Slovenija

Enodnevno stavko napovedal tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi

Ljubljana, 18. 10. 2018 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je na izredni seji republiškega odbora odmrznil sindikalne aktivnosti in napovedal nov dan stavke za 5. december. Napovedali so tudi zaostrovanje aktivnosti, če do napovedane stavke od vlade ne bodo dobili resnih zagotovil o razrešitvi problematike in zavezujočih dogovorov glede stavkovnih zahtev.

Potem ko je koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja na začetku tedna za 4. december napovedala protestni shod in začetek splošne stavke javnega sektorja, pa je danes na izredni seji republiškega odbora sindikalne aktivnosti odmrznil tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi in napovedal nov dan stavke za 5. december. 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v sindikatu menijo, da je vlada doslej namerno zavlačevala s sprejemom pogajalskih izhodišč, da bi na ta način še naprej varčevala na plečih zaposlenih v zdravstveni negi.

Za napoved stavke so se odločili kljub temu, da se v petek začenjajo krovna pogajanja z vladno stranjo.
Za napoved stavke so se odločili kljub temu, da se v petek začenjajo krovna pogajanja z vladno stranjo. FOTO: Damjan Žibert

Dovolj jim je čakanja in prijaznih izjav vladnih predstavnikov

Zaposlenim v zdravstveni negi je namreč "dovolj čakanja in prijaznih izjav vladnih predstavnikov o tem, kako je zdravstvo prioriteta politike, in njihovih stalnih zagotavljanj o pripravljenosti za razrešitev stavkovnih zahtev". Ugotavljajo, da si vlada očitno ne želi iskreno rešiti problematike, s katero se že nekaj let srečuje najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu.

Če bi politikom bilo mar za zdravje in blagostanje državljanov, bi našla voljo, čas in načine za zaustavitev odhajanja medicinskih sester in bolničarjev z najtežjih delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, so prepričani v sindikatu. S tem bi poskrbeli, da se ne bi zapirali bolnišnični oddelki, odpovedovale operacije in obremenitve zaposlenih nehumano stopnjevale.

Sindikat še pričakuje, da se bodo pogajanja z vlado osredotočila na stavkovne zahteve zaposlenih v zdravstveni negi in nadaljevala tam, kjer so bila spomladi prekinjena. Hkrati pa bo sindikat zahteval tudi zagotovitev dodatnega plačila za najzahtevnejša delovišča znotraj zdravstvene nege, kjer je pretočnost kadra največja, in sprejem dogovora o odpravi osemodstotnega znižanja plač.

Nekatere ministrove izjave povzem neprimerne

Minister za zdravje Samo Fakin se je v torek srečal z zdravstvenimi sindikati, ki pa z nekaterimi njegovimi izjavami niso zadovoljni.
Minister za zdravje Samo Fakin se je v torek srečal z zdravstvenimi sindikati, ki pa z nekaterimi njegovimi izjavami niso zadovoljni. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi ostali zdravstveni sindikati so se danes kritično odzvali na njihovo torkovo srečanje z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, so od ministrstva pričakovali bolj konkreten odziv. "Dobili smo nekaj, kar lahko razumemo kot popolno nepoznavanje sistema oziroma upamo, da ni še huje, da gre celo za dobro poznavanje sistema in hkrati namerno ignoranco," so zapisali.

Ponovno so tudi opozorili na njihovo zahtevo po sprejemu standardov in normativov za vse zaposlene v dejavnosti zdravstva. Kot povsem neprimerne so ob tem označili ministrove izjave, da bi zaposleni z delom šest in pol ur na dan lahko zadovoljili potrebe zdravstva.

Prvič bodo pogajalci obeh strani za skupno mizo sedli jutri 

Vladna pogajalska skupina in sindikati javnega sektorja bodo za skupno mizo sicer prvič sedli jutri, ko bodo na mizi vladna izhodišča. Časa za dogovor ni prav veliko, če želi vlada preprečiti nov stavkovni val, ki je že napovedan za začetek decembra. Za 4., 5. in 6. december je stavkovne dni napovedal že Sviz. Sklep o začetku priprav na splošno stavko javnega sektorja s protestnim shodom je že sprejela tudi koordinacija stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Začetek stavke so prav tako napovedali za 4. december. Oktobra pa so z vnovičnim izvajanjem stavke že začeli policisti.

Napoveduje se nov stavkovni val, na fotografiji utrinek s protestnega shoda šolnikov marca pred vladno palačo.
Napoveduje se nov stavkovni val, na fotografiji utrinek s protestnega shoda šolnikov marca pred vladno palačo. FOTO: Gregor Ravnik
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
19. 10. 2018 16.34
+4
V zdravstvu vsako leto ponikne 500 MIO evrov in nihče ne zna pojasniti kam, sedaj temu manjku namenjajo še dodaten denar kot pomoč bolnišnicam in denar za skrajševanje vrst. Vse to je butasto in neumno in spominja na metanje denarja skozi okno in jokanje, da denarja ni, poleg tega tu še mešajo štrene zavarovalnice, zdravniška zbornica in posamezni sektorski lobiji. Kaj se je v zadnjih 40 letih spremenilo? A to pomeni, da se nam je 4 krat povečalo število pacientov? Ne. A to pomeni, da je zdravnikov in medicinskega osebja 4 krat manj? Ne. Celo več jih je. Je bolnišnic manj? Ne. Torej, kje je težava. Težav je več in so večplastne. Nimamo državnih načrtov kakšen zdravstveni sistem želimo. Nimamo razdelano primarno-družinsko zdravljenje in nimamo razdelane strategije nujne medicinske pomoči. Komunikacija med bolnišnicami, ministrstvom in zbornico je porazna. Sistem javnega naročanja je nepregleden in se podvaja. Imamo posamezne oddelke, ki delujejo odlično in imamo večino, ki crkuje na dolgi rok. Organizacija dela šepa. Delovni normativi so nejasni in zavajujoči, odnos javno-zasebno je butasto zastavljeno. Želiš biti zasebnik? Izvoli, pridobi prostor, opremo, plačaj sestro in specialista in, če imaš dobiček naj bo, ne pa, da se šlepaš na plečih javno pridobljenih sredstvih, opremi, prostorih,..In še in še problemov, vse sesut in na novo postaviti.
ivan.z Doba
19. 10. 2018 15.34
+8
Zadnjih 27 let so se zdravniki borili zgolj za svoje plače in ne za izboljšanje razmer v zdravstvu in s tem v družbi. Sestre in ostalo pomožno osebje niso zgolj strošek. Brez njih zdravstva in zdravnikov ne bi bilo! Večji del krivde za nastalo situacijo nosi zdravniška zbornica.
ivan.z Doba
19. 10. 2018 15.35
+7
Dragonball
19. 10. 2018 10.22
+15
Vse pohvale zdravstvenim delavcem, da so se tudi oni odločili za stavko, ker v tako nemogočih razmerah kot delajo med. sestre pa se mi zdi da se ne dela v nobenem poklicu
dannyer
19. 10. 2018 12.47
+6
organizacija na psu pes pa poginil. in niso vsi obddelki enaki enih delajo sestre super v drugih delajo tak tak v tretjih pa mine 1ura 45 minut pol pa jemlejo paciente itd. res organizirat prvo zdravstvo pol pa o plačah.
Raffy
19. 10. 2018 10.07
+19
5.12 stavka uf to je pa je daleč, do takrat se lahko marsikaj lahko zgodi in spremeni. Se mi zdi, da sindikat zdravstvene nege ne jemlje preveč resno naše zahteve. Me zanima, koliko medicinskih sester bo do decembra zapustilo svoja delovišča? Pod prvo sem sam zdr. delavec in spoštujem vsak poklic, ker si vsi želimo boljšo prihodnost. Vsak od nas nosi na plečih odgovornost, ko pridemo v službo - je pa res velika beseda in šment že gospa čistilka jo ima, ko na oddelek postavi znak POZOR SPOLZKA TLA! Če bi se znova odločil za poklic diplomiranega zdravstvenika, bi z veseljem enako storil, ker je humano in vredno živeti zanj! Smo pa tiste oseba, ki z bolečino v križu hodimo v službo in še vedno dvigujemo sto kilogramskega bolnika. Smo tiste osebe, ki hidriramo bolnike nase dosti krat pozabimo. Za nas so prazniki delovni, dosti krat se sprašujemo, ali imamo topel dom? Pravim, da to ni poklic, to je poklicanost. Zagotovo lahko povemo, da smo medicinske sestre super junaki. Super junaki smo pa a zato, ker dosti krat je na oddelku je minimalno zaposlenih, pri tem upoštevajmo, da moramo bolnike: nahraniti, preobleči, peljati oz. se nahoditi po konziliarnih pregledih ure in kilometre, pripraviti terapijo za vse bolnike, vmes opraviti več sprejemov, občasno katerega bolnika reanimirati, smo administratorji, računalniški geniji, stroji za jemanje krvi in ultrazvok za iskanje slabih žil, obenem pa imamo vlogo ključarja, varnostnika, čuvaja in smo nepogrešljiva vez med zdravnikom in bolnikom. Sprašujem se, ali je kateri poklic toliko aktiven v 8 urah...? Nato se prosim malo zamislite, kako resnično smo premalo cenjeni in plačani, ker medicinskim sestram skrb in sočutje ne plačujeta položnic.
emilzapata
19. 10. 2018 09.27
-2
prav, vsi naj bi imeli višje dohodke, vključno z upokojenci, samo nobeden ne ve, kje vzeti, oziroma komu. Torej samo novo zadolževanje?!
trdovrat
19. 10. 2018 10.09
+2
Ali si ti emil šele od včeraj na svetu? Kje vzeti? Ja tistim vendar, ki so nas pokradli! Zato nas pa vendar kregajo med sabo, da nič ne moremo doseči, ker raje ribamo fovšijo, namesto vstopimo v skupno borbo za lepše življenje!
dannyer
19. 10. 2018 12.50
+1
to bi lahko rekel tebi če bi ne potrebne agencije in raznih ne vladnih org vzeli denar bi imeli med 100 do 280 miljonov tudi 500. to drži denar za katerim jokaš pa ni v proračunu in on govori o sedanjih prihodkih proračun okol 10 miljard zapravili bi pa kar 10,5 milijarde ne neki druga je problem skoraj 180.000 zaposlenih mnogi ne delajo prijemajo pa kao plačo za izobrazbo. ne pa za delo. mal odpostit v državni upravi pa bi imeli denar.
TargetHacker
19. 10. 2018 09.15
+3
Socializem: privablja in izdeluje sužnje, iz njega pa bežijo le svobodni ljudje.
bekson74
19. 10. 2018 08.13
+3
si zaslužijo več,si ampak ni ravno fer do ljudi, ki ravno tako delajo nočne za slabih 700 evrićev...ampak očitno bo treba na rdečo gobico stisnt in ustavit VSE skupaj ter na glas povedat in ne ob kavici jamrat pa čakat kdaj bo kdo namesto tebe naprej stopil. Že leta nazaj so se bali SLOGE...
medo357
19. 10. 2018 08.05
+6
Da ne bo nerazumevanja, vsak si zasluži pošteno plačilo za dobro opravljeno delo; torej, mora ta oblast najprej odpraviti "sužnjelastništvo" in izkoriščanje prekarcev in podobnih nezakonitih oblik dela, nato pa višati plače svojim volivcem in izbrancem.
trdovrat
19. 10. 2018 10.11
Oblasti se j... za to, zato je edina možnost sloga in zahtevati človekavredno življenje! Vsi!
zobek
19. 10. 2018 07.08
-2
Probat delat v proizvodnjo. Bolj je treba delat, denarja pa ravno tako ni.
MKII
18. 10. 2018 22.44
+3
Stavka je UPRAVIČENA.
rosa65x
18. 10. 2018 22.25
+12
To pa podpiram. Tinpa
rosa65x
18. 10. 2018 22.25
+13
Ti garajo cele dneve za nas, da smo mi lahko zdravi pa popedenani. Svaka vam cast vsem vam. Hvala❤️. Zasluzite si vec
HaryGolt
18. 10. 2018 22.24
-8
Kva je babe tečne?!
Golobek
18. 10. 2018 22.22
+5
ČUDA od ČUDE tu se nekaj v lufto kuha
Mladi? Plasto
18. 10. 2018 22.16
+20
če kdo .. pol si zaslužijo sestre in sestriči :D .... u glavnem podpiram ...
Ka pa mislis
18. 10. 2018 21.14
+7
te podpiram. Ce lahko uradniki potem bi morali vsi, še politiki bi morali stavkat
Mihatadesni
18. 10. 2018 20.59
+4
Samo v mafijski državi nekdanjemu in sedanjemu kriminalcu in utajevalcu davkov, dovolijo oglaševati kriminal z odpiranjem in selitvijo podjetij v srbsko krajino, res smo , res tako daleč padli, da že kriminalci oglašujejo kriminalna dejanja na spletu, ta dr.goljufanja in njegov prijatelj Janez in spremljevalka Dijana.
timeiscoming
19. 10. 2018 07.12
+8
kle je govora o stavki medicinskih sester, ki jih je tvoja leva vlada pozabila...skoda k jj omenjaš, ker izpadeš b....
Jozeko88
18. 10. 2018 20.53
+41
Če bi vam lahko tu gor prilimal sliko, bi vam pokazal da kot zdravstvenik z desetimi leti delovne dobe brez dodatkov za izmensko, nočno, praznično, nedeljsko... delo ne zaslužim niti neto minimalne plače. Šele z dodatki pridem do nekih 850-900€ in z nekaj sreče, če mi izplačajo nekaj nadur do 1000€. V mesecu imam prost en vikend kar pomeni da v petek zjutraj pridem iz nočne izmene ali pa delam še do večera. V ponedeljek pa dalje. Moj urnik naj bi bil 12/24/12/48 ampak v večini delam kar 12/24/12/24 na koncu pa po nočni izmeni še po eno uro sedim na predaji službe... se pravi delam 12/24/13/23... z vsem spoštovanjem vsem ljudem privoščim boljše plače in življenski standard, poleg vseh pa to privoščim tudi sebi in mojim kolegom ki dejansko v večini puščamo v tem poklicu srce in dušo najbolj pa zato trpijo naše družine.
borec91
18. 10. 2018 21.31
-25
Mladi? Plasto
18. 10. 2018 22.18
+11
borček borček ... mal si še premlad zgleda , da bi jih rabil :D ... zato pa otresaš:D
MKII
18. 10. 2018 22.46
+8
Se mlekca papat 'borec'. Kje si to vidu ENA IN DEVETDESET LETNIK?!?!
antilevi?ar
19. 10. 2018 16.46
+0
Po zakonu o varstvu pri delu in v skladu z zakonom o delovnih razmerjih na mesec nebi smel imeti vel kot 220 ur. Po opravljenih 12 urah dela sledi nujni počitek vsaj 8 ur. Po 56 urah dela sledi nujni počitek vsaj 24 ur, oziroma na teden 1 dan prost,.kar znese na mesec vsaj 4 proste dni. Po opravljeni nočni izmeni mora slediti počitek, ne moreš in ne smeš asistirati ali izvajati operacijo, ker s tem ogrožaš zdravje pacienta in svoje. Iz navedenega sklepam, da za normalni 176 urni delovnik prejmeš malo več kot 4 evre? Kakšen status imaš v zdravstvu, da si plačan manj kot študent? Če je ur več je to še bolj porazno. Najrajši bi videl, da vsak zdravstveni delavec ima tahograf iz katerega bi se dalo videti koliko ur dela,.saj s preobremenitvijo si samo časovna bomba, ki se ne ve kdaj bo eksplodirala. Višje plače ne rešijo vse naštete težave.
Mihatadesni
18. 10. 2018 20.45
+19
Pravilno podpiram, če palicaji izsiljujejo, si delavci v ZN zaslužijo enako, če ne večjo plačo lot oni.Tudi oni vsaki dan tvegajo svoja življenja in to še bolj kot palicaji. Moje osebno mnenje je, da je treba dati vsem vse kolikor zahtevajo, ko bo pa malha prazna, bomo pa javne kuhinje odprli in bo vsak dobli šalico kuhanega riža. Dajte vsem vse kar zahtevajo.
butalistan
18. 10. 2018 20.34
+8
Drzava se bo sesedla in prav je tako. Levaki si je ne zasluzite.
Mladi? Plasto
18. 10. 2018 22.20
-5
a aaaaa ti si potemtakem z desnico brišeš rit ?? :D
Banion
18. 10. 2018 20.28
+45
Ja dohtarji so izsilili vrtoglave plače za sestre pa ni ostalo nič. Bomo videli če bodo oni brisali riti ko bodo sestre stavkale.