Slovenija

Mali onkološki bolniki nujno potrebujejo otroške zaščitne maske

Ljubljana, 02. 03. 2020 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko v UKC Ljubljana zagotavljajo, da imajo dovolj zaščitnih mask za svoje bolnike, pa so starši otrok, ki imajo zaradi zahtevnega zdravljenja porušen imunski sistem in odhajajo v domačo oskrbo, v stiski, saj nikjer več ne morejo kupiti otroških mask. Obrnili so se celo na distributerja, ki pa ne ve, kdaj bo v Slovenijo prišla nova pošiljka.

Pred dnevi se je na Facebooku pojavil naslednji poziv: "Vsi, ki lahko pomagate! Zaradi 'izrednih' razmer otroci, ki se zdravijo za rakom, ne morejo dobiti zaščitnih mask in razkužil, čeprav to nujno potrebujejo, saj imajo zaradi kemoterapij porušen imunski sistem … Vse, ki imate doma zaščitne maske (zaželene so predvsem otroške) in razkužila, pa jih ne potrebujete ali pa veste, kje se da to dobiti, vas prosim, da me kontaktirate …"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poziv je objavil Matija Gradišar, oče deklice, ki se zdravi za rakom. Kot nam je danes pojasnil, se je za poziv odločil, ker zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom nikjer v lekarnah po Sloveniji, pa tudi drugje po Evropi, starši onkoloških bolnikov ne dobijo več otroških obraznih mask. Obrnili so se celo na Slovence, ki so odšli v Miami na tekmo lige NBA, kjer sta se spopadla Dončić in Dragić, a tudi tam je zmanjkalo teh mask.

Maske so starši bolnikov kupovali sami, a jih v lekarnah ni več. Niso pa upravičeni do njih na recept. Na ZZZS so nam namreč pojasnili, da zaščitne maske niso medicinski pripomočki, ki bi se individualno predpisovali na naročilnico v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in izdajali v lekarnah.
Maske so starši bolnikov kupovali sami, a jih v lekarnah ni več. Niso pa upravičeni do njih na recept. Na ZZZS so nam namreč pojasnili, da zaščitne maske niso medicinski pripomočki, ki bi se individualno predpisovali na naročilnico v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in izdajali v lekarnah. FOTO: Dreamstime

Na UKC Ljubljana so nam pojasnili, da imajo dovolj mask za vse, ki jih potrebujejo. "Predvsem skrbimo za najbolj kritično bolne in izpostavljene oblike," so sporočili. A Gradišar opozarja, da je mask v bolnišnici res dovolj, da pa jih potrebujejo mali bolniki tudi doma, saj odhajajo po zahtevnih kemoterapijah in obsevanjih v domačo oskrbo. "V bolnišnici dajo bolniku, ki odhaja v domačo izolacijo, le nekaj mask, ostalo pa smo starši vedno kupovali sami. Prej to ni bil problem, zdaj, ko jih nikjer ni mogoče dobiti, pa so starši bolnih otrok v težavah," opozarja Gradišar, ki se zave, da maske sicer niso 100-odstotna zaščita. "So pa vsaj neka zaščita za male bolnike, ki imajo močno oslabljen imunski sistem."

'Vsaka okužba je lahko za te bolnike smrtno nevarna'

Akciji so se pridružili tudi v Društvu Viljem Julijan. Kot so zapisali v pozivu javnosti, imajo otroci, ki se zdravijo za rakom, zaradi kemoterapije uničen imunski sistem in te maske vsakodnevno nujno potrebujejo, saj so zaradi močno oslabljenega imunskega sistema zelo dovzetni za bakterijske in virusne okužbe. Vsaka tovrstna okužba pa je za njihovo zdravje lahko celo smrtno nevarna, zato je nujno, da na obrazu nosijo zaščitne maske, še posebej, ko gredo kam ven.

V UKC Ljubljana so pojasnili, da je otrok, ki je bil v teh dneh napoten na obsevanje v italijanski Trento, dobil ustrezna navodila (naj se ne ustavljajo po poti) in zaščitne maske za na pot.

V stik so stopili tudi z enim glavnih proizvajalcev otroških zaščitnih mask v ZDA, podjetjem Halyard, da bi lahko maske tam naročili. A tudi, če bi jim to uspelo, bo trajalo še nekaj časa, da bodo maske prišle v Slovenijo. Pisali so tudi na vlado in pristojne pozvali, da te maske, če jih imajo, priskrbijo iz blagovnih rezerv.

Gradišar opozarja, da trenutno maske nujno potrebujeta vsaj dva mala borca. Eden se zdravi v Italiji, drugi bo šel kmalu na zdravljenje v Pariz, kar pomeni, da ga čaka polet z letalom, pa čakanje na letališčih.

Hvaležni vsem, ki so se že odzvali

Osnovne zaščitne maske morajo otroci menjati večkrat na dan, zato je potrebno večje število teh mask. Nekaj odziva je objava že imela. "Akcija zbiranja zaščitnih mask in razkužil za otroke obolelih za rakom je dosegla lepo število ljudi in ima dober odziv, saj se je pojavilo nekaj dobrih ljudi, ki so darovali po najboljših močeh. Hvala jim v imenu malih borcev ter hvala vnaprej tudi tistim, ki se bodo še opogumili in pomagali. Vendar akcije še zdaleč ni konec," je na svojem Facebookovem profilu zapisal Gradišar. Večina mask, ki so jim jih ljudje darovali, je sicer za odrasle, ker pa je precej bolnikov starih od dva do tri leta, pa potrebujejo prav otroške maske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povpraševanje potisnilo cene v nebo

"Maske smo iskali tudi prek spletnih trgovin, a se jih ne da dobiti," je razočaran Gradišar, ki opozarja, da je bila običajna cena maske 50 centov na kos, zaradi norega povpraševanja pa je cena narasla kar na 180 evrov na paket s 75 kosi, ki je pred tem znašal okoli 38 evrov. Obrnili so se tudi na distributerja otroških zaščitnih mask, ki je bil zelo prijazen in je eni od mamic odstopil nekaj kosov mask, ki jih je imel doma. Žal pa nimajo informacij od proizvajalca, kdaj bo kakšna pošiljka prišla v Slovenijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
03. 03. 2020 18.07
+0
Pač se bo treba znajti. In res mi ni jasno. Po eni strani vpijejo, da maske nič ne pomagajo, po drugi pa, da pomagajo samo določenim skupinam. In da ne bo kakšnega vpitja ... ker jih pri nas doma potrebujemo, imamo zalogo, kljub govoricam, da ne pomagajo. Za vsak slučaj smo pa pripravljeni na improvizacijo. Na spletu se lahko najde filmčke, kako si sam izdelaš zasilno masko. Pa ne gledat tistih, kjer se norčujejo.
SLO KRITIK
03. 03. 2020 13.28
BANANA REPUBLIKA NA KVADRAT 😠
katraj
03. 03. 2020 13.15
-1
Kje je zdj cerkev da nam ponudi mal svojih blagovnih rezerv za pomoc otrokom? Aja kadar so otroci v maskah ne morete videt njihovih obrazov in posledicno upad pedofelije ...
periot22
03. 03. 2020 10.16
-1
A nase firme pa ne znajo nic narediti?
WestCoast
03. 03. 2020 08.45
+3
Smo jih poslali na Kitajsko
NotMe
02. 03. 2020 21.18
+10
In naši briljanti so pustili, da se je iz Slovenije poslalo 1,2 mio mask na Kitajsko. A je že kdo pred sodiščem?!
NotMe
02. 03. 2020 21.20
+12
In ja, vem, bila je zasebna donacija. Ampak!!!!!!!!!!!! Še v šparu imajo ob "akcijah" opozorilo, da so dovoljeni nakupi normalnih količin za gospodinjstvo. Kako je lahko država dopustila, da je en zasebnik pokupil letno zalogo mask?! In mu še pomagali poslat?!
NotMe
02. 03. 2020 21.20
+2
Dvomljivi zasebnik. Mal si poglejte, kdo ta Čing Čong je. Podjetje dela minus.
aa8
03. 03. 2020 08.02
+3
... v Sloveniji je, kar je sicer nemogoče, mogoče..klanjanje slovenske politike tuji je stalnica...
Vet63
02. 03. 2020 20.41
+0
Pa še to! Res mislite, da v bolnici nimajo par mask za teh par ogroženih otrok? Mislite da zadnje dni kirurgi operirajo brez mask???
VAREN
02. 03. 2020 20.43
-14
Seveda jih imajo. Samo starši bi se radi naredil revčke.
BrezZavor
03. 03. 2020 08.01
+4
Spet eden ki ni prebral članka. Imajo jih. a operiranci, obsevanci in prejemalci kemoterapije gredo potem DOMOV, kjer pa bivajo dalje s porušenim imuniskim sistemom, kar jih, seveda, izpostavlja! In za domov teh mask zmanjka saj jih dajo iz bolnišnice samo nekaj, kar pa je odločno premalo.
BrezZavor
03. 03. 2020 08.02
+4
Brigita Smrekar
03. 03. 2020 08.13
+13
Varen vljudno vabljen v 3. nadstropje pediatricne klinike. Ce mislis da se starsi otrok, ki imajo raka smilimo sami sebi, se ti lahko le nasmejem. Mi se iz dneva v dan BORIMO z in za nase mulce. Med tem ko se drugi otroci brezskrbno sprehajajo po trgovskih centrih, se moj otrok ne sme zaradi bakterij niti v domaci banji namakat. Tok o imunskem sistemu na kratko. Zal mi je, da vase srce ni bolj polno in vam zato posiljam veliko ljubezni iz nasega hemato-onkoloskega oddelka!
Vet63
02. 03. 2020 20.38
+12
Res ne morem verjet, da jih ena Tosama ne more v pr dneh naštancat na tisoče. Saj te maske niso nek višek tehnologije. Kitajci so v enem tednu postavili cele bolnice.
VAREN
02. 03. 2020 20.32
-5
Saj pristojni pravijo, da niso učinkovite. Umivajte roke pa bo.
Lumpx
02. 03. 2020 20.04
+3
Slisalo se bo kruto a naj tile starsi jutri pricakajo Sarca pred vrati parlamenta. Dokler namrec nova vlada ne zapriseze (upajmo da bo cim prej) je tale komedijant se vedno izvojen in odgovoren za dobrobit slovencev. Ce je ze podaril nase maske kitajcem pa naj vsaj poslje Falkona po druge. Itak bomo tako kot sve levo sranje spet placali mi vsi davkoplacevalci. IN ce ze placamo zakaj ne bi sel ta denar za dobrobit nasih slovenskih bolnih otrok.
ziggy
02. 03. 2020 16.47
-1
Hoj, nekdo spodaj bi kar v SLO izdeloval maske za corono. Kitajci so to pričeli že s smogom, SARS-om raznimi izvedbami grip itd.. Osnova je ISO9001, pa neki HASSp, pa še nekaj drugih standardov, ki jih niti ne znam našteti ta trenutek in potem še kakšna nadgradnja za corono. To vse skupaj v taki patriotski (beri birokratski državi) ne dobiš prej kot v času X. Bolje plasirati kapital kam drugam in tam začeti s proizvodnjo. To niso protiprašne maske za npr. mizarske delavnice ali lakirnice. Pa lep pozdrav.
Sentis
02. 03. 2020 16.11
+20
Še dobro da so jih naši veljaki Kitajcem pošiljali. Po bolnišnicah in zdravstvenih domovih jih pa primanjkuje samo zato ker jih zaposleni kradejo. Malo poglejte med male oglase koliko mask se prodaja. Morali bi jih malo preveriti koliko izmed njih je zaposlenih v zdravstvu.
Politik
02. 03. 2020 16.07
+5
Tukaj se kur**** cez drazavo,zmanjkalo jih je pa zaradi same panike ljuddi,ki so jih kupovali brezglavo. Maska je namenjena njim ne pa vasih posranim ritam,ki se bojite lastne sence. Folk kupuje po cele pakete iz lekarn za pol p. matrne.
periot22
02. 03. 2020 16.06
+12
Zaposleni v zdravstvu jih naj vrnejo ko so jih pokradli za zlahto in za prodajo!
RamzesII
02. 03. 2020 16.00
+10
"pa so starši otrok, ki imajo zaradi zahtevnega zdravljenja porušen imunski sistem in odhajajo v domačo oskrbo, v stiski, saj nikjer več ne morejo kupiti otroških mask" Kar je naravnost smešno, saj bi jim jih morala priskrbeti (tako kot zdravila) bolnišnica sama, sicer odgovarja za posledice.
mpotec86
02. 03. 2020 15.39
+12
mogoce bojo pa kitajci zdej poslal 1,2M mask nazaj
Sputnik8
02. 03. 2020 15.38
+8
Dve objavi nazaj ste na 24 ur zatrjevali, da maske ne pomagajo????
Brigita Smrekar
03. 03. 2020 21.56
+1
Kot pise, maske rabijo otroci, BREZ imunskega sistema, ne zaradi korone virusa, ampak zaradi vseh virusov in bakterij tega sveta! Ne samo zdaj, ampak od zacetka do konca zdravljenja!! Razlika, a ne?
tron3
02. 03. 2020 15.00
+10
Kaj čte, tuja država, ki se koplje v denarju, je za naše politike bolj pomembna kot slovenski otroci. Že to početje aktualne politike Vam da vedeti, da tudi Vi starejši niste kaj na boljšem kot otroci v očeh slovenskih vladajočih.
aa8
03. 03. 2020 08.11
+3
..drži, ranljiva skupina državljanov je v očeh slovenske politike (leve, desne in sredinske-vseh) že leta, več kot očitno čisto nepomembna...da je sistem le navzven videti super..
resslovenka
02. 03. 2020 14.44
+26
Res. Sramotno. Milo rečeno. In prav ti bolniki so najbolj ranljivi. Imunski sistem je zaradi agresivnega zdravljenja skoraj na ničli, torej vemo kam to pelje v kolikor so izpostavljeni kakršnikoli okužbi. 🙄
RamzesII
02. 03. 2020 16.03
-9
"zaradi agresivnega zdravljenja" Ironija je, da se pogosto izkaže za napačnega, pa še presneto drago je. Rak je pač posel.
resslovenka
02. 03. 2020 17.51
+4
Upam, da ne boš nikoli del tega "posla". Vsi, ki smo imeli svojce, ki so zboleli za, rakom... Ne mislimo tako. 😎
laycan
02. 03. 2020 14.12
+16
Sramota za državo. Jeni se levica
aa8
03. 03. 2020 09.02
+1
..a, desni bodo za drugačni..?... že videno.. vsebina ista, le pakiranje je drugačno. Je pa to res sramota za državo.