Slovenija

Vrhovno sodišče: Ni razlogov za preprečevanje stika staršev in otrok, ki ne živijo skupaj

Ljubljana, 06. 04. 2020 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Starši so tisti, ki najbolje poznajo svoje otroke in razmere, v katerih živijo, pravijo na vrhovnem sodišču in dodajajo, da ni razloga, da bi bili neposredni stiki s staršem, pri katerem otrok ne živi, za čas epidemije povsem preprečeni. Prav tako je kljub ukrepu prepovedi gibanja zunaj stalnega ali začasnega prebivališča možno izvajanje stikov med starši in otroki, ki ne živijo v isti občini.

Sodišča v številnih zadevah po razpadu družine s sodno poravnavo ali odločbo urejajo način izvajanja stikov med otrokom in tistim od staršev, s katerim otrok ne živi. Stiki so praviloma urejeni tako, da potekajo neposredno, pogosto tudi z nočitvami in preko vikenda. Ob običajnem izvajanju stikov otroci tako prehajajo iz gospodinjstva enega od staršev v gospodinjstvo drugega od staršev, pri skupni vzgoji in varstvu pa so ta prehajanja še pogostejša.

Zaradi dilem v zvezi s stiki med starši in otroki, ki so se pojavila v zadnjem času, so na vrhovnem sodišču podali nekaj pojasnil glede izvrševanja že izdanih odločb in glede odločanja o družinskih zadevah v času epidemije bolezni covid-19.

Starši so tisti, ki najbolje poznajo svoje otroke in razmere, v katerih živijo, pravijo na vrhovnem sodišču.
Starši so tisti, ki najbolje poznajo svoje otroke in razmere, v katerih živijo, pravijo na vrhovnem sodišču. FOTO: Dreamstime

Nastale izredne razmere pri starših, ki živijo ločeno, in njihovih otrocih povzročajo hude stiske ter velikokrat tudi željo, da bi bili neposredni stiki s staršem, pri katerem otrok ne živi, za čas epidemije povsem preprečeni. "Menimo, da za takšen ukrep, če na strani staršev ali otroka oziroma drugih bližnjih, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ni kakšnih rizičnih okoliščin, ki jih uvrščajo v posebej ranljivo skupino, praviloma ni razlogov," so sporočili s sodišča. 

Opozorili so tudi, da je izvajanje stikov med starši in otroki, ki ne živijo v isti občini, možno, saj se po objavljenem stališču ministrstva za notranje zadeve ukrep prepovedi gibanja zunaj stalnega ali začasnega prebivališča ne nanaša na vzdrževanje stikov med starši in otroki, ki so urejeni s sodno poravnavo ali sodno odločbo.

Drugače je s stiki pod nadzorom, ki se izvajajo na pristojnih centrih za socialno delo, ti pa imajo med pandemijo neposredne stike s strankami le v nujnih primerih. V primerih, ko so določeni stiki pod nadzorom, bo moralo sodišče v primeru daljšega trajanja pandemije, upoštevajoč okoliščine posameznega primera, na predlog staršev poiskati drugačno rešitev.

"Starši so tisti, ki najbolje poznajo svoje otroke in razmere, v katerih živijo. V največjo korist otrok bi bilo, če bi starši uspeli ob upoštevanju vseh sprejetih ukrepov s strani države za zaščito ranljivih skupin prebivalstva, sami oblikovati tak začasni dogovor o načinu izvrševanja stikov, ki bi bil otroku, staršem in njihovim bližnjim najmanj v škodo. Le v primeru, da se starši ne morejo sporazumeti, o teh vprašanjih odloča sodišče, pri čemer upošteva vse pomembne okoliščine posamičnega primera," so še dodali.

Obseg odločanja sodišč v času epidemije covida-19

V času epidemije bolezni covid-19 sodišča v družinskih zadevah odločajo o predlogih za izdajo začasne odredbe ter o predlogih za izrek ukrepov po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini in o predlogih za izrek ukrepov za varstvo koristi otroka po Družinskem zakoniku.

Pri predlogih za izdajo začasne odredbe sodišča ne opravljajo procesnih in izvršilnih dejanj, ki zahtevajo osebne stike izvršiteljev, udeležencev in drugih oseb v teh postopkih, razen če je oprava teh dejanj nujna zaradi odvrnitve nevarnosti za življenje in zdravje ljudi ali premoženja večje vrednosti.

Vsi naroki, seje in zaslišanja se, če so izpolnjeni tehnični in prostorski pogoji, izvedejo prek videokonference. Če to ni mogoče, bo sodnik ob upoštevanju okoliščin posamičnega primera, ocenil, katera procesna dejanja bo opravil in na kakšen način in bo to utemeljil v izdani odločbi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
06. 04. 2020 16.22
+10
ljudje te neumni....spršujete traparije namesto, da bi bili tiho in naredili po svoje..sej zafrknt ne morš nič pa še mal se lahko o robu postaviš vladajoči eliti...po pa sprašujete a grem lahk otroka pogledat..tih bod pa pejt.
Carp3Di3m
07. 04. 2020 11.38
+8
Ni problem v tem da starši ne bi vedeli ali lahko, ampak v tem da nekateri (praviloma matere) otok ne pustijo na stike! Ker jih kao skrbi, da se ne bodo okužili. Tisti, ki problematiko poznajo vejo, da je to samo še en dober razlog za nagajanje in izločitev drugega starša iz življenje lastnega otroka (praviloma očeta). Tisti ki se znajo sami zmeniti ne sprašujejo veliko.
jurij1945
06. 04. 2020 14.25
-3
BUONcaffee
06. 04. 2020 13.11
+21
Če so že razdelili državo jo bi morali na regije. Ene občine so tako majhne, druge pa velike.
BUONcaffee
06. 04. 2020 12.59
+25
Ma ja to omejeno gibanje med občinami je res nepotrebno in škodljivo za državo.
clox
06. 04. 2020 13.11
+7
Je, ampak za bedake, ki dopustujejo med tem žal ni drugega zdravila.
BUONcaffee
06. 04. 2020 13.16
+10
Netajkun
06. 04. 2020 13.29
+5