Slovenija

Štanjelec pred preiskovalno sodnico

Koper, 25. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jožeta Metlikovca, ki je grozil z razstrelivom pod mostom pri Štanjelu, je zaslišala preiskovalna sodnica in mu odredila pripor.

Jože Metlikovec po končanem zaslišanju pri preiskovalni sodnici (Foto: POP TV)
Jože Metlikovec po končanem zaslišanju pri preiskovalni sodnici (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Jožeta Metlikovca, ki se je v petek popoldne po več kot 30-ih urah, preživetih z razstrelivom pod železniškim mostom pri Štanjelu, predal policistom, je zaslišala koprska preiskovalna sodnica. Po skoraj štirih urah je zanj odredila pripor, kmalu pa naj bi odločala tudi o psihiatričnem pregledu.

Zaslišanje Metlikovca je trajalo nepričakovano dolgo, ker gre očitno za osebo s hudimi psihičnimi težavami, ki na najenostavnejša vprašanja podaja neskončne odgovore, prepletene iz preteklih travmatičnih dogodkov. Izid zaslišanja pa je bil pričakovan.

Zaslišanje Metlikovca je trajalo štiri ure (Foto: POP TV)
Zaslišanje Metlikovca je trajalo štiri ure (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Franci Matoz
Franci Matoz FOTO: POP TV

Franci Matoz, Metlikovčev zagovornik, opisuje potek zasliševanja: "Preiskovalna sodnica je na predlog okrožnega državnega tožilstva odredila pripor iz razlogov ponovitvene nevarnosti. Dejansko smatra, da gre za nevarno dejanje, ki naj bi ga osumljeni storil in da se z 12 kilogrami eksploziva ne more gibati po cesti in ogrožati varnosti ljudi. Sklicevali smo se na to, da je osumljeni dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. V nadaljevanju postopka bo postavljen izvedenec psihiatrične stroke, ki bo ocenil, ali je bil sploh sposoben razumeti svoje dejanje. To pa bo vplivalo seveda na njegovo odgovornost."

Med redkimi vprašanji, na katere je Metlikovec odgovoril racionalno, je, kje je dobil toliko razstreliva. Na sprehodih, je baje povedal, po gradbiščih, cestah in avtocestah, saj med miniranjem trase pač ne raznese vedno vseh min.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni