Slovenija

Na upravnih enotah zaostrujejo stavko: 'Nihče nas ne sliši'

Ljubljana, 15. 05. 2024 07.23 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaposleni na 34 od 58 upravnih enot od danes dalje stavkajo do izpolnitve zahtev. Še na 15 upravnih enotah ohranjajo stavkovne srede. Ob tem pa v sindikatu državnih organov opozarjajo na pritiske, ki so jih deležni stavkajoči. Sprožili so že inšpekcijske postopke, v prihodnjih dneh nameravajo še sodne. Predsednik vlade Robert Golob je zaostritev stavke komentiral z besedami, da je to nepotrebno, saj da bo plačna reforma izvedena na enkrat in v celoti.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Propsa in Verka
  09:42
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Propsa in Verka
 • Iz 24UR: Stavka na upravnih enotah
  04:01
  Iz 24UR: Stavka na upravnih enotah
 • Iz SVETA: Zaostritev stavke
  02:25
  Iz SVETA: Zaostritev stavke
 • Vodja sindikata na UE Ljubljana o mizernih plačah
  04:10
  Vodja sindikata na UE Ljubljana o mizernih plačah
 • Izpoved zaposlenega, ki dela za manj kot minimalno plačo
  02:50
  Izpoved zaposlenega, ki dela za manj kot minimalno plačo

Zaposleni na upravnih enotah so že dlje časa nezadovoljni. V Sindikatu državnih organov Slovenije opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Na današnji novinarski konferenci je spregovoril eden od zaposlenih na ljubljanski upravni enoti Tomo Hartman, ki dela kot referent s strankami. Za svoje delo je plačan manj kot znaša slovenska minimalna plača. 

Kot je povedal, vsak dan poleg naročenih strank sprejmejo še skoraj enkrat toliko nenaročenih strank. "Pod stalnih udarom in pritiskom smo," pravi. Ob tem poudarja, da je večina strank spoštljivih, okoli 5 odstotkov pa je takih, ki "ves svoj gnev zbruhajo na nas". 

Hartman se bo čez približno leto dni upokojil, njegova plača pa še vedno ne dosega minimalne. Država mu tako vsak mesec doplačuje 155 evrov. "Nihče nas ne sliši, ne vidi, ne vedo, kaj delamo, s kakšnimi zadevami se ukvarjamo," je dejal. "Nobenega spoštovanja ni s strani delodajalca, nekaj je treba spremeniti. Če nas ne ceni naš delodajalec, nas tudi ljudje ne bodo," je bil jasen. 

Vodja sindikata zaposlenih na ljubljanski upravni enoti Slobodan Vuk je dejal, da je stavka tudi v interesu državljanov. "Ker v njihovem interesu je, da se to uredi, da ljudi ni strah, ali bodo dobili osebno izkaznico ali ne, ali bodo dobili gradbeno dovoljenje ali ne," je poudaril. Po njegovih besedah se za plačilnimi listami, ki prikazujejo mizerne plače zaposlenih, skriva kvaliteta dela. Zaposleni opravljajo zadeve, ki so nujne za normalno delovanje države, je bil jasen Vuk. "Prosimo za 300 evrov bruto za vsakega, a se tega ne da urediti," je povedal. 

Zaostritev stavke

Na težave so po besedah predsednika konference sindikata upravnih enot Dragana Stankovića na ljubljanski upravni enoti opozorili pred letom dni z enourno protestno prekinitvijo dela. Konec januarja letos je sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 upravnih enot. V stavki, ki poteka od marca dalje vsako sredo - današnja je že deveta -, pa so bili doslej udeleženi zaposleni iz 55 upravnih enot.

Z današnjim dnem se stavka zaostruje in bo po podatkih sindikata na 34 upravnih enotah trajala do izpolnitve zahtev. Na 15 upravnih enotah bodo še naprej stavkali ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki v stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takšnih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti.

Stanković verjame, da se je to zgodilo, "ker so bili žrtve res hudih, predvsem pa nezakonitih pritiskov s strani njihovih načelnic in načelnikov". Kot je dodal, dnevno dobiva obvestila o tem, "kaj se dogaja na upravnih enotah, kakšne pritiske trpijo zaposleni in kaj vse si upa privoščiti posamezni načelnik".

Sekretar sindikata državnih organov Renato Romič pravi, da so nekatere od teh prekinitev stavkovnih aktivnosti povsem nezakonite, pri čemer je omenil primer, ko sklepa ni izdal stavkovni odbor, ampak eden od udeleženih. Kot pravijo v sindikatu, se ugotavlja, kdo dela in kdo stavka, minister izjavlja, da stavka ne bo plačana. V končni fazi, pravi pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, govorimo o mobingu, trpinčenju na delovnem mestu. Obrnili so se že na inšpektorat za delo, sledila bo naznanitev kaznivih dejanj. Zahtevali bodo sodno varstvo, je napovedal Golob in ocenil, da je ministrstvo za javno upravo praktično "povozilo pravno državo".

Z ministrstva so namreč načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko. Odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice "določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade", je po besedah Goloba nezakonita in za to ni pravne podlage. Pri tem pa je pojasnil, da za upravne enote - v nasprotju z nekaterimi drugimi - ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršenkoli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oz. da se določi način izvrševanja te stavke.

Na upravnih enotah so nad odnosom vladne strani tudi sicer razočarani. Po Verkovih besedah je bilo zadnje pogajalsko srečanje o njihovih stavkovnih zahtevah 16. aprila, na novega jih je vladna stran vabila za ponedeljek. Naj sprejme predstavnike upravnih enot, pa je danes pozval tudi predsednika vlade Roberta Goloba, da bo "iz prve roke izvedel tisto, kar mu očitno njegovi podrejeni zelo napačno interpretirajo, da ne rečem izkrivljajo".

Golob: Plačna reforma bo narejena na enkrat in v celoti

Golob je ob robu obiska splošne bolnišnice v Murski Soboti dejal, da nekateri sindikati, ki so po njegovih besedah v manjšini, po nepotrebnem zaostrujejo stavkovne zahteve. "Plačna reforma bo narejena na enkrat in v celoti. Pogajanja potekajo, so zelo intenzivna in kompleksna. Če želimo, da bo plačna reforma uspela, in da stavk ne bo več, potem moramo z vsemi zaključiti istočasno," je povedal Golob in ocenil, da je napredek pri pogajalski skupini viden. 

Po njegovih besedah bi lahko bila stebrna pogajanja zaključena že v roku enega meseca. "Razumem stisko nekaterih zaposlenih na upravnih enotah, pa vendar ne morejo doseči dogovora, dokler ni dogovora z vsemi, saj bi druga skupina dogovor lahko nato spodbijala."

Minister za javno upravo Franc Props je ob torkovem obisku upravne enote Hrastnik dejal, da je stavka legitimna pravica. Prepričan pa je, da bodo načelniki upravnih enot poskrbeli, da bodo zagotovljene vse storitve, ki jih državljani potrebujejo tudi v času stavke. Minister je dejal, da potekajo pogajanja z vsemi sindikati javnega sektorja in da bodo v tem tednu znova tudi stebrna pogajanja, kjer sodelujejo tudi sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah, ki jih bodo na ločene pogovore znova povabili prihodnji teden.

Seznam delovanja UE v času stavke
Bistvene naloge UE v času stavke
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
16. 05. 2024 11.06
+2
Podpiram njihove legitimne zahteve. Podpiram njihov legitimni boj za osnovno pravico. Noben graščak, noben kapitalist v zgodovini človeštva ni tako grobo izkoriščal delovne ljudi. Graščak je pobiral desetino zdaj desetina ostane delavcu. Še bolj grobi kapitalisti so mnogo mnogo bolj pošteno plačevali delavce kot komunisti in njihovi potomci. Za delavca in kmeta v vsej zgodovini ni bilo slabše kot danes pod taktirko levega pola, ki naj bi se zavzemal za pravice delavcev. Tako jim piše v programih v realnem življenju pa diametralno nasprotno. Najbolj zavržna laž na svetu
jedupančpil
16. 05. 2024 10.20
bo fikuse AI zamenjal, brez skrbi
pepikrlinca
16. 05. 2024 10.13
-1
Nisem vedel, da lahko država stavka.
zibertmi
16. 05. 2024 10.13
+2
sinoči v odmevih pri seveda tesni prijateljici šefa sds iz časa osamosvojitva,je sindikalist navedel sicer resnico,da se ljudem na upravnih enotah doplačuje do minimalne plače,kar je seveda v vsej državi enako in nedopustno,samo to ni nastalo v zadnjih dveh letih.navedel je podatek,da bi imel zaposleni,ki mu manjka do pokoja eno leto dobrih 500 evrovpokojnine,kar bi se zgodilo ,če bi obveljal zakon iz leta 2012 ,ki je odmerni odstotek padel za 25%,vemo kdo je to omogočil takrat, ko je bil na vladi.kar je pa najbolj smešno je pa to da model,ki kot sindikalist pri plači okoli 5000 evrov ne ve,da zajamčena pokojnina za 40 let ni manj kot 700 evrov temveč 748.in uzakonil je ni sds
petb
15. 05. 2024 19.15
+1
Če je denar za Ukrajino, mora biti tudi denar za zaposlene. Drugače rečeno, vsa evropska politika dela za smrt.
Dejan Krk
15. 05. 2024 19.04
+5
Place bi moral dvignat kadru z orodjem v rokah ne pa fikusom v pisarnah, za to zalego je se minimalc prevec. In ni res da ni zanimanja za varne javnosektorske foteljcke, na vsak razpis je najmanj 100 kandidatov
jutri_pa_res
15. 05. 2024 19.00
+3
Ne razumem, kako da neki skupini v JU ni jasno, da jim vlada NE MORE ugoditi izven celovitega dogovora o prenovi plačnega sistema, sicer ima naslednji dan v štrajku vseh ostalih 40 sindikatov. Tako da je vse skupaj, enako kot štrajk Fidesa, popolnoma brezplodno.
jutri_pa_res
15. 05. 2024 18.46
+5
Očitno jih najbolj boli, da so na minimalni plači, kar je seveda logično. Jedro problematike plač je torej previsok dvig minimalne plače, zaradi česar je uravnilovka pri spodnjih 25 % javnega sektorja. Ljudje gledajo naokrog in se seveda gasilcu, pomočnici vzgojiteljice, raznim referentom, kuharici in še marsikomu zdi krivično, da ima sedaj enako plačo kot čistilka. Dejstvo je, da se je minimalna plača od leta 2020 dvignila za 33 %, kar je veliko več od inflacije in tudi od ostalih plač. Zato je seveda prišlo do nesorazmerij, ki povzročajo nezadovoljstvo in štrajke. V javni blagajni pa ni denarja, da bi lahko toliko dvignili tudi ostale plače. Hvala za to zmešnjavo in te štrajke, Levica in Mesec.
Narkodefinkica
15. 05. 2024 16.22
+6
Javna uprava je še globoko v Jugoslaviji ( SFRJ ) Sedam Filozofira, Radi Jedan..
25.maj
15. 05. 2024 16.22
+1
oh, revčki, vi ste pa res zatirana kasta
junij66
15. 05. 2024 16.17
+1
Golob in svoboda bojo vse rešli in zato hoče 2 mandata. Saj zato ste ga izvolili. Kdo pa štrajka naslednji teden,mesec?
Hitri Zigi 78
15. 05. 2024 16.02
+1
Vsi neki pluvaže čez JU. Če vas spomin vara mene ne. Leta 2008 ko se je pa začela finančna kriza se je pa za službo v JU prijavljalo po 30 kandidatov za eno delovno mesto. Takrat pa ni noben pljuval po JU da se nič nedela itd. Sami hinavci.
G. Papež
15. 05. 2024 16.02
+2
Minimalno plačo bi moral imeti vsak. Pričakovati pa lepo plačo zato, da v računalnik vpišeš podatke iz izpolnjenega obrazca in daš nanj žig pa je perverzno.
Hitri Zigi 78
15. 05. 2024 16.06
+0
Men je preverzno to da vsi podcenjujete JU. Je res da se tam brezdelneži najlažje skrijejo. Niso vsi taki. Me zanima kaj bo ko bodo zaradi stavke zaprli vrtce itd.
ijsales
15. 05. 2024 15.59
-2
mi ki smo volili svobodo smo izjemno zadovoljuni. tudi župan ljubljane pravi, da je dr. golob ne samo sreča za slovenijo temveč celo evropo.... in njemu je potrebno verjeti...
junij66
15. 05. 2024 15.52
+5
NEVERJETNA AROGANCA LJUBLJANE: 'Svobodni' minister ne vidi potrebe po drugem vodnem viru za Obalo! Hvala vam ker ste nam izvolili takšno vlado. Res hvala
ata_jez
15. 05. 2024 15.37
+2
Sliši že, sliši ... samo niso napisali tega, kar jih v resnici boli, ko jih "noben ne ... "
vednokontra
15. 05. 2024 15.34
+6
Potrebujemo strokoven in delujoč javni sektor, da lahko država in mi v privatnem delamo in ustvarjamo. Dajte nam v privatni sektor v upravljanje in boste videli kako bo delovalo. Plačani bodo po učinku, število se bo prepolovilo. Utopija socijalistično-komunistične države nas je pripeljala PONOVNO v kolaps.
junij66
15. 05. 2024 15.31
+2
Na slovaškega predsednika narejen atentat
Petur
15. 05. 2024 15.29
+4
dokler ne bodo ovirali življenja drugih,niso tako zelo potrebni...potem pa,naj premislijo.
Samo12
15. 05. 2024 15.14
+9
Tisti, ki je sposoben in deloven si takoj najde boljše plačano sluzbo. Za te stavkajoče, ki od 8 ur delajo efektivno 2 ure, ostalo pa sprehajanje iz pisarne v pisarno pa je še ta plača preveč!