Slovenija

Stavka v javnem sektorju odpovedana

Ljubljana, 23. 01. 2008 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po več kot štirih urah pogajanj sta pogajalski skupini dosegli dogovor o povišanju plač, tako da za 30. januar napovedane stavke ne bo.

Sindikati in vlada so dosegli dogovor.
Sindikati in vlada so dosegli dogovor. FOTO: POP TV

Stavke v javnem sektorju, ki je bila napovedana za 30. januar, ne bo. Sindikati in predstavniki vlade so namreč dosegli dogovor o povišanju plač, stavka pa bo uradno odpovedana jutri, ko bosta strani predvidoma tudi potrdili dogovor.

Pogajalski skupini sta sklenili dogovor, da se bodo plače zaposlenih v javnem sektorju uskladile z inflacijo februarja za januarsko plačo. To pomeni povišanje plač za 3,4 odstotka. Javni uslužbenci so s 1. januarjem zahtevali tudi nov plačni sistem. Ker to ni več mogoče, sta se pogajalski skupini dogovorili, da zaposleni v nov plačni sistem vstopijo s 1. majem, za nazaj pa se jim poračuna razlika. Plačna nesorazmerja pa bodo odpravljena do konca leta 2010.

Pogajalski skupini sta tokrat več kot štiri ure zbliževali stališča in našli kompromisno rešitev, ki bo zaposlenim v javnem sektorju po več kot petih letih pogajanj prinesla višje plače. Plače so se namreč v tem obdobju samo polovično usklajevale z inflacijo, razlika pa se je stekala v sklad za odpravo plačnih nesorazmerij. Sredstva za višje plače so zaposleni v javnem sektorju prihranili sami.

Dogovor morajo v četrtek potrditi še vlada in organi sindikatov. Pred podpisom se bo sestal tudi stavkovni odbor in sprejel sklep, da je splošna opozorilna stavka v javnem sektorju odpovedana.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graben@email.si
24. 01. 2008 16.34
jurrr.....kvasiš neumnosti!!!! V javnem sektorju so tudi čistilke, telefonisti, razni dostavljači pošt in ne vem kdo še! Vsi ti so z nizkimi plačami in jim zbijajo povpreček. V zasebnem sektorju delavci sami pometajo in čistijo, torej zdaj primerjaj plače. Si pa res kratke pameti...
manjakranjc@hotmail.com
24. 01. 2008 08.54
Pozdrav. Stavka v zasebnem sektorja DA, v javnem pa je bolj kot ne, smešna! Vsi vemo, da ja kar veliko javnih uslužbencev, ki so nepotrebni in na mestih, kjer trije opravljajo delo, ki je za enega. Kriss glede učiteljev pa imaš prav, ciljam na začetne poste. Pozdrav M.K
politik70
24. 01. 2008 08.48
exim Samo tole ti napišem pa dobro razmisli! eden od naju je zasljepljen! Čas bo pokazal! BDP ti meni? Jaz tebi INFLACIJA in povečanje javnega dolga na prebivalca za 100% v treh letih in pol! Zamnjšanje kupne moči blamaža pred celim svetom okoli novinarjev itd... Pohvale slišiš iz EU? Ne vem jaz pa opozorila graje... V zvezi z Hrvati niste naredili nič... Javno zdravstvo in šolstvo dotolkel...
jurrr
24. 01. 2008 08.45
dej poglejte mal statistike preden jodlate v nebo. povprečna plača v javnem sektorju - bruto: 1400 evrov povprečna plača v zasebnem sektorju - bruto: 1200 evrov zdej pa malo logike prosim.
exim@t-2.net
24. 01. 2008 08.42
politik70: moj zadnji komentar tebi, ker nisi vreden, da se sploh ukvarjam s teboj: torej: najbolj me iz tira vrže laž! Takoj za njo sledijo obtožbe brez osnove, ki jih v 100% spremljajo žalitve kot stranski učinki nemoči. In to, vidiš, me pri novicah-novinarskih ali pa odzivih nanje-ti, in tebi podobni-resnično razjezi. Popolnoma ste enaki "novinarjem" na "Svet-u na kanaluA". Zakaj? Ali se res tako bojite uspeha Slovenije, da je treba vsako najmanjšo pozitivnost, ki jo vlada doseže, takoj pregristi in ji dati negativni predznak? Zakaj ne potrdiš, da je brezposelnost izredno nizka, da je rast BDP izredno visoka, da je za inflacijo krivih ogromno dejavnikov, na katere vlada nima nobenega vpliva, da je bilo enkratno dejanje prodaja NKBM, da je sedaj s Triglavom popolnoma enako, kot je predlagala vlada na referendumu (takrat je bila popljuvana, danes pa sta Erjavec in SLS naredila enako-in komentarji: razkol v koaliciji, da smo uspešni pri vodenju, saj pohvale iz UE to potrjujejo, da stavke peljejo v uravnilovko, ki jo zahtevajo lenuhi s stavkovnimi odbori na čelu, ...? In še bi lahko našteval! Zakaj torej raje ne delaš in uživaš v tem, da si si sam zaslužil današnji kruh? Prosim te, zrasti in uživaj, da lahko živiš v Sloveniji!!!!!!!!
politik70
24. 01. 2008 08.18
Oblečeni resno se sprašujem kaj te je tolk iz ležajev ruknl! Kar noriš in žališ če ne groziš celo? Vidim da te še najbolj ujezijo odgovori brez žalitev! Zakaj že? In tvoje omenjanje Kučana vsi dobro razumemo! Levi in Desni ti tega ne veš?
mcgregorslo@hotmail.com
24. 01. 2008 08.18
800€ bi blo cist vredu ce bi bil kruh 1€ in če vsi (predvsem mladi, ki nič ne podedujemo) imeli možnost za svoje stanovanje brezplačno. Sam 2 miljona nas je... to bi pa že lahko izvedli !!!
exim@t-2.net
24. 01. 2008 08.14
politik70:kdo pa omenja Kučana? Kaj je, nagec, ti ne gre v glavo, da nimaš municije za žaljenje? Saj boš že kaj našel-če drugega ne, bo pa vlada kriva, da morda, nisi naredil šol, oz., da morda celo nisi priljubljen med vrstniki. Kaj pa vem!
politik70
24. 01. 2008 08.07
O oblečeni dobr zjutri! Spet noriš in žališ? Boš ti že preživel Kučana al te bo fobija spravila na zaprti oddelek ustanove kjer ima vsak državljan en zidak?
politik70
24. 01. 2008 08.05
bostjan_safaric Dobra ideja na žalost neizvedljiva! Javni sektor je pač obesek ali strošek v vseh državah! In kakor koli s komer koli javni sektor je politično obarvan! Brez njega pa ne gre!Moje mnenje je da bi morali kazensko odgovarjati za napake ali pa nepravilno izdane odločbe in dovoljenja! Toda da se ispolni ta pogoj jih treba najprej bolje plačati ... No pa smo v začaranem krogu! Nagrajevanja v javnem sektorju praviloma ni! To ni gospodarska družba kjer lahko človeka plačaš po učinkovitosti dela ali zaslužka pri poslu!
exim@t-2.net
24. 01. 2008 08.02
Poglejte, nagci, na desno stran in boste videli super pametne možne odgovore, kdo je kriv za padec tečajev na borzi. Med možnimi odgovori je tudi - vlada. Bravo, Forumaši24ur.com, odlični zajebantje ste. Je morda vlada kriva, da je bonsai majhen in strupeno naravnan proti svoji državi? Je morda vlada kriva, da se nekomu od vas ni posrečil "score"? Dajte no, prosim vas, ne bodite tako zelo odvisni in tako zelo brez lastne hrbtenice. Kar se pa stavke tiče, pa je to stvar delodajalcev in delojemalcev, ne pa vlade. Kar se pa javnega sektorja tiče, so pa zaposleni ugotovili, da stavka pelje do uravnilovke in je idiotsko pričakovati od večine pridnih, da bo podprla manjšino lenih. Komisarji stavk so pa itak zafrustrirani osebki: Štrukelj-bosnaiev zet, Semolič-komunist od vekomaj; Pergam (niti ne vem, kako se piše komisar)-lenuh in nesposobnež,...
bostjan_safaric
24. 01. 2008 08.00
Kdo pa ocenjuje delo javnega sektorja? Kako se to pozna na njihovih plačah? Po moje je delo v javnem sektorju slabo nadzorovano. Dajte jim fiksni del plače, variabilni (vsaj 50%) pa glede na zadovoljstvo uporabnikov njihovih storitev. Potem se bodo malo bolj potrudili za svoj kos kruha ... . Saj je tudi v gospodarstvu tako: kupec/stranka je kralj. Naj to velja še javnem sektorju. Če bomo z njimi zadovoljni, naj dobijo tudi večje plače. Sedaj pa je tako, da enako (slabo) plačo dobijo za slabo in za dobro opravljeno delo. Kdo pa bi se trudil ... ?
politik70
24. 01. 2008 07.57
Kar se pa Viranta tiče bo pa zapisan v zgodovino kot človek ki je naredil največ škode javni upravi in posledično davko plačevalcem! Vsem ki ne razmišljajo malo naprej so njegove vele poteze všeč ! Toda vlada se bo zamenjala Virant bo odletel in prišel bo novi "Virant" ki bo popravljal za nazaj in to bo boleče drago... Samo popravki njegovih veleumnih kao varčevalnih ukrepov nas bojo stali miljone evrov! Nihče ne bo tega preprečil kajti kdaj si je še kdo na oblasti v svojo skledo pljuval?
balon200
24. 01. 2008 07.46
Vlada bo do volitev vse naredila (zaradi sebe), da si ne zmanjša ugleda, ki je itak zelo majhen. S prodajo NKBM je 'podkupila' elite, tiste, ki jim je dovolila kupiti delnice, s Triglavom želi verjetno doseči enako. Namreč, če ti vlada posebej dovoli, ...tako se pač dela, ...da lahko kupiš delnice, ...to lahko naredijo itak le tisti, ki imajo več denarja na zalogi in določen vpliv,..normalno, da bodo takšni potem na volitvah glasovali za svojega sponzorja, tj. vlado. Saj so potem to po neki moralni poti dolžno storiti, posebej, če pridejo do kakšnega dobrega profita, z delnicami. Virant tudi kar na enkrat popušča v iber, prej se ni tri leta premaknil niti za ped, ...kar na enkrat ima denar za plače in druge sindikalne zahteve,...ipd. Ti ukrepi su sicer pozitivni in za pozdravit, vendar me moti njihov izvirni in primarni motiv in občutek, da vlada to počne najprej zase, svoje strankarske ljudi in šele potem za vse državljane. Tak vtis imam in to me moti. Torej, vso to vladno pozitivo, ki se bo verjetno še naprej kazala v nekakšnem 'podkupovanju' volivcev, vidim v takšni še vedno negativni luči, kljub temu, da so ukrepi za državljane dobri. Mogoče sem sam kriv za to, mogoče pa vlada s svojo negativno 'karmo', od prej.
Qsilver
24. 01. 2008 07.33
Mislim, mi lako kdo pove kako lahko diplomirani pravnik s sedem let delovnih izkušenj prejema 800 eur plače na mesec medtem, ko učitelj dvakrat toliko. Naj dodam da delamo z nasilnimi strankami, nesramneži in ostalimi, ki imajo nadvse radi Durs. Poleg tega smo dobili dopis, da smo tako ali tako izključeni iz odpravljanja plačilnih nesorazmerij. Virant nam je dal 3% in moramo biti tiho. Zanima me samo, za koga smo zadnjih 5 let mi odvajali sredstva od naših plač, da si jih bodo zdaj drugi delili.
bmail@email.si
24. 01. 2008 06.56
Da nebo pomote: za št. intervencij letno sem navedel približno oceno, ker jih res ne štejem!!! Lahko da jih je bilo tudi 300. Plača 600€ je z vsemi dodatki za prehrano, prevoz in delovno dobo. Vse sem pa navedel zgolj informativno, v razmislek, kaj nekomu pomeni 3%.
bmail@email.si
24. 01. 2008 06.41
kriss714: Letos sem bil prisoten na več kot 200 intervencijah. (Vseh intervencij je letno med 1500 in 2000). Problem je v tem, ker ljudje enostavno niso seznanjeni z našim delom, dokler se ne zgodi v njhovem okolju. Ko iz ognja zagotove smrti rešimo osebo, to ne izve nihče. Pač to ni aktualno. Za medije. Ko pa nekdo umre, takrat zadeve postanejo aktualne. ŽALOSTNO! Pa zavedati se moraš še nekaj. Ni samo ogenj. So tudi druge nesreče. Npr. nesreče s prevoznimi sredstvi. Verjetno bi spremenil svoje mnenje, ko bi te nekdo izrezal iz ukleščenega vozila.. "Čika" si pa nebom prižigal, ker ne kadim. Pa ne pozabi: večina Gasilcev nas opravlja to delo, ker ga opravljamo iz srca. In ne zaradi plač. Če bi ga opravljali zaradi denarja, verjemi da nas sploh nebi bilo. Srečno.
Uporabnik113189
24. 01. 2008 06.33
Kaže da bo Virantu uspelo. Toliko časa je brskal po žerjavici, da je zagorelo, sedaj pa gasi. Z njim pa tudi vladi. Če ne bo stavke javnega sektorja in avtoprevoznikov, ostane samo še raja, ki pa sama ne more povzročiti večjih pretresov. Vse kaže da so se zaenkrat rešili. Za mišjo dlako, kot je pri tej vladi postalo že navada, ko drvi iz ene nore situacije v drugo. Ja, ta vlada je najboljša do sedaj hahahaha. Dolgčas jim očitno ne bo. Približuje se bankrot Dars-a, pa bo potrebno na hitro prodat kakšno dobro podjetje..Tam notri tako ali drugače dela raja, za katero pa vemo iz današnje strategije umirjanja stavk, da šteje bolj malo. Pa kaj, če imajo po 350 evrov. Se bodo že znašli, saj se vedno..Važno da ne bo revolucije in komunizma. Država pa s polno hitrostjo naprej v nove dogodivščine. Obstajajo veliko pomembnejše naloge kot na primer predsedovanje, pa ogled kakšne tekme, obisk na Kosovu.
kriss714@amis.net
24. 01. 2008 03.58
Ja puppy, kaj pa tko garaš? Če bi se recimo danes naveličala tega "nehumanega izkoriščanja" in bi tvoje delovno mesto ponudili na javnem razpisu, kaj misliš, koliko ustreznih prijav bi dobili?
Puppy
24. 01. 2008 03.54
teli komentarji so rahlo smešni a ne... a zdej če pa delamo v javni službi, pa to pomen, da se po riti čohamo in nič ne delamo ? Mogoče to velja za kake uradnike pa tiste k delajo na UE... nekateri pa tistih 600 eur v javni upravi precej bolj trdo zaslužijo/mo. Tko da ne morte zdej neki posploševat.. moj urnik v "javni upravi" je 12 uren, dnevne, nočne.. petek, praznik, svetek... ja .. sama zbrala.. in zadovoljna s svojo službo.. sam pr takih cenah... mislm da si vsi zaslužijo večje plače.. ne sam javni sektor... tudi zasebni sektor.. ampak delavci... ne šefi in menedžerji..