Slovenija

'Stanovanjski trg je prerasel vse meje razumnega, mladi so ujeti v prekarnost'

Ljubljana, 12. 08. 2021 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
205

Mladi so ena bolj prizadetih skupin, na katero so vplivali ukrepi, ki so jih odločevalci sprejeli, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa. Okrnjeno je bilo njihovo izobraževanje, pridobitev prvih zaposlitev, zaradi razmer so odlašali z ustvarjanjem družine, med prvimi so izgubljali svoje dohodke zaradi visoke stopnje prekarnosti, oteženi so bili njihovi socialni stiki, ki so nujni za razvoj zdravih in trdnih osebnosti. Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije so se ob mednarodnem dnevu mladih osredotočili na tematike, ki tarejo mlade v naši državi.

Člani Mladinskega sveta Slovenije (MSS) so prepričani, da bodo posledice epidemije dolgotrajne in katastrofalne, če pristojni ne bodo ukrepali. Mladim je treba posvetiti dodatno pozornost in slišati njihove težave, so izpostavili na današnji novinarski konferenci ob mednarodnem dnevu mladih.

Mladi se težko osamosvojijo, saj je stanovanjski trg prerasel meje razumnega. Ujeti so v prekarnost in vedno hujše duševne stiske, opažajo na MSS.
Mladi se težko osamosvojijo, saj je stanovanjski trg prerasel meje razumnega. Ujeti so v prekarnost in vedno hujše duševne stiske, opažajo na MSS. FOTO: Dreamstime
Združeni narodi so leta 1999 razglasili 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da se vsako leto razpravlja o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade, in opozarja na njihovo pomembno vlogo v družbi na splošno. V letu 2021 je vodilna tema mednarodnega dneva mladih preoblikovanje prehranskih sistemov, pa tudi sledenje ciljem Agende 2030, kot so preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter preprečevanje globalnega segrevanja. Statistični urad RS

Že pred epidemijo so opazili veliko izzivov, ki bi jih po njihovem mnenju morali imeti odločevalci pred svojimi očmi. Epidemija pa je te izzive še poglobila, so prepričani: "Mladi se težko osamosvojijo – čeprav si tega po raziskavi Mladina 2020 vedno bolj želijo – stanovanjski trg je prerasel vse meje razumnega, mladi so ujeti v prekarnost, delo v netipičnem času in vedno hujše duševne stiske."

Člani MSS so izpostavili, da je bilo o duševnih stiskah mladih v zadnjem času povedanega veliko, a se jim zdi, da odgovorni tega ne jemljejo povsem resno. Tudi mi smo na duševne težave mladih opozarjali v seriji člankov Slovenija v stiski.

Četrtina študentov razmišljala o samomoru

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da je kar četrtina študentov razmišljala o samomoru, raziskava Mladina 2020 pa, da se v današnjem času kar trikrat več mladih počuti osamljene kot v letih 2000 in 2010, so opozorili na MMS: "Če se je v letih 2000 in 2010 okrog deset odstotkov mladih počutilo osamljene, se jih zdaj že trideset odstotkov, ob tem pa naj poudarimo, da so raziskovalci odgovore pridobivali še pred zaprtjem države zaradi covida-19." 

Duševne težave mladih so torej izziv, s katerim smo se soočali že pred epidemijo in bo ostal tudi po epidemiji. Kljub velikim duševnim stiskam še vedno nimamo urejenega zakona, ki bi urejal psihološko in psihoterapevtsko pomoč. Tudi dostopnost pomoči ob duševnih stiskah je pogosto otežena, so poudarili na MSS: "Odsotnost zakona pomeni dvoje: na eni strani to področje nima možnosti za korenito reformiranje in rast, na drugi pa se mladi večkrat zatečejo na zasebni trg, kjer te dejavnosti zaradi pomanjkanja zakona niso urejene. Psihološko in psihoterapevtsko pomoč torej lahko izvaja nekdo, ki sploh nima izobrazbe s tega področja." A to še ni vse, če zakona ni, je razvrednotena tudi relevantnost stroke, saj neizobraženi kader nanjo meče slabo luč. Hkrati je zavrto strateško blaženje posledic duševnih stisk. "Tega si ob takšnem porastu duševnih stisk ne moremo več privoščiti," so bili jasni predstavniki MSS. 

Mladi po raziskavi Mladina 2020 želijo biti bolj avtonomni, pričakujejo manj pomoči družine ob reševanju prvega stanovanjskega problema.
Mladi po raziskavi Mladina 2020 želijo biti bolj avtonomni, pričakujejo manj pomoči družine ob reševanju prvega stanovanjskega problema. FOTO: Shutterstock

Zagovorniki mladih menijo, da se moramo poleg tega, da mladi nujno potrebujejo rešitve za blaženje duševnih stisk, vprašati tudi, zakaj so sploh nastale. Kaj se je tako bistvenega spremenilo v tako kratkem času, da je porast duševnih stisk med mladimi tolikšen? Mladi namreč po raziskavi Mladina 2020 želijo biti bolj avtonomni, pričakujejo manj pomoči družine ob reševanju prvega stanovanjskega problema, več se neformalno izobražujejo, da bodo čim lažje zaposljivi, bolj zdravo živijo, so bolj družbeno, kulturno in politično aktivni ...

Izpostavili so, da je ena bistvenih ovir prekarni trg dela, ki večkrat ne omogoča temeljev za primerno osamosvajanje od svoje primarne družine. Slovenija je še vedno visoko nad EU povprečjem po stopnji prekarnosti mladih, po drugi strani pa se delež mladih, ki si želijo stalne zaposlitve, četudi v zameno za manjše plačilo, znatno veča. "Bistveno nad povprečjem EU smo tudi po številu mladih, ki delo opravljajo ob netipičnem času – v EU je takšnih delavcev med mladimi nekaj pod 50 odstotkov, v Sloveniji pa nekaj nad 60 odstotkov," so pojasnili. 

Druga težava, ki je s tem posredno povezana, pa je reševanje stanovanjskega problema. Na MSS ocenjujejo, da je stanovanjski trg zaradi večletne odsotnosti stanovanjske politike prerasel vse meje razumnega: "Stanovanja so v Ljubljani v petih letih pridobila 48 odstotkov cene, stanovanjski problem pa se je iz centrov razširil tudi izven urbanih središč, kjer ga pred tem ni bilo." 

Na MSS upajo, da bo k posluhu mladih prispevalo tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU. Skupaj z Mladinsko mrežo MaMa in drugimi mladinskimi organizacijami načrtujejo več aktivnosti v sodelovanju z različnimi deležniki. "Glavna tema predsedovanja na področju mladine so državljanski prostori za mlade, saj se prostor v družbi za mlade vedno bolj krči – tako fizični kot prostor za participacijo mladih. V sklopu različnih aktivnosti bo naslovljen tudi vidik posledic covidne epidemije. Osrednji dogodek na področju mladine bo Evropska mladinska konferenca, ki bo potekala med 26. in 30. septembrom v Mariboru," so pojasnili na MMS. 

Strokovnjaki, raziskave, mladinske in druge nevladne organizacije ugotavljajo, da je v Sloveniji vse več otrok in mladostnikov, ki imajo težave z duševnim zdravjem, na drugi strani pa je njihov dostop do ustreznih virov pomoči močno otežen.
Strokovnjaki, raziskave, mladinske in druge nevladne organizacije ugotavljajo, da je v Sloveniji vse več otrok in mladostnikov, ki imajo težave z duševnim zdravjem, na drugi strani pa je njihov dostop do ustreznih virov pomoči močno otežen. FOTO: Dreamstime

Ob dodatni individualizaciji mladih nekateri zapadejo v duševne stiske, drugi so že na začetku svoje poklicne poti blizu izgorelosti

Predsednik MSS Miha Zupančič je opozoril na dve navzkrižji, ki vrtajo v življenja mladih. Kot je pokazala raziskava Mladina 2020, so mladi bolj avtonomni, bolj zdravo živijo, so bolj angažirani v kulturi, politiki, so splošno družbeno bolj aktivni in se več neformalno izobražujejo in dopolnjujejo svoje kompetence. Kljub temu pa na MMS od odločevalcev prevečkrat poslušajo, da je mladina apatični, nima dovolj kompetenc, potrebujejo dodatna izobraževanja in da si morajo nabirati izkušnje že pred vstopom na trg dela. "Pričakovanja so torej visoka: delaj, študiraj, se dodatno neformalno izobražuj, bodi aktiven v organizacijah, angažiraj se v družbi in čim hitreje se osamosvoji. Ta pričakovanja, ki smo jih mladi vzeli za svoja, so zelo nerealna. Ob dodatni individualizaciji mladih nekateri zapadajo v duševne stiske, spet drugi pa so že na začetku svoje poklicne poti blizu izgorelosti. Čeprav smo mladi fleksibilni, pa vendarle potrebujemo določen pogled v prihodnost, ki bo nekoliko bolj stalen in predvidljiv," je izpostavil.

Lucija Karnelutti, mladinska delegatka pri Združenih narodih (ZN), je prepričana, da je epidemija poudarila nujno potrebo po spremembah, za katere si mladi prizadevamo. Naj bo to na področju digitalizacije, podnebnih sprememb, zdravstva ali izobraževanja. Pri teh spremembah pa morajo mladi ostati polni in enakovredni partnerji, je poudarila: "Da to lahko dosežemo, je pomembno, da vlagamo v krepitev sposobnosti mladih, da lahko sami odločamo in prevzemamo odgovornost za svoje življenje. Izrednega pomena za mlade je nadaljnjo vlaganje v kvalitetno izobraževanje, kot tudi druge kompetence mladih, še posebej na področjih kot so promocija javnega zdravja, kritično razumevanje informacij s ciljem izpodbijanja širjenja lažnih informacij po spletu in ostalih medijih, ter investiranje v mlade inovatorje, aktiviste, učence, prostovoljce in ostale. Mladi moramo biti slišani pri rešitvah in uvajanju ukrepov zaradi covida-19."

Direktorica Mreže MaMa Maja Hostnik je pojasnila, da opažajo, da si mladi želijo več dialoga z odločevalci in si želijo biti slišani. Želijo tudi več informiranja, za kar se mreža med drugim trudi tudi s portalom mlad.si, kjer objavljajo relevantne informacije za mlade. "Med predsedovanjem od mladih pridobivamo informacije, v kakšni Evropi si želijo živeti v prihodnosti, in jih bomo tudi predstavili javnosti," je zagotovila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
12. 08. 2021 21.36
+3
Nikjer ne vidim, da bi Tanja izrazila svojo zaskrbljenost. Študentska problematika očitno ni njena domena.
Jullia
12. 08. 2021 21.19
+3
ma,kaksno DRUZBO smo ustvarili? tisto ,ko so politiki lagali,da svet na mladim ostaja!? DANES so n mladi ljudje obupanci,in nic drugac! Mene je sram,da zivim v taksni drzavi!
gongash
12. 08. 2021 20.47
+6
Firme in država bi narjaje da mladi spijo pod mostom in pridejo na šiht vsi veseli in zagnani. Od česa bo kdo živel sploh ni pomembno. Cene nepremičnin tako najemniških kot tistih ki se prodajajo so povsem abnormalne.
Delboy Trotter
12. 08. 2021 20.38
+8
Mladi ne samo da si ne morejo več privoščiti stanovanja, ne morejo si niti najemnine več privoščiti. 40 kvadratov v Ljubljani je minimalno 400 evrov plus 200 evrov stroškov. Katastrofa.
Nightrider
12. 08. 2021 21.21
+3
Najemnime so vsekakor previsoke, ampak jih ljudje očitno plačujejo in so zgleda sprejemljive, ker tudi najemniških stanovanj ni.
Defragment
12. 08. 2021 20.26
+8
Stvar je zašuštral Jazbinšek! Namesto, da je država uvedla ekonomske najemnine, je privilegirancem v 90ih skoraj podarila s stanovanjskimi prispevki zgrajena stanovanja. Iz ekonomskih najemnin bi država lahko financirala gradnjo stanovanj.
Nightrider
12. 08. 2021 21.22
+1
Mi smo takrat kupili stanovanje 60 m2 za 7000 DEM v Šk. Loki
SlobodaNE
12. 08. 2021 20.18
+4
Na Janšo se obrniti, kako si je on zamislil sistem po osamosvojitvi.
Frankenstajn
12. 08. 2021 19.53
+0
ne zastopim da vsi hočejo stanovanje v ljubljani ki so skoraj nedostopna za mlade zakaj ne iščejo v okolici kjer je veliko ceneje povezave z mestom so urejene ampak ne lj. je lj. pol pa ne jamrat. dela je pa trenutno dovolj kdor hoče delat
Barni3
12. 08. 2021 19.55
+4
sej ne iscejo vsi v ljubljani...drgac pa v mestu kjer js zvim je skoraj polovica stanovanj praznih pa jih ne prodajo niti oddajo...bu blo treba mocno zasolit davke an prazne nepremicnine pa en bi blo vec problema
Mother Russia
12. 08. 2021 20.04
+5
Frankenstein. Tudi v Kranju moraš za nakup 40m2 stanovanja odšteti enih 140.000 evrov....
Anthony1337
14. 08. 2021 17.48
+1
Ma pojma nimaš bedak, izven Ljubljane imaš zgolj malenkost ugodnejše cene najema, potrebuješ pa takoj avto oziroma ogromno časa za premike v službo v Ljubljano, kjer je pač večina delovnih mest.
Soul
12. 08. 2021 19.52
+6
Ponoreli kapitalizem " svobodnega" trga, je pokazal zobe in gnilobo na zobeh..Pošast, ki požira sama sebe in ji ni mar za druge..., kljub temu ji mnogi ploskajo, češ naj preživijo najbolj sposobni.Očitno je to vrhunec napredka in razumevanja za nekatere.., k sreči je veliko ljudi, ki vidijo dlje od svojega ega, a bo to dovolj, da se zaustavi, obnorelost ali požrešnost po materiji, kdo ve?
marker1
12. 08. 2021 19.43
+3
V ZDA se vsak študent zadolži, ko gre na fakulteto. Pri nas tega ni, zato ne jamrajte preveč. Najprej se vpisati na pravo fakulteto, seveda naravoslovne vede s katero dobiš službo tudi v tujini. Vpis na družboslovno fakulteto je strel v lastno koleno, razen če imaš zveze. Nato redno študirati, brez žuriranja, pavziranja in študentskega dela pa bo šlo.
Fulano in Beltrano
12. 08. 2021 20.05
+1
Problem je tako v ZDA kot v Sloveniji ta, da bi 30 letniki imeli vse materialne dobrine. Od stanovanja, avta, počitnic....V ZDA veliko lažje dostopaš do kreditnih kartic in nemoteno zapravljaš, pri nas pa je veliko velepametnih inženirčkov, ki so jih starši s polnimi hladilniki in žepninami pripeljali do služb, potem pa zaslužijo 1800 evrov, zapravijo pa jih 2100....
main
12. 08. 2021 19.39
+10
Najprej ukinite socialno podporo za vse brezposelne tujce z začasnim prebivališčem v Slo. V službi ne moremo dobiti dovolj čistilk. Raje so prijavljene na centru za 400€ kot bi delale za minimalca.
First Last
12. 08. 2021 19.48
+7
Tako je prav, kdo bo delal če si na istem in v obeh primerih nimaš za kruh, le da v enem primeru niti časa. Prvo porihtati minimalke pa ne bodo na centru prijavljene. Center krije levji delež najemnin, zavarovanje, krije življenjske potrebščine, enkratne pomoči, resnično si na istem ampak pazi, v obeh primerih to ni življenje ampak životarjenje.
Andree
12. 08. 2021 20.25
+4
Ko boste nudili spodobno plačo boste dobili tudi delavce
Fulano in Beltrano
12. 08. 2021 20.50
+4
Andree, v Sloveniji ni "strukturiranih" ljudi, ki bi bili sposobni spoštovani še kaj drugega kot svoj napihnjen ego. Nek 32 letnik, ki je več kot 10 let pacal faks in končno prilezel do naziva... ženski, ki je stara 55 let in bi lahko bila njegova mama pove v obraz, da je ničvredna, ker je čistilka in nima faksa tako kot on. Medtem, ko je on "na polno študiral", je ona s trdim delom preživljala družino in šolala svoje otroke. Ampak on je šef, ona pa smet. Šele potem pride plača, ki jo ona bolje izkoristi kot on, ker je on vsak mesec v minusu, ona pa ne.
Uporabnik1952225
12. 08. 2021 19.38
+5
Eden je napisal "pa ne bo vec dragih klubov". Ma kakih klubov. Klubi in bifeji so bili aktualni v vaših mladih letih. Tega ni več. Sploh med korono. Še koloseji bodo propadli. Ampak ne, mladi si ne morejo nic privoščiti ker grejo enkrat na žur in parkrat na kofe. To je to ja.
Mustache
12. 08. 2021 19.35
+8
Mladim danes je tako treba vse na pladnju dat. Ampak salo na stran. Stanovanja so prekleto draga. Ce ne podedujes si vecni najemnik. To velja posebi za tiste, ki delajo za 800 evrov ja mesec...
First Last
12. 08. 2021 19.50
+2
Mother Russia
12. 08. 2021 19.22
+12
Država je 140.000 državnih stanovanj prodala prišlekom v povprečju po ceni od 4.000 evrov za 60m2. Slovenska mladina pa danes za mesečni najem istih stanovanj plačuje po 650 evrov plus stroški. Naj živi ohcet in naga rit!
marker1
12. 08. 2021 19.44
+6
To je naredila leva politika, pri kateri je vsak prišlek v prednosti pred domačinom. Stranka SD nosi zastavo.
Eruj?ek
12. 08. 2021 19.19
+6
Prodajam hišo 203m stanovanjske površine komplet opremljena, centralna, kuhinja, kopalnica, dnevna, spalnica, 2 sobi, ampak ne ker ni Ljubljana in to za borih 46.000tisoč ja prav ste slišali, pa kje dobiš bajto z 600 kvadrati zemljišča za tako ceno, ampak ne ni Ljubljana pa je samo 1 urco vožnje do Ljubljane
vonbongo
12. 08. 2021 19.23
+2
Hmm 2uri na dan na cesti , kok to stane v enem letu ?
dzonimakaroni
12. 08. 2021 19.23
+2
eh, to pa ne za mlade no, a veš koliko je ena ura. oni bi v centru, pa da gredo lahko peš na kavico za 3€
Marko Garner
12. 08. 2021 19.30
+4
V čemu je problem ? Očitno je za nekatere služba samo v Ljubljani ? Slovenija ni samo Lj. dajte se to zavedat !
optimist11
12. 08. 2021 19.30
+1
Marko Garner
12. 08. 2021 19.16
+2
V Sloveniji so cene katastrofalne! Sploh če pogledamo večja mesta , kot da drugo ne obstaja ... kaj pa ob meji , recimo Italija ? Kolega kupil pred kratkim v Stari Gorici , 4 sobno , cena pa kot garsoniera v Lj...
tutp
12. 08. 2021 19.11
+4
Hehe. Niso Vam spodaj všeč resnice. Ja vsi nismo Iza in nimamo 900 mio eur. Vsi trpimo. Pika. Nove jarše.
tutp
12. 08. 2021 19.03
+3
Elitneži na jahtah. Raja v blokih, zajčnikih, karantenah in v skrbeh za prihodnost. Na jahti verjetno ni slabo drugemu kripto. Mi....sprej za komarje in se cvri na žgočem soncu. Da.
jokal
12. 08. 2021 19.03
+1
Rdeči Dunaj je ca. do leta 2000 odlično funkcioniral, od takrat naprej se je celotna avstrijska politika spremenila v razne strankarske skandale, korupcije in lopovščine.
Temaaa
12. 08. 2021 19.01
+6
Sej ni treba, da vsi v Ljubljani živimo in delamo.
RK
12. 08. 2021 19.01
-3
Mladina, vse to se je zgodilo zaradi zastavljenega projekta kovid 19 in da vas vse pocepijo z razlogom. Ce ste kaj, stopite skupaj in nepokorscina s strajki. Se se samo pritozevat ker itak vas vlads ne uposteva 5%
optimist11
12. 08. 2021 19.32
+2
RK- ti si običen provokator ! na srečo neuspešen!