Slovenija

Stanje na Krasu pod nadzorom: 'Če požarišč ne bo, bomo prekinili z gasilsko stražo'

Kostanjevica na Krasu, 31. 07. 2022 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Razmere na obeh požariščih na Krasu so pod nadzorom. Tu in tam se še pojavi kakšno žarišče, je pa tega bistveno manj, kot je bilo, je povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Gasilsko stražo tako od danes izvaja le deset gasilcev, v ponedeljek pa se bodo, glede na dogajanje in po ogledu terena, odločili, kako naprej.

Glede na to, kako se bodo pojavljala žarišča, se bodo gasilci odločili, kako naprej izvajati stražo. "Če požarišč ne bo, bomo prekinili z gasilsko stražo in bo nadzor nad požariščem izvajalo matično društvo skupaj s sosednjimi v sklopu rednih obhodov oz. izvajanja gasilskih straž ob razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja," je povedal vodja intervencije na Krasu Simon Vendramin.

Požar na Krasu v petek
Požar na Krasu v petek FOTO: Danijel Cek

Poleg tega bodo v ponedeljek gasilci in poveljujoči iz obalno-kraške in severnoprimorske regije skupaj z gozdarji odšli na ogled terena in se odločili glede nadaljnjih postopkov, je še pojasnil.

Medtem gozdarji sami že aktivno delujejo in pripravljajo oceno škode po požarih, ki so po grobih ocenah na goriškem Krasu v drugi polovici julija pustošili na območju, velikem 3500 hektarjev, od tega je okoli 2700 hektarjev gozda.

Zadnji dež, ki ga na Krasu ni bilo veliko, je nekoliko umiril razmere, a smo še vedno sredi poletja in Vendramin upa, da ne bo kakšnih novih požarov. Povedal je tudi, da so bili v soboto pri kolegih na italijanski strani. Tam po njegovih besedah aktivno čistijo in zalivajo rob požarišča in še izvajajo gašenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
31. 07. 2022 12.15
+1
Beremo, da so med najhujšimi požari na Krasubili kar trije navečji helikopterji istočasno na servisu. Bo naslednjo sezono poleti (junij, julij, avgust) tudi kakšen helikopter na servisu ravno ob nepravem času in koliko? Je potrebno za servis helikopterjev res izbrati ravno poletne mesece?
zani10
31. 07. 2022 11.09
-2
Dost je zdej tega krasa, a lahk ze nehate k ga ze sanjam…
Username452137
31. 07. 2022 11.06
+5
Kapo dol gasilcem. Ampak naši gasilci žal niso kos tako obširnim požarom kot je bil ta na Krasu, žal jim opremljenost ne dopušča tega. Naj vlada doreče nek kompromis s sosednjimi drzavami, ki so bolj razvite za pomoč gašenja iz zraka.
ssbobo
31. 07. 2022 10.35
+2
Nevladniki, še posebej tisti z Metelkove 6, radi poudarjajo, kako pomemben je njihov obstoj za družbo kot celoto, čeprav večina državljanov navkljub temu, da se financirajo iz državne blagajne, ne ve, kaj sploh pravzaprav počnejo. Medtem ko nevladniki, še posebej tisti z jasno politično agendo, svoje boje v glavnem “bijejo” v senci na pločniku s transparentom v rokah, lahko na drugi strani gledamo gasilce, ki za ceno lastnega zdravja rešujejo hiše in življenja Primork in Primorcev. Razlika je več kot očitna. ......... uni z perom zase tadrugi pa z ročnikom za ostale
Aleks 85
31. 07. 2022 10.23
+2
A lahko že enkrat nehate....isto kot corona dan na dan na dan....
ssbobo
31. 07. 2022 10.34
-5
Hja ...... o slobodnjakovih dejanjih ne smejo obveščat