Slovenija

SVIZ: Odgovornost za stavko je v celoti na strani vlade

Ljubljana, 07. 03. 2022 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sredine stavke šolnikov se bo udeležilo okoli 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki bodo pet minut pred dvanajsto šli na dvorišča, pred šole in tako pokazali, kaj si mislijo o nespoštljivem odnosu vlade do njihovih zahtev.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je pred napovedano sredino stavko na tiskovni konferenci pojasnil, da gre za splošno stavko v šolstvu, ki so jo vladi napovedali 18. februarja. Takrat so jo pozvali k rešitvi za spor glede stavkovnih zahtev, vlada pa jim je poslala neodgovor, kjer se ni opredelila do stavkovnih zahtev, zato so jo ponovno pozvali k iskanju rešitve za spor, kar je v skladu z zakonom o stavki. 

Stavka
Stavka FOTO: POP TV

Pojasnil je, da vlada z njimi in zdravstvenim sektorjem ne ravna enako, saj so za jutri zjutraj napovedana pogajanja z zdravstvenim sektorjem. Šolska ministrica, tako Štrukelj, ni niti enkrat izpostavila problema vrednotenja dela v vzgoji in izobraževanju ter ovrednotila tveganj za zdravje v času epidemije covida-19, za razliko od zdravstvenega, obrambnega, socialnega in notranjega ministra, ki so to počeli za svoj sektor.  Pri vseh je prišlo do premikov navzgor, do zvišanj, razen v šolstvu, je pojasnil Štrukelj. Ministrica je tudi odobrila zvišanje plač za tri plačne razrede vsem svetovalcem na zavodu za šolstvo. "Če je bilo to mišljeno v funkciji krepitve odločenosti o izvedbi stavke, potem je ministrstvo potegnilo eno redkih učinkovitih potez v zadnjem letu," je bil kritičen Štrukelj.

Stavka bi sicer lahko bila odpovedana, če bi jutri z vlado sklenili dogovor o izpolnitvi stavkovnih zahtev. Branimir Štrukelj

Štrukelj je pojasnil tudi, da bo stavka, tokrat prvič, izvajana intenzivno tudi na univerzitetni ravni. V tistih zavodih, kjer se je večina zaposlenih odločila za stavko, stavkajo zavodi kot celote, kjer pa niso z večino izglasovali stavke, imajo vsi posamezniki, ki so glasovali za stavko, se ji pridružiti. Šolsko ministrstvo je z okrožnico prejšnji teden, ko je zavode, šole in vrtce pozvalo naj zagotovijo minimum delovnega procesa, kršilo ustavno pravico do stavke, ki ni v vzgoji in izobraževanju z ničemer omejena, je še povedal. Tudi v odločitvi mednarodne organizacije dela je jasno opredeljeno, da v omenjenem sektorju ni mogoče omejevati stavke. Zato je ta okrožnica nezakonita in posega v ustavno pravice zaposlenih do stavke. Zato so ministrstvo pozvali, naj to okrožnico umakne, kar pa slednje ni storilo do tega trenutka. "Okrožnica bo verjetno predmet presoje oziroma spora na sodišču," je napovedal Štrukelj. Ravnatelje in direktorje zavodov pa pozivajo, naj ne sledijo navodilu iz okrožnice, saj bodo sicer nase prevzeli odgovornost kršenja ustavne pravice. Ravnatelje so danes tudi opozorili, da gre z vztrajanjem pri zahtevah iz okrožnice za ustavno kršitev.

Po glasovanju o stavki se je stavki priključilo nekaj dodatnih zavodov, zato v Svizu pričakujejo, da bo v stavko vključenih blizu 40.000 zaposlenih. "To ne more miniti brez težav, zlasti za starše otrok v vrtcih in osnovnih šolah. A starše prosimo, da to razumejo in nas podprejo v stavkovnih zahtevah," je pozval Štrukelj. Ob tem je dejal, da je Sviz naredil popolnoma vse, da do stavke ne bi prišlo. Zatrdil je tudi, da bo vlada morala stavko plačati, "če ne prej z odločitvijo sodišča". Tokrat, za razliko od zadnje stavke, ko so na osrednjem ljubljanskem trgu zbrali več kot 20.000 zaposlenih, se bodo temu odrekli. Stavkali bodo na delovnih mestih, bodo pa naredili neko simbolno gesto, ko bodo zaposleni pet minut pred dvanajsto šli na dvorišča, pred šole in tako pokazali, kaj si mislijo o nespoštljivem odnosu vlade do njihovih zahtev. Štukelj je povedal, da gre za stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev, saj se s tako resnimi razmerami, kot so trenutno v vzgoji in izobraževanju, ni mogoče igrati. Naslednji ponedeljek se bo, po besedah Štruklja, sestal stavkovni odbor, kjer se bodo pogovarjali, ali stavko nadaljevati v času te vlade ali jo prekiniti do izvolitve nove vlade in pogajanja nadaljevati po začetku novega mandata. Ob prekinitvi stavke pa bodo vsem strankam, ki sodelujejo na volitvah poslali stavkovne zahteve in zahtevali, da se do njih opredelijo.

Sindikat vojakov Slovenije je zaradi napovedane stavke v šolstvu medtem pozval načelnika Generalštaba slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša k omogočanju koriščenja dopusta in presežkov ur polnega delovnega časa staršem otrok do 12. leta starosti na dan stavke, so objavili na spletni strani. V pozivu so zapisali, da je zaradi spora Sviza z vlado "zelo nepredvidljivo, ali bodo otroci do 12. leta starosti na dan stavke v vrtcih in šolah imeli zagotovljeno varstvo ali ne".

Spomnimo pa, da so se v pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, odločili, da bodo stavkovne aktivnosti zaostrovali po volitvah. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m2002
09. 03. 2022 13.32
Potreben je nov sistem za plače v javnem sektorju. Ne more biti tako velika razlika med čistilko (začetni plačni razred 11 in končni 21) ter med učiteljem (32 začetni plačni razred in 47-razrednik končni plačni razred) - 3 kratnik????
dajno
08. 03. 2022 08.33
+2
Ena ura je 60 min... Ups, narobe nas učijo, njihova je 45 min... Sedaj pa računajte... 6ur na dan... So v enem dnevu pridelali uro in pol... Računajte koliko časa manj delajo v 40 letih! Treba nujno popravit to krivico in jim plače ustrezno zmanjšat!
ni_mi_vse_eno
07. 03. 2022 21.59
+1
Soseda je včeraj padla po stopnicah, ampak odgovornost je pa totalno na strani vlade.
OrodniK
07. 03. 2022 21.39
+2
Svizasti štrukelj. NE, STARŠI TE VAŠE POLITIČNE STAVJE NE PODPIRAMO! Preveč ste plačani! 2krat več vas je kot pred 10leti, otrok manj, plače pa nadpovprečne! Sram naj vas bo, da bote delavcem ukradl dan dopusta, za vaše izsiljevanje za svoj plen, z izgovorom da sej so tud drug dobil, pa da je prilika fa bi vi tudi!🤢🤮🤮🤮
METZO
07. 03. 2022 21.18
+4
upam samo, da vlada ne bo plačala stavkajočih, naj jih SVIZ, kdor ne dela naj ne je!
DEEP
07. 03. 2022 21.05
+4
Kakšna stavka, znižat plače j. u. 1/3 in uvesti obvezen 40 DELOVNI teden, potem 24 dni letnega dopusta!! Delavska roka vam je plačala in omogočila šolanje, sej malo ljudskega dostojanstva, prosimo
Moncsa
07. 03. 2022 20.58
+2
"A starše prosimo, da to razumejo in nas podprejo v stavkovnih zahtevah," NOBENEGA razumevanja. Tudi vi ste bili gluhi, ko smo mi prosili za razumevanje otrok, in ne jim natikat mask, ne jim porivati palčk v nos. Simpatija in sočutje z vami se tam končalo.
Andabanda
07. 03. 2022 20.25
+2
Pridem v vrtec ob 12.30, reče ena vzgojiteljica, zdaj pa RES moram domov, sem že od šestih tu. Se pravi, da je prejšnje dni šla še prej domov. In zdaj mene zanima, kakšen in kako dolg delovnik imajo šolniki? Pa ne mi zdaj z nekimi, da doma popravljajo teste in priprave za drugi dan. Vsi delamo in izpolnjujemo papirje v službi, na delovnem mestu, v delovnem času.
Covidus
07. 03. 2022 20.39
-4
Glej če pojma nimaš. Doma ima učitelj še delo, popravljanje in sestavljanje testov, priprave, pošiljanje mailov. Vi ko pridete iz službe, ne rabite več nič delat...
DEEP
07. 03. 2022 21.00
+0
Cono, bluzer, besede katere uporabljaš se nepriličijo prosvjetnom delavcu. Bogi otroci!
ježevka123
07. 03. 2022 21.30
+2
Vzgojiteljica dela 6,5 ure, pomočnica pa 7,5 ure. Učitelj ima 20 šolskih ur na teden.
Moncsa
08. 03. 2022 09.21
+1
Coronaaaa v tem se zelo motiš. Pustimo sedaj delavce na tekočem traku, ker tudi šolska čistilka in kuharica nima več dela doma. Ostali pisarniški molji pa, verjameš ali ne, marsikaj naredimo doma v "prostem času" (na primer se izobražujemo, kar je eden od izgovorov šolnikov za 3 mesece dopusta na leto).
m2002
09. 03. 2022 13.36
Ja res je, kar govoriš. Vendar to ne velja za vse. Največ dela ima zagotovo učitelj slovenščine, matematike, tujih jezikov, morda še katerega. Vendar predvidevam, da je pri omenjenih največ testov in vadbenih nalog.
m2002
09. 03. 2022 13.38
Ja, smo tudi pisarniški molji v šolstvu, ki moramo marsikaj naredit doma, kot si rekel Moncsa se med drugim izobražujemo, vendar nam ne priznajo dodatnih ur, kot pri učiteljih. Mi to moramo, tako pravijo. Mi samo kliknemo na tipko računalnika in podatki letijo ven.
Rudolf Maister
07. 03. 2022 20.21
+10
Naj nekdo nam preprostim kmetavzarjem razloži. Ko je vlada hotela znižati dohodnino so Svizovci pribijali ,da to ne gre ker bo oškodovan proračun.Sedaj pa hočejo več denarja iz istega proračuna. Ne vem no ?
kure bedne
07. 03. 2022 20.10
-2
Otroke so dušili z maskami v šolah in mislijo, da bomo kar pozabili al kaj? Upam, da pride vodni top, konjenica in da spraznijo želvaki vse solzilce. Sram vas bodi šolniki.
Covidus
07. 03. 2022 20.32
+2
Naš ni sram, vi razvajenci ste katastrofa. Se dobro da vam je vojna malo zaprla usta!
123soba
07. 03. 2022 19.39
+7
Vsi sindikalisti v javni upravi ste neuporabni in nesposobni. V glavnem bi bila potrebna temeljita reforma in sicer tako da najslabše ocenjen delavec dobi minimalno plačo brez dodatkov. Nato se določi najvišja plača, ki je sprejemljiva za določene poklice. Potem se vmes porazdeli. Sam sem proti vsem tem dodatkom, ki jih plačni sistem ne zajema, izplača pa se 30% variabilnega dela, nekaterim tudi 200% in več z dežurstvi, nadurami.... To vse zamegli in ni nobenega reda. To da ste pa preobremenjeni, da delate v ne vem kakšnih težkih pogojih.... Pejte delat pnevmatike v Savo kranj, v železarno..... da boste videli kaj so pogoji dela. Za 20 ur sedenja in hoje po učilnici na teden pa je stavka neupravičena.
inet
07. 03. 2022 19.33
+2
Bejž no, res komu l .žeš.? Za takle sta potrebna vsaj dva in kdor obtožuje opisuje v prvi vrsti sebe! 😎 Vse tele naše politike ste izšolali vi v v sistemu, ki ga radi opisujete kot dobrega. Mmmm nekaj mi ne štima!
cvici
07. 03. 2022 19.11
+13
Dragi Štrukelj. Strinjam se s tabo, daje stanje v šolstvu alarmantno. Pa ne zaradi plač, temveč zaradi korikuluma in sistema, ki ste ga postavili. Ali veste da je polovica snovi ne uporabnih? Kaj ste naredili, dabi otroke res naučili? Po drugi strani ste bili v COVIDuprekomerno obremenjeni. Res? Veste kaj je obremenjenost? Mati, ki je delal od doma ali pa menjala izmene, daje lahko organizirala šolo na daljavo, ob tem pa še otroka učila sajje žal bil vaš učni načrt v pandemiji katastrofa. Ko so se šole odprle, pa so starši še vedno hodili v službo in se borili za preživetje. Gospodarstva nihče ni hranil z denarjem, ni bilo dodatkov in jih tudi ne bo. So bili vsi v epidemiji bolj obremenjeni? Da. In na koncu bo potrebno ta denar za vašo o remenitev in plače nekje vzeti. In seveda ga spet lahko le v gospodarstvu, kjer bomo starši zelo veseli in vas podpiramo pri vaših idejah. In seveda vas razumemo, razumemo tudi zdravstvo v praznih bolnišnicah, vsi ste preobremenjeni. Ste vi kdaj razumeli starše? Izgleda da ne .
Important notice
07. 03. 2022 19.22
-6
KUrikul ni postavil SVIZ, ampak je bil sestavljen s sodelovanjem slovenskih šol in vrtcev, Pedagoškega inštituta, Urada in zavoda za šolstvo ter drugih strokovnih služb. Leta 1999, ko je bil sprejet, je šlo za sodoben dokument, ki je podajal smernice za delo v šolah in vrtcih. Na žalost je na tej stopnji tudi ostal. Leta so tekla .... kurikulum je ostal isti. SVIZ in stroka vseskozi opozarjajo, da so potrebne spremembe, vendar ostanejo neslišani. Zato tokratna stavka, ki se bo ponavljala. Če je staršem tako hudo ob obstoječem stanju, bi bilo dobro, da pristopijo in podprejo zahtevane spremembe.
Important notice
07. 03. 2022 19.33
+1
Zakaj pa minusi za resnico? Za faktografske podatke o nacionalnem kUrikulumu? 🤷‍♀️ 🙈
Moncsa
07. 03. 2022 21.00
+1
Cvici me je edino žal, da ti ne morem dati pet plusov, samo enega.
jank
07. 03. 2022 19.00
-4
Starši, ki sovražite učitelje, delate zelo slabo za vaše otroke. Zgledi vlečejo.
Covidus
07. 03. 2022 20.33
-1
123soba
07. 03. 2022 18.58
+4
Spelte se banda lena
Covidus
07. 03. 2022 20.33
-2
Dunce
07. 03. 2022 18.57
+5
Odgovornost, da se ga bom jaz danes napil je v celoti na strani Sviza. V Avstriji in Nemčiji vas čakajo z odprtimi rokami, če ne pa v Rusiji. Pri 50 letih, s faksom 22 letnega dopusta, da o plači sploh ne pišem, ta model pa vsak teden jamra, nori in grozi s stavko. 5x več dopusta kot v gospodarstvu, pa 3 višje plače, pa še ne bo dovolj.
Covidus
07. 03. 2022 20.34
-1
nnnnnnnnnnn
07. 03. 2022 18.39
+6
Celo kororno so zoomal pa na 10% učil, zdej bi pa povišanje plač mel.
jank
07. 03. 2022 18.44
-4
Sram te naj bo. Trdiš nekaj o čemer pojma nimaš. Znaš pa žaliti in tega te učitelji zagotovo niso učili.
m2002
09. 03. 2022 13.43
Nisem učitelj. Vendar tisti, ki so res delali med korono, so morali pošteno delat. Vendar koliko % pa jih je bilo takih? 91 % kot jih sedaj stavko podpira zagotovo ne.
U.K.
07. 03. 2022 18.35
+3
Delajte lenuhi pa ne jamrite
jank
07. 03. 2022 18.45
+0
Takšni kot si ti imajo nevzgojene otroke.
123soba
07. 03. 2022 18.59
+0
Important notice
07. 03. 2022 19.25
+1
Če so takšni lenuhi, potem lahko nadaljuujete z izobraževanjem otrok doma. Vi enega niste bili sposobni obvladati, šolniki jih pa za nedostojne plače obvladajo 30. Če je tako enostavno, imate vse možnosti, da se jim pridružite. Pa boste lahko lenarili za velike denarje (po vaše).
Covidus
07. 03. 2022 20.34
+0
SVARUN85
07. 03. 2022 18.29
+6
Ucitelji ste pametovali med korono kako skodi otrokom da so doma!!! Zdej pa zavoljo vasih ritk, vas pa to ne moti nic vec???!!! A mi lahko kdo to razlozi?
Nimasmisla
07. 03. 2022 18.14
+3
A valdortske šole tudi stavkajo
ap100
07. 03. 2022 18.23
+0
šele ki dobijo denar kot nevladne organizacije ne stavkajo - ni izvedbe programa ni denarja
jank
07. 03. 2022 18.58
+3
Kar pošlji svoje tja in se bodo igrali, igrali...