Slovenija

Ste prepričani, da ne živite na poplavnih območjih?

Ljubljana, 12. 08. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
137

Padli so padavinski rekordi, na razmeroma velikem območju severne Slovenije je v slabih treh dneh padlo tudi več kot 300 milimetrov dežja, kar je na glavo postavilo tudi strokovna predvidevanja o poplavnih območjih, vrisanih na zemljevidu. Zgodil se je zelo redek dogodek, ki je "vse znanje o vodah, vključno z izračuni najhujših scenarijev, izbrisal", opozarja vodilni hidrolog ARSO. Zdaj bodo pristojni morali hipotetične scenarije na novo določiti.

Od osme ure v četrtek zvečer pa do osme ure v petek zjutraj je ponekod padlo prek 200 milimetrov dežja. Skozi celotno tridnevno obdobje pa je ponekod po državi zapadlo krepko prek 300 milimetrov dežja. "Opisana vremenska situacija je za sredino poletja nenavadna, bolj je značilna za jesensko oziroma zimsko obdobje, ko temperatura površja sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je v avgustu," so v poročilu zapisali pri Agenciji za okolje (ARSO).

Mnoga območja so v slabih treh dneh beležila padavinske rekorde
Mnoga območja so v slabih treh dneh beležila padavinske rekorde FOTO: Arso

Kaj nam sploh še lahko povedo poplavni zemljevidi?

Hiter pogled na opozorilno karto poplav oziroma poplavnih območij, vrisanih v Atlasu voda, s katerim upravlja ARSO, ponazarja tri stopnje poplavnih območij. To so pogoste poplave, redke poplave in območja zelo redkih (katastrofalnih) poplav. Reke Meža, Suhadolnica, Savinja, Lučnica, Dreta, Nevljica, Pšata, Sava, Sora, Kamniška Bistrica, Šujica, Mostnica, Kokra so dosegle rekordne pretoke, posledično so bile katastrofalne tudi poplave. S tem pa so omenjene reke poplavile območja, ki jih na več mestih niso predvidevali niti najbolj črni scenariji v opozorilni karti poplav.

Z zeleno barvo so vrisana območja zelo redkih ali katastrofalnih poplav. Na številnih območjih so poplave presegle začrtane meje, kot denimo na Koroškem, Zgornji Savinski dolini, širšem območju Kamnika, Gorenjske, Škofje Loke ...

Reka Pšata, ki je poplavljala v Mostah, Komendi, in Mengšu, je presegla poplavna območja na zemljevidu, tudi tista, ki so označevala zelo redke poplave.

Poplavno območje Ljubljane
Poplavno območje Ljubljane FOTO: Atlas voda

Če bi tako močno deževje prizadelo Ljubljano, bi bil pod vodo tudi velik del prestolnice. "V prihodnje moramo računati na večje pretoke, na manjšo stabilnost pobočij, močnejša deževja. Vse to bo treba upoštevati pri snovanju protipoplavnih ukrepov. Vpliv podnebnih sprememb pa bo treba všteti tudi v modelske napovedi, saj bodo stoletne vode vse pogostejše," pravi hidrolog Rok Fazarinc.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Glavni hidrolog ARSO Janez Polajnar pa dodaja: "Na zemljevidih so vrisane kombinacije že doživetih poplav in izračuni vsega znanja, ki ga premoremo o vodah. Tudi hipotetični scenariji." Te bo potrebno izračunati in narisati na novo, kar pa bo, kot pravi, vzelo več časa.

Struga Kamniške Bistrice se je prestavila

Kamniška Bistrica je uničila vsaj tri pomembne mostove na regionalnih cestah, si je pa tudi na več mestih utrla novo strugo. Pri Homcu se je ta prestavila za 50 metrov, kot je s pomočjo satelitske slike na Twitterju (X) objavil klimatolog Žiga Zaplotnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Potencial za izjemne padavinske dogodke se bo z leti z naraščanjem temperature površine morja in posledičnim naraščanjem mase vodne pare v ozračju le še povečeval," dodaja Zaplotnik, kar v prevodu pomeni, da bodo takšni padavinski ekstremi lahko pogostejši. 

Protipoplavni ukrepi, gradnja nasipov in zaplavnih pregrad za nadzor hudournikov pa ob dejstvu, da narava prehiteva načrtovalce, ima svoje meje, saj "popolnih protipoplavnih ukrepov ni," opozarja Fazarinc. 

Ker je v slabih treh dneh na mnogih območjih padlo dvakrat več dežja kot celotno lansko poletje skupaj in ker si količino padavin, ki so poplavile dve tretjini države, težko predstavljamo, jo bomo skušali ponazoriti nekoliko drugače. 

Predstavljajte si, da polnite rezervoar z vodo. Če bi to želeli izenačiti s padavinskimi rekordi, ki so padli v prvih 12 urah v noči s četrtka na petek, bi morali 12 ur zapored v rezervoar, velik kubični meter, vsako minuto doliti 3 decilitre vode. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
16. 08. 2023 13.15
Šujica(Horjulka) tudi slučajno ni imela rekordnega pretoka.bregove je prestopila šele v soboto zjutraj in še to čisto malo.Rekordni pretok je imela zato,jer se je vanjo zlivala Gradaščica ki je bila rekordno visoka,merilec pretoka pa je postavljen prav tam.
Wolfman
13. 08. 2023 09.16
+17
Barabe državne, so ina veliko izdajali dovoljenja za gradnjo na poplavnih območjih zaradi denarja.
Stane Adami?
13. 08. 2023 08.22
+8
>Zdaj smo nekako dojeli, da rdeče minuse dobiš od tovarišev novinarjev.
Stane Adami?
13. 08. 2023 08.17
+18
Državna uradnica v Državnem zboro pove, da Jankovičl nima dovoljenja za drekovov in da je obšel zakone??????In NIČ se ne zgodi, torej obvladuje preko sistema podkupnin tudi oblast.
Narkodefinkica
13. 08. 2023 08.22
+1
Korupcija, kriminal, Lopovščina, laž, podtikanje, diskriminacija in politična diskvalifikacija je blagovna znamka Komunistov, partizanov in Golobovcev.
UzivatiJeTreba
13. 08. 2023 12.54
+0
Janez pa popolnoma nedolžno obsojen zaradi korupcije, a ne? :) Dejstvo je, da vsi koruptivni, ker se vsi med seboj poznajo. Žal slaba stran majhne države. Ravno zaradi tega bi pa morali vlagati dodatne napore in finance v sodstvo, inspekcijske službe, ...za večjo učinkovitost, da bi se koruptivnost znižala na minimum, kar pa ni nobenemu politiku v interes.
Narkodefinkica
12. 08. 2023 20.52
+7
Kje je lokacija Jankovičevega DREKOVODA, ki gre čez vodonostno območje in kliče po katastrofi ?
kr nekdo
12. 08. 2023 18.01
+2
no od dans naprej nobenega soglasja za gradbeno dovolenja na tem obmocju. a bo šlo? al naj se gradi? jaz že sam ne bi želel graditi tako da ne razumem tiste ki si želijo vodo ob sebi. nismo vec v pradavnini k so se mesta ob vodi gradila
Potouceni kramoh
12. 08. 2023 17.22
-1
SDS državljanom garantira da v Sloveniji ni poplavnih območij.Le volit jih je potrebno.
Vlahek
12. 08. 2023 16.42
+4
Ko je prepozno so pa vsi pametnjaoviči👌🤣
Nace Štremljasti
12. 08. 2023 16.16
+1
sandi 11 v begnah ja aktivirana napotnica samo rutko na glavo pa v sprejemno
Iqos
12. 08. 2023 16.06
+3
Hiše se ti ne splača imet zavarovane. Vsako leto raje tistih 800 evrov daš v štumf. Nobeden ti ne bo dal nič zastonj. Mogoče zgradili nove montažne hiše, ki pa jih bodo ljudje mogli odplačat s kreditom.
Uporabnik1812060
13. 08. 2023 09.38
+4
Ma daj ne lapaj v tri dni, ker nimaš pojma. Absolutno se splača imeti zavarovano nepremičnino, saj je to streha nad glavo. Ampak ja, razmišljanje čisto po slovensko, za pleh, ki mu tako ali tako cena pada, zavarovati, ni problema, tudi jurja, pa feltne, pa ni da ni..., ampak za osnovno bivališče plačat zavarovanje, ne tega pa ne.
ZLATKO JAKLIN
12. 08. 2023 15.38
+6
Treba se je zamisliti tudi nad samimi "vlakami" v gozdu, kjer kmetje-gozdarji pospravljajo drevesa. Sama "vlaka" je idealno usmerjen potok proti dolini, ko pride do velikih padavin. Po navadi, se velika ali pa tudi mala debla uporabi, medtem, ko vso lubje in vse veje ostane v strmem pobočju prepredeno z gozdnimi vlakami. Ko pride do velikih padavin, te vlake postanejo potoki, ki s časom prerasejo v hudournike, ki nosi vso to neočiščeno vejevje in podrast s seboj v dolino.
kr nekdo
12. 08. 2023 18.05
+5
res je. vcasih se je vse vejevje tudi pospravilo. na gozdnem podjetju si lahk zaprosil za pospravilo kar je ostalo goznim delacvem. sedaj tega ni vec in bog ne daj da gres to pospravit k to je kraja
bodi
13. 08. 2023 08.42
+0
pozabil si še napisati, da je treba rečne bregove čistiti in tudi strugo poglabljati tam kjer je to najbolj potrebno
ZLATKO JAKLIN
12. 08. 2023 15.31
+16
Za časa bivše države, so v strugi Kamniške Bistrice od Stahovice proti Bistrici dnevno stali bagerji, natovarjali prod iz reke, ter ga odvažali. Tak isto je bilo tudi v Planici (Tamar), kjer se je ta prod letno vedno odvažal. Potem je prišla nova država, novi ljudje na vodilnih položajih, ukinitev podjetij, ki so skrbele za vodotoke, zakonske ureditve na področju ureditev vodotokov, pa tudi niso zalegle, prej so bile strel v prazno. In sedaj smo, kjer pač smo. Ako bi se v preteklosti vsaj malo vlagalo v ureditev strug (kak milijon ali dva), bi sedaj imeli precej manjšo škodo. A žal po toči zvoniti je prepozno.
bodi
13. 08. 2023 08.44
+6
Zlatko tako je 30 letih so uničili te službe, naj se pogleda kdo so bili direktorji teh podjetji
Uporabnik1812060
13. 08. 2023 09.42
+3
Ja in v stari državi so si lahko ljudje sami nabirali prod iz rek, potem pa, me prav zanima, kateri umostvori so bili to, so uzakonili, da se tega več ne sme in je to kraja oz. kaznivo dejanje.
BWC Buyer
12. 08. 2023 15.06
+1
Sem preprican. Kras je zakon
luna.3
12. 08. 2023 14.06
+11
Poglejmo kupe, ki se nabirajo ob pospravljanju poplavljenih hiš, kam bo vse to šlo.Mene pa zanima, ali ni mogoče še kar rešiti, npr. kakšen kuhinjski element (korito, pipe), kakšne kable, omarice (verjetno ni vse za na odpad). Rešuje se res po hitrem postopku, ampak vseeno bi se bilo potrebno vprašat, če ni mogoče še kaj za rešit, sicer malce posušit, oprat..., kakšno stvar bi pa le prihranili. Verjetno vsega zavarovalnice, občine ne bodo krile, obljube so nekaj, dejanja pa zopet nekaj drugega. Sočustvujemo pa z ljudmi, ki se jim je to zgodilo.
PomisliNaSonce
12. 08. 2023 14.31
+8
Problem je, ker nimaš kam dat nazaj posušit...ker so notranjo prostori premočeni. Zunaj pa bo propadlo do konca. Omarice iz iverke....pipe verjetno noben ne meče stran. Bela tehnika in razni tv-ji..glasbeni stolpi in računalniki so pa tko fuč.
bodi
13. 08. 2023 08.45
+0
luna. 3 iverka je zanič če daš novo omarico verjetno ne boš montirala 5 let staro pipo, bi jo ti?
Pir
12. 08. 2023 13.48
+4
Karta od Komende ne bo držala. Bo treba mal updejtat.
Sandi11
12. 08. 2023 13.28
-18
V petek ni padal dež, ampak golobji iztrebki. Še več tega lahko pričakujemo.
MrNurmic .
12. 08. 2023 14.35
+19
po treh dneh v Nazarjah, vzdušju in kolegijalnosti lahko povem samo da si v tej celi zgodbi iztrebek edino ti.dno družbe,podn od podna.tistih 5% procentov svečkarjev ki se jih še janša sramuje
G. Papež
12. 08. 2023 14.39
+1
Henemen Henebeš
12. 08. 2023 15.16
-11
Ti pa eksponentno skrčujoča se četica podpornikov eskadrilije letečih podgan. Kdor visoko leta, nizko sirje ..
MrNurmic .
12. 08. 2023 16.02
+7
s svečko sva skupaj čistila halo...pustila politiko zadaj.ti nisi svečka.to bi bil zate kompliment.ti si podn od podna
Nace Štremljasti
12. 08. 2023 13.15
+15
v litijo gradijo blok zraven lidla,investitor je znan z vezami na občini,stanovanja v pritličju bodo z bazenom že sedaj so črpali vodo iz gradbene jame to je lepa praksa ane potem pa javkat in stokat ko bo vaterpolska tekma
kr nekdo
12. 08. 2023 18.08
+7
imajo vse karte kje poplavlja a se kr izdaja dovolenja in se gradi. sam ta denar jim je mar
Betuul
12. 08. 2023 12.34
+3
Enega je potrebno najprej peljat na ogled ruralnega terena in takoj sanirat!
Betuul
12. 08. 2023 12.47
+5
Tako delajo in gradijo bloke ; stanovanja ! Mi smo samo ljudje! Če pa študirani za take smeri vejo in vedoma delajo drugač in v nasprotju! Je pa to nesramno do človeka! in še kar takole na riziko;Kot vidimo slo ruralno sliko! ! postavit slo človeštvo
EU Dig. Cenzura
12. 08. 2023 12.16
+7
KAKO LAHKO TO RAZUMEMO❓️ A bomo dobili kakšno pojasnilo s strani vlade? Podžupan avstrijske občine Pliberk: "Slovenska vlada ie zavrnila sosedsko pomoč!" - e-Maribor
MrNurmic .
12. 08. 2023 14.36
+7
EU Dig. Cenzura
12. 08. 2023 14.51
-4
EU Dig. Cenzura
12. 08. 2023 12.15
-3
Vse kar je naravno ima PATENT uradno preverljiv na spletu. Pa veliko uspeha želim z NARAVNIMI ujmami.