Slovenija

Ste doma, a vam poštni dostavljavec pošiljke ne dostavi?

Ljubljana, 25. 10. 2021 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
135

Ali ste v zadnjem času prejeli SMS-sporočilo "Nismo vam mogli dostaviti pošiljke"? Niste edini. Težava je, da so ga dobili tudi ljudje, ki so bili na dan dostave doma in bi pošiljko lahko prevzeli. Kje in zakaj se zaplete? Zakaj zunanji izvajalci poštnih storitev Pošte Slovenije ne vročajo pošiljk naslovniku, ampak jih vrnejo pošti? In kaj lahko pri tem naredi potrošnik?

Ena izmed prejemnikov SMS-a je mati, ki se je obrnila na nas. Ker je na porodniškem dopustu, je večinoma doma in doma je bila tudi takrat, ko prejela SMS, češ da ji ni mogoče dostaviti pošiljke. Zato se je ponjo odpravila v eno od poslovalnic Pošte Slovenije. Tam so ji zaposleni povedali, da imajo zadnje čase veliko takih pritožb, vendar ne morejo storiti ničesar, ker da to zanje opravljajo podizvajalci.

Pošta Slovenije je že pred časom sprejela model najemanja zunanjih izvajalcev za opravljanje poštnih storitev. Temu so sicer nasprotovali v Sindikatu poštnih delavcev, a najemanje zunanjih sodelavcev je zakonita praksa. Vprašanje je torej, kaj postori Pošta Slovenije za izpolnjevanje svojih obveznosti oziroma za pravilno in kakovostno izvedbo storitev.

Kakovostna dostava je storitev, ki jo mora zagotoviti Pošta Slovenije – ne glede na to, ali pakete razvozi sama ali to nalogo zaupa zunanjim prevoznikom.
Kakovostna dostava je storitev, ki jo mora zagotoviti Pošta Slovenije – ne glede na to, ali pakete razvozi sama ali to nalogo zaupa zunanjim prevoznikom. FOTO: Shutterstock

S stališča potrošnika namreč ni bistveno, ali gre za podizvajalce ali ne. Kakovostna dostava je storitev, ki jo mora zagotoviti Pošta Slovenije, so pojasnili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ne glede na to, ali pakete razvozi sama ali to nalogo zaupa zunanjim prevoznikom.

'Ob nedostavljenih pošiljkah na območju Ljubljane smo že ustrezno ukrepali'

Predstavniki Pošte Slovenije so nam potrdili, da se tovrstne reklamacije seveda pojavljajo, saj so storitvena dejavnost, kakovost storitev pa je odvisna tudi od človeškega faktorja. V zadnjem mesecu so prejeli zgolj nekaj posameznih reklamacij zaradi nedostavljenih pošiljk na območju Ljubljane, drugod po Sloveniji pa ne. Kot so zatrdili, so v primeru na območju Ljubljane že ukrepali – šlo je za delavca, zaposlenega pri pogodbeniku, s katerim so prekinili sodelovanje. "Vsekakor pa uporabnike naših storitev prosimo, da v takšnih primerih oziroma kakršnih koli primerih nezadovoljstva z dostavo to sporočijo po telefonu ali elektronski pošti našemu kontaktnemu centru," so spodbudili.

 Kaj lahko pri tem naredi potrošnik? 

Na ZPS so svetovali, naj zahteva ponovno dostavo pošiljke in o kršitvi obvesti Pošto Slovenije. Ob morebitnem sporu pa se lahko obrne na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), katere naloga je varstvo pravic končnih uporabnikov elektronskih komunikacij in poštnih storitev. »Reševanje sporov pred agencijo je brezplačno,« zagotavlja agencija na svoji spletni strani.

AKOS tudi pojasnjuje, da ima vsak končni uporabnik "pravico do ugovora zoper odločitev ali ravnanje izvajalca poštnih storitev v zvezi z dostopom in izvajanjem storitev". Preden pa tovrstne težave predočite agenciji, morate nujno najprej reklamirati storitev pri izvajalcu poštnih storitev, ki vam je na reklamacijo dolžan odgovoriti v 15 dneh. "Če ne prejmete odgovora operaterja oziroma izvajalca poštnih storitev ali z njegovo odločitvijo niste zadovoljni, lahko v 15 oziroma 30 dneh na agenciji vložite predlog za rešitev spora," svetujejo predstavniki AKOSA. Navodila za oddajo vloge najdete na njihovi spletni strani.

Predstavniki Pošte Slovenije so zagotovili, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da pošiljka doseže svojega naslovnika, med drugim mu jo brezplačno znova dostavijo.
Predstavniki Pošte Slovenije so zagotovili, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da pošiljka doseže svojega naslovnika, med drugim mu jo brezplačno znova dostavijo. FOTO: Shutterstock

Ali lahko potrošnik zahteva odškodnino? 

Na ZPS so pojasnili, da bi moral potrošnik za uspešno uveljavljanje odškodnine izkazati konkretno škodo, ki mu je nastala, kar je v podobnih primerih težka naloga. "Morda bi lahko zaradi nepravilno izvedene poštne storitve zahteval povrnitev zneska dostave, saj potrošnik plača za storitev dostave na dom, česar pa dostavljavec v takem primeru ni omogočil," so pojasnili. 

Kako reagira Pošta Slovenije na pritožbe potrošnikov, povezane z dostavo pošiljke?

Predstavniki pošte so zagotovili, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da pošiljka doseže svojega naslovnika "na zanj najprimernejši in najudobnejši način". V večini primerov mu pošiljko brezplačno znova dostavijo oziroma mu ponudijo druge možnosti za prevzem pošiljke, kot so denimo paketomati na bencinskih servisih in paketniki ob poštnih poslovalnicah in na drugih lokacijah po Sloveniji. "Možen pa je tudi dogovor, da paket dostavimo na dogovorjeno mesto brez potrditve prevzema," so našteli. 

Ob tem so zatrdili, da kazalnike kakovosti spremljajo dnevno: "Tako je bilo v obdobju zadnjega meseca kar 98 odstotkov paketnih pošiljk vročenih v enem dnevu. O neučinkovitosti dostave zato nikakor ne moremo govoriti."

Pošta Slovenije: "V obdobju zadnjega meseca smo kar 98 odstotkov paketnih pošiljk vročili v enem dnevu. O neučinkovitosti dostave zato nikakor ne moremo govoriti."
Pošta Slovenije: "V obdobju zadnjega meseca smo kar 98 odstotkov paketnih pošiljk vročili v enem dnevu. O neučinkovitosti dostave zato nikakor ne moremo govoriti." FOTO: Foto Bobo

Osem pogodbenih dostavljavcev pošiljk z 69 vozili

Po navedbah Pošte Slovenije ima pošta trenutno sklenjene pogodbe za dostavo paketov z osmimi pogodbenimi izvajalci, ki opravljajo dostavo z 69 vozili. Večinoma so samostojni podjetniki. "Glede na število zaposlenih, ki v Pošti Slovenije odvisni družbi Invalidsko podjetje Pošte Slovenije (IPPS) opravljajo dostavo pošiljk, navedeno število vozil in izvajalcev predstavlja zgolj 2,7 odstotka lastnih izvajalcev v segmentu dostave in 1,4 odstotka vseh zaposlenih v segmentu prometa," so pojasnili predstavniki pošte.

Zanimalo nas je namreč, kdaj in zakaj so uvedli model najemanja zunanjih izvajalcev za dostavo pošiljk. Razložili so, da so jih iskali predvsem do konca lanskega leta, in sicer zaradi ekstremno povečanih količin paketnih pošiljk, ki so posledica epidemije covida-19 in spremenjenih navad potrošnikov. "Razlog za oddajanje dela storitev zunanjim izvajalcem je predvsem hitrejše, lažje in optimalno pokrivanje večjih nihanj v obsegu poslovanja. Odločitev o sodelovanju s pogodbenimi izvajalci temelji na analizi potreb delovnega procesa, ponudbe na trgu in ekonomičnosti poslovanja. Gre za pogodbeno razmerje z elementi civilnopravne narave, torej za sodelovanje med poslovnimi subjekti, in ne za zaposlitev delavcev, saj Pošta Slovenije podizvajalcem plača storitev, ki se obračuna po številu enot, prevzetih v dostavo," so izpostavili.

Lani so zaradi omejitev trgovinske dejavnosti in izrazite selitve na spletne platforme opazili več kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk v primerjavi s predhodnim letom. "V obdobju od novembra 2020 do januarja 2021 pa je bil v najbolj obremenjenih dneh obseg paketnih pošiljk tudi podvojen," so izpostavili. Po njihovih besedah pa količine paketnih pošiljk – predvsem zaradi nadaljevanja trenda povečanja nakupov v spletni prodaji – tudi letos ostajajo velike, in sicer nad 30 odstotkov glede na lansko leto.

Skupina Pošta Slovenije je v lanskem poslovnem letu ustvarila čisti poslovni izid v višini 5,2 milijona evrov.
Skupina Pošta Slovenije je v lanskem poslovnem letu ustvarila čisti poslovni izid v višini 5,2 milijona evrov. FOTO: Pošta Slovenije

Kako je pošta poslovala lani?

Kot so navedli predstavniki, je Skupina Pošta Slovenije v lanskem poslovnem letu, na katero je vplivala epidemija covida-19, ustvarila čisti poslovni izid v višini 5,2 milijona evrov, od tega pripada obvladujoči družbi 4,5 milijona evrov, kar je višji rezultat od načrtovanega v rebalansu poslovnega načrta. Čisti prihodki od prodaje znašajo 410,7 milijona evrov, kar je za 6 odstotkov več, kot je bilo načrtovano v rebalansu poslovno-finančnega načrta.

V okviru poslovnih prihodkov še vedno največji, 40,4-odstotni delež predstavljajo prihodki od pisemskih storitev, ki so za 2 odstotka nižji kot v enakem obdobju leta 2019 in za 4 odstotke višji, kot so načrtovali v rebalansu poslovno-finančnega načrta. 

Za leto 2021 v Pošti načrtujejo nadaljnjo zmerno rast prihodkov. "Ob upoštevanju postopnega umirjanja epidemije predvidevamo, da bomo načrtovani plan dosegli. Ključni za doseganje rasti bodo še naprej prihodki od paketnih in logističnih storitev, pomembne pa ostajajo pisemske in IT-storitve ter storitve na mreži," so pojasnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Comfortably numb
15. 11. 2021 11.12
+2
Poleti sem na terasi pil kavo in gledal poštarja, ko je prišel do vrat, niti pozvonil ni, samo listek je vrgel v nabiralnik. po paket sem se moral odpeljati 15km, ker sem ga želel prevzeti isti dan.
oježeš
29. 10. 2021 19.05
+1
Če pošta dovoli tako situacijo in meče slabo luč na sebe, saj ve, da podizvajalci ne opravljajo svojega dela po pogodbi, potem mora biti v vrhu pošte nekaj hudo narobe. Neke bratske ali prijateljske zveze ali pa kak denar komu v žep. Drugače si slabega imena ne bi privoščili na tuj račun.
LaFemme
26. 10. 2021 10.59
+4
Nič čudnega glede na odnos ki ga imajo nadrejeni do poštarjev.
jazbec44
25. 10. 2021 20.29
+2
Še en dokaz,kako dobro deluje podjetje za potrošnika dokler je v državni lasti.Na jok mi gre ko gledam nekoč odlićna državna podjetja,ki so sedaj v rokah domačih nesposobnežev in njihovih otrok ali prodana tujcem,ki se okoriščajo s poceni slovensko delavsko silo.
IQeS
25. 10. 2021 19.52
+1
Najbolj sem zadovoljen z UPS. Me pokličejo če imajo paket za mene, so prilagodljivi kadar me ni doma (dostavijo paket k sosedu), ne puščajo paketov na Petrolu ampak ga poskušajo dostaviti še drug dan, poleg tega pa tudi ni problema z vračilom blaga (zvečer pošljem e-mail, da prosim za vračilo, drugi dan dobim takoj potrditev).
jaka
25. 10. 2021 19.36
+2
Ne verjamem članku. Ravno obratno! Uspeli so vročiti Janši, Hojsu, Počivalšku in podobnim kujonom. Če so to zmogli, potem zmorejo vse!!!
Hekchalfm
25. 10. 2021 19.30
+3
Cila
25. 10. 2021 18.33
+3
Ko ni nikogar doma, mi pustijo pred vrati ali pa še raje, vržejo v lopo poleg vrat. Nobenih komplikacij s podpisi in osebnim prevzemom. Je pa to prednost življenja v rovtah, kjer se to s poštarji in ostalimi dostavljalci da dogovoriti.
oježeš
29. 10. 2021 19.07
Če se dogovori je to čisto nekaj drugega.
ccirisimo
25. 10. 2021 17.03
+4
Kaj pa uradne pošiljke kose skrivate iza zaves in firbcate ne da bi se opogumili in stopili ter prevzeli pošto ZUP. ZKP. ZPP. Bog ne daj placilnega naloga ni vas v drzavi.
oježeš
29. 10. 2021 19.08
Še nisem zavrnil pošiljke, če sem bil doma, ko je poštar dostavil karkoli, čeprav sem se sem in tja malce posekiral, da nisem oponašal Janše.
No pasaran
25. 10. 2021 16.36
+9
Janshiriju se to skoz dogaja!
resenik
25. 10. 2021 16.28
+9
z pošto ni bilo težav pač pa z drugo dostavo,ker se nekomu ni dalo do doma pripeljati paket ga je enostavno pustil na petrolu,kjer je še treba provizijo plačat zato tistih sploh ne hodim izkat naj vozijo nazaj
DasaizDalasa
25. 10. 2021 16.07
+10
Meni se to stalno dogaja.
prevalanar
25. 10. 2021 16.05
+5
Verjetno je prišlo do prezasedenosti, ker je veliko novih pošiljk naslovljenih na isti naslov - parlament.
guruguru
25. 10. 2021 16.01
+5
Dvignite jim človeku dostojno plačo, pa nam bodo redno dostavljali pakete, pošto... Mene ne moti če me čaka listek v kaslcu, ko pa vem koliko so plačani....
User428587
25. 10. 2021 15.47
+12
Tudi meni se je dogajalo, bil doma in dobim listek da me ni bilo. Moram reči, da sem se z leti naučil, kaj je potrebno, da ti poštar dejansko dostavi paket. Naj tudi povdarim, da so dostavljalci in uslužbenci v paketnih centrih PS, zelo ustrežljivi. Vsaka pošiljka, katero sem dobil zadnjih 8 let, je bila dostavljena korektno, seveda so se zgodile napake tudi iz moje strani, napačen naslov, napačna mobilna številka. Vse se dalo urediti in tudi poklicali so me kdaj, kje in kako lahko dostavijo. Zadnji paket, ki so ga dostavili sva bila z dostavljalcem na telefonu, paket je pustil na določenem mestu, po dogooovoru. Tako, da iz moje strani za moj rajon, jim lahko samo dam kapo dol! Toliko iz moje strani :)
oježeš
29. 10. 2021 19.21
Kot povsod so nekateri korektni, pošteni, največji problem je pri vodilnih in funkcionarjih, da politiki živijo v svojem svetu blaženost se pa niti ne splača poudarjati. Kapo dol vsem korektnim in poštenim, se jih najde še kar nekaj.
Debely
25. 10. 2021 15.39
-8
Za tista 2% nevročenih pošiljk je seveda kriv Jajo.
SnowmanR
25. 10. 2021 15.33
+7
Samo Janši sodne obravnave ne dostavi, ostali so itak doma...
daiči
25. 10. 2021 15.25
+2
Men je gls zakon, mi dajo na izbiro da loh u paketomatu pustijo, js mam to najraj, grem iskt k mam cajt pa k se mi da.
yoda99
25. 10. 2021 15.25
+14
Naj posta placa pogodbenikom samo uspešne dostave…
oježeš
29. 10. 2021 19.22
Ne bo prijatelj prijatelja za to. On rabi denar in ga ne zanima dostava.
slovenec12
25. 10. 2021 15.22
+9
To se dogaja samo pri posti slovenije!