Slovenija

Predsednik Fidesa: Paciente pozivam, naj še malo potrpijo

Ljubljana, 16. 01. 2024 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladni pogajalci so skušali s Fidesom najti skupni jezik, vendar jim ni uspelo. Ob tem v vladi Fides pozivajo, naj stavko zaustavi ali vsaj zamrzne in nadaljuje pogajanja z vlado v okviru t. i. stebrnih pogajanj. Predsednik Fidesa Damjan Polh pa je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da si prizadevajo za ureditev pogojev za vse zdravstvene delavce, paciente pa pozval, naj še malo potrpijo. Stavki so se sicer pridružili tudi zdravniki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, medtem ko zdravniki na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne stavkajo, saj se njihov položaj ne ureja v kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V ZD Ljubljana spoštujejo odločitev stavkajočih, vendar ne verjamejo v njeno učinkovitost in menijo, da bi morali naslavljati pogoje dela v osnovnem zdravstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje se pogajalski strani razhajata?
    10:22
    Iz 24UR ZVEČER: Kje se pogajalski strani razhajata?
  • Iz 24UR: Sestanek z vladnimi pogajalci
    03:07
    Iz 24UR: Sestanek z vladnimi pogajalci
  • Iz SVETA: Nadaljevanje pogajalske sage
    02:59
    Iz SVETA: Nadaljevanje pogajalske sage

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom dejal, da tudi danes niso uspeli zbližati stališč. "Zato bomo zdaj na vladni strani pripravili nov predlog," je povedal v izjavi za medije. "Skrbi nas, da Fides ni pripravljen popustiti in približevati stališč," je dejal in dodal, da jih skrbi tudi, da se stavka nadaljuje. Menijo, da stavka škodi javnemu zdravstvenemu sistemu in bolnikom, ki ne pridejo do storitev.

"Želimo si, da se to čim prej konča, na žalost pa trenutno ne moremo pristati na dvigovanje plač izključno deležu zdravnikov, v mislih moramo imeti celoten javni sektor," je pojasnil Kordež. Vladna stran si tako želi, da se čim prej vrnejo na pogajanja o plačni reformi po plačnih stebrih. "Zato pozivamo Fides, da stavko zaustavi ali pa vsaj zamrzne, se usedemo za pogajalske mize in tam ostanemo, dokler ne najdemo skupnih rešitev," je še povedal.

Član stavkovnega odbora Fides Bojan Kostić pa je v ločeni izjavi dejal, da ugotavljajo, da se odnos vlade ne spreminja, zato se prekinitvi stavke ne približujejo. "Ne bomo odnehali, dokler vlada ne oblikuje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike. Da torej izvrši, kar je podpisala pred letom in pol," je povedal.

Ponovil je, da od vlade pričakujejo "konkretne predloge, konkretne zaveze in konkretna jamstva". Po njegovih besedah teh doslej še ni, je pa potrdil, da jim je vlada obljubila, da bodo v sredo prejeli nov vladni predlog, "s katerim naj bi se približali našim zahtevam". Ob tem je povedal še, da se število stavkajočih veča in da se podpora njihovim prizadevanjem med delavci v zdravstvu krepi.

Predsednik Fidesa Damjan Polh pa je v pogovoru za 24UR ZVEČER dejal, da si prizadevajo za ureditev pogojev za vse zdravstvene delavce, paciente pa pozval, naj še malo potrpijo, saj da se zadeve v zdravstvu morajo urediti. Od vlade pričakuje konkretne predloge.

Kako poteka stavka?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da organizacija delovnega procesa zdravnikov v času stavke poteka po navodilih Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je organiziran tudi na inštitutu.

Stavka poteka v obliki popolne prekinitve dela, z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa, skladno s predpisi. Zdravniki, zaposleni na NIJZ, obenem opravljajo in izvajajo vse nujne ter preventivne dejavnosti za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih boleznih oz. drugih dejavnikov, ki bi potencialno lahko ogrozili javno zdravje. Kot primer so pri tem navedli področje zdravstvene ekologije, kjer je stalna pripravljenost zagotovljena.

Prav tako na NIJZ skrbijo za nemoteno delovanje drugih sistemov, ki podpirajo opravljanje zdravstvene dejavnosti, denimo za informacijske sisteme, so še navedli.

Stavba NIJZ
Stavba NIJZ FOTO: Bobo

Medtem zdravniki na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne stavkajo. Njihov položaj se namreč ureja v okviru celotne dejavnosti ZZZS, torej v okviru kolektivne pogodbe za dejavnost obvezne socialne varnosti, so pojasnili na zavodu.

Sicer so na vprašanje o spremljanju posledic zdravniške stavke na NIJZ pojasnili, da mora izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki bo bolniku prestavil termin zaradi stavke ali drugih razlogov, naročilo urediti tako, da bolniku dodeli nov datum. O tem mora obvestiti bolnika. Nov termin pa se zabeleži v sistemu eNaročanje. Izvajalec je odgovoren za posredovanje točnih podatkov v sisteme eZdravja, so še dodali.

Na ZZZS so navedli, da izvajalce zdravstvenih storitev plačujejo glede na obseg opravljenih zdravstvenih storitev in da manjša realizacija zdravstvenih programov zato pomeni tudi manjša izplačila zavoda.

Izvajalci o obsegu opravljenih storitev zavodu poročajo mesečno, in sicer za januar do konca februarja, zato ti podatki pred marcem še ne bodo znani. Sprotne podatke pa imajo posamezni izvajalci zdravstvenih storitev, ki dnevno in tedensko načrtujejo svoj delovni program.

Odzvali so se tudi v ZD Ljubljana, kjer pravijo, da spoštujejo odločitev vsakega zdravnika in zobozdravnika, ki se je odločil za stavko. "Gre za prostovoljno odločitev vsakega zaposlenega. Vsak zdravnik ali zobozdravnik v ZD Ljubljana, ki stavka, dela po zakonodaji in navodilih sindikata Fides. Mora pa pacientom zagotavljati nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. V večini primerov stavka v ZD Ljubljana poteka tako, da delo poteka upočasnjeno, do odpovedi terminov doslej v večini primerov ni prihajalo."

V ZD Ljubljana sicer ob tem poudarjajo, da bi bilo prej potrebno naslavljati pogoje dela v osnovnem zdravstvu. "Prepričani smo, da tovrstna stavka ne bo rešila težav, s katerimi se v osnovnem javnem zdravstvu srečujemo, in sicer s težkimi delovnimi pogoji, ki zdravnike odvračajo od zaposlitev v javnih zavodih, predvsem zaradi velikih obremenitev in premalo kadra. V osnovnem javnem zdravstvu smo večkrat opozorili, da bi morali zdravnike administrativno razbremeniti, povečati privlačnost pogojev za delo (npr. kljub denarnemu dodatku za specializacijo iz družinske medicine se mladi za to specializacijo nič bolj ne odločajo), okrepiti timsko delo ipd., zato si želimo, da bi sindikat Fides skupaj z drugimi zdravniškimi organizacijami to vladi čimprej predstavil in da bi se za predlagane rešitve zavzemal vse do njihove izpolnitve," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
01. 03. 2024 09.13
+1
Zanima me kdaj je možen lov na polhe. Bojim se , da ne bo kakšen lovec iskal tega trofejnega polha med zdravniki .Odrezati zdravi želodec in zamenjati živalskega polha z zdravniškim ne bi bilo nič kaj čudnega .
ajdanakolesu
26. 02. 2024 09.47
+1
Predsednik FIDESA ! Uspelo vam je, stari ljudje trpijo doma, zato jih danes več umre za vrati doma, kot jih je v času covida ! Čestitam, vi bi bili lahko predstojnik taborišča v IIISV.
Dusan Kokalj
20. 01. 2024 10.01
+2
Naj še potrpimo?Predsednika Fidesa namlatiti ker hujska ostalo zdravniško zalego.
yanay
17. 01. 2024 19.30
+1
Pred časom sem prebral članek o gospe nekje v tujini, ki je svojemu zdravniku potožila, da se kljub 27 različnim tabletam, k ijih je jemala vsak dan, vedno slabše počuti. Zdravnik je odreagiral in se je sestal s specialisti, ki so jo tudi že obravnavali in ji je vsak napisal svoje zdravilo. Ker je bila komunikacija med njimi nikakršna in niso upoštevali zdravil, ki so jih predpisali drugi, je pri tem nnajbolj nastradala nesrečna ženska. Ko so se sestali in se pogovorili in prečesali vsa zdravila, je na koncu ostalo ženski 11 različnih tablet. Stanje se je potem ženski zelo popravilo. Kaj je nauk te zgodbe? Treba se je pogovarjati in se tudi dogovoriti. Sam menim, da trenutno plače niso tak problem (za nekatere vsekakor so), temveč je večji problem organizacija dela, preveč je administrativnega dela in posledično so zdravniki manj učinkoviti, ker jim preveč časa vzame papirologija. Strokovnjaki bi se morali sestati in toliko časa sedeti, da bi prišli do enostavne in učinkovite rešitve. Kadra je na ministrstvih preveč in leva roka ne ve, kaj dela desna roka, zato prihaja do neumnih in neučinkovitih rešitev in zato pride do neučinkovite operative. Npr., menda je na ministrstvu za kmetijstvo zaposlenih 1200 ljudi. Pri toliko zaposlenih bi moralo kmetijstvo cveteti, pa je v razsulu. Enako velja tudi za druga ministrstva, vključno z zdravstvenim! Na žalost je po vsakih volitvah še slabše!
WAUKA
10. 04. 2024 15.14
Vse povedano drži kot pribito. Pisarniških podgan je kot listja in trave.
Samo12
17. 01. 2024 13.01
+7
Da ga ni sram!!! Kako more?! Naj pove koliko ima plače ter kdo stoji za njim!!! Zaradi mene se naj spakira na jahto s temi požrešni mi starimi zdravniki, pa naj vzamejo lobiste zrave in vemo se koga! Denarja imajo dovolj se v Kitajski in se kje!!! Da jih ni sram! Delat se spravite, ko bo čakalna vrsta manjša, pa se lahko pogovarjajo o plačah! Pa naj za te, ki so premalo plačani, objavijo, koliko zaslužijo v javnem in koliko v privat. Prav tako število pacientov dopoldan in popoldan!!! Mislim, da bo narod odvlekel ta fidez, te pohlepne stare zdravnike z YU šolo, lobiste ( kjer se pokrade najvec denarja) in tiste, ki tako pridno sportajo po rajskih otokih
yanay
17. 01. 2024 12.38
+7
Premier Golob bi moral že davno udariti po mizi in to takoj, ko se je ugotovilo, da se čakalne vrsta s tisto zajetno 100 milijonsko injekcijo, sploh niso zmanjšale. Tako izpade kot slab gospodar, če ne zahteva učinkovite rabe javnega denarja!!
juventina10
17. 01. 2024 12.27
+8
nekdo,kateri zapriseže ,da bo zdravil ljudi,prav tem ljudem pravi,naj potrpijo,če jih kaj boli.najprej si mora uredit plačo,potem pa bo zdravil.najprej naj se uredi zakone, da tisti zdravniki ,kateri študirajo tukaj zastonj,vrnejo denar,pa gredo potem v tujino.tudi tam ni vse medeno.sicer pa,koliko bi ti pogoltneži sploh radi imeli plače 10.000,00 ali 20.000,00 ,morebiti več?nikoli dovolj,pohlepneži.
smuuki
17. 01. 2024 14.44
-7
S kakšno pravico si vi lastite zdravnike. Zaprisega k zdravljenju ni to kar si nekateri predstavljate. S to prisego niso postali last lumpenproletariata. Vsak tudi zdravniki ima pravico se boriti za svoje pravice. Nekatwri se obnašate kot lastniki zdravnikov. Žal ne bo šlo
Doomguy
17. 01. 2024 17.34
+6
Če bi se borili za svoje pravice, ne bi bilo težav. Ampak Fides si bolnike vedno vzame za talce, in namesto da bi se pogajali, izsiljujejo.
afna
19. 01. 2024 20.32
+4
Nismo njihovi lastniki. Smo pa njihovi delodajalci. In tisti, ki jim dajemo kruh…
ajdanakolesu
26. 02. 2024 09.51
+1
Problem je, da si zdravniki lastijo javno zdravstvo in delajo kar hočejo, bolniki pa umirajo zaradi ignorance, prestavljanje termina, zdravniške napake...
son?ek11
17. 01. 2024 12.04
+9
Zadnjič je plohl iz fidesa izjavil neumnost desetletja, ko je bleknil, da s tem, ko se borijo za višje plače, se borijo za paciente. Sedaj pa v fidesu blejajo, da naj pacienti potrpijo!!!?? Pa kdo je tukaj pacient????? Pokvarjenci!!!
Rookoko
17. 01. 2024 11.47
+5
"Predsednik Fidesa: Paciente pozivam, naj še malo potrpijo" Pacienti potrpijo vsak dan pred ordinacijami, ker imate debatne krožke itd. Nič niste naredili za skrajsanje vrst... raje kadite in pijete kavice , vaša edina skrb je popoldansko delo pri privatniku.
Covid 19
17. 01. 2024 11.47
+2
Vlada bi se morala pogajati samo in izključno o sistemu,o izboljšavah,ustavitvi korupcije in denar iz našega zdravstvenega zavarovanja vlagati izključno in samo v zdravstvo, aparature,modernizacija,višja strokovnost kadra,ne pa v poplave in kaj vem kam še.. in popolnoma nič o plačah,če 6 in več kratnika od mene,ki se dejansko lomim vsak dan za skoraj nič nimajo dovolj,potem nimam besed..Ok.njihovo delo je toliko bolj cenjeno, imajo toliko več odgovornosti.. Saj zato so pa toliko bolje plačani in, če niso zadovoljni je dejansko njihov poklic popolnoma enakovreden drugim,a smo jih mi prisilili, da so šli v zdravstvo, so mogli pa za gozdarje, če jim to ni všeč,halo!! Za sabo puščajo celo mrtve iz malomarnosti, a se komu kaj zgodi,če bi jaz dal nekomu smejalni plin in marsikaj zašuštral pri drugem človeku bi sedel do konc življenja.. Nič,zakaj vi sindikat ne vržete teh zgodb na mizo.. Samo plače, jaz tudi hočem 3x večjo plažo,pa ne za gradnjo vil na morju, samo za preživetje,tudi če morja sploh ne vidim,.. bemti vaš sindikat,spravite se delat..
Andrej Križman
17. 01. 2024 15.19
+1
slovenc59
17. 01. 2024 11.10
+10
Vse odpustit in dat nove pogodbe ! Pa dokler ne boste odstavili privatnikov od javnega denarja, se lahko pogajate v neskončnost ! Pa še one švercerje z zdravili in opremo ne pozabite ! Nekaterim enostavno ni jasno, da niso sami v tej državi in da država nima toliko denarja ko bi ga ti požeruhi radi pobrali zase !!!!
borjac
17. 01. 2024 11.02
+14
Verjetno ste vsi slišali sinoči na TV podatek , ki je ušel iz pogajalske sobe, neuradno, zahtevajo ti Stari zdravniki (zdravniška mafija) za 7 sedem razredov povišane plače, in nam pravijo naj še malo potrpimo, pohlepneži umazani, v Kovid obdobju so postali bogataši, pa še Loredan jim je vrgel v korito 200 milijonov , pa so vse požrli, vrste pa daljše kot prej, umazani leni pohlepneži.
mackon08
17. 01. 2024 10.52
+12
Banda pokvarjena, kaj pa če bi zdravniki malo potrpeli?
Coco Loco
17. 01. 2024 10.50
+4
V Jugoslaviji bi ga že uzela magla...
yanay
17. 01. 2024 10.30
+15
Predsedniku Fidesa sporočam, da pacienti trpimo že od takrat, ko ste zdravniki začeli postavljati denar pred paciente in Hipokratovo prisego. Pred 33 leti čakalnih vrst ni bilo, zato mi razložite, zakaj sedaj so? Razložite mi tudi, kje je tistih 100 milijonov, ki jih je vlada namenila za zmanjšanje čakalnih vrst, te vrste so pa vse daljše. Denar je brez pravega učinka poniknil neznanokam! Najprej izboljšajte organizacijo dela in za svoje že tako visoke plače naredite več. Zgledujte se po nekaterih zdravstvenih ustanovah, ki imajo organizacijo dela zgledno urejeno. Najbrž ne bo težko učinkovitih modelov prenesti v ustanove, kjer organizacija dela šepa! Organizacija dela pa šepa, ker precej zdravnikov ne opravlja polnega delovnega časa v ustanovah, kjer so primarno zaposleni! Lahko pa bi se zgledovali po srbskih kolegih, ki so učinkovito zmanjšali čakalne vrste in to praktično na prostovoljni bazi.
totigroti
17. 01. 2024 10.11
+17
v 30 letih ste naredili samo čakalne vrste....stalno se pritožujete glede plače...čisto izsiljevanje ker v zdravstvu čeprav ste preplačani za svoje delo niste naredili ničesar da bi se stanje izboljšalo...kaj bi bilo če bi mi v gospodarstvu štrajkali ...od kje bi vi potem dobili denar ker sta na naših plečih
zmerni pesimist
17. 01. 2024 09.54
+13
Da potrpimo do smrti
brezveze13
17. 01. 2024 09.51
+15
banda namenoma ustvarja čakalne vrste (paciente pozivajo naj če malo počakajo) kaj da prej umrejo, bolezen ne čaka ko pride pride za njo je pa matilda, a ko bodo dobili denar ki ga že imajo itak preveč bodo pa takoj ukrepali in pripravili novo stavko pacientov pa vedno več zaradi njihovega izsiljevanja v čakalnih vrstah
Preprosti
17. 01. 2024 09.46
+16
Denar, denar, višje plače,… Sori Damjan ti in tvoji podrepniki ste dolžni pacientom v prvi vrsti saj od njih dobite plačo, pacienti pa ne dobimo za kar plačujemo. Se ti vidi, da veliko govoriš a malo poveš. Denis je vsaj korekten in povedal da vzporedno so aktivnosti, da se popolnijo delovna mesta, se razbremeni manjko v zdravstvu iz tvojih usta pa je samo večje plače. Pa še nekaj Damjan. Načrtno ustvarjate in podaljšujete agonijo čakalne vrste in imaste paciente za ujetnike, da zadostite lastnim ciljem za ostallo pa ti dol maha,…. Fuj,….
prinašalec2
17. 01. 2024 09.43
+7
Da bi naj pacienti malo potrpeti? Halo dominantni mediji, za take izjave morajo padati glave. Samo vì ste "zraven". Torej pacienti potuknite se, postanite bolani spet ko se bo ta vlada zbudila.