritiskom na medij, iskanju novinarskega vira.

Senat ljubljanske univerze je sprejel pobudo, da dekani vrnejo dodatek v celoti, ki je nato niso spoštovali. Eden od nekdanjih rektorjev je trdil, da o izplačevanju dodatka ni vedel nič, kljub temu da obstaja dokument sistemizacija delovnih mest na Fakulteti za matematiko in fiziko, ki ima žig univerze in faksimile njegovega podpisa. Zgodba je pokazala tudi, kako je Dušan Mramor kot predsednik upravnega odbora univerze v času izplačevanja stalne pripravljenosti nadziral Dušana Mramorja kot dekana ekonomske fakultete.

Za piko na i, v rubriki 24UR Fokus smo objavili elektronsko sporočilo, v katerem je dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič poskušala vplivati na tedanjo ministrico Majo Makovec Brenčič, tudi profesorico na ekonomski fakulteti, ki zaradi pritiska medijev ni mogla ne zahtevati vračila nenamensko porabljenih sredstev. Zapisala ji je: "Ker imaš očitno problem, da bi v vlogi ministrice sledila logiki stroke, ki jo poučuješ, in ker imamo na UL in Ekonomski fakulteti v zadnjem času nenehne probleme zaradi raznih odločitev vlade, na katere močno vplivate zaposleni na tej isti univerzi, ti predlagam, da razmisliš, če ne bi bilo morda bolje, da se v nadaljevanju mandata tovrstni situaciji izogneš." In še: "Prosim, da se po vrnitvi v Slovenijo oglasiš na delovnem mestu na Ekonomski fakulteti, da se pogovoriva o tvojem nadaljnjem angažmaju pri nas." Tako je dekanja komunicirala z ministrico. In kakšne so bile posledice? Zaposleni so jo še enkrat izvolili za dekanjo.

In še: na eni od ljubljanskih fakultet je nastal doktorat, katerega hipoteza je, da so škandal o dodatkih sprožili nasprotniki ministra Mramorja, da bi mu zmanjšali politični ugled ter posledično tudi zmanjšali njegovo moč v vladi. Bi me zanimalo, ali mnenje nekaterih, da gre za zlorabo znanosti, deli tudi etična komisija univerze.

Vse to zaradi ene stalne pripravljenosti, za katero že zdrav razum pove, da med vodstvenimi, strokovnimi in administrativnimi kadri na fakultetah nima kaj iskati. Ali kot je kmalu po razkritju afere zapisala pravnica, takratna predavateljica Špelca Mežnar, danes pa ustavna sodnica: "Je res treba visoko izobraženim ljudem pojasnjevati, da je stalna pripravljenost potrebna samo takrat, ko je nujno delo treba opravljati noč in dan?"

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

A to je le ena od številnih zgodb, ki na univerze ne sodijo. Bralci Večera so pred dvema letoma izvedeli, da je mariborska pravna fakulteta na lastno pobudo spremenila pravila in si kot edina dodelila dodatek za mentoriranje. Gledalci 24UR Inšpektorja so prejšnji mesec lahko slišali, da sta dva profesorja na mariborski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki sta bila nekaj časa tudi dekan in tajnik fakultete, poleg plače zgolj iz enega tržnega projekta šest let dobivala po 5500 evrov bruto dodatnega honorarja mesečno in da na tej isti fakulteti obstaja tveganje za fiktivna izplačila šefom, tistim, ki po nekaterih izpovedih niso naredili niti a od analize. In tudi, da je bil nekdanji dekan ekonomsko-poslovne fakultete v šestih letih kar dve leti službeno odstoten, poleg tega pa si je skupaj s kolegico izplačal kar 90 odstotkov vseh sredstev enega od projektov, zaradi česar obstaja tveganje, da je bil projekt odobren z namenom osebnih koristi. V torek pa so kolegi iz Dejstev začeli s serijo člankov na 24ur.com o 200 izbrancih ljubljanske univerze, ki so poleg plače v treh letih prejeli še 11,8 milijona evrov dodatkov, avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb.

In vse to je modus operandi akademske elite – manjšine, ki si na fakultetah, tudi ko za nekatere ni denarja niti za zaposlitev, vzame več, kot ji pripada. Pogosto tudi na račun mladih, ki so za mizerno plačilo primorani upoštevati vse, kar jim naročijo njihovi mentorji. Tako se vzgaja začetnike na univerzah, katere ključne vrednote bi morale biti svoboda, etičnosti in poštenost. Legitimno je sicer vprašanje, ali je plača – torej tisto, kar dekanom in rednim profesorjem trenutno pripada – primerna. Tako kot je potem legitimno vprašanje, ali je plača prvega moža izvršilne veje oblasti primerna kot tudi ali minimalna plača omogoča človeku dostojno življenje. Odprimo v družbi ta vprašanja. Obstaja pa bistvena razlika med vsemi tremi: le akademska elita si lahko malodane sama in zelo na tiho spiše pravila, v katerih si dodeli na primer dodatek za stalno pripravljenost ali za mentoriranje. Še bolj kot pravila pa vse to omogoča manko pravil.

Zato me ob vsaki taki aferi zanima predvsem, kakšen bo odziv ministrstva in univerze. Bodo karkoli v sistemu spremenili, da bo v prihodnje manj neupravičenih dodatkov, netransprentne porabe denarja, manj zlorab univerze na lastne interese, manj izkoriščanja mladih, manj nagrajevanja "naših" in poslušnih namesto najboljših? Bojim se, da ne. Zato ker status quo ustreza peščici, ki je pri koritu, in ker je najlažje ribariti v kalnem. In tudi zaradi tega – in ne zaradi pomanjkanja sredstev – bo razvoj te družbe, gonilo katerega naj bi bila znanost, počasnejši, kot bi si želeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
17. 10. 2019 17.12
+3
takoj vsem pobrati, kar so pokradli, oz.neupravičeno pridobili. Njihovo delo je že itak preveč plačano z redno zaposlitvijo, potem pa še neki dodatki, ki sploh niso upravičeni in bi ti ki so si jih izplačevali morali biti takoj kaznovani. Kaj se dogaja v naši deželi na sončni strani alp. Najbolj kradejo tisti, ki bi morali biti vzgled drugim. Sramota.
Anejcc
17. 10. 2019 14.29
+0
Prejšnji sistem in generacija prejšnjega sistema nas najbolj tepeta. Zato tudi, med drugim, mladi množično odhajajo v tujino.
puspan
17. 10. 2019 09.16
+21
V stalni pripravljenosti za krajo.
Mayte88
17. 10. 2019 09.11
+9
Uvedba kreditnega študija, bi dala voljo do študija resnim študentom, naredila red med temi zabušanti in zakon o tem da mora fakulteta pol denarja zaslužiti na trgu dela reši vse probleme v državi kar se izobraževanja tiče in odpihne Kučanovega zeta zdraharja ŠTRUKLJA na smetišče zgodovine.
25kur
17. 10. 2019 09.10
+6
saj so nalovdani z milijoni boli jih še za enga
AlexReal
17. 10. 2019 08.51
+15
Vsi ti izplačani dodatki so dodatki tudi k pokojninskim osnovam zaposlenih. Za ene upokojence so nezakonito znižali odmerni odstotek iz 75 na 57 %, tile "pripravljenci" pa so nezakonito dobivali višje plače in s tem imajo nezakonite tudi višje pokojninske osnove !!! Jim bodo tudi pri izračunu pokojnin zniževali osnove iz tega naslova ??
123soba
17. 10. 2019 08.46
+14
Štrukelj naj vrne, k skoz otresla jezik da je šolstvo premalo plačano in zagovarja lenuhe na fakultetah.... Vsi skupaj so ena pokvarjena b....
Groucho Marx
17. 10. 2019 08.13
+25
Bravo Tina, vrtati je treba in tudi državljani se moramo zganiti, da stolčemo ta javnosektorska legla korupcije in njihove akterje. Se še kdo čudi, da zmanjkuje denarja pa da vsi med njimi hočejo samo še več, več, več... Kolikor bodo dobili, bo zmeraj premalo za njihove neskončne apetite. Pazite nase, novinarji!!
Derpentor
17. 10. 2019 07.45
+31
Za to kar ta javnosektorska mafija dela z našim denarjem bi morale goreti ulice itd. Slovenci pa hladnokrvno tole gledamo, se nam ne zdi nič narobe, malo pojamramo ker mamo slabe plače, slabe ceste, slabo zdravstvo. To je pa to. Ko je treba pa to mafijo postrgat z oblasti se pa usi us*rjete. K**r* pa taka država. To je navadna mafisjka združba, ki jo vodi par sto priviligirancev.
123soba
17. 10. 2019 08.48
+11
Smo se navadili, da je vsak dan nova afera. Ja res na ulice je treba. Počasi bo tega sprenevedanja čez vso razumnost...
proofreader
16. 10. 2019 21.59
+16
Prav. Za vikend bo tekla voda, parkirišče ne bo dvignilo rampe. Nihče ne bo v pripravljenosti.
Intimnanega3
17. 10. 2019 07.59
+10
pffffff, od kdaj se pa profesorji ukvarjajo z zamakanjem??
Polis123
16. 10. 2019 21.57
+7