Slovenija

Policisti pred začetkom šolskega leta opozarjajo tudi na medvrstniško nasilje

Ljubljana, 31. 08. 2020 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
36

Dan pred začetkom novega šolskega leta naj ne bo namenjen zgolj zadnjim nakupom šolskih potrebščin, pač pa predvsem varnosti otrok v prometu. Tu igrate starši pomembno vlogo. Ne samo, da ste vzor mlajšim, pač pa je pomembno, da z otroki prehodite šolske poti in jih naučite varne udeležbe v prometu. Celjski policisti pa so opozorili na preprečevanje medvrstniškega nasilja v šoli.

V torek se začne novo šolsko leto. Kljub koronavirusu bodo učenci in dijaki odšli v šole brez izjem, a bo pri izvajanju pouka in ostalih aktivnosti treba upoštevati določene omejitve v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Osnovne šole bo v tem šolskem letu obiskovalo predvidoma 190.990 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.366 prvošolk in prvošolcev.
Osnovne šole bo v tem šolskem letu obiskovalo predvidoma 190.990 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.366 prvošolk in prvošolcev. FOTO: Dreamstime

Starši z otroki po šolski poti

Še preden pa se otroci podajo v šolske klopi, je pomembno, da jih podučimo, kaj pomeni varnost v prometu. In tu je na prvem mestu vloga staršev oziroma skrbnikov. Policisti zato svetujejo, da starši današnji dan prehodijo celotno šolsko pot s svojimi otroki in jih podučijo, kako poteka varna udeležba v prometu. Še posebej tam, kjer so bolj zahtevni prometni odseki. Nikar se ne zanašajte samo na to, da bo prve dni za varnost otrok na šolski poti skrbela tudi skupina prostovoljcev in pa policija s poostrenimi nadzori. "Otroci morajo vedeti, kaj je varno in kaj nevarno. Šolsko pot in posebnosti na poti morajo znati na pamet, nikar pa naj ne pozabijo na rumene rutice in kresničke, da bodo tudi dobro vidni," opozarjajo policisti PU Kranj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Uporabljajte varnostni pas na vseh sedežih, tudi tistih zadaj. Otroke vedno prevažajte le v varnostnih stolčkih, ki so namenjeni in prilagojeni njihovi starosti. Ne uporabljajte mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

Opozorilo pa velja tudi vsem ostalim udeležencem v prometu. Ob začetku vsakega šolskega leta je namreč na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije, naloga vseh ostalih udeležencev pa je, da poskrbimo, da bodo naši otroci na svoji šolski poti varni.

Otroci so nepredvidljivi, zato je pomembno, da temu prilagodimo način svoje vožnje. "V bližini šolskih poti zmanjšajte hitrost vožnje. Vozite še posebej previdno, počasi in na zadostni varnostni razdalji. Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda igrajo otroci (npr. na ulicah, na parkiriščih, ...). Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto. Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate," opozarjajo policisti. 

Učenje prometne varnosti je lahko tudi zabavno.
Učenje prometne varnosti je lahko tudi zabavno. FOTO:
Na prvi šolski dan bo na nekaterih večjih križiščih po Sloveniji Agencija za varnost prometa v jutranji prometni konici izvajala terensko akcijo, s katero bodo voznikom želeli sporočiti, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med katerimi bo tudi 21.366 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu. 

Starši lahko znanje otroka preverijo tudi preko poučne namizne igrice, ki so jo za otroke izdelali gorenjski policisti. Igra se po sistemu 'človek ne jezi  se'.  Igrica se natisne in igra s figurico ter kocko. Predstavlja šolsko pot in na njej pasti, s katerimi se otroci najpogosteje srečujejo v prometu. Pomembne točke na šolski poti so označene z obarvanimi tačkami in dodatno obkrožene. Glede na barve tačk, so na desni strani igre vprašanja, na katera mora otrok odgovoriti, če pride na obarvano tačko. Da bo bolj zabavno, igrajte z otrokom in se o prometu z njim vmes pogovarjajte. Rešitve so pod sliko. Z igro otrok zaključi, ko pride na znak 'Bravo, varno si prišel v šolo'.

Opozorili na problematiko medvrstniškega nasilja

Na PU Celje so danes poleg varnosti v prometu izpostavili tudi problematiko nasilja med mladimi. Na PU Celje se že več kot desetletje načrtno ukvarjajo s preprečevanjem in odkrivanjem nasilja med mladimi. Kot opozarjajo, je zelo pomembno, da nasilje prepoznajo tisti, ki so odgovorni za preprečevanje njegovega obstoja, obravnave in izvedbe nadaljnjih ukrepov, bodisi za sankcioniranje storilcev, še pomembneje za pomoč žrtvam. Obravnava medvrstniškega nasilja namreč zahteva celosten pristop vseh deležnikov in izvedbo vseh ukrepov, ki se kakorkoli nanašajo - bodisi na storilca, bodisi na žrtev. Prav tako v vseh primerih obravnave medvrstniškega nasilja policisti  ugotavljajo, ali so vsi odgovorni storili vse, da preprečijo njegov nastanek.

V letošnjem polletju so na PU Celje obravnavali 9 primerov nasilja med mladimi. Podani sta bili dve kazenski ovadbi, napisana dva obdolžilna predloga, v vseh devetih primerih so bili obveščeni pristojni center za socialno delo in zakoniti zastopniki. V štirih primerih so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe.

V  preteklosti smo ugotavljali primere medvrstniškega nasilja, ko so zadeve bile poznane v šoli, do prijave na policijo pa ni prišlo. Ugotavljamo tudi, da so starši o tem, da je otrok žrtev nasilja, obveščeni zelo pozno ali pa jim je ta podatek do same obravnave celo neznan. Aleksander Podgrajšek, PU Celje

Naloge za preprečevanje nasilja med mladimi policisti izvajajo ves čas, intenzivirajo pa se posebej v času in na mestih, ko se na podlagi izkušenj iz preteklih let pričakuje pojav nasilnih vedenj mladostnikov. Zato bodo policisti na teh mestih v prihajajočem obdobju prisotni tako v uniformah, kot tudi v civilu. Povečana bo prisotnost tudi železniškega in avtobusnega osebja, občinskih redarjev in varnostnikov in ostalih delavcev na šolah.

Prav tako se ugotavlja velika toleranca do vseh oblik nasilja, ne le zgolj do medvrstniškega nasilja, opozarjajo policisti in dodajajo, da se mladostniki pojavljajo kot žrtve ne le zgolj fizičnega nasilja, temveč vedno pogosteje tudi kot žrtve nasilja preko spleta. Poleg neposrednih žrtev pa poznamo tudi posredne žrtve nasilja, tako imenovane opazovalce, ki so po študijah kar v 95% odstotkih dogodke opisali kot travmatične in so kot takšni imeli negativen vpliv tudi nanje, čeprav sami niso bili neposredne žrtve, še opozarjajo na PU Celje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
11. 04. 2023 20.46
+1
Zakaj ne dovolite tega nasilja v Celju komentirati ?? ali se sploh kdo zaveda kako resna je ta stvar, jasno se vidi da je "krdelo" napadlo eno dekle, pretepanje, brce, navijanje tistih ki so to snemali, ..... in bomo govorili od kakšnih drugih državah ??, saj to je slabše kot v Bronxu, KDO NOSI ODGOVORNOST ??? na prečiščenem videu je možno prepoznati več kot polovico deklet in še kakšnega fanta ki je snemal, torej gospe in gospodje iz Sviza z Štrukljem na čelu, ZAČNITE DELATI, za sedanje plače ne naredite dovolj, to je vaše delo, ne pa samo zahtevati višje plače, tam na videu je možno prepoznati vsaj 20 deklet, in kaj ste ali kaj boste naredili vi šolniki, prodajali meglo, in se izogibali odgovornosti, češ pristojne službe bodo to pregledale .......pa predali smo primer policiji, to kar vidimo na videu je REZULTAT VAŠEGA DELA šolniki, to se ni dogajalo samo zadnjih par minut, to se je odvijalo pred očmi šolnikov že mesece, ampak če misliš samo na plačo , ki ni niti tako majhna, in pozabiš zakaj si sploh učitelj ali učiteljica, in kakšno poslanstvo sploh imaš, iz Šole ven morajo potem iti pozivi STARŠEM , socialnim službam ali policiji, če pa šolniki odrajtajo svojih 5 ur dela in jih ne briga nič drugega kot denar, potem dobimo v Slovenske O.Š. Bronx. IN NIKAR NE BRIŠITE TO SO PRERESNE STVARI, SICER PA ČE V DEMOKRACIJI BRIŠEŠ KOMENTARJE , KI NISO POLNI SOVRAŠTVA BRIŠEŠ DEMOKRACIJO.
nevtroalko
31. 08. 2020 18.56
+1
Permisivna vzgoja deluje kaj opozarjaš policaj imamo vendar popolno vzgojo. Ko boš pa dovolil eno vzgojno in za to nebo kazni bo pa tudi nasilja manj.
Trgo_mk3
31. 08. 2020 17.18
+14
Psihologi policajem: Medvrstniško nasilje izvira od doma, redko tudi od pritiskov vrstnikov. Po domače, surovo rečeno. Bi bilo treba kakega starša spečt s tezerjem, da se malo umiri in neha prenašat sovražtvo na svoje otroke in okolico. Morali bi uvest obvezni izpit starševstva, saj večini ni jasno kako sploh vzgajat svojega otroka. Rezultati so lepo vidni v realnem življenju. Pri priseljencih, ki se niso integrirali je to še bolj očitno, kjer ima oče glavno besedo samo zato ker je moški in vsi se morajo podrejat njegovim željam, tudi če je sam popolnoma neodgovoren in nesposoben.
RamzesII
31. 08. 2020 21.07
Tale izpit ne bi šel skozi, niso otroci roboti, niti dva nista enaka.
mijavci
31. 08. 2020 17.09
+8
Ministrica svetuje da se pretepajte na razdalji dveh metrov.
TistoPravo
31. 08. 2020 16.51
+2
Ta svet je samo za korajžne...a seveda z pametjo, po katero se gre ...v šolo
RamzesII
31. 08. 2020 21.08
Kakšno šolo, v šolo, ki je del indokrinacijskega sistema bolj težko.
G8J
31. 08. 2020 16.37
+3
GTAjevka in Age Of Empires bosta jutri udarila. Kaj vam ni jasno?
flojdi
31. 08. 2020 16.26
+11
..kje pa so starši ki vzgajajo" svoje otročke predvsem s pretepanjem
ChampionsLeague17
31. 08. 2020 16.15
+1
RamzesII
31. 08. 2020 16.06
+8
Policija na raje svetuje šolam, naj bodo bolj angažirane pri reševanju problematike medvrtniškega nasilja, ne pa za vsako figo kličejo njih, na njih prelagajo odgovornost, enako velja za obveščanje CSD-ja. Če se že ne obrnejo stran, šole namreč, ali lotijo žrtev namesto storilcev.
xyxyxyxyxyxyxy
31. 08. 2020 16.03
-7
Vse generacije fantov so se pogosto steple v osnovni šoli, pa do nekaj let nazaj to ni bil problem. Od kar pa je permisivna vzgoja pa je to nekaj groznega.
goldie_treasure
31. 08. 2020 15.52
+23
Letos nasilja ne bo, saj se lahko tepejo zgolj z 2-metrsko medsebojno razdaljo.
RamzesII
31. 08. 2020 16.07
+3
1,5 metra, pa še to bodo v šolah težko vzdrževali, pač ni toliko prostora.
bavbav
31. 08. 2020 15.46
+17
Seveda so bili otroci od županov in uspešnih podjetnikov vedo nekaj več.
Savudrijska
31. 08. 2020 15.45
-23
slovenci ze tako mali tako divjaki.
paradoxal
31. 08. 2020 16.06
+9
ja ampak potem odrastemo in uvidimo da taksno obnasanje ne vodi nikamor, medtem ko hrvati ostnete divjaki celotno zivljenje, hahaha.
vsekani
31. 08. 2020 15.40
+13
Počasi ga bo vedno več, če bo kultura obnašanja nazadovala kot nazaduje zadnjih par mesecev, ko je vse sprejemljivo.
yokerxdinterfan
31. 08. 2020 15.38
+15
in ko žrtev mahne nazaj ponavadi še on kakšno kazen faše....z pogovorom se pa pri mulariji danes itak nič ne reši
flojdi
31. 08. 2020 16.29
+1
. meni se je splačalo tamalim 1000x povedat eno stvar ; danes kake takih stvari oni govorijo meni...
Tylers
31. 08. 2020 15.28
+52
Vrstniško nasilje v celjskih šolah? A si upate napisati kdo so glavni storilci? Slovenci tepejo uboge kosovarje? Sit sem, da se vsak juznjak poserje na to našo državo, jaz jim pa socialo plačujem. Povem po pravici, še 100k jih uvozite, pa bi brez slabe vesti na volitvah obkrožil hitlerja če bi imel to opcijo
Njapo
31. 08. 2020 15.54
+22
Uporabnik1211614
31. 08. 2020 15.23
-9
Alfa samca se išče in menja ko so živali mlade!
mina1980
31. 08. 2020 15.29
+8
Chain link
31. 08. 2020 15.10
+0
Otroka ne poslat v šolo, tam se nauči piti alkohola, trave in pretepa. Obstaja tudi šolanje od doma.
kadabra
31. 08. 2020 15.10
+12
Še bližje kot na meter razdalje ne smejo pridt. Kaj šele, da bi se tepli...
Mejduš
31. 08. 2020 16.12
+2
učitelji bodo dovolili da lahko imajo sabo palice
mhri47
31. 08. 2020 14.59
+53
Največ težav povzročajo otroci iz Kosova in drugih republik bivše Juge