Znanost in tehnologija

Niste zadeli 500 evrov ali 500 milijonov dolarjev

Ljubljana, 27. 03. 2018 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
12

Če ste v zadnjih dneh prejeli SMS sporočilo o nagradni igri znane trgovske verige, ki vas vabi k izpolnjevanju ankete, ali pa sporočilo v tujem jeziku, da ste zadeli vrtoglavi znesek, sporočila ignorirajte. Gre namreč za lažne nagradne igre. Strokovnjaki za varnost na spletu opozarjajo, da bodite pri tovrstnih sporočilih izjemno previdni in nikar ne delite svojih osebnih podatkov.

Iz podjetja SPAR Slovenija so opozorili na lažno nagradno igro, ki se širi prek SMS sporočil. Potrošniki namreč na svoje mobilnike prejmejo sporočilo, v katerem neupravičeno nagovarjajo v imenu omenjenega podjetja. "SPAR Slovenija ne izvaja navedene nagradne igre, v kateri je potrebno odgovoriti na nekaj vprašanj za domnevno uvrstitev v žreb za Darilno kartico Spar v vrednosti 500 evrov. Gre za lažno nagradno igro in zlorabo blagovne znamke Spar Slovenija," so opozorili iz podjetja. 

Trgovec opozarja, da naj potrošniki nikar ne nasedejo, čeprav je sporočilo videti pristno. SMS namreč vsebuje logotip podjetja. Potrošnike pozivajo k sodelovanju v kratki anketi, ki naj bi omogočala, da uporabnik zadane omenjeno nagrado. Vse prejemnike tovrstnih sporočil opozarjajo, "naj v nagradni igri ne vpisujejo svojih podatkov ne pošiljajo SMS sporočila"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ponavadi takšne nagradne igre podjetja oglašujejo na vseh svojih kanalih, zato je dobro preveriti, ali kaj o tem piše na njihovi uradni spletni strani. "Vsaka legitimna nagradna igra mora imeti tudi jasno razvidne pogoje nagradne igre. Če teh ni, naj bo to velik znak za alarm," pravijo na SI CERT. 

Niste zadeli 500.000.000 dolarjev

Nekateri uporabniki aplikacije za sporočanje Viber so te dni prejeli sporočilo iz neshranjene številke – v spodnjem primeru je pošiljatelj DH88 – v katerem jih v angleškem jeziku obveščajo, da so bili izžrebani v mednarodni nagradni igri. Zadeli naj bi vrtoglavih 500.000.000 dolarjev. Za prevzem nagrade pa "nagrajence" vabijo, naj pošljejo zapisano referenčno številko na določen elektronski naslov, s katerega naj bi prejeli več informacij o tem, kako lahko denarno nagrado prevzamejo. 

Ste prejeli takšno sporočilo? Gre za prevaro, zato na sporočilo ne odgovarjajte.
Ste prejeli takšno sporočilo? Gre za prevaro, zato na sporočilo ne odgovarjajte. FOTO: 24ur.com

O tem so bili obveščeni tudi strokovnjaki iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI CERT, ki opozarjajo, da so takšna sporočila pogosta, vendar gre za prevare. 

'Če je nekaj preveč lepo, da bi bilo res, potem zelo verjetno ni res'

"Prvo pravilo v primeru dvomov je: če je nekaj preveč lepo, da bi bilo res, potem zelo verjetno ni. Če niste sodelovali v neki nagradni igri, potem tudi ne boste izžrebani," je pojasnil Tadej Hren iz SI CERT. 

Kot je pojasnil, gre v primeru obvestila v aplikaciji Viber za "klasičen poskus t.i. loterijske prevare, pri kateri vas neznanec kontaktira z obljubo po veliki količini denarja". Če na takšna sporočila odgovorite v upanju, da boste res prejeli obljubljeno nagrado, vas najprej pozovejo, da morate plačati raznorazne stroške – za odprtje bančnega računa, za plačilo dajatev, za stroške odvetnika, provizije in tako naprej. "Preden se žrtev zave, da obljubljenega denarja ne bo prejela, je lahko tudi ob več 1000 evrov," opozarja Hren. 

V primeru Spara pa Hren opozarja, da gre za prevaro, pri kateri goljufi izrabljajo dobro ime različnih slovenskih trgovin. "Njihov namen je, da bi pod pretvezo pridobitve neke želene nagrade uporabniki v spletni obrazec vpisali svojo telefonsko številko, vendar pa s tem ne bodo dobili nagrade, ampak se bodo včlanili v komercialni SMS klub," opozarja. S tem pa uporabniki nevede pristanejo na to, da jim vsak mesec zaračunajo približno 20 evrov za neželena SMS sporočila. "Sicer je ta strošek v drobnem tisku celo omenjen, ampak goljufi se zanašajo na to, da uporabniki drobnega tiska ne berejo. V nekaterih primerih pa smo celo opazili, da so goljufi preko teh sporočil na računalnikih uporabnikov rudarili kriptovalute," še opozarjajo na SI CERT. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirhollio
27. 03. 2018 20.40
+5
kako je dovoljeno tem firmam s komercialnimi smsi za 20 eurob na mesec delovat v sloveniji. Uakaj kdo tega ne ukine. Pa bojda ima celo ena taka sedez nekje v primorju...
tron3
27. 03. 2018 18.22
+5
Kaj je bistvo te novice, da imate zelo nezaščitene telefone, pošto Vam lahk pošilja Vsak heker ki ima 5 minut cajta pa še kakšno pivo vmes spije. Nekdo sedaj marsikaj ve o Vas, ampak to ni Špar he,he....
NejcPircMusar
27. 03. 2018 19.18
+7
Bisto vsega skupaj pa je, da se tega folk ne zaveda. Vendar zmeraj obstaja AMPAK. In ta AMPAK JE, da se tega ne zavedajo tudi podjetja, ki jim lahko vsak moment v informacijski sistem udre kdor koli, s kjer koli in kadar koli. In takšnih podjetij je v SLO vse preveč. Če smo nekoč varovali stavbe in hiše, je skrajni čas. da se zavemo problema informacijskega imetja in njegove zlorabe. V takšno hišo pa danes ni težko priti, očitno!
Slamnati Jeti
27. 03. 2018 18.12
+6
kako da nisem dobil 500mil?? ..jaz sem si pa ravno ferarija naročil...
MATEJ5321
27. 03. 2018 17.27
+8
Davek na neumnnne
tron3
27. 03. 2018 17.18
-5
Špar se lahk kr spele tja od koder so se priklatl v Slovenijo.
NejcPircMusar
27. 03. 2018 19.20
-1
In kje bo tvoja rit*a dobila kruh in mleko, če tujce pošiljaš ven? A računaš na slovenske trgovine, katere že in za kakšno ceno??
tron3
27. 03. 2018 19.24
-2
Vse kupm na okoliških kmetijah, mi je čist vseen za Špar al pa za slovenske trgovine, jasnooooo!!
bananasplit
28. 03. 2018 07.42
Explainator
27. 03. 2018 16.47
+19
kako nisem če mi piše da sem
odkimasin
27. 03. 2018 16.31
+20
Sem že poslal svoje podatke, čakam na milijonček, pol pa okol sveta, juhuhu!
dr.dare
27. 03. 2018 16.17
+20
hahahhahaha ne ne res je pa na parkirišču lahko kupiš verižico za jurja in zlate ploščice vse je res hahahahah