Slovenija

Stavkovni koledar: kdo je že in kdo še bo 'na nogah'?

Ljubljana, 01. 05. 2024 19.32 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaja Kobetič, Žiga Bonča
Komentarji
54

Kako prazničen sploh je letošnji praznik dela? Glede na fronte, ki jih ima vlada s številnimi skupinami v javnem sektorju, ne prav močno. Zdravniki, sodniki, tožilci, dispečerji, zaposleni na upravnih enotah, pa šolniki, veterinarski higieniki. Vsi omenjeni že stavkajo ali pa to še napovedujejo. In kdaj bo realizirana opevana plačna reforma, ki jo vlada napoveduje že dolgo in ki bi umirila trenutne, več kot razgrete strasti v javnem sektorju?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reforma plačnega sistema
    01:40
    Iz 24UR: Reforma plačnega sistema
  • Iz SVETA: Bo plačna reforma pomirila stavke?
    04:12
    Iz SVETA: Bo plačna reforma pomirila stavke?

Ali imajo na tokratni praznik dela delavci glede na trenutni položaj več razlogov za praznovanje ali več razlogov za skrb? "Na nek način oboje," meni predsednik Konfederacija sindikatov Slovenije (KSS) Pergam Jakob Počivavšek. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa poudarja, da imamo v Sloveniji tudi razloge za proslavljanje prvega maja.

V zadnjih dvajsetih letih se je, dodajata, kljub vmesnim pretresom položaj delavca namreč izboljšal. "Plače so rasle bolj, kot je rasla inflacija. Minimalno plačo imamo edini v Evropi na nivoju, ki ga predpisuje evropska direktiva o plačah. Imamo relativno visoko pokritost delavcev s kolektivnimi pogodbami," našteje Počivavšek. 

A seveda gre za nikoli končan boj. "Zagotovo nikoli ne bomo mogli biti zadovoljni. Gre za tisti klasičen boj med delom in kapitalom, ko vemo, kdo pravzaprav ima glavno vlogo," pove Jerkičeva.  

Napovedujejo se nove fronte

"Žalosti nas dejstvo, da je danes 72. dan stavke. Če v naslednjih dneh ne prejmemo nekih spodbudnih protipredlogov, ne izključujemo možnosti, da bomo v skladu z zakonskimi možnostmi pričeli z zaostrovanjem," pravi predsednica ZSSS. In niso edini. Prav na področju dela si sicer lahko vlada Roberta Goloba še precej polomi zobe. Mudi se ji namreč s sprejetjem dogovora o plačni reformi in zvišanju plač v javnem sektorju.

Nezadovoljstvo pa se sicer laže tudi v številnih stavkah. Sindikat SVIZ denimo že rožlja s protestom in splošno stavko. Če dogovor o plačni reformi torej ne bo sklenjen, sindikat napoveduje zelo nemirno obdobje, ki, da ga bo verjetno zaznamoval obsežen stavkovni val različnih skupin zaposlenih v javnem sektorju. SVIZ konkretno pretresa možnost protestnega shoda novembra in splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, ki bi jo začeli januarja prihodnje leto. Za dogovor ima sicer vlada na voljo še nekaj časa.

Stavka v UKC Ljubljana
Stavka v UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Na drugi strani pa so še vedno jezni sodniki in tožilci. Mineva 118. dan, odkar se je iztekel rok, ki ga je vladi dalo Ustavno sodišče, da odpravi neustavnost njihovega plačnega položaja. Premier Golob jim je v začetku aprila obljubil, da bodo v 14 dneh dobili osnutek rešitve. Malce dlje so čakali in s ponujenim niso zadovoljni. Tožilci prav te dni odločajo o morebitnem nadaljevanju stavke.

Sindikat Fides stavka že več kot 100 dni. Po neuspešni mediaciji z vlado se pogajanja nadaljujejo in nič ne kaže, da bi se najdaljša stavka v zgodovini države končala. 

Koledar, ki šteje dneve stavke operaterjev na številki 112 trenutno kaže, da se izteka 72. dan. Sedem sred zapored so doslej stavkali zaposleni na upravnih enotah in sindikat grozi z zaostritvijo stavke. Na glas so o stavki v javnosti razmišljali tudi nekateri drugi sindikati, aprila denimo Policijski sindikat Slovenije, veterinarski higieniki, omenjali pa so jo tudi cariniki.

Kdaj bo konec stavkovnega vala?

A kepa nezadovoljstva, za katerega se zdi, da pod trenutno vlado s stavkovnim valom dosega vrelišče, se je začela valiti že bistveno prej. "Zatika se praktično vse od sprejema enotnega plačnega modela dalje. Namesto, da bi se ta model gradil, se je razgrajeval. Dogajale so se izjeme," pravi Jerkičeva.

Lidija Jerkič
Lidija Jerkič FOTO: Damjan Žibert

Počivavšek pa puščico usmerja tudi v prejšnjo "Ta je s parcialnimi dogovori popolnoma porušila razmerja. A dejstvo je tudi, da trenutna vlada ni uspela v rokih, ki si jih je zadala, nasloviti teh odprtih vprašanj."

Jerkičeva kljub temu poudarja, da se vse stavke enkrat končajo, končajo pa da se vedno za mizo in z dogovorom. Kdaj pa se bo to zgodilo? Vlada si je namreč glede uveljavitve nove in prepotrebne plačne reforme zadala že več rokov ter jih po neuspelih pogajanjih tudi preložila. "Pogajanja tečejo z 42 sindikati v javnem sektorju. Prepričan sem, da bo kmalu podpisan sporazum s sindikati," ocenjuje minister za delo Luka Mesec. A zaplesti se utegne tudi pri obdobju implementacije nove plačne reforme, ki bi se lahko razpotegnilo na obdobje celo do štirih let.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
03. 05. 2024 14.32
+1
Tej vladi bi rad predstavil absurd današnjega dne. Ob 8 sem poklical v veterinarsko ambulanto. Ob desetih istega dne je bil pes že operiran. Ljudje o taki storitvi lahko le sanjamo. Smo kot družba zglajzali? Vsak hišni ljubljenček je 100 x bolje oskrbovan kot človek. Za živali želijo ustanoviti še dodatno živalsko policijo. Kdo bo pa varoval človeka v stiski? Ta vlada izvaja zločin nad človeštvom z odrekanjem pravice do zdravljenja istočasno več kot zgledno poskrbi za živali. Sem se prijel za nos če to niso le sanje. Ja temu nekateri pravijo svoboda. Butale so premili izraz za tako stanje. Vlada se niti ne poskuša pogovoriti z zdravniki. Preprosto zavestno žrtvuje ljudi za ustvarjanje pritiska na zdravnike namesto dialoga. Prav uporabo dialoga so promovirali kot razliko med prejšnjo in trenutno vlado. Kje pa je zdaj ta dialog? Zato ker ga ni se protesti množijo kot bolezen
borjac
02. 05. 2024 08.45
-1
Predsednik Fidesa Polh je v petih stavkih , petkrat ponovil da je kriva TA VLADA, prav TA in ne ona prej, če bo TA vlada padla in bo Janša prišel zopet na oblast, bo v trenutku končana Zdravniška stavka, kajti tem ljudem je Janša v Kovid krizi podelil milijone, in sedaj mu to z stavko in pritiski na Goloba vračajo, tudi ostali ki stavkajo ali grozijo z stavko bodo v 1 tednu utihnili, Janša bo pa podelil denar ta glavnim mafijcem, in to je to.
kr--en
02. 05. 2024 11.35
+2
Tezko za sedanje težave kriviš prejšnjo vlado. Oni so zdravnikom podpisali zvisanje plač ki ga je TA vlada preklicala. Sledile so napovedi stavk katerih rezultat je bil sporazum, ki ga je podpisala in ga ni spoštovala TA vlada. Ponovim še nekajkrat?
smuuki
03. 05. 2024 18.37
Zakaj niste o štruklju tako grdo pisali v času štrajka učiteljev? Zako ker se Povh bori za pošteno plačilo zdravnikov je po mnenju komentarjev vreden obsojanja. Vsi si zaslužijo višjo plačo. Nepotreben strošek so nvo ji
deloro
02. 05. 2024 08.20
+3
Delat se naj spravijo pa naj izenačili plače z ostalimi ki so prišli v zdravniške vrste saj stari zdravniki presegajo vse meje neukusa.
marker1
02. 05. 2024 08.00
+2
Imamo dve vrsti sindikatov. Eni so za JS in so vedno uspešni pri svojih zahtevah po višjih plačah. To pa zato ker si JS ne bo odpovedal možnosti za višjo plačo. Plače se črpajo iz proračuna, kjer sredstev nikoli ne zmanjka, če pa jih, se pa najame kredit. Potem imamo sindikate realnega sektorja, oz. gospodarstva. Ti sindikati so vedno neuspešni pri svojih zahtevah. Plače se črpajo samo iz dobička podjetij. Če gre podjetju slabo se lahko sindikati postavijo na trepalnice, pa ne bo nič drugače. Člani nimajo od sindikatov gospodarskega sektorja nobenih koristi. Sindikati realnega sektorja sodelujejo pri politiki plač in so glavni odločevalci višine minimalnih plač pa tudi prekarnih del. Sindikalni zaupniki v podjetju dobijo dodatek 20-30% plače. Roke, ki te hrani ne grizeš, mar ne? Žal so ti sindikati tudi proti višjim plačam za delavce, ko na oblasti ni njihova opcija in so v bistvu delujejo tudi kot politična stranka. Glavna naloga teh vodij sindikatov realnega sektorja je da obdržijo članstvo in ga prepričajo, da sindikati ostajajo tisti del družbe, ki jim zagotavlja varnost, stabilnost in pomoč. Lidija Jerkič ima razloge za proslavljanje 1. maja, ker je to edina priložnost za prepričevanje naivnih članov sindikatov. Vendar dokler se bo plačevala članarina in se slepo verjelo sindikalnim liderjem, da se borijo zanje, si bodo vodje sindikatov polnili račune na Delavski hranilnici in plemenitili ta sredstva.
rogla
01. 05. 2024 21.55
+4
FideSS - sramota slovenskega zdravništva!
zmerni pesimist
01. 05. 2024 21.54
+7
Tudi jaz sem na nogah ko delam v fabriki
Minifa
01. 05. 2024 21.46
+6
Šolniki so zdej na vrsti, hočejo še dodatnih 10 dni na riti doma, 200 dni ni dovolj.
St. Gallen
01. 05. 2024 21.39
+1
kolesarji stavkajo ze od zacetka mandata
JohannDoe
01. 05. 2024 21.33
+6
@testo "Dohtarji stavkajo" ---------- Kak nateg je to, da dohtarji stavkajo? Če bi delavci v fabrikah "stavkali" tako, da bi oddelali vse redno delo in zakonsko obvezne nadure, bi se vsem direktorjem smejalo do nebes.
JohannDoe
01. 05. 2024 21.30
+4
Sodniki stavkajo, ker jim je vnaprej obljubil višlje plače, potem pa dal figo. Zdravniki stavkajo, ker jim je vnaprej obljubil višje plače, potem pa dal figo. Zakaj že stavkajo upravne enote? In učitelji? Le kdaj bomo državljani stavkali za vse, kar nam je obljubil, potem pa dal figo? Očitno prenehamo bit trpežni šele, ko gre za denar v roki.
St. Gallen
01. 05. 2024 21.11
+2
Asociacija: Svica je "odlicen kruh", ob pogledu na Balkan Nord pa je videti samo "prgo"
Andrej Lon?ar3
01. 05. 2024 21.09
+8
Pol države mu stavka,pernati pa križari po Sredozemlju z Avdićem . Srečno Slovenija.
4556
01. 05. 2024 20.58
-2
Takšnega nezadovoljstva kot pod to vlado še ni bilo -zanimivo pa ste tako plesali ob izvolitvi faš--potomca ,katerega deda je bil član italijanskega režima pred 2SV .
4890
01. 05. 2024 21.16
-6
Puklov ritoliznik, ko boš objasnil kje je končalo enajst milijard evrčkov v času prešnje vlade, potem lahko komentiraš delo CARJA Goloba......
Protikomunist
01. 05. 2024 21.35
-3
Pod prejšnjo vlado je bilo nezadovoljstvo dovolj veliko, da je SDS sedaj v opoziciji, SMC je izginil iz parlamenta, DeSUS ravno tako, NSi je ostal v parlamentu zelo obstrljen in se zelo trudi, da bi vsi čim prej pozabili, s kom je v vladi bil.
JohannDoe
01. 05. 2024 21.36
-1
Ne, oba bi morali zapret. In z njima vse podrepnike, ki nabijajo po forumih, ker jim Vesna ali kdo drug naroči.
Windlass
01. 05. 2024 20.54
+4
Komaj čakam, da vidim obraze ljudi, ki sedaj zasmehujejo sodnike, zdravnike, dispečerje itd.. Glede na ˝velikodušno˝ ponudbo sodnikom 0-3 razrede - če se vendarle izvali nek zmazek plačne reforme, bo večina ljudi dobila do nekaj 10 evrov, to bo vse. Potem boste razumeli kaj so Vam skušali dopovedati sodniki, zdravniki, dispečerji in upravne enote.
Delavec_Slo
01. 05. 2024 20.50
+3
Stavkajo samo tisti, ki jih je že 200% preveč, če vam pa kaj ne paše, pa vabljeni v gospodarstvo, tam pa imamo plače!
Podlesničar
01. 05. 2024 20.55
+2
Saj zdravniki bodo šli v gospodarstvo, privatno zdravstvo... tam so plače x3.
Windlass
01. 05. 2024 20.57
+1
Ja kako, pa toliko se pljuva čez dvoživke, ti..rekruter dvoživk! :D
Kstane
01. 05. 2024 20.45
+2
Doktorji in tudi vsi drugi delavci v naši Sloveniji morajo dobiti višje plače.Ob vstopu v EU,smo vsi pričakovali drugo ureditev in višji standard za vse zaposlene.Na žalost pa je ostalo vse enako kot je bilo v bivši državi...
Kstane
01. 05. 2024 20.45
-1
Doktorji in tudi vsi drugi delavci v naši Sloveniji morajo dobiti višje plače.Ob vstopu v EU,smo vsi pričakovali drugo ureditev in višji standard za vse zaposlene.Na žalost pa je ostalo vse enako kot je bilo v bivši državi...
EU Dig. Cenzura
01. 05. 2024 20.45
-1
Vse odpustiti iz krivdnih razlogov, potem ponudit nove pogodbe z novimi pogoji! Kdor ne zeli, tam so vrata in hvala za sodelovanje do naslednjic, ko bo zelel pod nasimi pogoji!
Podlesničar
01. 05. 2024 20.56
+1
EU Dig. Cenzura
01. 05. 2024 21.17
+0
Ce jim bo bolje, zakaj pa ne. Takih zdravnikov ki stavkajo ne potrebujemo, ker nam narodu samo jemljejo denar vsak mesec!!!
Windlass
01. 05. 2024 20.45
+6
Če se niso zmenili z par sindikati naenkrat, se tudi z ostalimi 40 hkrati ne bodo. Ta enotni sistem je idiotizem, rešitev so ločeni stebri po različnih sektorjih, financirani iz ločenih vreč.
4890
01. 05. 2024 20.43
-8
Pukl aktivira krščanske farje, da je zadnji čas za stavkajo do izpolnitev zahtev, vsak župnik dobi najnovejšega ferrarija🫡