Slovenija

Stavkajoči zdravniki v slovenjgraški bolnišnici pripravljeni iti do konca

Slovenj Gradec, 13. 02. 2024 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.H., Špela Bezjak
Komentarji
20

Stavka zdravnikov ima vse hujše posledice. Na Koroškem bi lahko kmalu ostali brez delujočega javnega zdravstva. V slovenjgraški bolnišnici je odpadla že tretjina ambulantnih pregledov. Ker stavkajoči zdravniki napovedujejo množičen umik soglasij za nadurno delo, bi lahko nekateri oddelki marca ostali zaprti.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zadeve jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca, je po stavkovnem zboru v bolnišnici povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. "Žal smo podrli vse rekorde v Sloveniji, kar se tiče zdravniških stavk, na to nismo ponosni, predvsem tu manjka en resen odziv vlade," je dejal. 

Sindikalni zaupnik v bolnišnici Vasja Kašnik pa dodaja, da so ugotovili, da je naboj pri njih še vedno enak in da so še vedno enotni v tem, da si želijo sprememb.

Zdravniki stavkajo
Zdravniki stavkajo FOTO: Shutterstock

Po Kašnikovih podatkih v slovenjgraški bolnišnici stavkajo vsi zdravniki, tako člani kot nečlani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Delo že vse od začetka stavke poteka po stavkovnih pravilih, s 1. marcem, ko bo začel veljati preklic soglasij za nadurno delo, pa Kašnik pričakuje, da bo delo precej okrnjeno.

Za marsikateri oddelek v bolnišnici je "vprašanje, če bo zdržal 14 dni, dokler se ne bo stvar zreducirala na zagotavljanje nujne pomoči", je dejal v izjavi za medije po stavkovnem zboru. Opozoril je, da preklic soglasij niti ni stvar stavke, ampak da je to stvar vsakega posameznika, pri čemer da je pobuda za ta ukrep po njegovih besedah prišla s periferije v centralo.

Po zadnjih podatkih, ki jih ima Kašnik, je soglasja za nadurno delo preklicalo 77 zdravnikov, kar je približno polovica vseh zdravnikov v bolnišnici. Slovenjgraški predstojniki celo razmišljajo, da bodo kolektivno odstopili. 

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Bobo

"Tukaj zadeve jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca," pa je po stavkovnem zboru dejal predsednik Fidesa Damjan Polh. Na zboru, ki se ga je udeležilo več deset zdravnikov, saj je bila nova sejna soba polna, so si izrazili medsebojno podporo in, kot je dejal Polh, dobili energijo, da Fides nadaljuje s tem, kar si je zadal.

"Žal so pogajanja čista farsa oziroma predstava za občinstvo in za medije. Ni nobenih zavez, nobenih konkretnih rešitev, tako da se stavka nadaljuje," je dodal.

Meni, da poti nazaj ni. "Tako, kot je bilo prej, ne bo nikoli več. Tu so potrebne korenite spremembe. Že veliko časa ne govorimo samo o plačah, govorimo o delovnih pogojih in delovni pogoji so v zdravstvu slabi. Pa ne samo pri zdravnikih, tudi pri medicinskih sestrah, tu bi izpostavil srednje medicinske sestre, in ostalih zdravstvenih delavcih in sodelavcih," je dejal Polh. Ocenil je, da je ta stavka razgalila "vso bedo javnega zdravstva v Sloveniji".

Kašnik pa je dejal še, da so še vedno prepričani, da je s strani zdravnikov pripravljenost, da bi se stvar normalizirala, če bodo le na drugi strani naredili "prvi ustrezen korak".

"Ugotovili smo in tudi pokazali vodstvu Fidesa, da je naboj pri nas še vedno enak, da smo še vedno enotni v tem, da si želimo sprememb. Dobršen del zbora smo namenili tudi ostalim sodelavcem v zdravstvu. In želimo si, da bi se priključili temu, da se zahtevajo spremembe zdaj takoj, da se ne odlaša," je dejal Kašnik.

Na stavkovni zbor je Fides vabil tudi nekatere koroške župane, zbora pa se je v imenu regije udeležil trenutno predsednik Sveta koroške regije in mislinjski župan Bojan Borovnik. Kot je dejal v izjavi za medije po zboru, je po današnjih pripovedovanjih zdravnikov ugotovil, da je "sistem zelo blizu kolapsa".

Borovnik poziva, da se predstavniki vlade in Fidesa čim prej pogovorijo in rešijo zadeve v prid vseh. Ob tem je izpostavil prometno odrezanost Koroške in dodal, da če se ustavi še zdravstvo, še posebej primarno, bo nastala velika težava. Zdravnike je zaprosil, naj poskrbijo za bolnike, ki potrebujejo nujno pomoč.

Ob današnji informaciji, da je z mesta direktorja slovenjgraške bolnišnice odstopil Janez Lavre, pa je dodatno izrazil upanje, da se zadeva čim prej reši in da zdravstveni sistem začne čim prej normalno teči.

Na stavkovni zbor v slovenjgraški bolnišnici je Fides povabil tudi ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki se je opravičila.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unclub
15. 02. 2024 16.56
Vso bedo javnega zdravstva z zdravniki na čelo
User300173
14. 02. 2024 08.55
+2
Do konca in zadnjega pacienta. Zdravniki, nekaj se morate zavedati, da možna odgovornost za zdravje in življenje nosite izključno vi in ne Fides. Ob morebitni tožbi, kar verjetno bo, na zatožni klopi boste vi sedeli in vaša zdravniška licenca kakor tudi materialna odškodnina bo na vaših plečih. Fides vam obljublja odvetnike, ampak to je vse. Naj predsednik Fides sam sebno prevzame vso materialno in moralno odgovornost, v kar močno dvomim. Politična odločitev vodi Fides in ne vaše koristi in pacientove. Predsednik Fides ve, da vlada pod nobenim pogojem ne more pristati na zahtevane pogoje. Pridružite ni ste stavki, katero dirigira SDS z puklastim komisarjem.
peresni
14. 02. 2024 08.09
+1
Kmalu se bo našel nekdo, ki bo iz obupanega besa poiskal nekoga odgovornega za kak medicinsko zdravstveni zaplet ....!!!
Covid 19
13. 02. 2024 20.55
+3
Ma naj že odstopijo,kaj čakajo?? Lakomnih ne potrebujemo.
VoxP
13. 02. 2024 20.49
+1
zdravniška stavka .... ej kolega a greva na kavo ... ne sem na smučanju!!!!
VoxP
13. 02. 2024 20.48
+0
v času stavke v čakalnici človek sam ... pa vpraša ali lahko dobi recept za zdravilo ... m.sestra pa odgovori ... ne ker je zdravnik prezaseden!!!!!
VoxP
13. 02. 2024 20.46
+1
dobro tam so vrata ... nasvidenje
Špinača
13. 02. 2024 20.41
+3
pravite, da greste do konca dohtari!? kocu se reče mejni prehod in srečno, da vas več ne vidimo!
oježeš
13. 02. 2024 20.07
+3
Do konca pomeni, da bodo šli na cesto ali v privatne ordinacije. Čim prej kdor razmišlja do konca, da se zdravstvo očisti in vemo, kdo želi delati v dobro bolnikov, kdo pa izključno za bogate premije. FIDES pa razpustiti, ker jih zanima le denar, ne pa bolniki. Pa naj služijo s tistimi kateri na njihovo željo stavkajo.
periot22
13. 02. 2024 19.37
+1
Razdeliti odpovedi in brco za takšen denar jih bo še preveč čez mejo!
son?ek11
13. 02. 2024 19.09
+3
Briga zdravnike za paciente!! Oni gredo preko trupel!!!
St. Gallen
13. 02. 2024 18.40
-1
ce bi bila stavka pred operacijo kile bi bilo vse drugace...
bob0802
13. 02. 2024 18.33
+8
davkoplačevalalske stroške... Tole je nekdo fino napisal👍 Spoštovani zdravniki, želel bi obnoviti dejstva kako ste vi prišli do upravičene stavke: Po gimnaziji ste vložili vlogo za študij MF, podali ste vlogo za sobo v Medicinskem bloku za študente, podali ste vlogo za subvencijo prehrane, vložili ste vlogo za subvencijo najemnine za sobo, vložili ste subvencijo za javni prevoz, vložili ste vlogo za štipendijo, vložili ste vlogo za subvencionirano strokovno gradivo za študij, vložili ste prošnjo za nepovratna sredstva za nakup opreme za laboratorijske vaje. Vložili ste vlogo za mednarodno izmenjavo študentov. Vložili ste vlogo za spremljevalca otrok na Debeli rtič. Vložili ste vlogo za sodelovanje v Farmacevtski industriji...in še bi lahko našteval, koliko privilegijev ste prejeli iz naših skupnih finančnih vlaganj za zagotavljanje zdravstvenih posegov. Mislim da je vse našteto razlog, zakaj ste postali skozi desetletje razvajeni, zahtevni, ošabni, brez zdrave kmečke pameti. Zato vam nikoli ne bo poklic vrednota, kot jo imajo vaši stanovski kolegi po svetu, ki so si vse zgoraj naštete ugodnosti morali plačat sami, z življenjskim kreditom v vrednosti 300.000 $. Toliko ste namreč stali vi nas državljane.
jutri_pa_res
13. 02. 2024 18.18
+5
Seveda ne gre samo za plače, ampak tudi za pogoje. In sicer za normative, ki so seveda previsoki. Treba je torej: 1. povečati osnovno plačo in 2. zmanjšati normo, ki jo mora zdravnik opraviti za svojo plačo in s tem omogočiti še večje preseganje norme in še več keša.
mr.poper
13. 02. 2024 18.14
+0
V Slovenje Graški bolnišnici stavkajo vsi --- Morajo stavkati vsi- bi se prav glasilo -glede na to da jim je direktor pobegnil bi lahko nehali razen če Polh pritiska na njih- potem pa malo osebnega jaza ne bi škodilo da nam Polha spustite z čolnom proti Mariboru !
komarec
13. 02. 2024 18.06
+2
Če prav razumem demokracijo ima ljudstvo oblast. Sodišča sodijo v imenu ljudstva, parlament izvoli ljudstvo, prav bi torej bilo, da se sprejemajo zakoni v korist ljudstva, v končni fazi je to ljudstvo tudi glavni davkoplačevalec od kjer se vsi ti organi napajajo. Torej naj odloči ljudstvo kaj s temi dohtarji.
zibertmi
13. 02. 2024 17.54
+6
blizu vam je tujina.kovček in adijo.kopate se v denarju,se skrivate za medicinjskimi sestrami in njihovimi plačami.boste vrnili tudi do 80 tisočakov covit dodatka.tudi trgovka je delala v tistem času in bila verjetno več v stiku z morebitnimi obolelimi,vi te zaprli bolnice,
roten
13. 02. 2024 17.49
+4
res ne vem zakaj ne dajo odpovedi in se zaposlijo za polni čas pri privatniku
komarec
13. 02. 2024 18.08
+2
To jim ne diši, oni bi kao 8 ur delali v javnem zdravstvu za bajno plačo nato še 4 ure pri privatniku. E to ne bo šlo več dolgo.