Slovenija

Bodo zdravniki dežurali 'le' 36 ur v kosu?

Ljubljana, 08. 06. 2010 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Zdravnik specialist družinske medicine za uro nadurnega dela prejme od 11 do 15 evrov," trdijo v Fidesu. Dodajajo, da bi se naduram z veseljem odpovedali, a se ne morejo, ker jih je premalo. A sindikalisti jih bodo spomnili na njihove pravice.

V Fidesu "zavračajo tajkunizacijo in diskreditacijo zdravniškega poklica".
V Fidesu "zavračajo tajkunizacijo in diskreditacijo zdravniškega poklica". FOTO: Reuters
Zdravnikom, ki moramo dežurati, zdaj vlada s svojimi ukrepi, stališči in pristopom sporoča, da zdravniško nadurno delo ni dosti vredno oziroma bo vredno pol manj, kot je bilo vrednoteno doslej. Nadalje nepremišljeno izjavljajo, da so nadurne delovne obremenitve zdravnikov nižje in manj zahtevne v primerjavi z rednim delom. Ob tem pozabljajo, da je v dežurstvu zdravnik sam odgovoren za zdravje vseh bolnikov, za katere sicer skrbi celoten bolnišnični oddelek ali celo več oddelkov. Vprašajte mladega zdravnika, ki je ponoči sam sredi Pohorja odgovoren za 50 bolnikov, in vse sprejeme iz urgence, kako je z njegovo obremenitvijo in odgovornostjo. Fides

Glavni odbor sindikata Fides je enotno zavrnil novelo Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero želi vlada enostransko zmanjšati dodatek za nočno, praznično in nedeljsko nadurno delo.

''Pri tem vlada ne izbira sredstev, saj je svoje izračune utemeljila na primeru zdravnika (tako da ni dvoma, komu so ukrepi v prvi vrsti namenjeni), ki ga je zavajajoče postavila v 57. razred, (kamor ni ta trenutek umeščen prav noben zdravnik v državi), in mu pripisala 57-urno dežurstvo (čeprav zakon prepoveduje več kot 32-urno nadurno delo), da bi lahko v javnosti manipulativno ustvarila vtis, da zdravniki čez vikend zaslužimo še eno plačo zraven. V resnici pa zdravnik specialist družinske medicine za uro nadurnega dela prejme od 11 do 15 evrov. Ironija je, da bi se temu zdravniki z veseljem odpovedali, a je neprekinjeno zdravstveno varstvo – zaradi potreb bolnikov na eni in pomanjkanja zdravnikov na drugi strani – mogoče zagotavljati le z nadurnim delom zdravnikov,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker ''vlade argumenti in dejstva ne zanimajo, bo glavni odbor sindikata Fides na pobudo članov vse zdravnike spomnil na njihove pravice iz dela, ki so za zaposlene v drugih poklicih samoumevne. Zdravniki leta prostovoljno, množično in tiho soglašamo s številnimi nadurami, nočnim delom in težkimi delovnimi razmerami, še posebej v času tako imenovanega 'dežurstva'. Soglasja (soglasje za delo preko 48 ur tedensko, soglasje za dežurstvo za nepretrgano delo preko 16 ur, soglasje, s katerim se posebnemu varstvu odpovedujejo starejši zdravniki in zdravniki z majhnimi, prizadetimi ali hudo bolnimi otroki, soglasje za delo v pripravljenosti, soglasje za nočno delo in delo preko polnega delovnega časa) lahko zdravniki tudi umaknemo.''

Ne sprejemajo ''tajkunizacije'' zdravniškega poklica, ''ki ga ustvarja vlada z diskreditacijo zdravniškega poklica, odrekanjem plačila za težaško in odgovorno prekomerno delo ter sprejemanjem zakonodaje, ki je diskriminatorno uperjena proti zdravnikom. Vlado pozivamo k umiku neusklajenih členov novele Zakona o sistemu plač v javnem sektorju iz zakonodajne procedure ter povrnitev k socialnemu dialogu. Bojimo se, da bo v zdravniških vrstah sicer kmalu zmanjkalo kandidatov, na katerih bo vlada lahko izvajala svoje varčevalne poskuse.'' Dodali so, da mora vlada, ''ki se enostransko odloči, da dežurstva niso potrebna oziroma jih ni potrebno ustrezno plačati, v celoti prevzeti tudi odgovornost za slabše zdravstveno varstvo in zdravstveno stanje državljanov''.

Kuštrin: Potrebovali bi še 2000 zdravnikov

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides: "Zdravniki, ki vsak dan delamo v zdravstvu, vidimo, kje bi se dalo varčevati, pa se ne.
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata Fides: "Zdravniki, ki vsak dan delamo v zdravstvu, vidimo, kje bi se dalo varčevati, pa se ne. FOTO: Dare Čekeliš
Stavke ne izključujem, imamo pa tudi mnogo drugih možnih ukrepov. Konrad Kuštrin

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je pred zasedanjem odbora za 24UR OB ENIH dejal, da je stavka zadnja stvar, "predvsem, ker bi bili prizadeti bolniki, ki v sporu niso nič krivi". O težavah v zdravstvu so se pripravljeni pogovarjati, čeprav so že pričakovali konkretne poteze vlade. ''Zdravniki, ki vsak dan delamo v zdravstvu, vidimo, kje bi se dalo varčevati, pa se ne varčuje. Varčevati bi se dalo od vrha do dna.''

Po njegovem mnenju vlada uporablja manipulativne podatke o zdravniških plačah. ''Zdravniški poklic bi radi diskreditirali. Povzročajo neko tajkunizacijo zdravniškega poklica. Mnogi zdravniki, ki veliko delajo in malo zaslužijo, so zato užaljeni.'' A najbolj plačan zdravnik prejme 12.000, samo za dežurstva 6.000, za vikend dežurstvo 2.300 evrov mesečno. Kuštrin se strinja, da je veliko, vendar opozarja, da se je treba vprašati, zakaj. ''Očitno je zdravnikov premalo, na nekaterih mestih kritično premalo. Eden izmed takih poklicev so gotovo radiologi.'' Po njegovih besedah noben zdravnik ne bi smel delati več kot 36 ur skupaj, kar je zapisano tudi v zakonu. Zgoraj omenjeni zneski se nanašajo na 57 ur dežurstva v kosu, kar Kuštrin označuje za nevarno početje. ''To ni varno ne zanj ne za bolnike. Organizacija tu šepa.''

Prepričan pa je, da se vedno govori le o tistih zdravnikih, ki ekstremno veliko delajo in tudi temu primerno dobro zaslužijo. "Mislimo, da je namen vlade uperiti nejevoljo nezaposlenih, upokojencev in drugih, ki se težko prebijajo skozi življenje, proti zdravnikom in zamaskirati svoje slabo delo," ocenjuje Kuštrin.

Vlada je določila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. V predlog so vključene tudi določbe o znižanju položajnega dodatka in dodatkov za dežurstvo, ki s sindikati javnega sektorja niso usklajene.

V Fidesu so izračunali, da je premalo okoli 2000 zdravnikov. ''Vladna politika ne vodi do več zdravnikov, nasprotno, kot izgleda, jih bo vse manj. Problem bo vse večji.'' Zdaj čakajo odgovor vlade. Situacije zaenkrat ne bodo zaostrili, ''pripravili pa se bomo''.

Kdaj se bo Pahor sestal z zdravniki?

Minuli teden je predsedstvo sindikata Fides pozvalo vlado, naj do začetka tega tedna predlog za prepolovitev nadomestil za dežurstvo v zdravstvu umakne, a odgovora še niso dobili. Vladni predlog so označili za diskriminatoren, zato so vladi dali teden dni časa za umik. Premier Borut Pahor je nato napovedal sestanek s predstavniki zdravnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 07. 2010 09.00
36 ur v enem kosu pa kaj tolk ur ima v zdravstvu navaden dan ane veste?
Andrej Lesjak 1
10. 06. 2010 16.27
Kar pejdi si hišo ali pa stanovanje kupovati z lepimi besedami! Sicer pa je problem v organizaciji zdravstva, kar pa ni izključno v rokah zdravnikov... Lahko se trudiš dobro delati znotraj sistema, ki ti nameni za pacienta 6,5minute... vendar kako dolgo preden izgoriš?
Kaja Kova? 1
09. 06. 2010 07.58
Naše zdravstvo je na psu, tako da o tem je škoda govorit,delam v zdravstvu in vem kako je.Nekaj je dobrih zdravnikov morem povedat, ki delajo s srcem, samo teh je malo, ostali so pa šleparji, kar dokazujejo s primeri, ki so bili na tv, mislim , da je preveč malomarnosti in pehanja za denar.Manjka nam sočutja do ljudi , ko je človek bolan,velikokrat pomaga že lepa beseda.Star pregovor pravi, da lepa beseda lepo mesto najde.
Andrej Lesjak 1
09. 06. 2010 06.32
Dosti moraš dati skozi, da postaneš zdravnik in ko diplomiraš se učenje šele začne. Sicer pa nisi sam sebi namen, praktično vsakdo enkrat zboli in potrebuje zdravstveno pomoč... samo zdravi ljudje pa dobo delajo... Glej samo kaj dela ta oblast, niža socialna nadomestila in podpira tajkune pri gradnji stožic... bravo!
Ljiljana Bijeli? Tomi?
09. 06. 2010 06.25
zdravnik dežura i dobi placeno kaj pa medicinska sestra katera celu noc res dežura a g doktor spi in se to zvecer naroci sestri med. ""vidimo se jutri""kaj to pomenin ne recem da treba placati ali tudi tiste ko delaju za njih SESTRE
blazter
08. 06. 2010 23.48
Glede komentarja na temo "bi pa v šolo hodili" pa raje ne preveč naglas,kajti od tistih ,ki niso toliko v šolo hodili ,šolani živijo. Kako pa bi bilo če bi bili vsi zdravniki ali učitelji ? Ampak tisti z manj šole znajo spoštovati, oni drugi pa mislijo da so nekaj več.
blazter
08. 06. 2010 23.38
Potem pa pacient umre pa ni nihče kriv. Pri toliko "opravljenih" urah po moje nisi več 100%!!!! Edino_______________________ če si SUPERMEN!!!!!!!
blazter
08. 06. 2010 23.34
Zdravniki so SUPERMENI Kak jim rata bit tolko v službi,dežurni,pa v privat ordinaciji,pa spijo pa otroke delajo pa avto gredo kupit,pa obleke,pa tenis golf,seminarji podelitve diplom njihovih otrok,obletnice rojstni dnevi....... Mesec ima pa 748ur če ima 31 dn i!!!!!!!!!
Buena Vita
08. 06. 2010 23.02
HI,HI,HI DOBRI PREDLOGI
Tonček Balonček
08. 06. 2010 22.44
Banda komunajzarska, mobilizirajo naj jih, dajo malico in kakšno medaljo, pa naj delajo, saj so priswegli, d abodo vsakemu pomagali. A pričakujejo za en poseg enako plačilo, kot da bi šlo za maziljenje? Malo morgen, ti časi so minili, dragi moji! Če pa kak splošni zdravnik misli, da bo zaslužil več kot šofer kamiona, živi v globoki zmoti! Kaj mislijo, da so kakšni managerji ali svetovalci, banda pokvarjena, medicina pač ni marketing ali svetovanje, še strojevodstvo ne! Naj gredo delat v sindikate, če se jim zdi, da dobijo premalo!
Andrej Lesjak 1
08. 06. 2010 22.31
Štrajk bo!!!
provideus
08. 06. 2010 21.31
Da je zdravnikov baje premalo-- JA TO JE PA ČISTA RESNICA- PREMALO JE POŠTENIH ZDRAVNIKOV- PREVEČ JE POKVARJENIH NEMORALNEŽEV ,KI STREMIJO SAM PO DNARJU TER EASY LAJFU!!!!!
ejurko
08. 06. 2010 21.16
Še ne tako dolgo nazaj je bil zravniški poklic cenjen in spoštovan. Danes pa je ta poklic samo za prestiž. Ni res, da nam manjka zdravnikov. Teh je dovolj, samo delajo bolj malo( seveda so tudi izjeme). Ko siv tako opevanem kliničnem centru se zdi, kot da imajo zdravniki in sestre promenado - pa po hodniku gor, pa po hodniku dol in tako 10-krat, 20-krat .... Tukaj naj si najprej naredijo red, potem pa naprej - osem ur naj bi delel na delovnem mestu - nikoli, največ štiri ure, pa še to z prekinitvami, potem štiri do šest ur na fakulkteti in še štiri do šest ur v zasebni ordinaciji. Pa da ne pozabimo dežurstev. Tako zdravniški delovni dan šteje 24 ur, potem pa še malo tenisa pa počitek in so geniji. Za njih je dan dolg 48 ur??? Hočem reči, da predsednik FIDES-a oz.kaj že je - g.Guštrin meče ven prav lovske(ribiške), ki jim lahko verjame samo totalen naivnež. Pa so zdravniki šele začetek. Ko si tako ogledaš celotno iz državnega in občinskega proračuna plačane "delavce", ti mora iti pošteno na bruhanje ob njihovih jadikovanjih in grožnjah o stavki. Najraje bi pozval čiste proizvodne delavce k splošni stavki - brez priveskov učiteljev, zdravnikov, državnih uslužbencev, policajev, vojakov in na vem še koga. Pa me zanima kako bodo piskali, ko bodo vlekli svoje plače iz prazne vreče.
polikarbonatka
08. 06. 2010 20.17
Ko je govora o zdravniških plačah,že nekako prenesem,ampak o sestrah z fakulteto in akademskimi nazivi,pa mi gre na bruhanje.Ljudje!kdo bo vse to plačal,tako visoko izobražen kader,za tak za nič zdr.sistem.
polikarbonatka
08. 06. 2010 20.10
Ni se bat da bodo zdravniki delali samo 176ur na mesec in obveznih 32ur nadur,preveč so pohlepni.Ne rečem,eni so res garači,ampak večina je lenuhov,naveličanih vsega.Med sabo bi mogli uredit glede plačila,eni si zaslužijo še več kot imajo,drugi niti 1/2 svoje plače.Zavedat bi se mogli gospodarske krize,ne pa mislit samo nase.Razlika med zdr.in drugimi profili v zdravstvu,ki so tudi nenadomestljivi je tudi do 10x več v prid zdravnikov.Glede nadur,pa dolgih čakalnih vrst:naj delajo izmensko,veliko se bo prišparalo in manjše čakalne vrste bodo,manj dežurstev.Če se špara povsod,tudi pri plačah sester,naj se še pri njihovih.Ampak ne,zakaj izmensko delo,če z dežurstvi dobijo še eno plačo.In dragi zdravniki,sami ste želeli študirati,sami ste si izbrali poklic in tudi status,ne jamrat o dolgem in težkem študiju.Če je vaše delo tako odgovorno in težko,kako to da eni lahko opravljajo dve ali več služb in funkcij,ste res nadbitja.1800e,specializant,12 000e,res nesorazmerno,to si lahko uredite med sabo,enim uzeti,drugim dodati,pa boste vsi zadovoljni.
blabla33
08. 06. 2010 20.07
Tud v zdravstvenem sistemu je veliko barabije, tisti ki so že dolgo na svojih stolčkih nočejo spustiti zraven mladih , sposobnih, delovnih in jim ponavadi nalagajo tista dela ki jih sami nočejo opravljati oziroma se jim ne da. Uglavnem nobene motivacije in perspektive za bodoče zdravnike. verjetno bo vse kmalu vzel hudič, z ostalimi "sektorji" vred. Čakamo na revolucijo...
provideus
08. 06. 2010 20.03
Ali EU nima nadzora nad to našo bedo od zdravstva? Ma raje imam Poljaka za dežurnega zdravnika,kot pa to slovensko nesposobno bedno "zdravništvo"! JA TREBA BO PISAT PRIJAVE!!!!
provideus
08. 06. 2010 19.45
VSI "DOHTARČKI"ALI WANA BE-ZAVEDAJTE SE NEKAJ-- PRIORITETA VAM JE PACIENT,TER NJEGOVO ZDRAVJE... ZADNJA MISEL NAJ VAM BO PLAČILO,--DRGAČ...-JA BOMO PA IZBIRALI LE MED NAJBOLJŠIMI IN NAJMORALNEJŠIMI-TI BODO IMELI 100 METERSKE KOLONE PRED VRATI,-VI OSTALI PA PRAZNINA-(pardon svoje sorodnike,znance,prjatle-ki so za vas prioriteta)!
provideus
08. 06. 2010 19.38
Dežurate ja-na papirju! KO ČLOVEK RABI POMOČ DEŽURNEGA ZDRAVNIKA(MA NI VAŽNO TEREN -ALI DOTIČNA LOKACIJA)-JIH NE MORŠ DOČAKAT POD 1 URO(60MINUT)! Ne zaslužite si tega dnarja-še več-nikol prej ,pred leti si ga niste! Ponoči pa itak vsi spite v svojih"kamrcah",niti gasilska sirena vas ne zbudi.
dr.med.
08. 06. 2010 19.17
Predlagam, da se tudi polance uvrsti v enake plačilne razrede kot zdravnike, da se uvede dežurstva v parlamentu (zakaj pa ne bi tudi oni delali 24 ur). Ko bodo nabrali po več kot 100 nadur na mesec (in bodo tudi dopoldan vseh 8 ur na delovnem mestu), ko bodo 5-10 krat mesečno prebedeli v parlamentu (in potem naslednji dan prespali - imeli zelo malo od življenja) potem bomo videli, če si jim bodo plače še vedno zdele tako bajne.