Slovenija

Poštarji: 'Prišel je čas za ulico', vodstvo razloga za stavko ne vidi

Ljubljana, 08. 05. 2024 10.16 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal za ponedeljek, 3. junija. Pooblaščenec sindikata Saša Gržinič pa je odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenije. Kot je dejal, je "prišel čas za ulico". V Pošti Slovenije medtem menijo, da za napoved stavke ni utemeljenih razlogov. Kot so pojasnili, v družbi vodijo aktiven socialni dialog ter se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo ljudi ter si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je v sporočilu za javnost zapisal, da uprava ignorira njihove zahteve, kot enega večjih problemov pa navaja vztrajno zapuščanje delovnih mest, kljub dvigu plač. "Dejstvo je, da se delo prevali na tiste, ki ostajamo na Pošti. Dejstvo je, da zaposleni težko dobimo odobren dopust in se nanj odpravimo s težkim srcem, saj vemo, da bo sodelavec moral prevzeti celotno naše delo."

Navajajo tudi težave s pogoji za varno in zdravo delo, ki da se niso spremenili. "Našemu sindikalnemu boju se prvič množično pridružujejo tudi delavci iz sosednjih pisarn uprave, zaradi odnosa, ki ga ima uprava do strokovnih služb." SDP kritizira domnevni neposluh uprave za potrebe delavcev in "popolno odpoved nadzornega sveta pri nadzorovanju uprave".

Sindikat tudi ocenjuje, da se z novo strategijo upravljanja državnih naložb odpirajo vrata za privatizacijo Pošte Slovenije, čemur ostro nasprotujejo. 

"Ob upravi, ki potrebe zaposlenih popolnoma ignorira, nas je zato upravičeno strah. Strah nas je poslovnega modela, ki smo ga pred 10 leti že videli in v SPD uspešno preprečili. Strah nas je siljenja v delo preko s. p.-ja in drugih oblik prekarstva, prekomernih nadur, varčevanja na zaposlenih ... Razlogi za strah so utemeljeni, a ker se v vodstvu raje ukvarjajo s prijavami naših sindikalnih pooblaščencev zaradi domnevne izdaje poslovnih skrivnosti, ne moremo povedati več o tem."

Sindikat napoveduje enotnost. "V tem času nam ne preostane nič drugega, kot da delavci vstanemo. In vstali bomo v predvolilnem obdobju, ko bi morali nositi volilni reklamni material za tiste, ki razmišljajo o tem, da bi nas prodali," je zapisal pooblaščenec sindikata Saša Gržinič.

Pošta Slovenije
Pošta Slovenije FOTO: Bobo

Stavko podpira tudi drugi sindikat

"V SDPZ imamo vse od nastopa poslovodstva Pošte Slovenije velikanske težave z ravnijo socialnega dialoga. Kljub temu, da smo reprezentativni sindikat in podpisnik podjetniške in panožne kolektivne pogodbe, gradiva dobivamo prepozno, pomanjkljivo ali pa sploh ne, sestankov se poslovodstvo ne udeležuje, strokovni sodelavci, ki so poznali vsebino in organizacijo dela na pošti, so množično že zapustili Pošto, naših objav na oglasnih deskah se ne dovoljuje ..." so v današnjem sporočilu težave nanizali v Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije.

Kot so opozorili, na svoje zahtevke po poplačilu nekaterih obveznosti do zaposlenih ne dobijo niti odgovora, zato skupaj s svojimi člani vlagajo številne tožbe za poplačilo, "ki jih bo Pošta Slovenije nedvomno izgubila". S tem nastaja tudi poslovna škoda, so izpostavili v SDPZ.

Največja nevarnost, ki preti zaposlenim in samemu obstoju Pošte Slovenije, pa je po oceni sindikata letos sprejeta strategija delodajalca, ki jo je potrdil tudi SDH. "Strategija delodajalca je bila sindikatom predstavljena kot poslovna skrivnost, zaradi česar smo sindikati ovirani pri komunikaciji o obsegu škode, za katero predvidevamo, da bo nastala kot posledica izvajanja strategije," so izpostavili.

Kot so pojasnili, strategija predvideva ločevanje dejavnosti pošte na več ločenih pravnih oseb. "Jasno moramo povedati, da bodo posledice za raven pravic, zagotovljenih s kolektivno pogodbo, velike, poraja se tudi vprašanje dostopnosti do poštnih storitev, saj se kljub drugačnim zagotovilom še vedno nadaljujejo prenosi poštnih poslovalnic na pogodbene pošte," so poudarili.

V strategiji je bila kot pogoj za začetek izvajanja kakršnihkoli aktivnosti navedena sprememba glede načina financiranja storitev UPS. "Do te spremembe še ni prišlo, SDPZ pa ima informacije, da se dejavnosti, ki sledijo strategiji, že izvajajo," so dodali.

Na njihove sindikalne zaupnike se izvaja tudi neuraden pritisk. "Utemeljeno domnevamo, da se (nekaterim) tudi sledi. Nedavno smo ugotovili tudi, da delodajalec neupravičeno posega v osebne računalnike zaposlenih, kjer lahko dostopa do korespondence, kar je zrelo za kazenske ovadbe vseh vpletenih, kar nas je popolnima šokiralo," so še izpostavili v sindikatu.

Poslovodstvo Pošte so pozvali, naj nemudoma ustavi aktivnosti, povezane s spremenjeno strategijo Pošte, ob tem pa so izrazili pripravljenost na stopnjevanje sindikalnih pritiskov. Na težave so že opozorili z udeležbo na protestu 1. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani, za 14. maj pa načrtujejo tudi protestni shod na Glavnem trgu v Mariboru.

So pa pozdravili odločitev ministrstva za finance, da bo Pošta Slovenije tudi v prenovljeni strategiji upravljanja državnih naložb ostala strateška naložba države. "Ravno danes smo prejeli odgovor, da je ministrstvo za finance naše pripombe upoštevalo in Pošta Slovenije ostaja strateška naložba države. Kljub veselju pa se zavedamo, da je ključno za obstoj Pošte, da ustavimo razgradnjo Pošte, ki se dogaja znotraj," so sklenili.

Vodstvo Pošte ne vidi utemeljenih razlogov za napoved stavke

V Pošti Slovenije medtem menijo, da utemeljenih razlogov za današnjo napoved stavke ni. Kot so zapisali, si kot delodajalec prizadevajo za usklajene odločitve z vsemi socialnimi partnerji v dobro in korist vseh zaposlenih.

Ob tem so spomnili, da so se vsem zaposlenim v skladu z določbami podjetniške kolektivne pogodbe s 1. januarjem osnovne plače zvišale za tri odstotke, z začetkom marca pa še za dodatne tri odstotke v skladu z dogovorom z zaposlenimi. Konec aprila pa so zaposlenim izplačali tudi letni regres v višini 2000 evrov, kar je najvišji znesek regresa doslej. Po njihovih navedbah so se v zadnjih štirih letih bruto plače pismonoš tako skupaj dvignile za 38,5 odstotka.

Glede zaposlovanja novih sodelavcev so pojasnili, da že dlje časa aktivno iščejo in zaposlujejo nove zaposlene v prometu, predvsem na področju dostave.

Ob tem priznavajo, da se tako kot drugi evropski poštni operaterji kot posledica pospešene digitalizacije v zadnjih letih tudi oni srečujejo z upadom pisemskih pošiljk. Njihovo število se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo za polovico, kar predstavlja pritisk na stroškovno učinkovitost.

Poštar
Poštar FOTO: Bobo

Številni poštni operaterji posledično po njihovih navedbah prilagajajo poslovanje z uvedbo novih poslovnih modelov, v okviru katerih ločujejo pisemski in paketno-logistični del v ločenih družbah, optimizirajo dostavne in maloprodajne mreže, višajo stopnjo avtomatizacije in digitalizacije procesov, izboljšujejo uporabniško izkušnjo, diverzificirajo storitvene portfelje ter iščejo nove vire prihodkov. "To izvajajo bodisi z uvajanjem novih storitev z višjo dodano vrednostjo, strateškimi partnerstvi, akvizicijami ali širitvijo na tuje trge ter si prizadevajo za prilagoditve poštne zakonodaje, da bi ta bolje odražala spremenjene potrebe uporabnikov," so prilagoditve poslovnih modelov nanizali v družbi.

V luči napovedanih stavkovnih aktivnosti so zagotovili, da si bo poslovodstvo družbe še naprej prizadevalo za nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki je po njihovi oceni "ključen za dobro delovanje družbe in medsebojno uspešno razumevanje". Obenem si, kot so dodali, v največji možni meri prizadevajo izpolniti pričakovanja sindikatov in tudi sprejemati ukrepe v tej smeri, pri čemer "gre za kompleksne vsebine, ki terjajo čas in odločanje na strokovnih podlagah".

"Tudi v prihodnje se bodo nadaljevale aktivnosti za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja vseh zaposlenih ter ohranjanje socialne varnosti v podjetju," so še poudarili in napovedali, da si bo poslovodstvo z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi tudi v naslednjih dneh nadaljevalo konstruktivni dialog glede napovedanih sindikalnih aktivnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
08. 05. 2024 20.00
Pač ne bo reklam
Jernej Sekirnik
08. 05. 2024 19.40
+1
vsepovsod so zafurali, najbolj nesposobna vlada in še enkrat je dokazala, da je totalno fuč po sposobnosti, še ena odločba ni izdana, v Zgornji Savinjski dolini so totalno obupani nad to lopovsko vlado
Pridna mravljica
08. 05. 2024 18.36
-1
Raje delajte, pa bodo pogoji boljši. Samo izsiljevanje. Komaj dosežete eno, že napovedujete stavko…. Mimogrede, delate škodo družbi! Delate pa tri dni v tednu… dva dni bolj na pol, v petek največ do 12.00. In vi o delovnih pogojih?
Simon Kozar
09. 05. 2024 19.08
Delamo škodo družbi?...ti si pil kaj? Ko si boš o*rane gate naročil pa jamral da jih nimaš, boš pa rade volje čakal na poštarja ki morajo nositi vso sr*nje ki si ga vi NAROD naročite....brez nas ste na psu...
ROMELS
08. 05. 2024 18.30
+5
Verjetno v javnem sektorju tudi ni razlogov za stavko. A oblastniki to prepoznajo????
flojdi
08. 05. 2024 18.04
.od gdaj pa cicajoci in cakajoci na fajno placko kej drugega Vidijo..povsod
Slavko BabIč
08. 05. 2024 17.41
-2
internetna trgovina se bo zaustavila, ha,ha
vednokontra
08. 05. 2024 17.04
+2
frenk707, Ali si na koki ali samo na travi?
Vselepo
08. 05. 2024 16.05
+5
Stavkajo lahko le naši, pravi Golob, ostale treba očistit teh misli, ples......
Minifa
08. 05. 2024 16.03
+8
Poštarjem bomo hvaležni če stavkajo takrat, ko bo volilni golaž in vsa podpor a, če lahko šolniki štrajkajo baje so skoraj 200 dni doma, sodniki kateri so sramota za državo, pravo in fikusi na upravnih enotah lahko poštarji, ki so v snegu, dežju vročini na terenu.
flojdi
08. 05. 2024 18.07
Res. Občudujem jih..vsak dan v kakrsnemkoli vremenu zunaj na biciklnu motorju..../oni bi po moje morali imeti Visje placilo kot v pisarnah Sedeci bi ki"
Vselepo
08. 05. 2024 16.02
+2
Ja ja le plesite volilci 500000 od SVOBODE in KUL-a, kateri so vas spet in spet zvlekli na led, led je pa zelo tanek in pod težo popusca, Golobnjak se ne zaveda, da unicuje vse mogoce v sebi prid......
HumanNOTsheep
08. 05. 2024 20.50
+1
da niti ne začnemo z karlom ehrjavcem kateri je senilnim volilcem obljubljal 1000 eu penzije ....
ButaleLand
08. 05. 2024 15.48
+7
Dohtarji lohk stavkajo že ne vem kolk mesecev - ljudje itak ne pridemo do njih. Sodniki tut lahko stavkajo - sej vse zastara, zapade, al pa so postopkovne napake in je itak vseeno, če nič ne delajo. Poštarji pa ne smejo stavkat, ker potem ne bo reklam, pa položnce je treba plačat in tudi ne bo volilnega materijala - če ni volitev, se država ustavi, to se pa ne sme!
Jernej Sekirnik
08. 05. 2024 15.43
+6
Nehajte stavkat, če se cedi med in mleko. Kupna moč je za 10 x večja kot prej. VSakih 14 dni so objavljali, za koliko % cene padajo, mi smo sedaj ful ful bogati. A se ne zavedate tega? Ali preveč plešete, pa sem vam vrti?
Brakedirt
08. 05. 2024 15.38
+3
v ukradeni stranki so se raje dve leti ukvarjali z direktorjem kot pa z delavci.
Jernej Sekirnik
08. 05. 2024 15.40
+0
kaj se ti tako sekiraš za nas, če imaš podjetje in zaposlene v Nemčiji?
Brakedirt
08. 05. 2024 15.42
+1
kaj se ti sedaj tako sekiras za posto ce se prej 2 leti nisi?
Jernej Sekirnik
08. 05. 2024 15.36
+3
to ti je zdaj svoboda, ko je nora cenzura, ne smeš nič slabega reči za trenutno vlado, vse se briše...lahko pa groziš s smrtjo prejšnjim. Toliko o neodvisnosti medijev....
Brakedirt
08. 05. 2024 15.40
-4
vase ljubljene partije ni vec, obnasate se pa kot da je se.
PerjatiJoker
08. 05. 2024 15.31
+0
Povaod kjer so balkanci v vecini se stavka na polno. Ste opazil to? Kot varkoti, kot zdravniki, zdaj kot postarji, skratka povsod.
HumanNOTsheep
08. 05. 2024 20.52
Varnostniki ? si opazil da skratka ne povsod ...
2mt8
08. 05. 2024 15.30
+4
Poštne poslovalnice so čisti socializem. 1 šalter dela po polžje, sodelavke pa na koncertu
HumanNOTsheep
08. 05. 2024 20.53
+2
Kako so hitr navadni delavci krivi za politične odločitve ....
kapljač1
08. 05. 2024 15.30
+3
A niso poštarji sami tujci?
Jernej Sekirnik
08. 05. 2024 15.39
+0
še več jih bo, ker kuštravi ni za delavne ljudi, on je samo za svoje...
kapljač1
08. 05. 2024 15.59
-1
Štrajkajo Samo takrat ko jim nihče nič noče slabega . To je slovenska desničarska hrabrost.
periot22
08. 05. 2024 15.27
+5
Pisarniški paraziti na poštah!!!!!!!
De gregori 77
08. 05. 2024 14.59
+4
Sramotne delavske plače že mnogo let pa za vse je kriv Robi.
zibertmi
08. 05. 2024 15.24
+5
vse državne firme so ,večina jih še.stranka sds.spomnimo se zastaranja 120 miljonskega kredita zvon 1.dokler je slabo banko vodila sds se je vleklo,ko je banko prevzel debeljak je stvar zastarala,tudi panvito,ki jo je sedaj kupila hrvšaka so od slabe banke kupili dosedanji lastniki za dobiž,sedaj bo za to prodajo in privatni zaslužek kriv golob
Stane Adami?
08. 05. 2024 14.27
+3
Prejšnja vlada nam je dala 1. plačo dodatno na leto pa je ROBI rekel, da to ne gre, ker rabijo denar za križarjenje z punco.
loso
08. 05. 2024 15.50
+2