Slovenija

Staršem na krajšem delovnem času bo država krila višje prispevke

Ljubljana, 21. 10. 2020 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
7

Dobra novica za starše, ki zaradi varstva otrok delajo s krajšim delovnim časom. Po novem se jim bodo prispevki za socialno varnost plačevali do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njihove povprečne mesečne bruto plače, ne več le od sorazmernega dela minimalne plače. Državni zbor je spremembo potrdil brez glasu proti.

Centri za socialno delo morajo obseg in trajanje te pravice uskladiti najpozneje do 30. junija 2021.
Centri za socialno delo morajo obseg in trajanje te pravice uskladiti najpozneje do 30. junija 2021. FOTO: Dreamstime
Po zadnjih podatkih za leto 2019 je pravico do krajšega delovnega časa koristilo 14.780 staršev. 

Državni zbor je sprejel spremembo zakona o starševskem varstvu, s katero je državni svet predlagal, da se staršu s krajšim delovnim časom zaradi skrbi za otroka plača prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njegove povprečne mesečne bruto plače, ne več le od sorazmernega dela minimalne plače. Centri za socialno delo morajo obseg in trajanje te pravice uskladiti najpozneje do 30. junija 2021. 

Za spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je glasovalo 72 poslancev, proti ni bil noben.

Poslanci Levice so sicer vložili dopolnilo, po katerem bi za osnovo za obračun prispevkov vzeli povprečno mesečno bruto plačo v državi. Tako bi pomagali tistim, ki prejemajo manj od povprečne plače, so menili. Vendar dopolnilo ni bilo sprejeto. 

Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti oziroma najmanj dva otroka do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka, pri čemer je eno leto izrabe pravice neprenosljivo za vsakega od staršev. 

 

Trenutno velja, da delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela minimalne plače. 

 

Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. 

V današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin o predlogu spremembe so tako v koaliciji kot v opoziciji menili, da so starši na krajšem delovnem času v primerjavi z ostalimi zaposlenimi v neenakopravnem položaju, saj zaradi krajšega delovnega časa prejemajo nižje plačilo in posledično plačujejo tudi nižje socialne prispevke, zaradi česar bo njihova pokojnina nižja. Na to je ob vložitvi predloga za spremembo zakona opozoril tudi državni svet. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
21. 10. 2020 14.08
+0
Sm preverte, če bo to res...država je polsestra zavarovalnic, sploh ko ji teče v grlo
white31
21. 10. 2020 13.55
+1
kmalu ko bo zmanjkalo denarja državi..boste dobili prst v r..ne pa nadomestilo za ne vem kaj.malo preveč se šopiri vlada v tej balkanski državi naši
devote
21. 10. 2020 13.43
+2
nobena drzava ne bo nicesar krila , pac pa drugi davkoplacevalci
boslo
21. 10. 2020 14.43
+1
User1964037
21. 10. 2020 13.28
+2
Če je vlada naredila nekaj pozitivnega pa nikjer komentarjev "Janša je kriv!", čeprav je za sprejetje spremembe zakona res "kriv" Janša.
Moncsa
21. 10. 2020 13.19
+2
...če česte pomagati, raje zagotovite varstvo majnih otrok v malih skupinah, ali subvencijo podjetju, da to uredi sam, če (ko) boste zaprli šole nižjih razredov in vrtce.
Moncsa
21. 10. 2020 13.17
+5
Ja in KAJ nam to pomaga? Dela ni nič manj, če bomo delal manj ali nič zaradi varstva otrok, bo zguba za podjetje, in zguba tudi za nas v plači. TO, da vi prekladate denar v blagajni iz točke A v točko B, nam ne pomeni nič.