Slovenija

V sredo na ljubljanski in mariborski upravni enoti le najnujnejše storitve

Ljubljana, 13. 11. 2023 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., M.P., STA
Komentarji
70

"Pogajanja so se znašla v mrtvem teku," so prejšnji teden po letu dni dogovarjanj za izboljšanje položaja zaposlenih na upravnih enotah opozorili Sindikati državnih organov Slovenije in za 15. november napovedali stavko. V sredo bodo tako na Upravni enoti Ljubljana med 8. in 19. uro zagotavljali le najnujnejše storitve. "Mizerne plače, velike obremenitve, delo z nezadovoljnimi strankami, stresno delovno okolje, vedno širši nabor delovnih nalog, vse kompleksnejša zakonodaja in odsotnost kakršnegakoli nagrajevanja za povečan obseg dela so v preteklih letih ustvarila neprivlačno delovno okolje, ki ne pritegne novega kadra," pa so kritični tudi na Upravni enoti Maribor, kjer za sredo prav tako napovedujejo celodnevno stavko.

"Upravna enota Ljubljana obvešča vse stranke, da so zaposleni na Upravni enoti Ljubljana razglasili celodnevno stavko. Stavka bo potekala v sredo, 15. novembra 2023, med 8. in 19. uro na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 ter na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana," so sporočili iz ljubljanske upravne enote. V sredo bodo stavkali tudi na mariborski upravni enoti, in sicer med 8. in 18. uro na sedežu Upravne enote Maribor, Ulica heroja Staneta 1 ter Prešernova ulica 6 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Maribor.

V tem času bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom.

Upravne enote so stavkovne aktivnosti napovedale prejšnji teden.
Upravne enote so stavkovne aktivnosti napovedale prejšnji teden. FOTO: Miro Majcen

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je stavko na večjem številu upravnih enot napovedal na novinarski konferenci 8. novembra, ker se enoletna dogovarjanja za izboljšanje položaja zaposlenih na upravnih enotah niso premaknila z mrtve točke.

Verk je ministru, kot pravi sam, podrobno že razložil težave na upravnih enotah. "Že več let opozarjamo na veliko obremenjenost zaposlenih na upravnih enotah, zlasti na oddelku za tujce, na pomanjkanje kadra, saj se nihče noče več prijaviti za referenta. Njegova plača je umeščena nižje od minimalne plače. Rekli so, da bo to uredil nov plačni sistem, a smo ugotovili, da se vsaj do 1. januarja 2025, ne bo zgodilo prav nič," je pojasnil.

Kot ključne zahteve sindikata je Verk izpostavil zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, da se lažje sanira upravni zaostanek, kjer je več kot 10.000 zadev na oddelku za tujce, in linearno povišanje plač za sedem plačnih razredov.

Priznava, da nekaj manevrskega prostora za dogovor obstaja, a se mora zgoditi "neka bistvena sprememba". "Tako kot je vlada reševala slabe plače vojakov, pa policistov, lahko reši tudi slabe plače uslužbencev upravnih enot, pravosodnih policistov v zaporih in inšpektorjev," je prepričan Verk, ki sicer močno dvomi, da bi jih vlada na torkovem sestanku uslišala.

Stavko napovedali tudi na Upravni enoti Maribor

Celodnevno stavko pa je "zaradi nevzdržnega stanja na upravnih enotah in drugih delih javnega sektorja, kjer se izvajajo storitve v neposrednem stiku s strankami", za sredo napovedala tudi Upravna enota Maribor. "Zaradi ignorance aktualne vlade smo prisiljeni zaostriti dialog," so sporočili ter dodali, da stavko podpirajo tudi uslužbenci drugih upravnih enot. Pravijo, da želijo upravne storitve za njihove stranke opraviti kvalitetno, hitro in zakonito, vendar pa da zaradi obratno-sorazmerne kadrovske zmogljivosti in pripada vlog dela ne morejo več opravljati tako, kot si stranke zaslužijo.

"Upravne enote se soočamo z drastičnim porastom upravnih postopkov, po drugi strani pa s kadrovskim primanjkljajem in fluktuacijo obstoječih uslužbencev, ki zaradi boljšega plačila in delovnih pogojev zaposlitev poiščejo drugje. Število vlog na Upravni enoti Maribor se konstantno vsakoletno povečuje, število zaposlenih pa ostaja bolj ali manj enako," so poudarili, za primerjavo pa navedli podatke iz let 2018 in 2023. Leta 2018 je tako 135 uslužbencev prejelo 61.872 upravnih zadev, v letu 2023 pa je 141 uslužbencev Upravne enote Maribor prejelo 125.488 upravnih zadev.

Tu pa je tudi preobremenjenost uslužbencev, zaradi česar, pravijo, da nastajajo še večji zaostanki pri reševanju vlog. "Kar še spodbuja javno mnenje, da zaposleni v državni upravi 'nič ne delajo' in da za svoje 'nedelo' prejemajo visoka plačila, ki je za nas žaljivo ravno zaradi dejstva, ker je situacija popolnoma nasprotna."

Od epidemije covida-19 problematika še slabša

Sprašujejo se tudi, zakaj se plače na upravnih enotah ne objavljajo javno. "Realnost namreč je, da so osnovne plače vseh delovnih mest s srednješolsko izobrazbo pod zakonsko določeno minimalno plačo," pravijo.

Na Upravni enoti Maribor izpostavljajo še, da se problematika na upravnih enotah zaostruje že od pojava epidemije covid-19. Tudi o tem so redno opozarjali pristojna ministrstva in službe.

"Mizerne plače, velike obremenitve, delo z nezadovoljnimi strankami, stresno delovno okolje, vedno širši nabor delovnih nalog, vse kompleksnejša zakonodaja in odsotnost kakršnegakoli nagrajevanja za povečan obseg dela so v preteklih letih ustvarila neprivlačno delovno okolje, ki ne pritegne novega kadra. Sloves upravnih enot je milo rečeno pošteno načet," so kritični.

Ob tem pa pravijo, da del odgovornosti za nastalo situacijo nosi tudi aktualna vlada, ki ima zdaj tudi možnost, da situacijo reši v korist vseh deležnikov. "Zato apeliramo nanjo, da se loti reševanja že predolgo zapostavljane problematike. V kolikor se naših predlogov ne bo obravnavalo oz. upoštevalo, bomo stavkovne aktivnosti prisiljeni stopnjevati," še opozarjajo., vse svoje stranke pa zaprošajo za razumevanje.

Kot je prejšnji teden pred vrhom koalicije povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, skoraj vsi uslužbenci javne uprave države in lokalnih skupnosti, ki opravljajo dela in naloge, za katere se zahteva srednješolska izobrazba, prejemajo minimalno plačo. V službe državnih organov ne prihaja več dovolj ljudi. Med drugim po njegovih navedbah primanjkuje pravosodnih policistov v zaporih, referentov v upravnih enotah, kontrolorjev v finančni upravi. Ob upravnih enotah pa je kot alarmantno navedel še stanje v zaporih.

Sicer se bodo v torek sindikalni predstavniki sestali z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo in poskušali poiskati rešitev, da do stavke ne bi prišlo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Finfer
14. 11. 2023 09.11
+0
Popolnoma nepomembna stavka ki jo nihče ne bo občutil !!
ROMELS
14. 11. 2023 08.53
+1
Treba jih je odpustiti ali jim pa znižati plače. Tako je naredil Reagan v ZDA.
mackon08
14. 11. 2023 08.35
-1
Ma kakšne nujne zadeve, zapret pa stavkat kot v tujini.
kiropraktik
14. 11. 2023 08.02
Se pravi, da bodo obravnave deležni samo tujci!
optimistikus
13. 11. 2023 20.01
+2
podatek iz prve roke, vsaj na Mariborski upravni enoti je tako, zaposlujejo novi mladi kader z visoko izobrazbo ki v teh pisarnah dela že par let pa še danes se jim ne sanja o marsičem, nobenega zanimanja samo da ura mine, dan, mesec pa da pride plača, stari pa smo na pragu odhoda
Holy50
13. 11. 2023 17.43
-5
Vsakega pametnjakoviča, bi dal na okence pa da vas vidim. Koliko boste zdržali. Najlažje je komentirati iz naslonjača. Draga gospoda plače v JS 4. 5. In 6. Stopnja so na ravni minimalne plače. Ni čudno, da se toliko čaka in da so napake. Pa bo gospoda rekla probajte v gospodarstvu, saj odhajajo ravno v gospodarstvo delat, primer IT.
alenka.NN
13. 11. 2023 18.12
+4
kakšne neumnosti pa ti pišeš.....a je od stopnje izobrazbe (4.5.6.) odvisno, koliko napak delaš in kako si počasen....torej, ker imaš minimalno plačo, lahko delaš napake in še to počasi in potem.....ja so za teboj še trije kontrolorji, ki popravljajo napake...bi ti jaz pokazala vrata, da sem tvoja predpostavljena. Malo več volje pokažite in se dokažite, da zmorete in tudi napredovanja pridejo - samo prosim, ne v JU
Koroški Slovenec
13. 11. 2023 20.10
+2
Nisem še slišal, da se kdo iz javnega sektorja izkazal v gospodarstvu, razen pri zaviranju.
mackon08
14. 11. 2023 08.37
Holly50 slaba plača ni izgovor za napake, če je plača premajhna greš drugam.
Maiike
13. 11. 2023 16.17
+5
Sama enostavna dela enoizmensko delo, brez pritiska, boja na trgu, vse na toplem, na riti več kot 700 evrov si ne zaslužijo, lohka pa poizkusijo svoje sposobnosti na trgu dela, če sploh kaj znajo in če je sploh kakšna korist od njih.
Maiike
13. 11. 2023 16.18
+5
O tem, da jih je 60 % preveč, odveč pa ne bi.
Cupko
13. 11. 2023 14.23
+2
Evropsko zdravstveno kartico čakam že cca 20 dni pa je verjetno še kar nekaj časa na bo. Izpolniš sam vse podatke tako, da nimajo nekega veliko dela, ampak oni nimajo časa, saj so vendar JU.
periot22
13. 11. 2023 13.57
+3
Na upravnih enotah jih je več kot 50% preveč ven zmetati!
LjudskiPevec
13. 11. 2023 13.53
+4
Ja supr, idealna priloznost za drzavo da se znebi teh lenuhov.
zmerni pesimist
13. 11. 2023 13.53
+3
Za neke papirje pa čakaš več kot 6 mesecev zato ne jamrat
proofreader
13. 11. 2023 13.51
+4
Lahko bi udarniško delali, dokler ne skrajšajo čakalnih vrst. Potem pa sproti.
Cupko
13. 11. 2023 13.49
+6
Naj dajo odpoved pa naj gredo malo v gospodarstvo. Tam bojo sigurno meli boljše plače
Hribovito2020
13. 11. 2023 13.48
+0
Brez JU ni države. Zdaj pa kavč mojstri komentirajte
BlaBlaCat
13. 11. 2023 13.30
+6
Sej ze tko ne delajo nic. Na odlocitev UE Ljubljana, Tobačna cakam ze vec kot 2 mesec - to bo zrelo za kaksno prijavo. Danes so mi sporocili, da se menjali kao informacijski sistem, in da imajo zamudo pri belezenju dohodne poste. Dizs krajst hujse kot v srednjem veku. Fantje in punce, bo treba pac kaksno nadurco stisnit kot v privat sektorju, da se izkopljete iz zamud. Ampka ja, ce nisi nobenemu odgovoren in te placuje drzava pol se ti fucka pa se stavkas kar naprej.
BigPandaBear
13. 11. 2023 12.56
+2
Zakaj bi za enoizmensko delo prejemal več kot minimalca?? Da štempljaš papirje pa telefonske klice vežeš sem pa tja?? Vikende in praznike frej, regres, malica + druge ugodnosti. Za 900€ neto? Ni slabo ane?
BigPandaBear
13. 11. 2023 12.58
+3
Aktualni oglas za delo: čistilka v hotelu v Kr.Gori, dvoizmensko, vikendi, prazniki, dopusta ne koristiš ker pač v visoki zimski sezoni ga ne smeš.. 1200€ bruto.
gregson123
13. 11. 2023 12.52
+5
Plačilo po efektivnosti je rešitev za JU. Pa da jih pol vidm stavkat. Tisti k delajo bi dobili plačilo sigurno večje od obstoječega, lenuharji pa nimajo tam kaj iskat na plečih nas davkoplačevalcev.
alenka.NN
13. 11. 2023 12.43
+4
JU-pojem lenuharjenja, zaposlitev po VIP metodi....za en list (obrazec), A-4 format, na njem tri rublike podatkov o plači, delovni dobi in osebni podatki z stalnim bivališčem - v 3 pisarne, k trem referentkam po podpis, na koncu k četrti, ki je sprejela dokument, izpolnjen od mene.....a rabim še kaj napisat, mislim, da ne....od štirih uslužbenk tri nagnat ven, delat.....
TriCERARtops
29. 01. 2024 18.01
spet se ti pritožuješ! JS pa mislim da mamo krasno vlao! Zoran Janković - župan ljubljane Saša Arsenović - župan Maribora Vesna Vuković - sekretArka Zvezdan Martić - Direktor RTV Señad Bešić - Prvi človek policije Sanja Ajanović - Bivša ministrica Mateja Čalušić - Kmetijska ministrica E-milija Poduhovljeni Duh - Digitalna makeup artistka Kaj še hočeš mi povej ?
Finfer
13. 11. 2023 12.27
+10
Zaposleni v upravnih enotah bi se morali imenovati nezaposleni saj nič ne delajo in prejemajo samo razne dodatke večje kakor je plača enega poštenega delavca ki gara 12 ur na dan da lahko nezaposleni na upravnih enotah prejemajo astronomskke plače za nič dela na dan !!
SlepiSlovenc
13. 11. 2023 12.24
+6
Je zmanjkalo zraka za mešat al kaj? 🤣