Gospodarstvo

Stekel stečaj Adrie Airways

Ljubljana, 02. 10. 2019 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kranjsko okrožno sodišče je začelo stečajni postopek Adrie Airways. Stečaj bo vodil upravitelj Janez Pustatičnik, upniki letalskega prevoznika pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Adria Airways še vedno ni javno objavila poslovnega poročila za lansko leto, dolgoročne obveznosti družbe naj bi konec lanskega leta dosegle 21,5 milijona evrov, kratkoročne pa 54,6 milijona evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Škoda v turizmu
    02:38
    Iz 24UR: Škoda v turizmu
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslovni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir o stečaju Adrie
    06:06
    Iz 24UR ZVEČER: Poslovni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir o stečaju Adrie
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj sledi stečaju Adrie?
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj sledi stečaju Adrie?
  • Iz 24UR: Adria v stečaju
    02:17
    Iz 24UR: Adria v stečaju

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečajni postopek v ponedeljek vložilo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbami. Za ta korak se je odločilo, ko je postalo jasno, da vlada močno zadolženemu podjetju ne bo pomagala. Okrožno sodišče v Kranju je danes začelo stečajni postopek družbe Adria Airways. Stečaj bo vodil upravitelj Janez Pustatičnik.

Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je 3. januar 2020.
Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je 3. januar 2020. FOTO: Bobo

Zadnji rok za prijavo terjatev 3. januar 2020

Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je 3. januar 2020, je razvidno iz današnje objave okrožnega sodišča na spletni strani Ajpesa.

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek sporočilo, da morajo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbam zaradi položaja, v kakršnem se je Adria znašla, predlagati stečaj podjetja.

Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa spopadala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Začetek stečaja letalskega prevoznika Adrie Airways je najbolj boleč za 558 zaposlenih. Da bi bili ustrezno informirani in bi čim lažje prešli v odkrito brezposelnost, bodo predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje stopili v kontakt s stečajnim upraviteljem ter z njim dogovorili možnosti, kako tem delavcem pomagati v Sloveniji in EU.

Po 58 letih delovanja so ob začetku stečajnega postopka za letalsko družbo Adria Airways, ki ima 558 zaposlenih, večinoma ostali le še dolgovi. Vsa letala, ki jih je imela v lasti, je prodala, del dolgov za dobavo kerozina je poplačala s hangarjem. Letalska družba, ki je bila do 2016 v državni lasti, zaposlenim dolguje tudi del avgustovskih plač.

Adria Airways še vedno ni javno objavila poslovnega poročila za lansko leto, iz dokumenta, ki so ga pridobile Finance, pa je razvidno, da so dolgoročne obveznosti družbe konec lanskega leta dosegle 21,5 milijona evrov, kratkoročne pa 54,6 milijona evrov.

Tako so ob koncu leta 2018 skupne obveznosti Adrie dosegle že nekaj manj kot 70 milijonov evrov, do zdaj pa so se po neuradnih informacijah povečale že na okoli 90 milijonov.

Po stečaju med premoženjem Adrie Airways izstopajo njeni sloti – pravice za zakup prostora na letališčih za vzletanje in pristajanje ob določenih urah, v njeni lasti je tudi še letalska šola, ki je prav tako pristala v stečaju. Vodil ga bo Blaž Poljanšek, tudi v tem primeru pa imajo upniki tri mesece, da prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice.

Država ni priskočila na pomoč

Ker letalski prevoznik ni imel več zagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga je potreboval za nadaljevanje letalskih operacij, je prejšnji ponedeljek, takrat še začasno, odpovedal vse lete, razen tistih iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Nato je družba še teden dni čakala na morebitno državno pomoč in obljubljala, da bo kmalu spet vzletela, vendar pa je v začetku tedna postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

Svež kapital je bil sicer pogoj, da bi Adria Airways pri javni agenciji za nadzor civilnega letalstva ohranila operativno licenco, ki je pogoj za opravljanje komercialnih dejavnosti v letalstvu. Direktor agencije Rok Marolt je prejšnji teden poudaril, da agencija ne bo več pristajala na dokapitalizacije z raznimi manevri pripojitev družb, prenosov blagovnih znamk in podobno. Po ponedeljkovi vložitvi predloga za stečaj in odpovedi vseh letov, je agencija Adrii Airways nemudoma odvzela omenjeno licenco.

Vodstvo Adrie Airways je od spomladi za finančno pomoč večkrat zaprosilo državo - potrebovali naj bi približno štiri milijone evrov - s katero naj bi prebrodili največje težave, poplačali najem letal in preživeli. K temu so pozivali tudi zaposleni, ki so poudarjali, da niso krivi za slabo vodenje družbe.

Vendar pa sta predsednik vlade Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek večkrat poudarila, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila tudi evra državne pomoči, saj sta prepričana, da so za propad letalskega prevoznika krivi prav neodgovorni lastniki.

Država bi imela sicer le malo možnosti za pomoč družbi, saj ji zaradi pravil Evropske komisije o državnih pomočeh še nekaj časa ne bi mogla pomagati s finančno injekcijo. Poleg tega bi družba potrebovala precej več kot štiri milijone evrov, da bi lahko nadaljevala z letenjem.

Počivalšek je zato v ponedeljek ocenil, da je edini možen scenarij za Adrio Airways stečaj, vlada pa zdaj preučuje dve možnosti: subvencioniranje nekaterih linij ali ustanovitev novega nacionalnega prevoznika.

Zadnji let je Adria Airways opravila v nedeljo, ko je iz Pariza pripeljala slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Stroške leta je sicer krila potovalna agencija Palma, zaposleni Adrie pa so čarterski polet z letalom CRJ900 izvedli brezplačno.

Vsi deležniki zdaj mrzlično iščejo rešitve za nastali položaj

Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem, medtem išče rešitve za nastali položaj, reorganizirajo se cestni prevozniki, spremembe beležijo Slovenske železnice.

V Fraportu Slovenija so že intenzivirali stike s prevozniki, ki so najverjetnejši kandidati za to, da zapolnijo vrzel. Za ključne linije računajo, da bodo vzpostavljene do konca leta, primerljiva mreža letov pa naj bi bila vzpostavljena v letu in pol.

Okrožno sodišče v Kranju je danes začelo stečajni postopek družbe Adria Airways.
Okrožno sodišče v Kranju je danes začelo stečajni postopek družbe Adria Airways. FOTO: Miro Majcen

Aktivirali so se tudi drugi prevozniki. Potovalna skupina Nomago je pripravljena, da okrepi povezave z mednarodnimi letališči in evropskimi mesti. Družba GoOpti, ki se ukvarja s cestnim prevozom, beleži velik upad potnikov, ki so jih na Adrijina letala vozili iz Ljubljane, Zagreba, Trsta, Benetk in Celovca. Po drugi strani pa imajo zaradi tega okoli 50-odstotno povečanje povpraševanja za prevoze na okoliška letališča.

Rast povpraševanja, predvsem za München, Zürich in Frankfurt, zaznavajo tudi Slovenske železnice.

Letalska družba Lufthansa in njena hčerinska družba Swiss, obe iz Star Alliance, bosta po stečaju Adrie Airways z zimskim voznim redom ponudili povezave ljubljanskega letališča do Frankfurta, Münchna in Züricha. Nove povezave je Lufthansa že uvrstila na vozni red. Od danes so v prodaji tudi karte za novo linijo Brussels Airlines v Bruselj.

Koalicija se še ni odločila, kako naprej. Premier Šarec je po torkovem sestanku koalicijskih partnerjev dejal, da morajo še preučiti obe možnosti, ki sta na voljo: subvencioniranje nekaterih linij ali pa ustanovitev novega nacionalnega prevoznika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
03. 10. 2019 20.58
+0
Vse kar smo skupaj ustvarjali desetletja smo za Batagelo prodali raznim skladom ,ki so firme, banke, trgovce...izčrpali in pahnili v stečaje, delavce pa na zavod! Odgovarjal pa ni nikoli nihče!
politik70
03. 10. 2019 12.03
+1
Žalostna toda edina pravilna odločitev vlade da ne da tem lopovom od 4K niti €. Upam da jih kdaj doseže roka pravice. Pri nas verjetno ne v Švici pa se ne bojo tako lahko zmazali. Konec koncev imajo lastniki ali kakor jim že pravijo imena in priimke. Posledica desnosučne poltike da je treba vsa državna podjetja sprivatizirat da se slučajno ""Komunisti"" nebi še naprej napajali pri njih. Sam pozabljajo teli Ivanovi verniki da se mora tudi njihov ""veliki Idol gospod Ivan Janez Janša od nekje financirati. Orbanov in Bosanski denar bo kmalu presahnil. Kaj boste pa pol? Boste povečal članarino? Vam res ni dovolj da je SDS uničila že tri medije četrta (NORA TV) pa je tudi že pod vodo. Neumnost je prodati vsa državna podjetja. Zavedati oziroma dojeti bi morali vsi Slovenci da se bodo politiki vedno napajali iz takih podjetij. Pa naj bo to skrajno leva opcija ali pa skrajno desna. To je praksa povsod po svetu. Mi smo mala državica in privatni kapital ne bo nikoli plasiral svojega denarja za politične spletke in pregrehe. In konec koncev Slovenija nima več svoje banke kateri bi lahko naročila da reši na primer Adiro.
Minovak
03. 10. 2019 13.42
-1
Zate je res bolje, da se ne oglašaš na portalu, ker ponujaš same floskule, ki nimajo nobene osnove, ker ti ni jasno, da opozicija NE vlada in nima pristojnosti za odločitve. Krivce za prodajo Adrie pa tako išči kar med svojimi, konkretno Bratuškovi, ki jo je prodala nekemu nepomembnemu skladu za 100. 000 €, vsi mi, pa smo jih dokapitalizirali z 90 milijoni € in primerjaj. Zato je tvoje nakladanje o Janši banalno smešno saj so levi izključni krivci, ker so na vladi, a ne.
dule100
03. 10. 2019 11.25
-2
Kaj pa si bodo razdelili-zaposlene?
mario64
03. 10. 2019 11.05
-2
Principat
03. 10. 2019 10.52
+5
v sloveniji je steklo veliko stečajev , kjer so delavci ostali brez ficka in še bili zraven oškodovani , država je v vseh pogledih gledala vstran in namerno povzročila v zagovarjanju tajkunov siromaštvo in bolnike na psihični bazi , če bodo tem tudi pogledali skozi prste ali so ti , ki so do sedaj v loju* imeli službe tudi ostali brez ficka , spet bomo pred zakoni neenaki
bikoborec69
03. 10. 2019 09.32
+1
upam, da te družbe oz vrečr brez dna ne bomo več gledali
TolstojV
03. 10. 2019 08.36
+2
Nikoli več letalske družbe to je vreča brez dna. Zadnja leta so slovenski davkoplačevalci vanjo vrgli več 10 miljonov€.
boris tavcar
03. 10. 2019 08.44
+2
in ti si zato lačen. Me zanima mnenje če bi bila to tebi služba
Iztok Po?kaj
03. 10. 2019 10.51
+3
V parih letih finančne krize je 70 000 delavčkov realnega sektorja izgubilo službo, večinoma v družbah ki so delale pozitivno. To im je bila služba, 70 000 !!! Le kje ste bili tedaj, ste spustili kakšno solzo ? Kabinsko osebje Adrie je bilo bogato nagrajeno za nekaj krat manj letenja kot konkurenca, a nikoli sodelovalo v sanaciji. Objavite plače in efektivno delo za 10 let nazaj. Mnogi so lačni zaradi takšnega razmetavanja davkoplačevalskega denarja.
amedeo
03. 10. 2019 21.00
Rastan Ra
03. 10. 2019 08.21
+12
tako hitro pa v zgodovini Slovenije verjetno še ni bil aktiviran noben stečajni postopek.
resslovenka
03. 10. 2019 08.56
+1
hisne
03. 10. 2019 08.15
+7
to si je želela vladi in še kdo pravijo da jim dolgujejo avgustovskeplače kje pa so septemberske.saj je šla adrija v stečaj včeraj ali pa v ponedeljek
dule100
03. 10. 2019 08.08
-5
Torej se bomo končno vozili ceneje!
zemljan10
02. 10. 2019 21.44
-4
Naj kar zaprejo Adrio in je ni treba več zalaufat.Toliko slabih izkušenj,kot jih osebno imam z Adrio nimam z nobeno drugo letalsko družbo.In to že leta nazaj. Od neprijaznega osebja,pa ne enkrat,do tega,da na letalu sploh nisem dobil hrane,ker jim je zmanjkalo.Ostali na letalu so jo pa dobili..Mizerabl kompanija.
krtaksn
02. 10. 2019 21.37
+8
Rip, tako ko TAM, Mura, ... uf....... in se mnoge.
setisfekšn
02. 10. 2019 21.16
-3
Sem bil na brniku!hudo mi je ko sem videl osem parkiranih adriinih žal najetih letal z pokritimi motorji piloti pa brez dela ko bi lahko leteli če bi bilo vse normalno!hudo 40 let sem občudoval adrijo in zaposlene in sedaj je vsega konec!!!ni to v redu ljudje ni!!!pomagajte adrii za nacionalni ponos za kakršnokoli ceno ! Ni druge@!
setisfekšn
02. 10. 2019 21.21
+15
Zato tudi adrio spoštujem ker sem v svoji mladosti hotel postati pilot in leteti z njo!!mojemu prijatlu se je to uresničilo meni žal ne! Pa ne po moji krivdi!!
diogo
03. 10. 2019 08.42
+11
Principat
03. 10. 2019 11.13
+2
User1836406
02. 10. 2019 21.06
+13
So kr dost zdrzal da niso ze pred 10 leti propadl ker se v sloveniji nc nesplaca vse so zafural do amena
Casey Ry
02. 10. 2019 21.15
+18
Namenoma se uničuje vse že od osamosvojitve dalje!
pop greznica
02. 10. 2019 20.53
+1
Najhuje je ko nočeš imeti levakov na oblasti in greš potem gledat k desnim kaj imajo in vidiš da so še hujši. Še volitve si financirajo z madzarskim denarjem, kaj bodo šele počeli z našim premoženjem
kokomujc
02. 10. 2019 19.47
+12
Dajte ze mir s to adrio saj je vsem jasno kaj se dogaja, ko so jo prodali ste bili pa tiho
srecnii
02. 10. 2019 17.32
+12
Čudno, da se firme zapirajo, zakaj se še občine ne, saj jih ne rabmo, vedno so gasilci prvi na kraju nesreče, dogodka.
Kliko7
02. 10. 2019 17.29
+12
Ustanovite novo podjetje. Poklicite domov vse pilote, ki so morali s trebuhom za kruhom in ne nasedajte vec nemcem. Tu je Slovenija
Nobodyreadsthis
02. 10. 2019 17.19
+16
Dokler je blo pod državo je šlo navzdol, pol se je pa prodal pa strmoglavlo in tk bo počasi z vsemi slovenskimi podjetji ki so se prodala. Pa tk al tk smo ze hlapci na svoji zemlji
User416781
02. 10. 2019 17.58
-6
90% podjetij je po prodaji šele prav zadihalo.
Golobek
02. 10. 2019 17.19
+14
Lahk bi kdo reku jankoviću, če lahk ukrade Denar da rešimo ADRIJENE delavce in pilote. Če lahk 46 milijonov € ukrade, ga ni Boga, da mu še to nebi uspelo