Slovenija

Stavka na Marjetici Koper, odvoz odpadkov in druge javne storitve bodo zelo okrnjene

Koper, 14. 02. 2020 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
15

Sindikat na Marjetici Koper, največjemu javnemu podjetju v koprski občini, ki je odgovorno za odvoz odpadkov, urejanje javnih površin in številnih drugih storitev, se je odločil za stavko. Kot očita vodstvu, to že leta ni usklajevalo plač in urejalo drugih plačnih nesorazmerij. 90 odstotkov zaposlenih je že podpisalo pisma podpore za stavko.

Marjetica Koper je javno podjetje Mestne občine Koper in občine Ankaran, ki izvaja javne storitve za občane obeh občin. Med drugim je odgovorna za odvoz in ravnanje z odpadki, ureja kanalizacije in odplake, izvaja pogrebne storitve, priveze, nadzoruje parkirišča, tržnice, kopališča, javno razsvetljavo in še številne druge. Sindikat na Marjetici vodstvu očita, da že od leta 2012 ni uskladilo plač z naraščajočimi stroški, zato med drugim zahteva dvig plač za najmanj 3,65 odstotka.

S tem bi, kot trdijo v sindikati, razmerje plač ohranjali v primerjavi z drugimi komunalnimi podjetji, vodstvu pa očitajo, da se ni konstruktivno odzvalo ali izdalo približevalnega predloga. Nadalje v sindikatu zahtevajo, da občina uredi kolektivno nezgodno zavarovanje, najmanj za poškodbe na delu in v zvezi z delom. Ta predlog je sindikat dal septembra 2019, a do konca januarja 2020 ni bilo pomembnejših korakov, zgolj informativna ponudba. Z Marjetice so sporočili: "Žal se dialog med predstavniki zaposlenih in vodstvom, kateri potekajo že več kakor pol leta niso končali s sprejemljivimi pogoji za obe strani."

Prav tako so dodali, da v času stavke veljajo posebni pogoji delovanja, "zato je vodstvo podjetja, stavkovne zahteve posredovalo v pravno presojo. Prav tako pa bo predmet pravne presoje, tudi obseg izvedbe gospodarskih javnih služb."

Kaj bodo z odpadki naredili občani?
Kaj bodo z odpadki naredili občani? FOTO: POP TV

Stavka se bo tako začela 25. februarja 2020, če v vmesnem času vodstvo in stavkajoči ne bodo sklenili dogovora. Irena Jaklič Valenti, sekretarka primorske in notranjske regije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), nam je sporočila, da so danes obvestili vse obalne občine in oddali napoved stavke, "ki jo je podprlo približno 90 odstotkov zaposlenih". Kaj bi to pomenilo za občane v Mestni občini Koper in Ankaran? Kanalizacijske storitve bodo okrnjene, izvajala bi se le intervencijska popravila z minimalno prisotnostjo. Pogrebne storitve bodo potekale normalno, a se v času stavke ne bodo urejala pokopališča. Urejale se bodo le nujne zadeve, ki zagotavljajo varnost ljudi.

Večina sektorjev na Marjetici bo opravljala zgolj najnujnejša dela. Tako ne bodo odvažali odpadkov, razen iz javnih ustanov, kot so vrtci in šole. Zbirni centri bodo med stavko zaprti, čiščenje javnih površin bo ustavljeno.

Stavka se bo po napovedih sindikata začela 25. februarja.
Stavka se bo po napovedih sindikata začela 25. februarja. FOTO: POP TV

 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jugatneme
14. 02. 2020 16.07
+4
Marjetica stavka, vse to je iz žalosti, zaradi odhoda 2X Gašpar Miškota....
Egon Vatovec
14. 02. 2020 16.06
+4
Saj delavci Marjetice že dolgo stavkajo. Ko jih telefonsko opozoriš na problematično javno razsvetljavo - popolnoma zaraščeno z bršljanom - se zgodi NIČ.
Rafael Kramar
14. 02. 2020 19.29
+0
Delavci Marjetice niso tvoj osebni vrtnar, niti niso dolžni urejati, kar jim občan naroči po telefonu. Če te zelo moti, vzemi srp pa spucaj, ampak očitno te ne toliko!?
4allSlovenia
14. 02. 2020 16.02
+5
Marjetica, podjetje za zaposlovanje mafije. V njej cel kup barab, ki so jih zaposlili Lopović & co. Znotraj so sami "naši ljudi". Opazujem delavce Marjetice. Tempo dela po scenariju - cilj teme da prođe vreme.... Dvignili jim bodo plače, nam pa položnice. Delavci in vodilni kader nimajo slabih plač, prej zelo solidne. Nihče ne dela za minimalca. V kolikor na območju občine Koper opravljaš neko dejavnost ti zaračunajo dvojni, ali celo višji prispevek za odvoz smeti. Legalna kraja občine, folk pa tiho. Ampak dodatnega zaboja za smeti ti pa ne dodajo. In potem še inšpektorčki pregledujejo kaj mečeš v zaboje in veselo štrafajo. Važno, da kasirajo. Potem nas pa še pumpajo kako naj nosimo odpadke na reciklažni otok. Klinc vas gleda. Za denar, ki vam ga puščamo kar vi brskajte po smeteh. Če vam je tako zelo hudo in slabo dajte odpovedi.
Rafael Kramar
14. 02. 2020 15.34
-17
Proletarska požrešnost in izsiljevanje. Upam, da gre v stečaj in ostanejo brez službe, plač in prispevkov!!! Če ti kaj ni prav, daj odpoved! Delodajalec se je kokektivne pogodbe držal, delavci so tisti, ki hočejo več denarja za isto delo!!
Pravicaje
14. 02. 2020 16.00
+5
Rafael... .....Ti , ali kadiš kaj prepovedanega , ali si pa eden izmet tistih županovih silakov ,ki bi radi spravili podjetje v stečaj , nato pa privatizirali in si basali žepe na račun družbenega premoženja ,kakor se sliši in že čivkajo ptiči na obali ! Res je ,požrešnost nima meje ,poden od morale je pa tudi prisoten , vprašanje pa je, ali za pridne delavce Marjetice ,ali za take tipe z zgoraj navedenim stališčem !!!!
roten
14. 02. 2020 17.15
-2
Rafael Kramar
14. 02. 2020 19.12
-3
Nič od navedenega. Še enkrat: pravice in dolžnosti so zapisane v kolektivni pogodbi, višina plače pa prav tako. Delodajalec se je držal vsega zapisanega, delavci pa hočejo več, kot je bilo dogovorjeno. Za dosego svojega so pripravljeni delodajalcu povzročati škodo tako dolgo, da se bo strinjal s tem, da se ne držijo pogodbe. Nihče od vas si ne bi želel biti izsiljevan na tak način, zato mi nimate kaj očitati, če se s takim podlim načinom tudi sam ne strinjam.
komakorzikanec
14. 02. 2020 15.14
+15
Bravo sindikat, bravo delavci Marjetice. Ne samo občani, tudi obiskovalci opažamo, da je čistoča naše obale že dobro leto v upadanju. In kje je vzrok temu g. župan? Vprašajte nesposobnega direktorja - svojega soseda, vi ste ga postavili na ta piložaj, pa čredo vaših nesposobnih svetovalcev, ki vas in sebe utapljajo v megli lastne nesposobnosti.
bandit1
14. 02. 2020 15.32
+1
Kako se niso plače dvignile??? Mi (jaz ne ker nisem tam - žal), "ki vodimo uspešno podjetje "smo si jih popravljali, tisti ki pobirajo smeti pa so ostali malo na slabšem, kot drugod po SLO.
Skdesni
14. 02. 2020 15.07
+6
Denar je Gašpar Gašpar Mišič je pokradu pa ni za plače.
krnekilojz
14. 02. 2020 15.13
+6
JApajaDAja
14. 02. 2020 14.27
-6
normalno, treba je uničit in zasvinjati še teh par m slo obale...bravo vsi!
krnekilojz
14. 02. 2020 14.40
+10
svinjamo uporabniki obale! Bravo vodstvo marjetice! kaj so delavci krivi?
JApajaDAja
14. 02. 2020 15.02
+12
delavci absolutno ne...vodstvene strukture...isto kot povsod!