Slovenija

Stanje kopalnih voda: kar štiri naravna kopališča lani z oceno zadostno

Ljubljana, 08. 06. 2020 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
6

Zadnje evropsko poročilo o stanju kopalnih voda razkriva, da so v Sloveniji vse kopalne vode primerne za kopanje. So pa rezultati nekoliko slabši od podatkov iz leta 2018. Letos je tako kar pet naravnih kopališč dobila oceno dobro in štiri zadostno. Precej je stanje izboljšala Hrvaška, še vedno pa sta v samem vrhu Ciper in naša severna soseda Avstrija.

Slovenija se v Evropi z dobro kakovostjo kopalnih voda že vrsto let uvršča v vrh držav, ki spremljajo kakovost teh voda. To potrjuje tudi Evropsko poročilo o stanju kopalih voda za leto 2019. To Slovenijo uvršča med devet držav, v katerih so vse kopalne vode primerne za kopanje. Te države so Avstrija, Grčija, Ciper, Malta, Hrvaška, Latvija, Litva, Luksemburg, Romunija in Slovenja. Slovenija je tudi ena od osmih držav, kjer so vse kopalne vode redno pod nadzorom (Avstrija, Bolgarija, Finska, Irska, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovenija).

V Evropi je bilo lansko leto 22.295 kopalnih voda, kar je 164 več kot leta 2018 in 813 več kot leta 2015. To kaže na njihovo pomembnost in vlogo pri načrtovanju dopustniških aktivnosti Evropejcev. Dve tretjini kopalnih voda je določenih na obalah morij. Ta mesta so zaradi večje samočistilne sposobnosti (slanost, UV žarki) navadno boljše kakovosti kot celinske kopalne vode. Tako je 87,4 odstotka vseh evropskih kopalnih voda na morju odlične kakovosti oz. z minimalno vsebnostjo bakterij.

Tri odstotke ali več kopalnih voda s slabo kakovostjo vode so imele Albanija (sedem kopališč ali 5,9 odstotka), Estonija (tri kopališča ali 5,6 odstotka), Madžarska (deset kopališč ali 3,9 odstotka), Irska (pet kopališč ali 3,4 odstotka), Nizozemska (24 kopališč ali 3,3 odstotka) in Slovaška (eno kopališče ali 3,1 odstotka).

V celotni EU je lani minimalne zahteve glede kakovosti izpolnjevalo 95 odstotkov od 22.295 pregledanih kopališč. Vključenih je bilo tudi nekaj več kot 300 kopališč v Albaniji in Švici. Najstrožje standarde, torej za oceno odlično, je izpolnjevalo 85 odstotkov kopališč. Kot slabih je bilo ocenjenih 294 kopališč oz. 1,3 odstotka vseh kopališč v EU, Albaniji in Švici.

Oceno odlično za vsaj 95 odstotkov kopalnih voda so imeli Ciper (99,1 odstotka vseh kopališč), Avstrija (98,5 odstotka), Malta (97,7 odstotka), Grčija (95,7 odstotka) in Hrvaška (95,6 odstotka).

Zadostna ocena za kopališče Žusterna

Pri nas je od 21 kopalnih voda na obali odličnih 20 (95,2 odstotka), z izjemo naravnega kopališča Žusterna, ki je zaradi izrednega onesnaženja vode v lanskem letu razvrščeno v razred zadostno. Razred zadostno še omogoča kopanje. Občina skupaj s komunalnim podjetjem in drugimi pristojnimi inštitucijam izvaja ukrepe za izboljšanje stanja.

V letu 2019 je bilo v Evropi 294 kopalnih voda slabe kakovosti, med njimi ni slovenskih. Glede na leto 2018 je ostalo slabe kakovosti 99 kopalnih voda, stanje se je izboljšalo na 61 kopalnih vodah, 38 kopalnih voda  pa so ukinili. Trajna prepoved kopanja zaradi dolgotrajne slabe kakovosti vode bo veljala na 55 kopalnih vodah, in sicer na 36 v Italiji, na osmih v Španiji, na štirih v Anglij ter na dveh v Franciji, na Češkem, Danskem, Irskem, Nizozemskem in na Švedskem.

Voda na kopališčih ob rekah in jezerih je bila v 18 primerih ocenjena kot odlična, v petih primerih kot dobra, v treh pa kot zadostna.
Voda na kopališčih ob rekah in jezerih je bila v 18 primerih ocenjena kot odlična, v petih primerih kot dobra, v treh pa kot zadostna. FOTO: Dreamstime

Kakovost kopalnih voda v Sloveniji nekoliko slabša

Podatki iz leta 2018 pa za Slovenijo razkrivajo, da smo imeli 41 kopališč z odlično oceno, 5 z dobro in zgolj eno z oceno zadostno.

Seznam kopalnih voda obsega 48 kopalnih voda, od tega 21 kopalnih voda na morju, 19 na rekah in 8 na jezerih. Kakovost kopalne vode se ocenjuje po enotnih evropskih kriterijih, ki so podani v evropski kopalni direktivi. Glede na predpisane zahteve in metodologije ocenjevanja je že nekaj let kakovost kopalne vode ustrezna na vseh lokacijah, ki so kopanju namenjene in je primerljiva tudi s kakovostjo kopalnih voda po Evropi. Tudi v letu 2019 so vse kopalne vode ustrezne in kopanje omogočajo. Večinoma so kopalne vode odlične in dobre (91,5 odstotka vseh kopalnih voda), zadostne so štiri, medtem ko slabih oziroma neustreznih kopalnih voda v letu 2019 ne beležimo. Zaradi onesnaženja je na osnovi štiriletnih podatkov zadostno tudi kopališče Žusterna, kar kopanje še omogoča, občina pa skupaj s komunalnim podjetjem in drugimi pristojnimi inštitucijam že izvaja ukrepe za izboljšanje stanja.

Kar dve kopališči z zadostno oceno kopalne vode sta na reki Kolpi, kar pa ne pomeni, da ta čudoviti biser narave ni primeren za poletno osvežitev.
Kar dve kopališči z zadostno oceno kopalne vode sta na reki Kolpi, kar pa ne pomeni, da ta čudoviti biser narave ni primeren za poletno osvežitev. FOTO: Shutterstock

Zadostno stanje kopalne vode se je ohranilo v kopalnem območju Idrijca v Bači pri Modreju, poslabšalo iz dobrega v zadostno pa na Kolpi v Primostku in v kopalnem območju Dragoši – Griblje. 

Več v slovenskem poročilu o stanju kopalnih voda v lanskem letu.

Glede na prve letošnje rezultate na naših kopalnih vodah se lahko nadejamo dobre kakovosti vode tudi v letošnji kopalni sezoni. Podatki prvih analiz vode so že objavljeni na prikazovalniku Karta kopalnih voda, kjer bodo objavljena tudi opozorila za zdravo in varno kopanje, še sporočajo z Agencije RS za okolje in prostor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Volaj
08. 06. 2020 16.21
+7
Messia
08. 06. 2020 16.06
+3
Han je mal brcnu v temo. Hojsova familija je bila partizanska.
bandit1
08. 06. 2020 16.00
+0
A sedaj se gremo lahko že kopat? ne samo roke umivat......
endva
08. 06. 2020 15.35
-5
Dokler SD in rdeči iz Velenja propagirajo kopanje v biološko oporečnem Velenjskem jezeru... in država ne naredi nič, je vse skupaj brez veze!!!
VAREN
08. 06. 2020 15.41
+19
Če te skrbi se ne rabiš kopat. Na tvojo žalost pa še nisem slišal, da bi se komu kaj zgodilo, če je popil malo vode. Ti, ki pa kritiziraš državo, mi povej, kaj bi naredil za biološko čistost naravne vode? No pokaži svojo pamet?
Kyle
08. 06. 2020 16.30
-1
A poleti bos pa na slovenski obali rit namakal v nafto pa morsko travo? Je pa Velenjsko jezero definitivno boljsa izbira za en dan kopanja..