Slovenija

Stavko zaostrujejo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih

Ljubljana/Litija/Kranj/Škofja Loka/Jesenice/Tržič/Novo mesto/Krško, 23. 01. 2024 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker vlada ter Sindikat družinskih zdravnikov Slovenije Fides doslej nista uspela doseči dogovora, stavko zaostrujejo tudi v nekaterih zdravstvenih domovih. Ponekod je omejena elektronska komunikacija, nekatere ambulante družinske medicine polovico delovnika sprejemajo le nujne primere. Spet drugje pa delo kljub stavki poteka brez večjih posebnosti.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana stavka za zdaj poteka enako kot v minulih dneh. V večini primerov ambulante delajo normalno, do odpovedi terminov večinoma ne prihaja. Vsak zdravnik ali zobozdravnik v ZD Ljubljana, ki stavka, dela po zakonodaji in navodilih sindikata Fides, so pojasnili v ZD.

Predstojnica organizacijske enote splošno zdravstveno varstvo v ZD Maribor Maja Arzenšek je poudarila, da tam do večjega zaostrovanja še ni prišlo. "V tem trenutku do večjih odpovedi terminov ali nenaročanja še ni prihajalo, se pa pogovarjamo kako v prihodnje," je pojasnila. Posamezne ambulante morda po presoji zdravnika nenujne stvari prenaročijo.

Sicer pa so se zdravniki v ZD Maribor pogovarjali tudi o možnosti umika soglasij za nadurno delo. "Kar se tiče samega delovanja zdravstvenega doma, seveda to predstavlja kar veliko težavo, predvsem kar se tiče dežurne ambulante in pokrivanja odsotnih zaposlenih. V vsakem primeru bi se to pri našem delu bistveno poznalo, v kolikor se velika večina zdravnikov za to odloči," je poudarila.

V ZD Litija delo v času stavke Fidesa poteka nespremenjeno, saj tamkajšnji zdravniki ne stavkajo, so pojasnili v zdravstvenem domu.

Drugače je v ZD Kranj, kjer so zdravniki prejšnjo sredo stavko zaostrili in ta teden delajo po enakem režimu. Tamkajšnje ambulante tako zaradi stavke polovico ordinacijskega časa delujejo kot dežurne ambulante in obravnavajo nujne primere, polovico ordinacijskega časa pa poteka delo s pacienti v okviru družinske ambulante v skladu z izjavo o minimumu delovnega procesa.

Vsa administrativna opravila – izdajanje nenujnih receptov, napotnic, medicinsko-tehničnih pripomočkov, urejanje bolniških staležev, kratke posvete in podobno bodo v ZD Kranj izvajali samo ob četrtkih.

Čakalnica (splošna)
Čakalnica (splošna) FOTO: Aljoša Kravanja

Stavkajo tudi v ZD Škofja Loka, kjer so od prejšnjega petka omejili elektronsko komunikacijo prek aplikacije doZdravnika.

V ZD Jesenic, vključno z zdravstvenima postajama Žirovnica in Kranjska Gora, od sobote naprej v splošnih ambulantah ne bo več delovala elektronska pošta, bo pa elektronski dostop omogočen prek aplikacije doZdravnika. Poleg tega v času zdravniške stavke družinski zdravniki ZD Jesenice ne bodo izdajali potrdil za komercialne zavarovalnice, za prehrano na delovnem mestu, za dodatne dni dopusta pri kroničnih bolnikih ter potrdil za udejstvovanje na športnih rekreativnih tekmovanjih.

V ZD Tržič pa delo zaenkrat poteka po ustaljenih urnikih brez omejitev za paciente. Zdravniki in zobozdravniki pa se tako kot doslej po lastni presoji odločajo o morebitni zavrnitvi neutemeljenih zahtev pacientov ali nepotrebnih obiskov v zdravstvenem domu, so objavili na spletni strani zdravstvenega doma.

Iz ZD Novo mesto so v ponedeljek glede stavke Fidesa sporočili, da za zdaj niso imeli večjih težav. "Pregledani in obravnavani so bili vsi pacienti, ki so obravnavo potrebovali. Morda je bilo nekaj zamud pri posameznih administrativnih storitvah," so poudarili. V primeru zaostrovanja stavke bo vsak, ki bo obravnavo potreboval, še vedno obravnavan, pričakujejo pa težave z administrativnimi storitvami, so dodali.

V ZD Krško so medtem znova vzpostavili dosegljivost ambulant prek telefonov in elektronske pošte, ki pa so namenjeni le naročanju v ambulanto. Če bodo pacienti klicali ali pošiljali elektronska sporočila z drugim namenom, denimo glede receptov ali kontrolnih napotnic, bo medicinska sestra opravila osnovno triažo. Če pacient ni življenjsko ogrožen in ne gre za stanje, ki bi preprečevalo osebni obisk v ambulanti, bo pacient prejel navodilo, da se osebno zglasi v ambulanti, so pri ZD Krško zapisali na spletni strani.

Sindikalna zaupnica Fidesa v ZD Krško Janja Ojsteršek Radej je dodatno pojasnila, da bolnike obravnavajo skladno z izjavo o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času stavke. Omogočajo osebne obravnave, zdravljenja na daljavo, ki se je uveljavilo v času epidemije covida-19, pa ne izvajajo več.

Vsak zdravnik in zobozdravnik ima pravico do ure priprave na delo in polurni odmor za malico, kar v času stavke dosledneje uveljavljajo. Glede naročenih ambulantnih pregledov se po triaži zdravnik odloči, katere bo medicinska sestra prenaročila na termin, ko bo predvidoma stavka zaključena. "Bolniški listi se do danes še izdajajo, vendar razmišljamo tudi o zaostrovanju na tem področju," je še pojasnila.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Sindikat je že prejšnji teden napovedal zaostritev stavke. Zdravništvo si želi preklica soglasij za nadurno delo, je v ponedeljek povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
23. 01. 2024 21.14
+1
Mislim, da je treba v tej podalpski deželi narediti red, ukiniti lobije in uvesti delavnice na temo "v delu je čast in oblast". Ja, takrat je to dejansko bilo, no skoraj.
periot22
23. 01. 2024 21.03
Zdravniki tudi vi ne boste večno verjemite denar vam ne bo pomagal, žal ste sramota za Slovenijo!
komarec
23. 01. 2024 19.36
Če se ne motim je z zakonom določeno koliko ur na dan se lahko dela, koliko nadur na dan, čez koliko dni je obvezen počitek, kaj so izredne razmere itd. Mislim da ti zdravniki imajo veliko nadur ki po mojem niso v skladu z zakonom. Ampak to je druga zgodba, zavajanje in država je tu nemočna. Pa saj to ne moreš verjet.
Rotter
23. 01. 2024 18.10
+2
Polne riti vsega, oni pa štrajkajo in to vsako leto do dve. Še pomnite, zdravniki, hipokratovo prisego?
Vseslovenski
23. 01. 2024 18.03
+3
Zdravniki, zobozdravniki so DOLŽNI zdraviti ljudi tudi v času, ko stavkajo. Za plače naj se dogovarjajo z ministrstvom, s tem, da pacienti zaradi stavke ne smemo biti prikrajšani za zdravstvene storitve.
Kostorog
23. 01. 2024 17.47
+3
Tudi če berejo se smejijo, ker se imajo za nekaj več, ampak marsikateremu se bo Marija prikazala, ko bodo dobili grimsov sindrom.
kr--en
23. 01. 2024 16.43
+3
Če kak zdravnik bere ta forum se bo zanesljivo bolj potrudil.
Bolcn
23. 01. 2024 16.18
+2
Kaj gospodarc naj bo pa tih pa fila tele nenasitne apetite?
rogla
23. 01. 2024 16.18
+17
Fides - naj vas bo sram! Vi niste zdravniki, vi ste "bolniki" denarja. Brez kančka spoštovanja!
JanezAn
23. 01. 2024 15.58
+25
Naj javno objavijo plače zdravnikov z vsemi dodatki, tako kot so jih pred dobrim letom policijske, da vladni pogajalci, ostali v javnem sektorju in davkoplačevalci vidimo, pri čem smo, prepričan sem, da bomo vsi šokirani nad izjemno visokimi plačami in nad nenesitnim in neupravičenim izsiljevanjem zdravnikov. Pričakujem, da vlada ne popusti in vztraja, da se vse plačne zadeve rešujejo enotno v okviru pogajanj z ostalimi sindikati.
Ana15
23. 01. 2024 15.56
-9
Če lahko vlada sebi zviša plače in se dela norca iz javnega denarja, potem je tudi za zdravnike dovolj.
Franček
23. 01. 2024 16.10
+2
Si kopriva, al zdravnik? In kje smo vsi ostsli?
kr--en
23. 01. 2024 16.33
+3
ŠKIS
23. 01. 2024 15.55
+13
delajo v naših domovih šolali so se z našim denarjem sedaj pa to za zahvalo pozeruhi
Zanzibar1
23. 01. 2024 16.02
-4
SKIS, s čigavem denarjem si se pa ti šolal? Pa tudi če si vodovodar smo te mi plačali. Toliko o tem.
ŠKIS
23. 01. 2024 16.09
+4
nisem hodil v solo toliko da mi ni nobeden nič dal od 15 leta delam tako da so se oni lahko solali
Hipokrat Outoftime
23. 01. 2024 17.19
-2
In sedaj so zdravniki krivi, ker nisi imel umskega potenciala za šolanje. Vidim, da se pa počutiš dovolj izobraženega za komentiranje stvari, o katerih se ti ne sanja. Tudi volitve bi morale biti po principu, da lahko volijo samo ljudje, ki vedo kako funkcionira država. Pa bi nam vsem šlo bolje. Tudi vam nešolanim.
spiderrrr
23. 01. 2024 15.55
+13
Saj bi rekel, da dajmo brezmoralnim požeruhom 30.000€ mesečne plače, da bodo končno utihnili, samo kaj, ko vem, da bodo drugo pptem štrajkali za 50.000€ in po TV razlagali, da so čistilke plačane po 100€/h. Tak mamo.
krohotalo
23. 01. 2024 15.53
+16
Občutil danes na lastni koži to zaostrovanje. Imam hujšo angino, mandl velik k cmok, da ne morm požirat. Nisem hotu delat gužve, ampak dans zarad bolečin nism več mogu spat. Kličem zjutri dohtarco pa sestra prav, da sprejemajo sam otroke pa starostnike, ampak ker zvenim kot nujen primer, se loh oglasim jutr ob pol enih popoldan. Sem šel direkt k dežurnemu, vzel me v minuti in ni mogu verjet kva se grejo babe lene odzgoraj. Sej bi nardil štalo, ampak je dohtarca družinska prjatlca in če bi jo klicu na privat telefon, bi me takoj vzela, ampak ni to način. Kle se ne gre za neko specialistično ambulanto, temveč primarno zdravstvo in ne bi smelo biti minimalnih kvot pacientov. To je isto kot če bi blagajničarka v supermarketu pokasirala 300strank in rekla, dost je blo za dans, čeprav plačana za 8ur
1muvwndr
23. 01. 2024 15.53
+13
Žalostno je to, da ne glede na dvig plač, bodo najkasneje pred naslednjimi volitvami spet stavkali. Zdravniki nimajo več Hipokratove prisege, to je hipokritova prisega (hipokrít -a m (ȋ) knjiž. hinavec, licemerec).
FONDAČ
23. 01. 2024 15.50
+3
Pri nas dohtarji, na hrvaškem sodniki. Kasneje bo obratno.
Sandokan69
23. 01. 2024 15.45
+18
Naredit razmerje od največje do najmanjše plače 1 proti 3,5 maks 1 proti 4 kakor je bilo včasih in potem naj imajo 15.000 eur plače naivišji,saj bi imela potem snežilka,trgovec,delavci v prizvodnji 3,500 eur.....3.800 eur!!!!To bi pa potem zadostovalo za dostojno življenje vsem zaposlenim.
Svnski
23. 01. 2024 15.43
+22
Gremo še vsi drugi? Vse panoge, vse obrti ustavit za par dni.
1muvwndr
23. 01. 2024 15.53
+15
Če se privat sektor ustavi za 7 dni, je to kolaps javne ekonomije, ker ne bo denarja za plače javnih uslužbencev.
Hud Robin
23. 01. 2024 17.09
+2
Hja, tega si pa ne želi. Ker potem čez par dni ne boš mogel kupit ne štruce kruha, ne spodnjih gat. Bo manj prilivov v državno kaso, pol pa lahko stavka kdor hoče, denarja ne bo. Razen če prodamo vse kar imamo, še Triglav.
zapiramvamustaaa
23. 01. 2024 15.39
+25
Banda pohlepna.Od malomarnosti in lenobe sre začeli zdravit ljudi kar preko GMAILA in zdaj bi še povišice HALOOO?!Da bi bilo še hujše pa hladnokrvno puščate na cedilu ljudi kateri vas res rabijo.Mislim da bo narod v roku dveh tednov naredil kontra protest proti zdravnikom in to protest kot ga v Sloveniji še ni bilo zato se prenehajte igračkat in začnite delat to kar ste prisegli ob HIPOKRATOVI PRISEGI.
natmat
23. 01. 2024 15.36
+28
Kaj kmalu bomo začeli štrajkati davkoplačevalci da povemo koliko povišnice boste dobili...