Slovenija

Stekel je odvoz nevarnega mulja s Koroške

Prevalje/Ljubljana, 11. 12. 2023 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stekel je odvoz v ujmi naplavljenega nevarnega mulja s Koroške. Mulj, ki je glede na vsebnosti težkih kovin opredeljen kot nevaren odpadek, so začeli odvažati z lokacije Krivograd. Izbrani izvajalec bo najprej odpeljal okoli 150 ton, v torek pa se odvoz nadaljuje po zastavljenem terminskem planu, so pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odvoz nevarnega mulja pri Prevaljah
    02:59
    Iz 24UR: Odvoz nevarnega mulja pri Prevaljah
  • Iz SVETA: Začetek odvažanja mulja
    02:26
    Iz SVETA: Začetek odvažanja mulja

 

Po dveh prestavitvah začetka odvoza je tako danes odvoz stekel. Mulj na remediacijo, pri kateri ga bodo očistili težkih kovin, odvaža prek javnega naročila izbrano podjetje Saubermacher Slovenija. Remediacija bo potekala v predelovalnem centru podjetja Saubermacher SDAG v Lannachu pri Gradcu v Avstriji.

Za zdaj je predviden odvoz okoli 1700 ton mulja, ki je večinoma naplavljen na lokaciji pri Gostišču Krivograd na Prevaljah in pri Kriket klubu v Mežici. Odvoz te količine bo po napovedih potekal mesec dni.

Za ta odvoz bo država odštela 500.000 evrov

Za ta odvoz bo država plačala do 500.000 evrov, kolikor je trenutno na voljo v proračunu. To verjetno ne bo zadostovalo za odvoz vsega mulja - koliko ga je, so sicer lahko le v grobem ocenili - in pričakovati je, da bo za odvoz preostanka izveden nov javni razpis, je prejšnji teden v Ljubljani povedala generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte.

Na ministrstvu pa so danes pojasnili še, da bodo po odvozu nevarnega mulja ponovno pregledali preostanek nenevarnega in nevarnega mulja na terenu in pripravili v skladu z zakonom o javnem naročanju razpise za preostali del.

V poplavah v začetku avgusta je na območju Mežiške in Dravske doline zaradi poplavnega delovanja Meže in Drave naplavilo večje količine mulja. Koroške občine so po poplavah organizirale začasno deponiranje naplavljenega mulja na nekaterih lokacijah znotraj občin, vse od takrat pa pričakujejo, da se mulj čim prej odpelje na za to primerne lokacije.

Pristojni so glede na opravljene analize mulj razdelili na mulj, ki je opredeljen kot nevaren odpadek, del mulja je opredeljen kot nenevaren inerten odpadek in se lahko uporablja v gradbene namene, del pa je opredeljen (samo) kot nenevaren odpadek. Del tega nenevarnega mulja naj bi odložili na odlagališče Koroškega centra za ravnanje z odpadki v občini Prevalje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volčji pogled
11. 12. 2023 14.19
+0
Kako smo "srečni in veseli" tudi ob dobrih novicah v tej deželi šentflorjanski! Eno samo šifanje in gobezdanje vas je tule nekaterih na tem portalu. Tudi ene zadeve ne morete prežvečiti v dobro širše družbe, vsi so nesposobni, kradejo, enkrat so levi drugič desni, enkrat prepočasi, drugič prehitri ... zato pa smo tu kot smo - večni dunajski konjušarji, z eno nogo povsem na Balkanu!
srecnii
11. 12. 2023 13.47
+1
dobr bodo spet lopovi si nabasal v žepe dnar....pol pa zmanjka za invalide, starejše v stiski.
Svobo-ne
11. 12. 2023 12.54
+3
Že spet smo bal*anci brez potrebne mehanizacije ,spet naš drek rešuje razviti zahod
truelies
11. 12. 2023 12.28
+6
Upam da bodo sledili odvozu mulja da ne bo spet kje v gozdu ali depozitu na deponiji ostal. Pač balkanska posla.
Delavec_Slo
11. 12. 2023 12.24
+14
Super, spet bodo avstrijci kasirali, naši nesposobneži pa ne,samo naši ne vedo, da tudi smeti kurijo par km za našo Severno mejo, kadi se pa k nam-evo okoljevarstveniki! se vidi da logike tu več ni!
srecnii
11. 12. 2023 13.48
+1
ja nek morajo odpeljat da dobijo plačan, eni res nič ne delajo sam meglo mešajo in služjo na račun ostalih