Slovenija

'Brez sodelovanja sodnikov se ne more izpeljati evropskih volitev'

Ljubljana, 05. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
210

Sodniki so jasni, da je treba odločbe ustavnega sodišča v ustavnih demokracijah izvrševati in to brez spraševanja, kdaj in pod kakšnimi pogoji. Ker vlada odločbe do zdaj še ni uveljavila, zahtevajo takojšen odstop tako premierja Roberta Goloba kot pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Prihodnji teden bodo prav tako ustavili vse svoje delo na sodiščih. O tem, če je Slovenija sploh še pravna država, sta v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila minister za javno upravo Franc Props in predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočevič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bergant Rakočevičeva in Props o protestu sodnikov
    11:00
    Iz 24UR ZVEČER: Bergant Rakočevičeva in Props o protestu sodnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Sodniki bodo stopnjevali aktivnosti
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Sodniki bodo stopnjevali aktivnosti

V oddaji 24UR ZVEČER sta spregovorila predsednica sodniškega društva dr. Vesna Bergant Rakočevič in pa minister za javno upravo Franc Props, saj se pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan soočenja ni želela udeležiti in tudi sicer o tej temi po naših informacijah ne sme več javno govoriti.

O zahtevi za odstop premierja Roberta Goloba in pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan na glavnem odboru ni bilo prav veliko razprave, je povedala Bergant Rakočevičeva. "Lahko bi samo strnila stvari govorijo same za sebe. Samovolja, ki si jo je privoščil predsednik vlade s to popolno ignoranco odločbe ustavnega sodišča in konec koncev tudi naših protestov, zapisov in moledovanj, dejansko se je to nabiralo že leta in leta. Rok, ki ga je postavilo sodišče kot skrajen, pa se je tudi iztekel," je razložila. 

"Če sodimo po tem, da je pravna država ogrožena, zato ker ne bo udejanjena odločba sodišča v zvezi s plačami sodnikov," je začel Props in sodnikom očital, da ne uporabljajo enakih vatlov za vse neudejanjene ustavne odločbe. Povedal je, da je bilo v času, ko je nastopil Golob, neuresničenih 25 odločb ustavnega sodišča, v letu in pol pa so jih uveljavili 15. "Prej je bilo toliko odločb, ki niso bile izvršene, tudi iz leta 2016, pa v tem času ni nihče zahteval odstopa ne predsednika vlade ne pravosodnega ministra," je poudaril. 

'Edini rok, ki je, je rok, ki ga je določilo ustavno sodišče'

"Ob takem cinizmu sem na nek način kar brez besed," se je odzvala Bergant Rakočevičeva. "Kajti to, da se žal niso izvrševale nekatere odločbe ustavnega sodišča, nikakor ni razlog, da se ne izvrši še ena več, to je razlog, da se nemudoma izvršijo vse neizvršene odločbe. In kdo je tisti v naši državi, ki si jemlje pravico izbirati, katere odločbe bo spoštoval in katere ne. In če je to predsednik vlade ali vlada ali državni zbor, je to popolni alarm za državo," je povedala in pozvala, naj se "nekdo, ki mu ni mar za državo, morda loti česa drugega". 

"Tudi odločba ustavnega sodišča v zvezi s plačami sodnikov bo udejanjena, vendar istočasno, kot bomo zaključili pogajanja v javnem sektorju z ostalimi uslužbenci v javni upravi," je pojasnil Props in dodal, da je eden od rokov, ki jih zavezuje, 30. junij. "In vlada bo naredila vse, da zadevo v teh rokih izpelje istočasno za vse zaposlene v javnem sektorju, vključno s funkcionarji in sodnimi funkcionarji," je povedal. 

Franc Props
Franc Props FOTO: POP TV

"Edini rok, ki je, je rok, ki ga je določilo ustavno sodišče," je vztrajala Bergant Rakočevičeva in dodala, da se ustavni rok nanaša samo na sodnike. "Ker sodniki so funkcionarji sodne veje oblasti. Mi nismo javni uslužbenci," je poudarila. 

Props je opomnil, da je vlada v začetku lanskega leta skupaj s predstavniki sodne veje oblasti začela urejati to področje. "Istočasno so dali sodniki na ustavno sodišče pobudo v zvezi z ureditvijo tega področja. V času, ko je bila sprejeta ta odločba, je bil sprejet tudi dogovor, kako urediti to področje, ni pa bil sprejet datum, do kdaj mora biti to urejeno," je povedal in opomnil, da smo imeli v vmesnem času med drugim tudi poplave in da so se ukvarjali z "resnično največjo katastrofo, kar jo pomnimo v Sloveniji". Poudaril je torej, da želijo, da bi bila zadeva urejena celostno in da je treba hkrati "gledati na finančno sliko države". 

Glede tega, da datum ni bil dogovorjen, je Bergant Rakočevičeva dejala, da gre za zavajanja in laži. "V dobri veri smo se res dogovarjali, ker smo dejansko čakali leta na nov sistem, vendar s ponudbo, ki naj bi bila veljavna s 1. januarjem 2024. Ko smo to ponudbo sprejeli, je ponudnik to ponudbo umaknil. To so takšna zavajanja, to je takšno norčevanje, ki traja dobesedno že eno leto, pa na toliko in toliko let podlage," je povedala. 

Brez sodelovanja sodnikov se ne more izpeljati evropskih volitev

So pa sodniki napovedali še, da ne bodo sodelovali pri pripravah na evropske volitve, ki bodo junija letos. "Po zakonodaji se brez sodelovanja sodnikov volitve ne morejo izpeljati. To je tudi bistvo našega sklepa. Mi smo dobro premislili, preden smo ta sklep sprejeli. Ta sklep je zdaj sprejet in ta poziv bo naslovljen na sodnike, ki sodelujejo kot predsedniki vseh okrajnih volilnih komisij in tudi kot predsedniki volilnih enot, tudi predsednik in podpredsednik republiške volilne komisije sta vrhovna sodnika. Prepričani smo, da se bodo v veliki večini odzvali, kot so se danes odzvali na ta protest," je povedala Bergant Rakočevičeva.

Vesna Bergant Rakočevič
Vesna Bergant Rakočevič FOTO: POP TV

Če evropske volitve ne bodo izvedene, bo ogled Slovenije okrnjen. "Jaz sem prepričan, da smo vsi, ki smo poslanstvo našli v javnem sektorju, vključno s sodniki, tako odgovorni, da teh vrednot, ki so osnova demokracije, ne bomo ogrožali zaradi tega, ker moramo počakati malo dlje, da se uresniči ta ustavna odločba," je odvrnil Props. 

Da tisti, ki je odgovoren, spoštuje neodvisnost sodstva, pa mu je žogico vrnila Bergant Rakočevičeva. "Tisti, ki je odgovoren, spoštuje načelo delitve oblasti, predvsem pa spoštuje odločbe sodišč. In če ena veja oblasti tako hudo ignorira, zaničuje, mrcvari drugo, smo se mi odločili, da bomo odpovedali sodelovanje izven našega temeljnega poslanstva, ki je sojenje," pravi. Kot že omenjeno, sicer sodelujejo z izvršno vejo oblasti v različnih komisijah, med drugim tudi v volilnih komisijah. 

Props je debato zaključil z besedami, da se je vlada zavezala, da bo skušala področje za celoten javni sektor urediti v čim krajšem možnem času. "Ni samo vlada tista, ki je odgovorna za roke, na drugi strani imamo močne pogajalce in sindikate. Prepričan pa sem, da je volja pri vseh, da te stvari uredimo, in mi bomo vložili vse napore, da zadevo pripeljemo do konca," je sklenil. 

"10. januarja nas čaka začetek enega resnejšega opozorilnega protesta. Danes nanj ni bilo nobenega odziva kot posmeh vsem 800 sodnikom, ki smo prekinili delo in ga takoj nadaljevali. Mi bomo delali, to ni stavka, poudarjam, mi nismo javni uslužbenci. 14 dni bomo izvajali samo dejanja, ki so po zadevah v zakonu nujna," pa je podčrtala Bergant Rakočevičeva. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
05. 01. 2024 21.14
+1
Sodniki ne plešejo po Golobovi glasbi, po obsodbah in oprostitvah sodeč, pa zelo dobro plešejo kolo po glasbi Kavaškega klana, ali je sploh kakšen od teh mesarjev ostal v zaporu ??
vranavrani
05. 01. 2024 16.30
+6
Sodnikov je preveč (na število državljanov smo pri vrhu), ki pa ne delajo, če pa za svoje koruptivne koristi.
Grma53
05. 01. 2024 15.45
+3
Še vlada in parlament naj začneta stavkati da bomo imeli Slovenci mir pred njimi.
smuuki
05. 01. 2024 13.21
+3
Sodna veja vidi kaj se pri nas dogaja narobe in ne ukrepa ker so njihovi. S samimi preiskavami in obsodbami, bi po legalni poti zamenjali vlado. Ne bodo je. Tudi prav. Pač potrpite in se še naprej ozirajte proč. Vse skupaj je ena predstava za javnost. Tudi v sodniških vrstah je koruptiven kader ker to stanje dopušča. Nekateri nekaj imajo od tega verjetno pa za vse ni dovolj.
joco99
05. 01. 2024 12.41
+1
dajmo komunisti plešite- plešite
son?ek11
05. 01. 2024 17.39
-1
To povej sds- jevcen, samo tam so komunisti, v ostalih strankah so premladi
E.Nigma
05. 01. 2024 12.27
+1
Mojo zmago še skozi spustite. Pol pa na štrajk. Oziroma samo štempelj še daj. To rabim da je dokončno pravno močno brez možnosti pritožbe. Furs bo že naredil svoje. Thx.
E.Nigma
05. 01. 2024 12.27
+2
andraa
05. 01. 2024 12.12
+1
pa bo še ena nutrija jokala,če je že prišla nazaj
NeXadileC
05. 01. 2024 12.07
+0
Tužno da sta obe opciji enaki. Kar Bruselj reče, oni poližejo.
NeXadileC
05. 01. 2024 12.28
+0
joco99
05. 01. 2024 11.23
+2
kaj je Golob ,tudi tvoji ne morejo čakat več ,vse si nategnu še tako šolane, vsaka čast, največji blefer vseh časov, Janša je smrkavc za tebe.
Darko32
05. 01. 2024 11.57
-5
joco99 Če sem realalen si navedel čisto resnico. GOLOB ima politiko, katero nihče ne razume in pristop takšen, da zmde vse šolane. Grožnja z zaporom iz strani TOŽILCEV In sodnikov pa so izbile sodu dno in dokazali, da so prav oni glavni rušitelji pravne države. TO, da sami sprejmejo neko sodbo za svojo korist pa je unikum v svetu. To je konflikt interesov in koruptivno delovanje. Na kocu pa zloraba položaja. Zato so vse poti usmerjene k ODVZEMU TRAJNEGA MANDATA VSEM PO VRSTI. Zato na tej točki abolustno podpiram GOLOBA. JANŠA dela samo meglo.
patria
05. 01. 2024 11.22
+12
Zanimivo, da ste med "covid torturo" bili tiho kot riti.
visoki
05. 01. 2024 13.28
+1
Castrum
05. 01. 2024 11.20
+2
Nekako imam občutek, da bo ministrica prav kmalu odstopila.....
Buc90
05. 01. 2024 11.07
+0
Govorimo o najbolj nesposobni in pokvarjeni vladi vseh časov.
zibertmi
05. 01. 2024 11.10
+4
analiziraj najprej vsa dejanja tvojega desetarja.od osamosvajanja in afer,miljonskih zaslužkih.do depale vasi,izbrisanih,bančne luknje,zujfa,pokojninske reforme v kateri je sodeloval,.teš 6.covit čas itd.potem pa komentiraj takele stvari
Buc90
05. 01. 2024 11.12
+2
Praviš kelnarca kmetijska ministrica in Gajšek sta te navdušila 🤣
zibertmi
05. 01. 2024 11.14
+7
nič ne komentiraš dejanja desetarja.nimaš kaj demantirat.vaš moto zavajaj,preusmerja in nekoga drugega okrivi za svoje početje
Jozaa
05. 01. 2024 11.16
+0
joco99
05. 01. 2024 11.25
+2
zibertmi
05. 01. 2024 11.37
+1
podpisnik za teš 6 je bil vizjak leta 08,burek ali si bakljava.vedela je pa vsa politika.to pa ja.pa za izgradnjo teš 6 je padel referendum.načrtno ,za izgradnjo tet 2.kdo ima največ proti regijam ,kot je zasavje.potem vemo komu je bilo v intreresu takrat ,da se gospodarsko do konca uniči zasavje,da se finančno preko države pokrade denar za zapiranje.prestrukturiranje te regije je bilo samo na papirju.isto se sedaj lahko zgodi v velenju
Darko32
05. 01. 2024 11.59
+3
Srebrni breg Zak jbi bili pokvarjeni. Kdo je bil v kuhinji, ko ste se šli izdelovat povolilni rezultat. JANŠA ni mogel biti, ker on zraven ne sme priti. Bili so sodniki in ortodoksni KOMUNISTI.
zibertmi
05. 01. 2024 12.10
-1
očitno je desetar spisal bilten svojih afer,ki so daleč od resnice,da vas lahko hrani
4556
05. 01. 2024 11.04
-2
Pred letom je Golob obljubil 600 e sedaj to sodniki zahtevajo z obrestmi .Golob je največji lažnivec in manipulator kar jih je kdaj imela Slovenija le da tega mnogi še niso sposobni sprejeti.
iskriv
05. 01. 2024 11.03
+16
Najprej naj si sodniki in tožilci zaslužijo svoj denar in zaupanje ljudi , ki je najnižje do sedaj ! V sodnih postopkih prevečkrat dovolijo zastaranje , odpravo relevantnih dokazov in padcev obtožb zaradi procesnih napak , zlasti v večjih odmevnejših postopkih ! Preko deset let so hodili z vrčem po vodo in sedaj se je menda zlomil , zato želijo na vrat na nos višje plače , spoštovanje ustavnih določb , ki jih nekatere vlade in politike sploh ne upoštevajo , še več , jih ignorirajo in negirajo obstoj ustavnega sodišča ( SDS ) . Od takih vlad si niso upali zahtevati višjih plač ! Ta Golobova vlada pa je s svojo odločitvijo reformirati državo in jo narediti napredno , ljudem prijazno , odpraviti anomalije , ki so se nabrale tokom let in so jih vlade pred njimi potiskale ob stran , da bi bile všečne ljudem , kajti ljudje stežka sprejmemo novitete in smo večkrat sovražni do tega , zato je bil tudi padec priljubljenosti Golobove vlade pričakovan . Sindikati in posamezne interesne skupine pa želijo ravno to izkoristiti za svoje težnje in se poslužujejo izsiljevanj in podobnih nedostojnih prijemov , ker nočejo razumeti , da ima državni proračun samo eno vrečo in še v to vrečo je avgustovska ujma zavrtala ogromno luknjo in zato je potrebno zelo previdno deliti denar . V tej bitki za višje plače , za odpravo anomalij , kot radi govorijo sindikati , je lahko zmagovalec le razum in medsebojno spoštovanje , medsebojno poslušanje in razumevanje in ne grožnje !
kapljač1
05. 01. 2024 10.45
+3
Nekaj pa drži !Demokracija je , da se nikomur nikogar ni treba bati. In to nam zagotavlja že Golob . Nasprotje kar se gre janšizem in kar meji na absurd divjega zahoda. Slovenska ironija pa je , da se najraje trgamo s ketne , ko nam nihče noče nič slabega . Tito je to znal oceniti kdaj že , zato smo v času sicer avtoritarne vlade Slovenci kot družba najbolj napredovali.
jutri_pa_res
05. 01. 2024 10.43
+10
Nič ni bilo rečeno, ali so to odločbo ustavni sodniki sprejeli enoglasno ali je kdo bil proti. Sicer je pri vsaki odločitvi par komadov proti, ali je možno, da so bili tukaj, ko gre za dvig njihovih plač, enoglasni?
jutri_pa_res
05. 01. 2024 10.52
+6
Groba zloraba pravnega sistema oz. ustavnega sodišča za lastne interese oz. za polnjenje lastnega žepa.
waga7
05. 01. 2024 10.41
-2
Veste, komplet vlade so same sebi namen, vse bolj razumem anarhiste
biggie33
05. 01. 2024 10.37
+19
Sodniki se primerjajo s poslanci.. primerjava je naravnost smešna, saj imajo sodniki, za razliko od poslancev, doživljenjski mandat.. če pa že primerjajo plače, pa naj primerjajo plačo vrhovnih in ustavnih sodnikov s poslansko plačo in ugotovili bodo, da imajo celo višje.. ostalim sodnikom na okrajnih in okrožnih sodiščih pa lahko rečem samo, da so jim vrata v odvetništvo odprta, samo tam bo treba delat!!
nopino
05. 01. 2024 10.31
-2
Draga DESNICA, uspelo vam je sprovocirati kmete, uspelo vam je sprovocirati upokojence, uspelo vam je sprovocirati zdravstvene strukture, na koncu pa, uspelo vam je sprovocirati sodstvo. Uničevanje Slovenije se nadaljuje. Najbolj zaslužna za to je stranka SDS, kot destruktivna stranka je sodelovala kot koalicija ali kot opozicija od dneva osvoboditve Slovenije. Za predlagano ministrico za kmetijstvo SDS ima za pripravljene za njo destruktivne predloge. Za pravosodni sistem je pa tako, bili bi verodostojni če bi stavkali prvič ko se ni upoštevala ustavna odločba. Bilo jih je kar nekaj. Zbudili ste se ko se je ustavna odločba dotaknila vaših interesov, ne glede na to, da je reševanje tega problema koalicija obljubila v kontekstu reševanja celotnega plačnega sistema.
4556
05. 01. 2024 10.33
+12
Golob ne rabi desnice je toliko nesposoben ,da si kar sam strelja v koleno.
kapljač1
05. 01. 2024 10.34
-9
assassin911
05. 01. 2024 10.36
+8
zibertmi
05. 01. 2024 10.38
+2
janez hoče bit šef.ker ni mogel bit šef ,ko mu ni bilo dano,da bi spodnesel pučnika,ko mu je spodletelo pri petrletu,je ustanovil stranko sds.okoli sebe zbral najslabše komuniste tistega časa,da je lahko bil predsednik nečesa,vlade nebi po volitvah nikoli sestavil,če nebi podkupoval.nekaj krogov pogajanj je moralo bit,da je ugodil desusu leta 2004 ,da je bila ustoličena desna vlada,ki je ustvarila ogromno minusev tej državi
nopino
05. 01. 2024 10.45
-1
assassin, Svoboda je nastopila pred še ne dve leti. Vsi ti problemi so stari kot biblija. Nobena vlada ni nič naredila v tej smeri. Sedaj pa poskušate vso uležano gnojnico stresti pred Golobova vrata. Spomnim se besed bivšega finančnega ministra a to je OSNOVNA NALOGA OPOZICIJE JE RUŠITI VLADO. In tvoji to pridno delajo
zibertmi
05. 01. 2024 10.49
+2
očitno privrženci sds ne poznajo naše mlade zgodovine.samostojna slovenija se bliža starosti jugoslavije,pa še vedno iščejo komuniste,ki jih je največ v njihovih vrstah in to tistih naslabše sorte.ni jih bilo veliko v jugoslovanski zgodovini,ki bi jih iz partije izključili zaradi krivdnih razlogov.eden redkih je bil jj leta 83
kapljač1
05. 01. 2024 10.50
+3
Ko začneš pucat in renovirat zapuščen in zanemarjen objekt , kar lahko primirjamo z državo po osamosvojitvi , je za pričakovati , da se "zidarju " na glavo podre plafon in da tudi pade skupaj z vsem še v klet . Ta nesrečnost nima nič skupnega z zidarjem. Temveč desetletnim zanemarjenjem.
zibertmi
05. 01. 2024 11.13
+1
kaj od dejanj vašega desetarja ne drži mogoče.kdaj boste še v komentarjih začeli pisat vašo študijo,ki jo vaši starejši kolegi trosijo na okoli,da se bodo pokojnine uskladile zgolj ta 6% in ne 8.2% kot pišejo mediji že mesece.pa ,da je bila božičnica upokojencem miloščina.pa čeprav je niso videli niti v jugoslaviji ne
zibertmi
05. 01. 2024 11.38
+2
smuuki
05. 01. 2024 13.24
+1
Desnica v takih razmerah ne rabi delat nič. Levaštvo v tej obliki požre samega sebe.
biggie33
05. 01. 2024 10.26
+10
Sodstvo je eden največjih problemov v Sloveniji, če ne, bi bila Janša in Janković že zdavnaj v zaporu.. niso opravili svojega dela, zdaj pa si upajo histerično izsiljevati višje plače..