Slovenija

'Stanje je takšno, kot če bi januarja posadili rožo in je do danes ne bi zalivali'

Ljubljana, 27. 04. 2020 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
93

Slovenske kmete je najprej udarila spomladanska pozeba, nato pa še suša, ki je prizadela praktično celo državo. V Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije so že pred dnevi opozorili, da če v kratkem ne bo obilnejših padavin, lahko na področju pridelave hrane in krme za živali pričakujemo katastrofo. Nekaj padavin je sicer napovedanih v drugi polovici tedna, vendar kmetje opozarjajo, da je veliko škode že storjene.

Po ugotovitvah Kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS) so letos najbolj prizadete poljščine, travinje in letos sajeni trajni nasadi. Vremenska napoved za prihodnje dni pa ni najbolj optimistična. 

Obilnejših padavin in dolgotrajnih deževnih obdobij namreč ne gre pričakovati kaj kmalu. Napovedane so sicer krajevne plohe in posamezne nevihte, največ dežja pa bi lahko zapadlo med sredo in petkom, ko nas bosta prešli dve vremenski fronti. Včeraj je sicer zapadlo nekaj dežja, najbolj pa so se ga veselili v zaledju Obale, kjer pred tem več kot 40 dni ni deževalo. O večji škodi poročajo tudi v Pomurju.  

Kmetje imajo sicer za seboj tudi neugodno zimo, saj tudi v zimskem času ni bilo zadostnih padavin. Kot nam je povedal Andrej Pirc, ki se ukvarja s prirejo mleka in poljedelstvom, je stanje takšno, "kot če bi januarja posadili rožo in je do danes ne bi zalivali". Kot je povedal, je setev zaradi izostanka padavin prinesla finančne izgube, ki jih nekateri merijo v več deset tisoč evrih. 

Zaradi pomanjkanja padavin nekateri kmetje beležijo več deset tisoč evrov izgube.
Zaradi pomanjkanja padavin nekateri kmetje beležijo več deset tisoč evrov izgube. FOTO: iStock

Ob tem so v KGZS povedali, da pridelovalci lahko škodo omilijo le z namakanjem. Za intenzivnejši razvoj namakalnih zmogljivosti je nujno poenostaviti in skrajšati postopke za pridobivanje dovoljenj, so še opozorili.

Ne gre le za sušo, nastale so tudi druge težave

Posledično pa so zaradi suše nastale še 'verižne' težave. Prišlo je namreč tudi do pomanjkanja krme za živali. "Zaloge imamo še približno za mesec in pol, toda stvari so bolj zapletene. Če živali nimajo kaj pasti, potem ne proizvajajo mleka in gre toliko več iz zimskih zalog," je pojasnil Pirc. 

Živali je treba nakrmiti, a zaloge kopnijo.
Živali je treba nakrmiti, a zaloge kopnijo. FOTO: Thinkstock

Nekatere težave pa se vlečejo že od lanskega leta, ko pa je bilo ravno obratno – padavin veliko, poljščine, ki so jih posadili, pa je mnogim zalila voda. "Lani smo pridelali manj, kot bi ob normalnem letu. Tako je nastalo več problemov – lanska povodenj in letošnja suša." Pirc ob tem pravi, da je škoda že nastala, tudi, če bo v kratkem deževalo. Na kmetiji se poleg suše srečujejo tudi z drugimi težavami. Zaradi epidemije koronavirusa so padle tudi cene, in sicer od 20 do 30 odstotkov, pravi. Težave pa imajo tudi s prodajo mleka. "Pri nas imamo sedem zaposlenih ljudi, ki jih nujno potrebujemo za oskrbovanje živali. Prišlo je do tega, da delaš od jutra do večera in vsak dan si dolžan 100 evrov več."

Kako blažiti posledice?

Javna služba kmetijskega svetovanja pri KGZS spremlja stanje na terenu in svetuje pridelovalcem, kako blažiti posledice suše. Svetovalci poudarjajo čim večjo skrb za povečanje humusa v tleh z organskimi gnojili, ustrezen kolobar in stalno pokritost tal. Prav tako svetujejo ustrezno izbiro kultur in sort, optimalno prehrano rastlin in kakovostno obdelavo tal.

V sušnih razmerah svetujejo plitvo mehansko obdelavo tal, ki prepreči kapilarni dvig vode, dosledno mehansko odstranjevanje plevelov in obvezno valjanje vseh posejanih posevkov takoj po setvi. Za blažitev vpliva suše svetujejo tudi škropljenje rastlin s pripravki na osnovi aminokislin, prav tako priporočajo dodajanje pripravkov s kalijem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
01. 05. 2020 09.40
+3
Glede cene hrane: včeraj sem bila v shopping in primerjala cene Mercatorja. Polovici izdelkov ki jih po navadi kupujem, so zvišal ceno za cca. 20% (predvsem zelenjave, kljub temu, da se sezona bliža). Določene zelenjave, paradajza recimo, sploh ni bilo, zmanjkalo. Svežega ni bilo moč dobiti, police prazne. In to je šele začetek. Mi sicer ne bomo lačni, imamo vrt, zaloge v skrinji. Kaj pa bodo delali tisti, ki nimajo, je en velik vprašaj...
vinogradnik33
28. 04. 2020 13.40
+8
Smo ena najbolj vodnatih držav pa kmetje tarnajo za sušo , pa imamo jez , ki je namenjen namakanju na vipavskem , koliko kmetov se tega poslužuje in koliko kmetov je sploh financiralo v razvoj namakalnih naprav , ali investirajo samo v traktorje in njihove priključke , da ima vsak kmet potri traktorje in priključkov ni da ni ! Ne bodo jim koristili , če ne bodo vlagali tudi v razvoj namakalnih sistemov ali pa čakajo , da bo država zgradila namakalni sistem in potem se bodo pa morda priključili nanj , če ne bo predrago ali če jim bo država dala subvencije !
EEgon
28. 04. 2020 15.33
+1
Tisti tvoj jez Vogeršček pušča in se ga ne uporablja za namakanje. Zakaj pušča je potrebno vprašati gradbeni nadzor, ki je bedel nad kvaliteto del. Kdaj bo država sploh vnovčila kakšno bančno garancijo?
Šifra
28. 04. 2020 13.14
+2
Čez ene par let 3 leta ne bo dežja.
musl
28. 04. 2020 11.42
+4
Nihče ne reče, da kmetu ni potrebno delati. Ampak moral se bo začeti obnašati tržno in prilagoditi razmeram (namakanje, itd...). Sem delal na kmetiji in sem tudi delal za kmete preko svoje firme in tudi nekaj dobrih prijateljev imam, ki so kmeti, poleg tega se starši ukvarjajo s kmetijstvom. Malim kmetom ni lahko, se strinjam. Morajo garati, da nekaj ustvari. Tudi subvencij ni dovolj za preživetje. Tisti, ki imajo pa malo več + gozd so pa gospodje. In ko ga vprašaš zakaj ima 40h travnikov v štali pa 10 krav in ne več ti po parih pivih po pravici pove, da se mu ne splača. Dobi subvencije, vsako leto kakšno drevo podre in lepo živi. Lahko me popljuvate, ampak to je izjava kmeta. Druga stvar je, da je nakup opreme za kmetijstvo subvencioniran v takem procentu, ki ga podjetja nikoli ne bodo videla. Jaz delam halo, jo plačam sam.Kmet naredi štalo za 1 miljon €, dobi 600.000€ od EU. Tretja stvar so delavna sila, če pride kdo na kmetijo delati, se pričakuje, da bo delal za vrečo krompirja celi dan. Če jaz kot podjetnik plačam delavca 5€ neto na uro, ga izkoriščam. Četrta stvar so predpisi. Vsak kmet lahko registrira dopolnilno dejavnost in peče v domači kuhinji kruh, kekse itd. Če pa pride inšpektor v privat pekarno, bo kazen, če ni vse sterilno in sledljivo, poteg tega ne velja domača kuhinja. Podpiram kmete, kupujem vse od kmetov, vendar kot podjetnik ne sprejmem načina, kako se subvencionira velike kmete. Aja od koga kupujem meso, zelenjavo. Od malega kmeta, ker velikim se ne splača.
EEgon
28. 04. 2020 15.34
+2
Tako prepričljivo si napisal, da ti verjamem.
Moncsa
01. 05. 2020 09.32
+3
Musl kar si napisal verjetno delno drži, ne pa pri vseh točkah. Jaz tudi poznam velikega kmeta, ima krave, zelenjavo, prodaja meso... in nima dopusta in vikenda in praznikov, ker je vsak dan pri kravah. Ki jih ima dejansko rad. Ali ima velik traktor? Seveda ima, ga nujno rabi, da lahko požene težjo kmetijsko mehanizacijo, ki jo manjši traktor ne more (balirka itd) . Se ne bo važil s tistim traktorjem po Ljubljanici, ga ima na tistih par hektarjih kar mora obdelati. Meso in zelenjavo prodaja po normalnih cenah, tudi sama pogosto kupavam pri njemu. Glede dopolnilne dejavnosti pa verjemi, da inšpekcija isto obiskuje kmeta kot pekarno. Iz prve roke ti trdim :).
aljoteam
28. 04. 2020 08.22
+18
V Sloveniji je več kot dovolj vode, skoraj vsaka kmetija bi si lahko na najvisji tocki naredila zadrzevalnik iz katerega bi potem preusmerjala (namakala) v obdobjih, ko bi bilo padavin premalo. Še v polpuščavskih predelih se da s pametnim "skladiščenjem" vode gojiti tropske rastline. V Sloveniji praktično ni zadrževalnikov vode in planiranja v kmetijstvu glede vode, dejansko so ljudje zelo razvajeni glede tega.
EEgon
28. 04. 2020 15.36
+5
Ali si prebral članek? Nisi, ver sicer tega ne bi napisal. Problem je zakonodaja in ARSO, ki zahteva kup študij ,katere stanejo in si jih povprečen kmet ne more kupit. Problem je vrhunsko zbirokratizirana država. Varjami vsak kmet bi si naredil zadrževalnik vendar ga ne more"
TistoPravo
27. 04. 2020 21.36
+6
Pol parcel ima od sosedovih zalito vse...pa pod hiše priteče, vode kuker češ...ni da ni...lansko leto je ceu maj padalo...julij junij...avgust, oktobra pa celo decembra je bilo fajn mokro, pa še letošnji januar je bla kr nevihta...tko na oko je eno območje 10.000 kvadratnih metrou z potencialom 100 do 200 kubikov vode letno od streh...torej ena induvidualna parcela 1000 kvadratnih metrou z individualno hišico gor vsaj 20 kubikov vode od streh...to pa recimo se da oskrbet domač vrt z vodo...problem je samo, ker se investicija v zalogovnike povrne ne prou kmalu, pa še delatmoraš...pa ni ziher da ti rata...torej, spuščanje v sosedove temeljne še zmerej cnej.
Uporabnik1151259
27. 04. 2020 21.21
+11
Glede na to,da je Rusija že zaprla izvoz pšenice in marsikatera druga država bo verjetno počasi tudi nehala izvažati marsikaj ,da bodo samooskrbni,ker korona in suša še vedno postoši po celi evropi... Moram vprašat a blagovne rezerve imajo zadosti pšenice in drugih žit na zalogi ?? No po kratkem razmisleku NE pustite na miru tako kot je ..tudi če ni nič ,ker boste spet pokradli še tisto malo kar je ostalo !!!
Defragment
27. 04. 2020 21.23
+6
ILikeIke
28. 04. 2020 09.39
+4
Ja. Statistično. V praksi pa to pomeni, da jih bo zmanjkalo v 2 do 3 tednih!
ne rabimo predsednika
28. 04. 2020 13.01
od kdaj pa Rusija pšenico izvaza , uvazajo jo.
polh 11
27. 04. 2020 20.50
-15
Sej bomo dobil subvencije pa nove traktorje... Ljudje ne se sekirat za nas kmete!
Defragment
27. 04. 2020 21.10
+9
Polh pa se bodo ljudje počasi morali začeti sekirat. Rusi so že zaprli izvoz pšenice in podobni protekcionistični ukrepi bodo tudi v EU. Hja, potem bo pa veselo!
graf
27. 04. 2020 21.19
+22
ti kmetije še nisi videl bližje kot skozi okno avtomobila ! Ko bodo pa police od sadja in zelenjave prazne v štacunah ...takrat pa pejt prvega kmeta vprašat če nuca kakšno pomoč da boš v zameno dobil kakšno sadje in zelenjavo pri njem ...
polh 11
28. 04. 2020 09.04
+3
Si siguren? vsak dan sem ob pol 6h že v štali, da grem potem še na šiht(ok sedaj v karantenskih časih malo kasneje) ker se pač samo od kmetijstva ne da preživet... tudi sam, glede na razmere (pa ne zaradi suše ampak zaradi stanja na trgu) razmišljam, da bom zmanjšal na minimum ali pa celo prenehal tako, da od kje sem jaz videl kmetijo... Mi je pa žal, da ne razumete sarkazma :)
Moncsa
01. 05. 2020 09.24
+1
Polh mene si prav nasmejal :) Mi tudi imamo kmetijo poleg redne službe. Če ne bi delal, ne bi imeli od česa investirati v kmetijo. Kar smo metali noter, bi že lahko manjšo hišo kupili....
kaktusar1
27. 04. 2020 20.44
+37
ker so suše postale stalnica na našem prostoru, bi bilo potrebno več vlaganj v namakalne sisteme, o katerih se že dolgo govori, storjenega je pa bilo v tej smeri bore malo...po sloveniji po dolgem in počes tečejo reke, ki bi jih za to lahko izkoristili...
Defragment
27. 04. 2020 20.51
+8
Ja res je! Postavljanje hidroelektrarn na slovenskih rekah je strateškega pomena, samo da pri nas plebs vse ve in zna. Vode dolgoročno ne bo pametno “spuščati” nizvodno. Vsaj na Savi, Soči, Krki...
Defragment
27. 04. 2020 20.17
+51
Če bo suša bodo živila v Evropi še dražja! Naj bo pa še okrnjena dobava herbicidov in pesticidov za katere se surovine dobavljajo pretežno iz Kitajske in Indije, potem bo pa za hrano potrebno plačati z zlatom. In potem naj se mi še najde nekdo, ki pljuva čez slovenske kmete...
graf
28. 04. 2020 09.22
+0
Xxxx86
27. 04. 2020 20.16
+8
Naj uganem tui janša kriv za sušo?😂
majmun11223344
27. 04. 2020 20.11
+8
To je božja kazen zaradi Janeza, prvo komet, pol 13 nastopi z vlado,gripa, pol potres, pa spet komet, pa požar, pa suša sedaj. Janez odidi prosim.... Bo še kje bog nad nas kugo poslal!!!!!
pomlad14
27. 04. 2020 19.55
+9
Suša je in bo kazen zaradi lopovov, ki vedno več kradejo.
FrancoBeretta
27. 04. 2020 19.54
+2
A zakaj ni dežja ??????????????? P....M:::at ste pametni saj je VAŠ mali dolfe mejo zapru pa ne sme čez a ne
FrancoBeretta
27. 04. 2020 19.58
-17
ZAHVALITE se svojemu BOGU Janezu Janši ......a lah sam mal ala sam mal
majmun11223344
27. 04. 2020 19.43
-16
Lidl, hofer, Spar, leclerc... Futra kolk češ, paradajz, tikvike, svega uma, od Španije do Brazilije, mmm malice, borovnice iz Kanade. Pa kaj potem če je suša, vsaj blata ni. Itak noben ne dela, pa se romube morajo pol sem vlacit. Ljudje niti 30 procentov ne pridelamo ok!!!! Vse vam tujci prodajajo, vi pa pasemske ovce... Meee, Meeeee... Meeee. Ludlcek hofercek... Meeeee.. Meeee. Poceni je...... Meeee. Meeee. In pol pride volk. Ha ha ha.
graf
27. 04. 2020 21.09
+10
...in potem bi prišla še kakšna korona in folk bo pokupil še tisto kar bo ostalo , kaj ti pa bo potem denar , a ga boš v solati jedel ? Korona je prizadela tako španske in italijanske pridelovalce kot tudi transport in to (kjer se že ne) se bo to zelo videlo na (praznih) policah ! Ko bodo prazne police bomo pa mi kmetje tebi rekli meeeee ....zato pamet u glavo , ne zanašaj se preveč na tvoj Hofer in Leclerc in doma posadi u zemljo kar le lahko ...
mjrc
27. 04. 2020 19.39
+7
Če si kmet si kmet, tako ali drugače.
mlutherking
27. 04. 2020 19.25
+9
Pri taki vladi še narava štrajka.
upornik30
27. 04. 2020 19.25
-41
naj prodajajo nove traktorje pa bojo imeli zadost za pokrit stroške in zaloge
ecnarf
27. 04. 2020 19.28
+36
paše tebe za povrh, s kom bo pa potem delal
upornik30
27. 04. 2020 19.29
+10
soncnica60
27. 04. 2020 19.37
+6
Ne stoji jim na dvoriśču en traktor, v sav. dolini najman trije in to ne śtajerčki...
noname82
27. 04. 2020 19.37
+38
Ste eni pametni. Povprečna starost registriranega traktorja v sloveniji pa 20 let. Vidite samo tistih nekaj sto velikih kmetov, kaj pa ostali tisoči?
ecnarf
27. 04. 2020 19.43
+37
Brezdelnež
27. 04. 2020 20.05
+37
kot bi avtoprevozniku rekel: pa tovornjak prodaj...
Teoretik zarot
27. 04. 2020 21.21
+10
upornik30 me zanima kdo bi mi pršu 10 hektarju na roke pokosit
upornik30
27. 04. 2020 21.33
+5
včasih smo vse na roke kosili seveda nas je bilo 20 na kupu je šlo hitreje
majmun11223344
27. 04. 2020 19.15
+23
Pa kak problem je to? Saj imamo švabske diskonte. Sami pridelamo ubornih 30 procentov futra, 70 pa uvozimi. Bojo svabski diskonti poskrbeli za svoje zveste hlapce.
Cofar
27. 04. 2020 19.16
+18
to so ljudje hotl ne :) diskonti na vsakem voglu...
majmun11223344
27. 04. 2020 19.45
+9
Cofar, točno to dobro se spomnim ko so pisali češ pri nas pa ni švabske ga diskont, se zdaj se ljudje bunuji, češ tu pa ni hoferja. Ma vrag naj vzame vse skup... Res... Pol pa ni služb, zdaj pa suša, pa romunske delavce vlačijo sem gor... Vse znorelo... Res..
Cofar
27. 04. 2020 19.05
-7
ja in.... sej kmetje imajo kar se tiče financ veliko subvencij, napol zastonj delavna sila itd... potem večinoma prodajajo v tujino zakaj? naj prodajajo tukaj domačinom po zmernih cenah. Potem bo tudi odnos do kmetov večji.
Cofar
27. 04. 2020 19.15
-8
da me ne bo kdo narobe razumel... v znanosti je danes toliko znanja, da se kmetje lahko ob vseh subvencijah na take ekstreme pripravijo. Taki ekstremi so bili in bodo še naprej. Torej, to je tako kot bi rekel imam hišo in gori... nisem pa je imel zavarovane in zdej naj kdo plača?? Davkoplačevalci?? Kmetje se na take ekstreme pri vse znanju danes, lahko pripravijo. Morda ne vsi, veliko kmetov pa.
ecnarf
27. 04. 2020 19.30
+8
Teoretik zarot
27. 04. 2020 21.25
+5
Niti približno ni enako če imaš zavarovano hišo ali pridelek na "naravno" katastrofo, suša ali toča je vsako leto in so tudi premije zato toliko višje. Zavarovalnica ti ne bo dala več kot si dal ti njej.