Slovenija

Stanovanjske nepremičnine v prvem četrtletju dražje, poslov manj

Ljubljana, 24. 06. 2020 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.S.
Komentarji
2

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v prvem četrtletju letos povprečno za 1,1 odstotka višje kot v predhodnem četrtletju in za 5,5 odstotka višje kot v enakem obdobju lani. Promet je bil nižji, število prodaj rabljenih nepremičnin pa je bilo najnižje v zadnjih petih letih.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so bile v povprečju za 0,1 odstotka višje kot v prejšnjem četrtletju, pri čemer so bile cene novih stanovanj višje za 0,4 odstotka, cene novih družinskih hiš pa so se – po rasti v prejšnjem četrtletju za pet odstotkov – znižale, in sicer za 0,9 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Na četrtletni ravni pa so se zvišale cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, in sicer povprečno za 1,2 odstotka. Pri tem so šle cene rabljenih stanovanj gor za 1,4 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 0,7 odstotka.

V Občini Ljubljana so se rabljena stanovanja glede na prejšnje četrtletje podražila za 0,9 odstotka, rabljena stanovanja zunaj Ljubljane pa za 1,8 odstotka. "Na četrtletni ravni se te cene zvišujejo že od 2016, od takrat je njihova povprečna cena višja za 36 odstotkov," pravijo na statističnem uradu.

V prvem četrtletju letos so se zvišale tudi cene rabljenih stanovanj v Občini Maribor (za 0,1 odstotka). Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji, brez mestnih občin Ljubljana in Maribor, pa so se zvišale za 2,1 odstotka.

Nakup nepremičnine
Nakup nepremičnine FOTO: Shutterstock

Cene stanovanjskih nepremičnin so se na letni ravni, glede na prvo četrtletje lani, zvišale za 5,5 odstotka. Nove stanovanjske nepremičnine so se podražile za 1,1 odstotka, pri tem pa so se nova stanovanja pocenila za 2,1 odstotka, nove hiše pa podražile za 6,3 odstotka.

Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v letni primerjavi v povprečju podražile za 5,7 odstotka. Rabljena stanovanja so bila dražja za 5,8 odstotka, pri tem v ljubljanski občini za 4,7 odstotka in v preostali Sloveniji (brez Občine Ljubljana) za 6,5 odstotka. V mariborski občini so bila dražja za 1,8 odstotka. V preostali Sloveniji brez občin Ljubljana in Maribor so se podražila za 5,3 odstotka.

Skupna vrednost vseh v prvem četrtletju letos prodanih stanovanjskih nepremičnin je bila 289 milijonov evrov, kar je 70 milijonov evrov manj kot v zadnjem četrtletju lani in najmanj po tretjem četrtletju 2018, ko je bila vrednost poslov 278 milijonov evrov.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo izrazito nižje. Prodanih je bilo 2781 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 275 milijonov, kar je šest milijonov manj kot v enakem obdobju lani.

Rabljenih stanovanj je bilo v prvem četrtletju letos prodanih 1764, skupna vrednost teh prodaj je bila 173 milijonov evrov. Rabljenih družinskih hiš pa je bilo prodanih 1017, kar je najmanj v zadnjih štirih letih, skupna vrednost teh prodaj pa je znašala 102 milijona evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 76, kar je 31 manj kot v zadnjem četrtletju lani. Skupna vrednost prodaj je znašala 14 milijonov evrov, potem ko je četrtletje prej 18 milijonov evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
24. 06. 2020 13.15
+7
Ne kupujte slabše pa dražje ...
BellaCiao
24. 06. 2020 12.54
+24
Glede na to kaka stanovanja imamo in kak standard...je vse skupaj en sam posmeh normalnemu človeku!