Slovenija

Stavka sodstva? 'Ne bo paradiranja po ulicah, to bodo zbori na sodiščih'

Ljubljana, 21. 12. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Luka Černe
Komentarji
46

Leto reform, ki to ni bilo, se namesto s srečnim koncem končuje z dvema napovedanima stavkama in napovedjo kolektivne tožbe proti državi. Čez dva tedna se izteče rok, ki ga je vladi določilo ustavno sodišče in v katerem so naložili, da mora odpraviti plačna nesorazmerja v sodstvu. Če vlada torej v naslednjih dveh tednih ne bo našla konkretnih rešitev, bodo sodniki in tožilci v začetku januarja stavkali, napovedali pa so tudi protestne shode. A napoved pravosodne ministrice, da bodo sodniki dobili 1000 evrov bruto višje plače, nima koalicijske podpore. Kaj nas čaka, kdaj bodo sodniki vložili kolektivno tožbo proti državi in zakaj, smo povprašali predsednico sodniškega društva Vesno Rakočevič Bergant.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ta teden povedala, da je pripravljen interventni zakon, ki sodnikom in tožilcem zagotavlja dodatnih tisoč evrov bruto plače na mesec, a da roka, ki ga je vladi določilo ustavno sodišče, ne bodo ulovili. "Kot je povedal tudi predsednik vlade, je izhodišče to, da se ureja situacija za vse poklicne skupine hkrati, zato vprašanje, ali bo na tem področju do 3. januarja kak premik," je v torek dejala ministrica, ki je ocenila, da v koaliciji za to rešitev ni podpore.

"Če bo predlog del neke širše zgodbe, nekega večjega enotnega paketa, potem da. Vendar pa mislim, da smo se iz parcialnega reševanja zadev že vsi skupaj nekaj naučili," pa je komentiral vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Sodniki
Sodniki FOTO: Shutterstock

Saga, ki jo je na januarski občni seji sodniškega društva kar sam premier Robert Golob začel veliko bolj sproščeno: "Se bom še malo hecal, ker vem, da ste vsi napeti. Zato, ker bo na koncu srečen konec." Sodnikom in tožilcem je napovedal 600 evrov višje plače, a mu je februarja, čez slab mesec dni, pravosodna ministrica odgovorila: "Konec bo srečen, ko bomo stabilno in dolgoročno uredili plačni položaj v slovenskem pravosodju."

Kampanjski predlog višanja plač je na noge dvignil praktično celoten javni sektor, nato potihnil, a na plan spet prišel julija, ko je ustavno sodišče vladi zagrozilo, da so plače v navzkrižju z ustavo, in ji določilo šestmesečni rok, da odpravi nesorazmerja.

Tri dni kasneje je takratna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik potrdila dogovor s sodniki, da se bo sodnikom začetnikom plača zvišala za slabih 1500, predsedniku ustavnega sodišča pa za več kot 2500 evrov. "Vse, kar se dogovarjamo, je v skladu z javnofinančnimi zmogljivostmi. Ne pričakujem torej, da bo tukaj prišlo do težav. Oziroma upam, da ne pričakujete, da bo vlada potrdila nekaj, česar ne more izvršiti," je ministrica dejala julija.

Dogovor pa je nato že drugič padel v vodo. Tokrat vsaj dobesedno, saj je vlada zaradi poplav določila druge prioritete in še niti mesec star dogovorjeni dvig plač premaknila za vsaj eno leto. Novembra je nato sodni svet od pravosodnega ministrstva na mizo le dobil predlog za uvedbo dodatka na plačo v višini slabih 600 evrov. A poleg stavke, ki je napovedana v začetku januarja, bi državo po žepu lahko veliko bolj udarila kolektivna tožba.

'To bodo zbori na sedežih sodišč, to ne bo neko paradiranje po ulicah'

Ali bodo tudi sodniki po novem letu stavkali in kako bo to videti, smo v oddaji 24UR ZVEČER povprašali predsednico sodniškega društva Vesno Rakočevič Bergant, ki sicer upa, da so stavke ne bo prišlo. "Sodniki nismo javni uslužbenci, smo nosilci veje oblasti, predstavniki oblasti. In kako naj torej oblast stavka?" ponazori absurdnost morebitnega protesta sodnikov. Sama sicer meni, da so takšni skrajni ukrepi situacija, v kateri ne zmaga nihče.

Preučujejo pa se tudi možnost vložitev individualnih ali celo kolektivne tožbe. "To je sicer precej kompleksen in zapleten institut. To bi bil unikum, tako kot tudi množične individualne tožbe. Kdo se bo ukvarjal s tem? Kdo bo sodil sodnikom? Sodniki smo zadnji, ki bi se ukvarjali sami s seboj na račun našega osnovnega poslanstva in tudi to je slaba možnost," je dejala.

Robert Golob in Vesna Bergant Rakočević
Robert Golob in Vesna Bergant Rakočević FOTO: POP TV

A ob tem poudarja dejstvo: "Čas se izteka, nič pa ne kaže, da bi bila ustavna odločba izvršena." Ter da tu ne upajo na "dobro voljo" izvršne veje oblasti, saj da gre tu za izpolnjevanje ustavne odločbe. "Ta ne dopušča neke proste presoje poslancev. Gre za preprosto izvršitev ustavne odločbe. Pika."

Rok, ki ga je naložilo Ustavno sodišče, je bil sicer dolg šest mesecev, to pa zato, ker da sta vlada in parlament, ki sta primorana sprejeti to odločitev, že dodobra seznanjena z navedeno problematiko.  V primeru črnega scenarija, torej če ne bi bilo izvršitve ustavne odločbe v določenem roku, so sicer na izrednem občnem zboru sodniškega društva izglasovali, da se izvede tudi protest. "Počakali bomo, da se rok, ki ga je naložilo Ustavno sodišče, izteče. Čakali bomo do zadnjega. Upanje umre zadnje," pravi.

Dodaja pa še, da je precej nerodno, da bi v Sloveniji, v članici Evropske unije, leta 2024 sodniki protestirali za spoštovanje vladavine prava. "Ti protestni shodi, za katere smo se dogovorili na izrednem občnem zboru, bodo potekali 4. januarja, da preverimo, kakšna bo situacija in da se dogovorimo, kako naprej. To bodo zbori na sedežih sodišč, to ne bo neko paradiranje po ulicah. To bodo neki protestni sestanki, o katerih bomo javnost tudi obvestili," je pojasnila, kako naj bi protesti takoj po izteku roka potekali.

'Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako žalostno'

Ministrica za pravosodje je sicer pripravila interventni zakon, po katerem bi sodniki in tožilci dobili 1000 evrov bruto na mesec, vendar pa za zdaj v koaliciji predlog nima podpore. Rakočevič Bergantova priznava, da jo to skrbi. "Močno odklanjamo kakršnokoli politizacijo ali trditve, da nam gre za neka pogajanja za plače. V resnico nam gre za vladavino prava in neodvisnost sodstva. To niso neke prazne floskule in prazne fraze," je jasna.

Spreminjanje obljub pa bi se ji zdelo "smešno, če ne bi bilo v resnici tako zelo žalostno". "Že celo leto poslušamo obljube, ki za marsikoga izpadejo kot neko norčevanje iz sodnikov." Pravi, da o vseh predlogih in ponudbah sicer večinoma berejo zgolj v medijih, medtem pa čakajo na uresničitev odločbe Ustavnega sodišča, ne da bi imeli na mizi kakršenkoli konkreten predlog, kako naj bi bilo to videti in v kakšnem obsegu.

Namero ministrice sicer odobrava, ob tem pa pravi, da so edini uradni odgovor ministrice dobili novembra pred njihovim izrednim občnim zborom. Takrat jim je sporočila, da se trudi v smeri uresničitve ustavne odločbe, da te aktivnosti potekajo. "To besedo imamo, to zavezo. Dejstva sicer ne govorijo ravno temu v prid, kar nas skrbi in žalosti. Ministrica je vendarle članica vlade in ne razumemo, kako njeni kolegi takšnemu predlogu, ki je korak v pravo smer, nasprotujejo, kako ni neke koalicijske podpore," še pove.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
21. 12. 2023 21.29
Pa kake stavke za te nesposobne skorumpirance v sodstvu???Taka sodišča kjer se na dnevnem redu oprošča kriminalce,morilce,posiljevalce,tihotapce z drogami in tako naprej nikjer in nikomur niso potrebna.Zakaj KPK tega ne preiskuje kjer bi garantirano odkrila na stotine korupcijskih podkupnin???Ne more biti normalno,da se taki za katere je popolnoma dokazano kaj so počeli enostavno oprostijo in jo odnesejo brez kazni.
RevenKapitalist
21. 12. 2023 20.09
+1
Zelo neodvisno zgleda vse skupaj. :)
pešec
21. 12. 2023 19.58
+2
Niti protestirati ne zmorejo, bi jih preveč zeblo v...
pešec
21. 12. 2023 19.57
+2
jutri_pa_res
21. 12. 2023 15.12
+2
Če želijo plačo kot poslanci, naj pa vsaka 4 leta gredo na volitve za naslednji 4-letni mandat. Tako pa imajo garantirano službico do penzije, lahko delajo malo in počasi, kot želijo, lahko delajo neskončno strokovnih napak (vemo, koliko sodb pade na višjih sodiščih zaradi procesnih napak), pa ne odgovarjajo nikomur in tudi pri plači se napake ne poznajo. Sanjkska službica torej... poslansko plačo pa bi, ja seveda, hahaha....
jutri_pa_res
21. 12. 2023 15.10
+2
Sodba ustavnega sodišča o potrebi dviga sodniških plač je popolnoma nelegitimna, ker tudi ustavni sodniki so sodniki in ker se sodba nanaša tudi na njih, bi se prav vsi iz zadeve morali izločiti. Tako pa so sodili v zadevi, ki se tiče prav vsakega od njih osebno. In na to se sedaj sklicujejo sodniki, ko zahtevajo dvig plač. Haha… da sodnik sam sebi dosodi višjo plačo, pa kje mi živimo…
smuuki
21. 12. 2023 15.02
+3
Ta tožba bo zanimiva. To bo sodni udar. Vodenje bo prevzela pravosodna veja oblasti.
Grma53
21. 12. 2023 14.32
+3
Vrana vrani ne izkljuje oči. Je pa potrebno malo cirkusa za naivne. Kako se bo končslo pa je znano že v naprej.
Težeklojz
21. 12. 2023 13.47
+2
Pri njihovi frekvenci "dela" , še upajo državo tožit? Jih nič ne skrbi, da bo zastaralo?
Kobansko
21. 12. 2023 12.35
+4
Ta vlada s tem nesposobnim timom, ki je po vrhu vsega obšel demokratično voljo ljudstva ( Bratušek, Šarec ), MORA ODITI. Kolesarji, skiroisti, kdor koli, kje ste?
Darko32
21. 12. 2023 12.50
+3
Tukaj si udaril mimo. NAMreč tudi če so nesposobni nimajo vze z tem, kar je predmet te debate. Tukaj debatiramo o upravičenosti plač in ne ali je vlada sposobna ali ne.
Grma53
21. 12. 2023 14.33
+3
Kolesarji sedaj uživajo sadove svojega dela, saj je zato vlada takoj v začetku povečala fond za vladne nevladnike
Darko32
21. 12. 2023 11.34
+5
SAm vidim na sodiščih drugi problem in to je, da sodniki teh imamo več vrst. Eni so z duhom in srcem pri delu in delajo častno in pošteno. Ne dovolijo si, da bi jim stranke podtikale ponarejene ali prirejene dokaze zato ukrepajo častno in osto ter takoj. Teh sodnikov se hočejo znebiti vodstva sodišč, ker jim dolgoročno uničujjeo stranke. Potem imam osodnike, kateri iščejo zavenznike tako, da uradnice jim priredijo dokaze in če je potrebno dokaze skrijejo in spise sestavijo tako, da se dosodi neka pravica tistemu, kateri je sodniku dal malo podpore. Takšno delo sodnikov v tem primeru se vidi po tem, da navadno takšnih sodb brez storitve kaznivih dejanj uničevanja original lisitin ne moreš izvsršiti. Potem imam osodnike sodnice, kateri od strank zahtevajo, da moraj odajati izjave in dokaze za tist eizjave. Potem pa prav te dokaze in izjave če je potrebno priredijo tako, da ali skrijejo dokeze in tolmačenje spisa je drugačno. POlsedično četudi to ne gre pa se dokazi naknadno priredijo. Zato pravim, da sodnik isi ne zaslužijo višjih plač ampak se mora ukiniti trajni mandat, odvzeti vsem tem, k igoljufajo in sodelujejo pri kriminalu prej navedem sodniški poklic in jim prepovedati dleo do smrti. Strankam, katere poskušajo sodnika prelsepiti z prirejenim dokazom Kaznovati tako, da se uvede takojšnja sankcija zapora za to stranko vključno z odvetnikom in vsem, katerimi so sodelovali pri prirejanju dokazov. Uradnica, katera je sodelovala recim opri skrivanju spisov z ciljem, d aprirkije nezakonito početje se takoj zapre in naloži kazenske sancije v višini storjene škode, ter odslovi iz sodišča. Nato se mora izvesti lustracija v ostri obliki in vsem, kateri so do sedaj kršili človekov epravic eprepove delo na sodiščih. Zaradi konflikta interesov in higiene sodstva se vsem prepopove delo v politiki in če gre v politiko se avtomatično odvzame in prepov e delo na sodiščih v vseh službah. Ko se bo to popravilo in izvršilo je potrebno POŠTENO IN KOREKTNO OVREDNOTITI DELO SODNIKOV, KAKOR TUDI VSEH ADMINISTRATORJEV IN DRUGIH. To, ka rse sedaj gremo z pravno državo, da imamo sitemsko korupcijo na 75% je višek.
kuncci1
21. 12. 2023 11.40
-6
Tole kar ste napisali nima ne glave in ne repa. V kolikor imate za napisano dokaze, vam svetujem, da jih naznanite Policiji oziroma neposredno ovadite te sodnike pri tožilcu! Napisali ste eno veliko laž oziroma neko pravljico, ki je daleč od neke resnice!
Darko32
21. 12. 2023 12.27
+5
kuncci1 No sedaj pa pravi nekdo, da ni repa ne glave. POglej določenih stvari se ne piše v takšne komentarje. Drugo pa glede tožilcev vidimo kaj se dogaja, da tudi ko ljudje dajejo prijave vsaj ne preverijo ali so podatki resnični in uporabni. POglejva zgodovino recimo pred mnogimi leti, kar smo tukaj brali v zvezi SCT-ja. Isti tožilci so dobili prijave in kaj so naredili. NIČ. Zavrgli so vs eskupaj. Potem smo pa brali, da je SCT ogromen kršitelj. Videli smo kam je vs eto šlo. Zato si ti meni sedaj povedal, da TOŽILCI to obravnavajo. PRIJATU tukaj je konflikt interesov in te ne smejo obravnavati teh takšnih primerov ampak tisti, kateri je podelil mandate sodnikom, kar pa niso TOŽILCI. Potem pa se čudimo, da ljudje pišejo VRANA VRANI NE IZKLJUVA OČI. Vidiš to je že drugi problem konflikta intersov. Kaj segremo nejeverne tomaže povejmo naglas, da je to javna skrivnost. KO sva pri tem povej ALI JE TO PRAVILNO, DA SE LJUDEMSKRIVAJO SPISIS IN DOKAZI Z CILJEM, DA SE PRIKRIJE KRIMINAL. Ali je to prav, da to počenjajo prav zaposleni po sodiščih. ALi je to prav, da se recimo skrivajo oporoke in nihče ne odgovarja zato. No kdo je pa tukaj odgovoren za nepristransko preiskavo tega početja. Jaz sigurno ne.
Darko32
21. 12. 2023 12.30
+4
kuncci1 No sedaj pa pravi nekdo, da ni repa ne glave. POglej določenih stvari se ne piše v takšne komentarje. Drugo pa glede tožilcev vidimo kaj se dogaja, da tudi ko ljudje dajejo prijave vsaj ne preverijo ali so podatki resnični in uporabni. POglejva zgodovino recimo pred mnogimi leti, kar smo tukaj brali v zvezi SCT-ja. Isti tožilci so dobili prijave in kaj so naredili. NIČ. Zavrgli so vs eskupaj. Potem smo pa brali, da je SCT ogromen kršitelj. Videli smo kam je vs eto šlo. Zato si ti meni sedaj povedal, da TOŽILCI to obravnavajo. PRIJATU tukaj je konflikt interesov in te ne smejo obravnavati teh takšnih primerov ampak tisti, kateri je podelil mandate sodnikom, kar pa niso TOŽILCI. Potem pa se čudimo, da ljudje pišejo VRANA VRANI NE IZKLJUVA OČI. Vidiš to je že drugi problem konflikta intersov. Kaj segremo nejeverne tomaže povejmo naglas, da je to javna skrivnost. KO sva pri tem povej ALI JE TO PRAVILNO, DA SE LJUDEMSKRIVAJO SPISIS IN DOKAZI Z CILJEM, DA SE PRIKRIJE KRIMINAL. Ali je to prav, da to počenjajo prav zaposleni po sodiščih. ALi je to prav, da se recimo skrivajo oporoke in nihče ne odgovarja zato. No kdo je pa tukaj odgovoren za nepristransko preiskavo tega početja. Jaz sigurno ne.
Darko32
21. 12. 2023 12.42
+5
kuncci1 V odgovor si dal pavšalno in povzročil, da prav nasprotno. Potrdil si da gr eza neupravičene zahtevke po zvišanju plač. Drugi konflikt, katerega si povedal je , naj POLICAJI preiskujejo SODNIKE. Pa ljudje božji ali se vi sploh zavedate kaj to pomeni. POLICAJI NIMAJO TE PRAVICE. OZIROMA je ta pravica sumljiva in fiktivna. Vse to omogoča sistemsko korupcijo in kar ljudje pišej ospodaj, da VRANA VRANI NE IZKLJUVA OČI. Zato je več kot očitno, d aje ptrebno trajne mandate pobrati.
kuncci1
21. 12. 2023 11.16
-1
Politika se ne zaveda posledic! Ljudje se ne zavedajo posledic in naivno sledijo tem pravljičarjem. Sodniki in tožilci niso delavci, ampak so enako kot vsi v parlamentu funkcionarji! Vsak politik in vsak državljan, ki se sepreneveda in žali Ustavno sodišče in odločbe oz. sodbe le tega, spada v zapor! Ustava je tisto, kar nas dela samostojne, nam tvori državo in nas vodi do pravne države! Vsi politiki, ki kršijo te zakone in jim takole javno nasprotujejo, bi morali biti za zapahi in bi morali biti preganjani zaradi državne izdaje! Sramota za to vlado!
Darko32
21. 12. 2023 11.42
+5
kuncci1 POglej prijatu tukaj si malo udaril mimo. Sedaj pa ti meni povej nekaj drugega in to je: KAKo bo človek spoštoval neko sodbo, če pa temelji dokazano na ponarejenih dokazih. Poglej sem videl podoben primer, kjer je bila izrečena sodba. POSLUŠAJ sedaj tole: SODNICA ni poslušala opozorila stranke in je pisala kar po svoje in je povzročila štalo: Človek mi je pokazal paradox, katerega ima. Njegov odvetnik je zahteval izvršitev sodbe v celoti. Čez nekaj mesecev dobi odgovor iz vodstva sodišča, da navedene sodbe ne morejo izvršiti v skladu z zakonom. VOdja sodišča je povedal resnico in zakaj ne morejo izvršiti. Z tem primerom, katerega sem videl na lastne oči demantiram tvoje navedbe v celoti. Prvo je potrebno korupcijo in kriminal nagnati iz sodišča in iz pisarn zaposlenih šele nato izvesti lustracijo. Potem pa šele lahko se sklicujemo nato, kar ti praviš. ŽAL.
k.rs30091
21. 12. 2023 10.05
+2
Sodniki morajo biti profesionalni in nepristranski, samostojni. Pika. To je pomembna veja oblasti. Žalostno pa je, da ostali kader dela za minimalno plačo. Sodišča bi morala biti ločena in svoja veja oblasti. Tukaj nam sodijo. Pričakujemo ugledne in dobre ljudi.
Covid 19
21. 12. 2023 09.57
+6
Višje plače 1000e?A to je nagrada za nedelo,ali podkupnina,da ostane predvsem gospodarski kriminal še naprej skrit pod preprogo.?Nam pa davki.
Mirkovi?
21. 12. 2023 09.37
+10
Seveda se bojite ulice,ker se bojite ljudstva...
ROMELS
21. 12. 2023 09.40
+10
tudi to. Ampak najbolj pa jih je sram priti na ulice.
prinašalec2
21. 12. 2023 09.36
+14
Sodstvo "štrajka" proti narodu že 30 let. Zato bi radi še večje plačilo?
Groucho Marx
21. 12. 2023 09.28
+10
Dajte raje paradirat, da vas izžvižgamo, kot je že napisal eden spodaj. 😄
Jocomb
21. 12. 2023 09.23
+11
glede na njihovo delo, imam občutek, da stavkajo že 30 let
E.Nigma
21. 12. 2023 09.17
+12
Članek ena. Zahtevamo povišico. Članek dva. Zahtevamo povišico. Članek tri. Povišica. Štiri prašni delci. Ja kul. Zazrimo se v svetlo prihodnost.
Prokleta Zima
21. 12. 2023 09.15
+7
V Eritreji in severni Koreji imajo tudi sodnike...