Magazin

Kritike novega zakona: 'Stroškovna najemnina bi se morala imenovati lizing'

Ljubljana, 15. 12. 2019 08.00 |

Kot so pojasnili na MOP, bodo zdaj za tiste najemnike, ki si višje stroškovne najemnine ne bodo mogli privoščiti, poskrbeli s subvencijami.

Dr. Srna Mandić opozarja, da je neprofitna najemnina v Sloveniji mnogo let zaostajala za rastjo cen: ''To je nezaslišano, morda je bilo to namerno, da bi se nabralo toliko problemov, da bi lahko prešli na popolnoma drug sistem," je jasna. Poudarja tudi, da je osredotočenost le na subjektne subvencije, torej subvencije ljudem, sistemska napaka, od katerih imajo profit lastniki nepremičnin, ki jih posredno subvencionira država. Prepričana je, da je sramotno, da v Sloveniji nimamo varčevalne stanovanjske sheme.

''Če imamo toliko neuporabljenega denarja, ki leži v bankah, zakaj se to ne bi uporabilo za naložbe v najemna stanovanja, kar bi sicer ljudem prineslo en odstotek donosa, a to je še vedno bolje kot vlaganje v tvegane naložbe."

Največji problem, ki na stanovanjskem področju pesti Slovenijo, je, da mladi v Sloveniji zelo težko pridejo do stanovanja in da se ne gradi dovolj, da bi se obnavljal stanovanjski fond: "Naš stanovanjski sklad se stara, da bi se dotrajana stanovanja nadomestila z novimi, bi morali vsako leto zgraditi okoli 12.000 stanovanj, da se starejša stanovanja odpišejo ali popolnoma obnovijo," pojasnjuje dr. Srna Mandić z ljubljanske Fakultete za družbene vede.

Na osnutek težko pričakovanega stanovanjskega zakona, ki naj bi rešil najbolj pereče težave, ki so se zapostavljale zadnjih 30 let, je prišlo kar 400 pripomb. Osnutek med drugim predvideva zamenjavo zdajšnje neprofitne najemnine s stroškovno. Ta bo višja, kot je zdaj neprofitna, uporabniki pa bodo glede na dohodke prejeli subvencijo oz. stanovanjski dodatek.

''Še v socializmu smo imeli bolj raznoliko ponudbo, ko so recimo obstajale stanovanjske zadruge, podjetja so gradila stanovanja za svoje zaposlene in je bil sistem ponudbe veliko bolj raznolik."
''Še v socializmu smo imeli bolj raznoliko ponudbo, ko so recimo obstajale stanovanjske zadruge, podjetja so gradila stanovanja za svoje zaposlene in je bil sistem ponudbe veliko bolj raznolik." FOTO: Bobo

'Da se neprofitna najemnina ni dvigovala, je nezaslišano'

"Stroškovno najemnino bi bilo možno uvesti le pri konkretnih novih projektih, ki se gradijo. Spreminjati ureditev za vsa najemna stanovanja, ki imajo neprofitno najemnino, se mi zdi zelo slabo, nepošteno in tudi nedomišljeno. Nepošteno, ker se spreminja način med tem, ko ga upravičenci že uživajo in ko so pogodbe že podpisali po starem režimu. Stroškovna najemnina je namreč drugače definirana kot neprofitna najemnina in je tudi povsem drug sistem kot neprofitne najemnine. Neprofitna najemnina je bila dejansko zaostala za rastjo cen . To je nezaslišano, morda je to bilo namerno, da bi se nabralo toliko problemov, da bi lahko prešli na popolnoma drug sistem,"’ je jasna.

Če kupiš električni avto, lahko dobiš do 7.000 evrov subvencije od države. Kaj pa za stanovanje? Stanovanje pa v skrbi za okolje ni pomembno?

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) na vprašanje, zakaj se namesto uvedbe stroškovne najemnine za tiste, ki že imajo sklenjene pogodbe, ne poviša neprofitna najemnina, odgovarjajo: ''Povišanje neprofitne najemnine bi bila nesistemska rešitev, ki ne bi odpravila odsotnosti zagotovljene periodične revalorizacije vrednostne točke. Prav tako izračun neprofitne najemnine ne nalaga obveznega upoštevanja vrednosti zemljišč, ki se na območju Slovenije med seboj močno razlikujejo ter s tem vplivajo na vrednost investicij lastnikov javnih stanovanj. Obstoječa zakonodaja je namreč občinam dala le možnost, da lahko z odlokom na svojem območju določijo tudi vpliv lokacije, ki lahko znaša največ 30 % od najemnine, vendar se občine za to možnost niso odločale.'' 

Preberite še: V kako velikih domovih živimo Slovenci? Dr. Srna Mandić opozarja, da prenaseljeno stanovanje predstavlja velik stres

Dodajajo, da je ''zamenjava neprofitne najemnine s stroškovno sistemska rešitev, ki lastnikom javnih stanovanj trajno zagotavlja, da se bodo njihove začetne investicije v pridobivanje javnih stanovanj povrnile v predvidenem roku, ki bo omogočal nemoteno delovanje skladov ter vzdrževanje fonda javnih stanovanj. Stroškovna najemnina se bo določala za vsako naslednje leto ob izteku tekočega leta. Tako se bo stroškovna najemnina ustrezno ažurirala glede na starost stanovanja in vzdrževanost njegovih delov, indeksacijo GOI stroškov ter glede na spremembo višine letne stopnje najemnine. Dodana bo tudi spremenljivka vrednosti zemljišča za gradnjo, ki bo zagotavljala, da bo višina stroškovne najemnine prilagojena vrednosti zemljišča na dotični lokaciji. Podatek o stroškovni vrednosti stanovanja oz. posameznega dela se bo določil preko aplikacije, ki bo dostopna na spletni strani MOP."

Stanovanje se obravnava ravno drugače, kot bi bilo treba, saj je to osnovna človekova potreba.
Stanovanje se obravnava ravno drugače, kot bi bilo treba, saj je to osnovna človekova potreba. FOTO: Shutterstock

A kot je prepričana dr. Mandić, bo to povzročilo veliko zmešnjavo, saj bo to zelo obremenilo najemnike v doslej neprofitnih stanovanjih: "Tudi psihološko. Veliko breme je, če živiš v stanovanju in si prepričan, da pogoji, za katere si podpisal pogodbo, veljajo, potem pa se začne govoriti o tem, kako se bo to spremenilo in da bodo višja tudi finančna bremena. Absolutno sem proti temu, da se na neprofitna stanovanja z neprofitno najemnino aplicira stroškovna najemnina. Naj pa se stroškovna najemnina začne uporabljati pri stanovanjskih projektih, ki se zdaj gradijo in ki se bodo tudi oddala po tem principu."

"Absolutno pa je treba dvigniti neprofitno najemnino, o tem ni dvoma. Nepredstavljivo je, da ni nihče postavljen pred odgovornost, zakaj se to zdaj ni zgodilo," opozarja dr. Mandić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, zakaj se čez leta neprofitna najemnina ni usklajevala oziroma zviševala glede na spremenjene razmere, na MOP odgovarjajo, da je "stanovanjski zakon, sprejet v letu 2003, uvedel neprofitne najemnine, ki so ob uveljavitvi pokrivale vse stroške, razen stroškov zemljišča. Vpliv zemljišča oziroma lokacije na vrednost nepremičnine in posledično višino najemnine je zakon, kot smo pojasnili v prejšnjem odgovoru, prepustil odločitvi občin. Neprofitne najemnine so se uveljavile postopno v 6-mesečnih intervalih od 1. 1. 2005, ko je bila stopnja najemnine 3,81 % od vrednosti stanovanja, do 31. 12. 2006, ko se je najemnina uveljavila v polni vrednosti 4,68 % od vrednosti stanovanja. Stanovanjski zakon je v letu 2003, ko v Sloveniji evro še ni bil uveden, že določil vrednost točke v EUR, in sicer v višini 2,63 EUR v tolarski protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan izračuna najemnine. Revalorizacije vrednosti točke je bila na ta način zagotovljena. Po uveljavitvi evra kot valute v Sloveniji ni bilo več zakonske podlage za revalorizacijo vrednosti točke, zato je ta ostala na nivoju 2,63 EUR."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Stroškovna najemnina bi se morala imenovati lizing'

"Ker se bo posplošena vrednost gradbenih stroškov dvignila, hkrati pa pripisala tudi vrednost zemljišča, se bo najbolj nominalno dvignila najemnina stanovanj na boljših lokacijah. Za nova stanovanja se bo nova najemnina gibala glede na lokacijo od 5,2 EUR/m2 do 7,3 EUR/m2, za najemnike starejših stanovanj , ki sedaj plačujejo 2 EUR/m2, pa se bo najemnina dvignila v razponu od 2,63 EUR/m2 do 4,7 EUR/m2," pojasnjujejo na MOP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so pojasnili na MOP, bodo zdaj za tiste najemnike, ki si višje stroškovne najemnine ne bodo mogli privoščiti, poskrbeli s subvencijami: "Do subvencije najemnine bo upravičen najemnik stanovanjske enote, ki ne more plačevati priznane stroškovne najemnine za stanovanje (primerno po velikosti), ki ga ima v najemu, potem ko od ugotovljenega dohodka njegovega gospodinjstva odštejemo minimalni dohodek gospodinjstva in 40 % ugotovljenega dohodka gospodinjstva. Upravičenost do subvencije je pogojena tudi z lastništvom premoženja, ki ne sme preseči 48-kratnika osnovnih zneskov minimalnega dohodka oz. 20 % vrednosti stroškovne vrednosti primernega stanovanja.

Kot pojasnjujejo konkretneje: "Stroškovna najemnina za primer novega stanovanja s površino 45 m2 bo na najvišji vrednostni ravni (20) predvidoma znašala 327,60 EUR (7,28 EUR/m2). Na lokacijah nižje vrednostne ravni ali za starejša stanovanja bo stroškovna najemnina sorazmerno nižja. Dvočlansko gospodinjstvo z ugotovljenim dohodkom 1800 EUR po predvideni formuli subvencioniranja ne bo upravičeno do subvencije za plačilo stroškovne najemnine v višini 327,60 EUR, saj po formuli njegova maksimalna ugotovljena možnost plačila najemnine znaša 448,58 EUR."

"Da nimamo varčevalne stanovanjske sheme, je sramota."

Subvencijo bi tako zdaj po besedah dr. Mandić prejemali ljudje samo z izrazito nizkimi dohodki, tistim, ki ne bi sodili v skupino najbolj ogroženih, čeprav seveda to dejansko so, pa bi se najemnine močno povišale: "Stroškovne najemnine se izračunajo tako, da se v enem letu z najemnino odplača približno pet odstotkov vrednosti stanovanja. To pomeni, da se v približno 20 letih odplača vrednost stanovanja. Dodajmo temu še pet let za obresti in stroške upravljanja, recimo, da bo najemnik v 25 letih v celoti odplačal stanovanje. Kako pa rečemo takšni ureditvi, kjer nekdo uporablja stvar, vrednost odplačuje določen čas in postane njen lastnik? To je lizing. Stroškovna najemnina bi se torej morala imenovati lizing in najemnik bi moral v določenem času postati lastnik nepremične. Človek, ki si hoče kupiti stanovanje, najame kredit in ga bo odplačal v 25 letih, pa ne sodi niti v povprečni dohodkovni razred, sploh ne v Ljubljani."

''Nihče se ne loti in nima spodbud, da bi gradil neko srednjo kategorijo stanovanj. Enostavno imamo še vedno sistem, v katerem, ko nastane sprememba, smo prepričani, da je treba vse spremeniti za nazaj.''
''Nihče se ne loti in nima spodbud, da bi gradil neko srednjo kategorijo stanovanj. Enostavno imamo še vedno sistem, v katerem, ko nastane sprememba, smo prepričani, da je treba vse spremeniti za nazaj.'' FOTO: Shutterstock

Poudarja tudi, da je osredotočenost le na subjektne subvencije, torej subvencije ljudem, sistemska napaka. Obstajata namreč subjektna in objektna subvencija: "O objektni govorimo takrat, ko država tistemu, ki gradi stanovanje, primakne nekaj denarja, najemnino pa lahko zato postavi toliko nižje. Taka stanovanja potem tudi ostanejo v uporabi z nižjo najemnino. Če pa država da subvencijo posamezniku, ki živi v tržnem stanovanju, ta krije lastniku profit. Zato menim, da je to zgolj začasna in ne dobra rešitev. Nikakor ni dobro, da država daje toliko denarja za subvencije ljudi, ki živijo v profitnih stanovanjih. To je podobno situacijam, kjer država plačuje velike najemnine za poslovne prostore. To je donosno in varno za lastnike teh nepremičnim. Zato menim, da je imel pri novem stanovanjskem zakonu glavno besedo nepremičninski lobi, ki si je s tem zagotovil varno in donosno dejavnost, ki jo bo država posredno subvencionirala."

'Da nimamo varčevalne stanovanjske sheme, je sramota'

Kaj pa bi po mnenju stroke morali urediti, da bi ustrezneje rešili stanovanjsko problematiko? Kot poudarja dr. Mandić, Slovenija nima varčevalne stanovanjske sheme že od rojstva, kar je po njenih besedah sramota, nepopisno je, da ljudje niso stimulirani, da bi varčevali za stanovanje in dobili dodatek od države: "Ljudje imajo dandanes v bankah ogromno prihrankov, za njih pa dobivajo nikakršne obresti. Ta denar bi se lahko vložil v najemna stanovanja in bi lahko ljudje recimo od tega dobili en odstotek. Če imamo namreč toliko neuporabljenega denarja, ki leži v bankah, zakaj se to ne bi uporabilo za naložbe v najemna stanovanja, kar bi sicer ljudem prineslo en odstotek donosa, a to je še vedno bolje kot vlaganje v tvegane naložbe."

Kot so pojasnili na MOP, bodo zdaj za tiste najemnike, ki si višje stroškovne najemnine ne bodo mogli privoščiti, poskrbeli s subvencijami.
Kot so pojasnili na MOP, bodo zdaj za tiste najemnike, ki si višje stroškovne najemnine ne bodo mogli privoščiti, poskrbeli s subvencijami. FOTO: Shutterstock

Osnovni model, po katerem funkcionira stanovanjska politika v sodobnih družbah, je, da država postavi neko shemo, pojasnjuje dr. Mandić: "Če se gradijo projekti, ki so ekološko prijazni, ki bodo nastanili ljudi različnih dohodkovnih skupin, ki bodo nudili primerna stanovanja, takemu izvajalcu država lahko nudi, da bo dobil recimo ugodno subvencijo, mogoče ugodno posojilo. Potem bo izvedel takšen projekt, pogoji, ki se mu postavijo, pa so, da je najemnina, ki jo bo postavil, v nekem okvirju, da bo projekt upravljal, kot je dogovorjeno, da bodo tudi najemniki varni in tako dalje. Potem pa se lahko različni vlagatelji odločajo med možnostmi."

Za primer izpostavi Dunaj, ki vrvi od tako imenovanih stanovanjskih skupin: "50 ljudi se recimo odloči, da bodo zgradili projekt, ki bo prijazen naravi in energetsko učinkovit. Kandidirajo in dobijo sredstva, mogoče del ugodnega bančnega kredita, nekaj subvencij nameni občina, nekaj država, nekaj primaknejo sami in se gradi. Ampak gradi se od projekta do projekta, država pa nudi neko osnovno shemo."

A kot izpostavlja, "pri nas tega ni, saj imamo samo stanovanjski sklad in tržne gradbenike, ostali pa ne morejo priti zraven. Nihče se ne loti in nima spodbud, da bi gradil neko srednjo kategorijo stanovanj. Enostavno imamo še vedno sistem, v katerem, ko pride do spremembe, smo prepričani, da je treba vse spremeniti za nazaj. A ni tako, zdaj je treba dopuščati tudi inovacije, omogočati projekte, ki dopuščajo eksperimentiranje, tako z materiali in organizacijo. Tu Slovenija blazno stagnira, še vedno imamo v glavi isti sistem kot v socializmu, vse gledamo na makro ravni."

'Še v socializmu smo imeli bolj raznoliko ponudbo'

Kot poudarja, je bila nekoč ponudba različnih oblik stanovanj v Sloveniji veliko bolj raznolika: "S stanovanjsko politiko sem se začela ukvarjati v osemdesetih, ko smo imeli še socializem. Takrat sem primerjala naš sistem z zahodnimi, in med njima je bila velika razlika. Ampak trdim, da je danes razlika večja. Zahodni sistemi so se razvili, mi pa strašno stagniramo. Ostala so zgolj tržna stanovanja, ki seveda vsebujejo tveganja, saj vlagatelji izkoristijo priložnost, da lahko ponudijo čim dražja stanovanja, ker je to v naravi tržne špekulativne gradnje. Na drugi strani pa je javni stanovanjski sklad, ko gradi država, in to je to. Še v socializmu smo imeli bolj raznoliko ponudbo, ko so recimo obstajale stanovanjske zadruge, podjetja so gradila stanovanja za svoje zaposlene in je bil sistem ponudbe veliko bolj raznolik.’’

Poudarja tudi, da je osredotočenost le na subjektne subvencije, torej subvencije ljudem, sistemska napaka.

Opozarja tudi, da imamo v Sloveniji zelo visoke stanovanjske stroške, zato bi bilo treba vlagati tudi v energetsko sanacijo stavb, in tega delamo zelo malo: "Če kupiš električni avto, lahko dobiš do 7.000 evrov subvencije od države. Kaj pa za stanovanje? Stanovanje pa v skrbi za okolje ni pomembno? Tu se izriše slika lobijev. Električni avtomobil namreč ni osnovna človekova potreba, stanovanje pa je. Stanovanje ima nesrečen položaj, da se vedno, ko se govori o subvencijah, pojavi argument, da stanovanje ni sociala, da mora biti stanovanje trg. Ko pa se daje na kup za nove avtomobile, pa ni trg? Stanovanje se obravnava ravno drugače, kot bi bilo treba, saj je to osnovna človekova potreba."

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1375217
16. 12. 2019 11.06
+2
Slovenija: več kot dobiš manj imaš.
METKA102
16. 12. 2019 09.14
+2
Če je neprofitna, je pač neprofitna. To je za ljudi, ki si profitne, tržne ne morejo privoščiti. Kdor pa je kreditno sposoben si pa itak kupi lastno stanovanje.
Uporabnik 293
16. 12. 2019 11.13
METKA102, če si ti kreditno sposobna kot mati samohranilka kupiti enosobno stanovanje v LJUBLJANI na kredo, kot mati samohranilka z 1 ali 2 otrokoma, kapo dol. Če pa si sponzoriranka, pa se še malo naliči, ne pa komentirat....
modelx
16. 12. 2019 11.29
kdo pa pravi, da ga moraš kupiti v močvirju? če se tako sklicujemo na tujino - ljudje bežijo iz dragih središč ven na periferijo - ceneje in kvalitetnejše življenje
0OO7
16. 12. 2019 08.36
+0
Zgleda, da bo iz najrevnejših treba narediti brezdomce, da čimprej ob zimah pomrejo.
icekpicek
15. 12. 2019 18.51
+6
Nekako mi ni jasno. Al smo Slovenci tko bogat narod, ali pa so nepremicnine se prepoceni
jesenvoyo
16. 12. 2019 07.59
+8
Odgovor je Slovenci nismo bogat narod in nepremičnine niso prepoceni. Res pa imamo bogate posameznike od katerih velik del ne more realno pojasniti izvor premoženja. Cena nepremičnin pa je odvisna predvsem od ponudbe in povpraševanja kot pa od realne cene nepremičnin, posebej pa na ceno vpliva sama lokacija nepremičnine, ki je v mestu precej višja kot na podeželju.
ahim1225
15. 12. 2019 17.58
+3
Dr. Srna Mandić ali je to oseba iz tujine, pri nas ni Slovencev na ĆĆĆĆĆĆ!
icekpicek
15. 12. 2019 18.51
+8
Seveda so, v vseh taovecjih mestih so glavni serifi
0OO7
16. 12. 2019 08.38
+1
Mi seveda svojih medvedov, volkov, košut in zajcev nimamo, tako da nam mora pamet soliti neka srna...
bodi
15. 12. 2019 17.36
+20
Ogromno je hiš katerih starši so jo naredili zase in otroke vendar hoče vsak imeti svoje ,da ne bo nekdo v bližini staršev .Zato je veliko hiš praznih ali pa starši živijo sami ,mladi so pa brez nastanitve . Vzeti bo treba kompromis pa bo za vse dovolj .
icekpicek
15. 12. 2019 18.52
+7
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.03
+10
Nekateri lahko živijo s starši, nekateri pač ne.
0OO7
16. 12. 2019 08.39
+5
Stari in mladi niso za skupaj, to je star slovenski rek. Razlog pa je, če po sebi sklepam, v trmi in svojeglavosti tako enih kot drugih.
arafat9
15. 12. 2019 16.57
+8
Delat je treba ..lenuhi iscejo samo sociajalo..
Gregi82
15. 12. 2019 16.38
+12
Ko berem nekatere komentarje, mi kar slabo rata. Kako se dobro živi v Nemčiji, Avstriji itd!! Ne razumem kako so nekateri tako naivni, pojdite malo naokrog, pa boste videli. Samo eden primer- Stric, star 54 let, 30 let delovne dobe se je odločil da gre v Nemčijo, ( Varilec drugač) Po treh mesecih dela se je vrnil nazaj v Kranj, plačo oz nakazilo je dobil 1700€, s tem da je delal po 12h od Ponedeljka do Sobote, ni vse med in mleko kot nekateri pravite na tem portalu. Pri nas je še vedno dobro, samo ker se nekateri tega ne zavedate. Pa Lp
arafat9
15. 12. 2019 17.00
+15
Se poplnoma strinjam,vaš stric je bil še dobro plačan..delajo celo za tri eur na uro..Lenuhi pa mislijo da se tm cedi res med in mleko..
srecnii
15. 12. 2019 21.10
+14
V Nemčiji se dela, ampak če si v Sloveniji vajen delat potem se splača it v Nemčijo. Če pa misliš da boš delal v Nemčiji nekak tak kot v Sloveniji pol pa ostaneš v Sloveniji.
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.11
+11
Da ne bo nesporazuma, tudi v Sloveniji je precej takih ki morajo kar trdo delati in to za mizerno plačo. Kar je pa pri nas najslabše je pa stimulativni del plačila, ki ne nagradi tiste ki dobro in v redu delajo, ampak konec mesece dobijo enako kot tisti ki delajo minimalno in ne preveč dobro. Na koncu to ne vodi k neki višji produktivnosti in boljšemu delu.
0OO7
16. 12. 2019 08.42
-1
Kapitalist ni še nikogar nikoli zaposlil iz sočutja ampak zato, da delavca lahko izkorišča, kolikor le gre.
Uporabnik1867070
15. 12. 2019 16.35
+17
mi lahko kdo pove, če še koga drugega bode v oči ta barvna kombinacija, da je tokrat črno ozadje in bel text v tem članku?
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.12
+4
Me zelo moti, nevem zakaj je potrebna, ni mi jo uspelo odstraniti.
0OO7
16. 12. 2019 08.43
+1
Tudi mene moti. Škoda, da tudi mi nimamo možnosti kot admin, ker bi to mrtvaško skropucalo hipoma zbrisal.
natolcevanjenapolno
15. 12. 2019 16.11
+30
problem je da lazete o visini povprečne plače. 90% ljudi ima 800eur neto plače. Torej vse kar dobijo na mesec je usranih 800 eur vi pa sanjate, da je povprečna plača v Sloveniji 1800eur!!! Z 800 eur na mesec ne dobiš kredita in to je razlog stanovanjske problematike!
Uporabnik1867070
15. 12. 2019 16.29
+8
@natolcevanjenapolno Si že slišal za laž, še večja laž, statistika? :) ali kako že gre to,... Sicer pa potemtakem jih pa ima 10% toliko višjo da podatek štima.
arafat9
15. 12. 2019 17.03
-18
800 dobijo samo lenuhi..delovni dobijo tudi po 1500..v Sloveniji je raj samo vi lenuhi ne veste da je treba delat i ne iskat zastonj spanje...sam sem delavec v Slo in sem zadovoljen bolj kot v Nemciji..bil sem tam in vem kaj je to
natolcevanjenapolno
15. 12. 2019 17.37
+6
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.21
+8
Seveda plača 800€ in pa možnost kredita ne bosta rešila problem. Problem so tudi tisoči nezaposlenih ki prejemajo denar za nezaposlenost ki ni mnogo manjša od prejemkov tistih, ki delajo, sploh če pri tem upoštevamo še mnoge vrste pomoči (karitas, subvencije stanarin,elektrike,kurjave itd,). Ker je praznih delovnih mest veliko je treba nezaposlenik delo v okviru možnega priskrbeti in če ga ta ne želi opravljati, se mu ukine tudi pomoč. Zakaj bi podpirali nekoga ki noče delati, da bi se sam preživljal.
0OO7
16. 12. 2019 09.07
+3
Zaradi neverjetnega upada zahtevnosti šolstva imamo sam izobražen kader, ki se ne bo hapil dela za kajgod. Vsi so že najmanj tehniki in takim lopata v roko ne paše. Ne paše jim itak nič, ker bi vsi samo nekaj programirali ipd. Ko bo zahtevnost zrasla na nivo izpred 40 let pa več ne bodo vsi minimalno tehniki in naenkrat bomo imeli na voljo tudi fizične delavce.
BrezZavor
15. 12. 2019 15.32
+12
Za primer izpostavi Dunaj, ki vrvi od tako imenovanih stanovanjskih skupin: "50 ljudi se recimo odloči, da bodo zgradili projekt, ki bo prijazen naravi in energetsko učinkovit. Kandidirajo in dobijo sredstva, mogoče del ugodnega bančnega kredita, nekaj subvencij nameni občina, nekaj država, nekaj primaknejo sami in se gradi. Ampak gradi se od projekta do projekta, država pa nudi neko osnovno shemo." A kot izpostavlja, "pri nas tega ni, saj imamo samo stanovanjski sklad in tržne gradbenike, ostali pa ne morejo priti zraven. Nihče se ne loti in nima spodbud, da bi gradil neko srednjo kategorijo stanovanj. Enostavno imamo še vedno sistem, v katerem, ko pride do spremembe, smo prepričani, da je treba vse spremeniti za nazaj. A ni tako, zdaj je treba dopuščati tudi inovacije, omogočati projekte, ki dopuščajo eksperimentiranje, tako z materiali in organizacijo. Tu Slovenija blazno stagnira, še vedno imamo v glavi isti sistem kot v socializmu, vse gledamo na makro ravni." O zadrugah jaz že dolgo govorim. 50 ljudi se najde in se zgradi soseska. Državo potrebuješ samo toliko da postavi neke pravne okvire (če ti še ne obstajajo), po katerih imaš lahko nekega vodja projekta za teh 50 ljudi, ki potem pridobiva skupinski kredit, pogodbe, gradbenike in seveda se dela brez dodanih vrednosti, ker dobiček ni potreben in je torej prihranek velik. kot neke vrste upravljalec stanovanj, samo da ta še niso zgrajena. to je vse kar potrebujemo in to bi lahko štartali takoj. interesa za to verjetno ni, ker bi s tem gradbinci ne ustvarjali tolikšne dodane vrednosti na kvadratni meter stanovanja in se torej verjetno ne dopušča take politike zaradi lobiranja le teh. navsezadnje pa je tako, da bi vse to lahko peljali tudi preko neprofitnega društva. lahko bi se gospa Mandićeva lotila, ker vse ve. to bi bila priložnost za njo.
Uporabnik458403
15. 12. 2019 15.48
+19
Pri nas se dva soseda nemoreta zmeniti, kako se jih bo 50.....?
bikoborec69
15. 12. 2019 16.33
+20
ne moreš primerjati Dunaja z banana lopovsko usrano deželico. Tam velja pravo in posledično druga pravila igre. Sloveniji je v letih ko imamo svojo lopovsko državico padel standard za vsaj 30 let.
Sebaibro
16. 12. 2019 08.53
+5
ne mi o Dunaju...se sprehajam po becirku Favoriten in sem mislo da sem v Afriki...pri nas je kot v nebesih še zaenkrat
Uporabnik458403
16. 12. 2019 09.54
+2
Sebairo....... V vseh vecjih mestih imas predeleb ki pripadajo kao drugim...... Na Dunaju imas tudi takoimenovane turski, azijski......predeli
BrezZavor
15. 12. 2019 15.26
+13
"Opozarja tudi, da imamo v Sloveniji zelo visoke stanovanjske stroške, zato bi bilo treba vlagati tudi v energetsko sanacijo stavb, in tega delamo zelo malo: " Jaz ne vem kje živi. V našem mestu so praktično čisto vsi bloki z novo izolacijo.
BrezZavor
15. 12. 2019 15.24
+10
"A kot je prepričana dr. Mandić, bo to povzročilo veliko zmešnjavo, saj bo to zelo obremenilo najemnike v doslej neprofitnih stanovanjih: "Tudi psihološko. Veliko breme je, če živiš v stanovanju in si prepričan, da pogoji, za katere si podpisal pogodbo, veljajo, potem pa se začne govoriti o tem, kako se bo to spremenilo in da bodo višja tudi finančna bremena. Absolutno sem proti temu, da se na neprofitna stanovanja z neprofitno najemnino aplicira stroškovna najemnina. Naj pa se stroškovna najemnina začne uporabljati pri stanovanjskih projektih, ki se zdaj gradijo in ki se bodo tudi oddala po tem principu."" Za znoret. Tisti ki imajo sedaj đabe stanovanje sploh ne vedo kakšna je realna cena in mislijo da tako kar mora bit in tem naj, zato da ne bodo imeli stresa, lepo pustimo tako pa je. Fino, ne? Za te naj jaz delam, in plačujem kredite za svoj flat zato da bo on lahko živel dalje kot da je samoumeno da mu je stanovanje padlo iz neba. ti, ki imajo pogoje za ta stanovanja, živijo bolje od prihranjenega, kot tisti, ki delajo in imajo najemnine. smo videli pričevanja teh ljudi po portalih in vidiš ako človek sploh nima stika z realnostjo in mu je ta stari socialistični način povsek ok. seveda je, zanj je, kdo pa to plača ga pa ne briga. in da ne bo tega občutil mu dajmo pustit. obup!! to je enako kot upokojevanje pri 50-ih v prejšnjem sistemu, eni še prej. in danes se nam to maščuje.
BrezZavor
15. 12. 2019 15.19
+5
''Če imamo toliko neuporabljenega denarja, ki leži v bankah, zakaj se to ne bi uporabilo za naložbe v najemna stanovanja, kar bi sicer ljudem prineslo en odstotek donosa, a to je še vedno bolje kot vlaganje v tvegane naložbe." tu sem nehal brat, kajti nekdo ki vse kar je nad 1% enačin za tvegano naložbo nima kaj govorit o investiranju in denarju, najemninah, lastnikih stanovanj in tako dalje.
0OO7
15. 12. 2019 15.01
+14
Mi imamo v Sloveniji poseben stanovanjski paradoks. V istem stanovanju živim že 56 let, stanarina pa se s časom konstantno zvišuje. Je funkcija vrednosti stanovanja ter nekih 30 ali 40 koeficientov, ki so konstante. Iz tega sledi, da se vrednost stanovanja iz leta v leto veča, ne pa manjša, kar bi bilo po neki zdravi logiki pričakovati. Kako je to mogoče pa vedo samo kriminalci, ki s stanovanji operirajo. Razumem, če je Rolls po 30 letih zgledne nege več vreden kot nov, čeprav težko, za stanovanja pa tega nikoli ne bom razumel...
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.32
+3
Kaj je tu težko razumeti, vse visi na ponudbi in povpraševanju in če lastniku stanovanja je nekdo pripravljen plačati višjo stanarino kot jo plačujeti vi, ki ste 56 let v njem, potem bo samo dvigoval stanarino do te višine, če vam bo previsoka, bo dobil drugega najemnika, ki bo plačeval višjo ceno, vi pa si boste primorani poiskati cenejš stanovanje na trgu.
0OO7
16. 12. 2019 08.34
-1
Bravo, očitno se razumete na kapitalistično romantiko.
Common_sense
16. 12. 2019 11.35
+1
Zakaj “kapitalisticna”? Pa saj ljudje so stanovanja oddajali od nekdaj, TUDI v socializmu. Ce je nekaj tvoje in si to posteno kupil, in dobis za neko ceno kupca ali najemnika, je to to. Zakaj bi za to bil “kapitalist” oz. kaj je narobe s tem? A v hotel gres tudi zastonj?
akize
15. 12. 2019 14.00
+19
Nič skrbeti za mlade, pametni gremo v tujino. Tukaj bodo samo še tisti, ki plačujejo po 28€ za stanovanje.
Uporabnik473573
15. 12. 2019 14.19
+2
pametni smo že v tujini in vidimo da je tu enako.
Uporabnik8879
15. 12. 2019 14.37
+3
Ha, ha , kar pojdi, boš kmalu nazaj. Poznam kako se živi v Nemčiji, na koncu meseca ti kljub dobri plači, ne ostane prav nič. Mal poguglaj cene nastanitve, komunale, smeti, davek od dežja in podobno, davek na premoženje, plačilo zza zdravstveno zavarovanje in podocbo, pa ti bo hitro jasno.
akize
15. 12. 2019 14.54
+17
Aha... sem že čisto pozabil, da v slo ti pa ogromno ostane in vsako leto je življenje boljše in lažje.
jesenvoyo
16. 12. 2019 08.39
+2
Ni enostavne rešitve, kako naletiš, se znajdeš, kako si uspešen. Lahko ti gre od rok tudi pri nas ali v tujini, lahko pa ti nikjer ne uspeva. Nekomu ne ostane na koncu meseca nič tudi zato, ker ne zna ravnati z denarjem, nekomu pa ostane kljub ne ravno velikim prejemkom. Alkohol in nikotin sta recimo stroška visoka in nepotrebna tako pri nam kot v tujini.
devlon
15. 12. 2019 13.13
+12
jaz si ogledujem novo škatlo...za v LJ. Lahko malo večjo vzamem, da bo še za najemnike.
fairplayy
15. 12. 2019 12.27
-5
Kaj pa niste sli za doncica ali luko modrica vceraj bil ravno clanek kaksno vilo ima za cloveka 165cm
srecnii
15. 12. 2019 12.15
+28
Nekateri kolegi so pri 30-40 letih odšli v Nemčijo, Avstrijo za stalno, smo še v kontaktu, moram enkrat it gor in jim čestitat, da so to naredil. Plača enga 1800 evrov neto, drugi dobi 1500-1700 neto, bivalni stroški 600 evrov. Ostane jim povprečno 1000 evrov neto s katerim si še hrano kupjo in ostalo.
Uporabnik473573
15. 12. 2019 13.11
-4
Očitno živijo v nekih slabših geto bezirkih, ker bivalni stroški 600€ v Nemčiji in Avstriji ne obstajajo.
Naglič
15. 12. 2019 13.15
-3
Bivalni stroški 600 evrov!? Nimaš ti pojma, srecnii.
proofreader
15. 12. 2019 14.02
-6
Za 600 evrov je v Nemčiji kartonasta škatla pod mostom.
akize
15. 12. 2019 14.03
+6
Seveda obstajajo. @srecnii ostani tam in še sebi čestitaj.
Uporabnik473573
15. 12. 2019 14.18
-2
akize ne laži če nisi živel v teh dveh državah. Iz osebnih izkušenj ti povem, da 600€ bivalni stroški ne obstajajo. Razen če živiš z več gastarbajterji v enem stanovanju, kot verjetno prijatelji od srecnii
Mujaga
15. 12. 2019 14.24
+8
Model imas za 600 eur ampak e vmestih , tak da ce imas avto in si se pripravljen ene 30min vec vozit in delas v manjsem mestu potem obstaja, ker poznam modela ki placuje 450 eur res da brez opreme kot se vecinoma v nemciji dajejo stanovanja .
Uporabnik8879
15. 12. 2019 14.48
+5
Mam frenda v Minchnu, za enosobno stanovanje plačuje 870 EUR+ stroški. Ko ga je po telefonu klical lastnik, je med pogovorom držal papagaja za kljun, ker ne sme imeti živali v stanovanju. Za prigrizek je naštimal 5 mm debelo šnito kruha in štiri koščke salame. Ma dobro službo, prične ob 9h, opoldne ima eno uro prosto za kosilo, iz službe se vrača ob petih. Sledi počitek ob TVju, nekaj za v usta in priprava z naslednji delovni dan. Če gre pa že med vikendom na pivo, je pa edina debata kaj in kje je "biliger". Tako se živi v tujini, tudi drugod ni drugače. Mam sošolca v Švici, s službo vodilnega, a mi je potožil, da ko vse plača nič ne ostane, za Hardlija je šparal 12 let.
joze drugi
15. 12. 2019 15.00
+12
hmm, pri visokošolskih tehničnih poklicih se situacija kaj kmalu spremeni, sploh v Švici. Če si dober inženir dobiš lahko do štirikrat višjo plačo kot pri nas.
0OO7
15. 12. 2019 16.15
+3
Kaj pa, če je dotični mislil 600€ po glavi, če sta dva, pa recimo celo poročena?
Vridraivardo
15. 12. 2019 11.39
+13
Bilo je nekoč, bilo je lažji živeti in bivati,danes v demokraciji in Evropi gnije folk od bede.
Uporabnik458403
15. 12. 2019 11.54
+22
Nekoc smo denar varcevali.. Danes ga moras prej zapraviti za poliznice preden ga dobis
0OO7
15. 12. 2019 16.18
+4
Na koncu koncev štajerci (MB) po nareku slavimo tistega, ki nas je v resnici jako hendikepiral, da sedaj nismo v Avstriji. Tudi generali se motijo...