Slovenija

Pahor bo na položaj predsednika KPK imenoval Roberta Šumija

Ljubljana, 30. 01. 2020 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da bo na položaj predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval Roberta Šumija. Še pred dokončno odločitvijo in podpisom ukaza o imenovanju se bo Šumi predstavil javnosti.

Kot so sporočili, se je Pahor za imenovanje Šumija odločil v sredo, o svoji odločitvi pa ga je obvestil še isti dan. Pred odločitvijo se je sicer Pahor na podlagi pridobljenih mnenj in pojasnil prepričal tudi o verodostojnosti samega postopka izbire, s pojasnili o tem pa bo generalna sekretarka urada predsednika v petek seznanila zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca, so zapisali v uradu predsednika republike.

Aktualni predsednik KPK Boris Štefanec, ki ga izbirna komisija ni uvrstila med predlagane kandidate za predsednika KPK, je predsedniku države Borutu Pahorju poslal pismo, v katerem je podvomil v delo te komisije. Trdi, da postopek ni bil objektiven, kandidati pa da niso bili enakopravno obravnavani. Izmed deveterice prijavljenih je komisija sicer izbrala štiri primerne kandidate za vrh KPK.

Izbirna komisija je pred tremi tedni predsedniku republike Borutu Pahorju kot primerne za imenovanje za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala Tino Brecelj, Uroša Novaka, Janeza Pogorelca in Roberta Šumija, med predlaganimi pa se ni zašel dosedanji predsednik KPK Boris Štefanec. Izbirna komisija je svojo odločitev sprejela soglasno, je takrat zagotovil predsednik komisije Janez Stare.

Izvajal usposabljanja za različne kategorije javnih uslužbencev

V svoji kandidaturi za predsednika KPK je 45-letni Šumi zapisal, da se že približno 15 let ukvarja s strateškim in operativnim načrtovanjem, vodenjem in izvajanjem različnih aktivnosti na področju krepitve organizacijske in osebnostne integritete ter s preprečevanjem korupcije in drugih oblik neetičnosti.

Šumi je od lani docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru.
Šumi je od lani docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. FOTO: 24UR ZVEČER

Med letoma 2008 in 2010 je vodil delovno skupino za krepitev integritete policistov na ravni celotne policije, od leta 2011 je predsednik odbora za integriteto in etiko v policiji, ki deluje kot posvetovalno telo generalnega direktorja policije. Od leta 2014 vodi center za raziskovanje in socialne veščine v policiji, od lani pa v imenu ministrstva za javno upravo izvaja usposabljanja za različne kategorije javnih uslužbencev s področij krepitve integritete, prepoznavanja in preprečevanja korupcijskih tveganj, nasprotja interesov in drugih neetičnih ravnanj.

Šumi je od leta 2010 aktiven tudi kot mednarodni strokovnjak v okviru različnih evropskih institucij.

Štefanec: Stare in Brecelj sta pristranska člana izbirne komisije

Štefanec, ki se z izbiro komisije ne strinja, je bil 13. januarja pri Pahorju na pogovoru, na katerem sta govorila o sestavi izbirne komisije. Tri dni kasneje mu je poslal še pismo, v njem pa izrazil dvom, "ali je postopek pred izbirno komisijo potekal v skladu z najvišjimi standardi objektivnosti in transparentnosti ter etike in integritete in ali so bili vsi kandidati v tem postopku enakopravno obravnavani."

Štefanec dvomi v nepristranskost predsednika komisije Stareta in člana komisije Erika Breclja. Prvi naj bi se namreč znašel na seznamu največjih prejemnikov dodatnih izplačil na univerzah, ki ga je pred leti objavila KPK. Stare je bil kot izredni profesor in dekan Fakultete za upravo v Ljubljani na seznamu "naveden na visokem dvajsetem mestu, saj je od avgusta 2003 do februarja 2015 prejel honorarje v višini 297.000 evrov."

Brecelj je po besedah Štefaneca v preteklih letih večkrat javno negativno govoril o KPK, pa tudi zoper Štefaneca, kot njenega predsednika, osebno. "Kar pomeni, da je imel ob imenovanju v izbirno komisijo že vnaprej oblikovano in večkrat izraženo negativno mnenje tako o sami instituciji kot tudi o meni kot kandidatu za predsednika KPK," piše Štefanec. 

Štefanec je Pahorju poslal pismo.
Štefanec je Pahorju poslal pismo. FOTO: Kanal A

Štefanec je v nadaljevanju še omenil, da je iz zapisnikov sej in poročila o delu komisije razvidno, da so nekateri kandidati, tudi taki, ki jih je komisija ocenila kot primerne, roke zamudili.

"Po drugi strani pa predložitev vizije delovanja KPK v mandatnem obdobju ni zakonski pogoj in je bila v pozivu označena zgolj kot zaželena. Kljub temu pa je izbirna komisija kot glavni razlog za mojo neprimernost navedla ravno to okoliščino," Pahorju še pojasnjuje Štefanec.

"Upamo, da bo šest neslavnih in nesrečnih let KPK čim prej pozabljenih"

V Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) zavračajo očitke odhajajočega predsednika KPK Borisa Štefaneca glede domnevnega konflikta interesov pri izbiri bodočega predsednika KPK. Kot so zapisali, upajo, da bo "zadnjih šest zelo neslavnih in nesrečnih let KPK" z iztekom Štefanečevega mandata čim prej pozabljenih.

"Kandidat očitno ne razume pravilno koncepta konflikta interesov," ocenjujejo v CNVOS. "Vsakomur, ki vsaj količkaj spremlja delo KPK in prizadevanja dr. Breclja na tem področju, je namreč jasno, da so razlogi za njegovo kritiko vsebinski in strokovni, ne pa osebni," so zapisali.

Kot ugotavljajo, problem ni v tem, da bi bil Brecelj v konfliktu interesov, temveč da Štefanec "nepristranskost oziroma odsotnost konflikta interesov narobe enači z odsotnostjo strokovnega mnenja ali stališča". "Po tej logiki bi bil v konfliktu interesov tudi vsak, ki bi o komisiji ali njemu kot predsedniku imel in/ali javno izrazil pozitivno mnenje. V izbirni komisiji bi posledično lahko sodelovale samo osebe, ki o delovanju KPK ne bi ničesar vedele," so opozorili v CNVOS.

Ob tem so okrcali Štefaneca, ki je osebno pismo, spisano kot kandidat za predsednika KPK, predsedniku Pahorju poslal v imenu KPK, na papirju z glavo KPK, danes pa je bil še uradno objavljen na spletnih straneh KPK.

"Takšno ravnanje je vsaj neprimerno," so še zapisali v CNVOS, kjer ob tem ugotavljajo, da se Štefanečev mandat na srečo izteka. "Upamo, da bo zadnjih šest zelo neslavnih in nesrečnih let slovenske komisije za preprečevanje korupcije s tem čim prej pozabljenih," so še pristavili.

 

 

Štefanečevo pismo predsedniku Pahorju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mohiito
30. 01. 2020 20.04
+0
Da ne bo preveč izpadov na šumi....rojen s priimkom Radović.
Foxn.ca
30. 01. 2020 19.52
+2
Zdaj pa zdrži, Robert Šumi do upokojitve, pa tudi če oblast odstopi...! Ne samo predsednik...
Frane Šajn
30. 01. 2020 19.52
+8
A se kdo vpraša zakaj imamo organe pregona in sprijeno sodstvo in za povrh še KPK??? Zato, da tisti , ki naj bi jih preganjali v miru spijo!
Frane Šajn
30. 01. 2020 19.50
+7
Če ga bo na ta položaj,+ in to kar postavil Poharček se nimamo kaj čudit. Vedite! Samo "nadintelekt" je zmožen tako izvirne izbire za to mesto! Ja,bravo Pohar!! bravo se vidi ni kaj kajnede Slovenceljni!
KVAJSTABO
30. 01. 2020 19.38
+3
Težko se je držati zakona in obenem biti oproda tistim, ki so ga pisali. Lahko gre z glavo skozi zid ali v penzijo.
Maks Novak
30. 01. 2020 19.14
+10
Ta komisija je prava potrata ,popolnoma neuporabna je ne rabimo,odkar obstaja je zmerej več korupcije.
Bukovlist
30. 01. 2020 20.36
+1
Diegol14
30. 01. 2020 18.44
+6
Ta mi je že Šumljiv.........
nnanna
30. 01. 2020 18.40
+0
vsak bo boljši od štefaneca!
Oknaj 4
30. 01. 2020 17.45
+6
To ni pravi čas za menjavo ker se ne ve katera stran bo na čelu
Lisec7
30. 01. 2020 17.11
+10
ali mu že kaj šumi po glavi?
bema1201
30. 01. 2020 17.06
+30
Zakaj pa rabimo komisijo, odkar so jo ustanovili je korupcije še več, ker se ve da je ta komisija neučinkovita in sama sebi namen učinka pa nobenega razen da je moramo davkoplačevalci financirat.
kaoslovenac
30. 01. 2020 18.38
+5
Samo zato, da lahko v imenu uradnih inštitucij politiki in veljaki dobesedno kradejo naprej in naprej, drži kot pribito, da največje kraje se delajo pri belem dnevu..simpl kot pasulj brez fižola...
anakondabox
30. 01. 2020 17.04
+11
Sem kar vedela, da bo g. Štefanec 'odletel'. Premalo se je pokoraval 'službi sistema'. Sicer si pa od KPK ne obetam kakšnih bistvenih odkritij in ukinitev korupcije. To bi bil čudež, ki se pa le redkokdaj dogaja. Morda tokrat bo. #optimizem
DuhSaSjekirom
30. 01. 2020 16.44
+24
Slabsega predsednika kot je bil Stefanec nismo se imeli, pravzaprav bi njegovo delo celo ocenil z negativno oceno.
omega _v6
30. 01. 2020 16.58
+18
Štefanec ni bil slab je pa naredil usodno napako,ko je preiskoval Alenko in ostale levičarje!! Ta komisija je namejena izključno za desničarje,da jih deskreditira in nato uniči tako kot naroči Kučan!!
DuhSaSjekirom
30. 01. 2020 17.12
+8
Ocenjujem po opravljenem delu., ne po tem kaksna dusica je pa ce ima dobro srce. Oglasal se je ko je to bilo politicno prikladno, kot da bi delal usluge dolocenim politikom vsaj tak je bil vtis, drugace nismo niti vedeli da obstaja.
Castrum
30. 01. 2020 16.32
+11
Priimek Šumi je star slovenski priimek, ki ga je nosil tudi eden najbogatejših Slovencev, ustanovitelj podjetja Šumi.
RupniK
30. 01. 2020 17.06
+17
Njegovo imetje so rdeči potem nacionalizirali (ukradli).
Lisec7
30. 01. 2020 17.13
+3
...in kdo se še spomni tistih čokoladic iz tovarne ŠUMI???? Moraš imeti tam nekje ~~60+ ali pa 70.
RupniK
30. 01. 2020 17.16
+6
Banion
30. 01. 2020 16.30
+8
O ti ti komisija ti in Pahor tudi
Levcekk
30. 01. 2020 16.27
+19
Bo politika zopet nastavila predsednik KPK,da nebo nic naredil in bo se sam koruptiven ter bo vsaj vsako leto za 3,5milijarde korupcije kot doslej za kar v prvi vrsti polskrbi tudi politicna policija,ki je na strani lopivskih elit in korupcije ter preganja,nadzoruje,zalezuje,ustrahuje,psihicno uniceje in utisa drugace mislece,ki se nocejo pridruziti in podrediti.
Rožle2X
30. 01. 2020 16.23
+5
Moj komentar še ne mesec nazaj: ************** Pazi se Šarec !!! .. si vidu kaj se je Cmerotu zgodilo, kakšen revež je zdej, kaj lahko naredi en murgelski škrat iz človeka !? ..za nič več ni sposoben .. Enako se tebi piše ... ja, tut za Serpentinška ne boš več sposoben ...kaj šele za župana ... .. pa še brez " babe" boš po vsej verjetnosti ostal
0OO7
30. 01. 2020 16.18
+26
Me hudo zanima, kako nesrečno roko bo Pahor pri izbiri Šumija imel tokrat. Da Štefaneca več ne bo pa je velik korak naprej, a odvisen od izbire naslednika.
vrtnar01
30. 01. 2020 16.24
+5
ah dej nehi no biti tako naiven, pač bo spet en na stolčku nov
omega _v6
30. 01. 2020 17.00
+3
Če bo preiskoval izključno desničarje bo odličrn!!
kolbek460
30. 01. 2020 16.15
+4
Sam sebi namen ,eden ki vpije v luno in luna ima pladfus,
ssbobo
30. 01. 2020 16.06
+21
Lepo in hkrati žalostno da imamo KPK samo zato da ugodimo EU zahtevam........
0OO7
30. 01. 2020 16.19
+15