Slovenija

Šter poziva Slovence v tujini, naj ne taktizirajo z vrnitvijo. 'Bolj ugodnih razmer ne bo'

Ljubljana, 25. 03. 2020 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.Š./STA
Komentarji
25

"Evakuacijsko reševanje se ne bo zaključilo toliko časa, dokler bomo s tem lahko pomagali slovenskim državljanom, ki so v tujini. In teh je precej," opozarja vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Opozarja pa vse Slovence v tujini, da naj ne taktizirajo z vrnitvijo. "Bolj ugodnih razmer ne bo."

Več videovsebin
  • Šter glede vračanja Slovencev v tujino
    03:13
    Šter glede vračanja Slovencev v tujino
  • Šter: Slovenija ne bo zaprla meje za svoje državljane
    01:07
    Šter: Slovenija ne bo zaprla meje za svoje državljane
  • Iz 24UR: Poseben TRR za donacije
    02:49
    Iz 24UR: Poseben TRR za donacije

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da se jim javljajo vedno novi slovenski državljani, ki poskušajo priti iz tujine in potrebujejo pomoč. Zagotovil je, da bodo to pomoč še naprej nudili vsem in jih poskusili spraviti na varno v domovino. "Javljajo se vedno novi in novi Slovenci, ki so še vedno v tujini. Nekaj se jih v domovino vrne s pomočjo lastnega prevoza, torej s pomočjo najetega letala, in letala Slovenske vojske. Nekaj se jih vrne z drugimi oblikami organiziranega prevoza, ki ga organizira ministrstvo. Gre zlasti za avtobusne prevoze. Veliko pa tudi s svojimi prevozi," pravi Šter in dodaja, da se je v domovino uspešno vrnilo več kot tisoč Slovenk in Slovencev.

Evakuacijski leti so še na voljo, a so omejeni na domet, ki ga imajo. To pomeni območje Sredozemlja in EU.
Evakuacijski leti so še na voljo, a so omejeni na domet, ki ga imajo. To pomeni območje Sredozemlja in EU. FOTO: POP TV

Državljane, ki se še vračajo v Slovenijo, spodbujajo, da uporabljajo redne komercialne poti, ki so še na voljo. Je pa Šter opozoril, da organizirane evakuacije ministrstvo zaradi omejenega dosega lahko izvaja le na območju Evrope in Sredozemlja.

Jelko Kacin je izpostavil, da gredo evakuacijski leti na račun države. "Slovenija teh letov ne zaračunava in jih ne more zaračunavati. Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni." 

Napovedal je, da bo vlada v prihodnjih dneh, morda že v četrtek, odprla poseben transakcijski račun za tovrstne donacije. Kot je dejal, jih po tem sprašuje tudi veliko slovenskih podjetij. Dodal je še, da če bo kdo, potem ko bo vlada začela uresničevati določbe krovnega zakona, ugotovil, da je pomoč, ki jo dobi iz proračuna, njemu ali njegovim bližnjim nepotrebna, jo bo lahko prav tako doniral na ta transakcijski račun.

"Evakuacijsko reševanje se ne bo zaključilo toliko časa, dokler bomo s tem lahko pomagali slovenskim državljanom, ki so v tujini. In teh je precej. Je pa res, da smo nekaj držav že 'zaprli', saj interesa za vrnitev ni bilo. Pred dnevi je z območja ZDA odletelo slovaško letalo, na katerem je bilo precej prostih mest. Slovenski državljani se niso odločili, da bi jih zasedli," pravi Šter. "To za nas jasno pomeni, da potreb po evakuaciji z območja ZDA ni. Opozarjamo pa vse tiste, ki taktizirajo in morda lahkomiselno razmišljajo, da bo ob neki priložnosti morda bolj ugodno, da se motijo. Bolj ugodnih razmer ne bo. Okolja, ki so še pred nekaj tedni bila videti kot otok zdravja in sreče, se danes spreminjajo v nevarno in tvegano okolje. Evropejci v nekaterih regijah, zlasti v Južni Ameriki, so deležni tudi sovražnega odnosa in ultimatov, da morajo državo na hitro zapustiti. "Tisti, ki so še potovali po teh državah, žalostno sprašujejo, kako nam boste pomagali."

Evakuacijski leti so še na voljo, a so omejeni na domet, ki ga imajo. To pomeni območje Sredozemlja in EU, pojasnjuje Šter. 

Šter je poleg tega zagotovil, da so slovenske meje za vse državljane odprte in da bo v Slovenijo lahko vstopil vsak, ki bo prišel na mejo. Slovenija ne bo zaprla meje za svoje državljane, kot je to na primer naredila Srbija. "To ne bi bilo v nasprotju zgolj s slovensko zakonodajo, ampak splošnim civilizacijskim standardom," je dejal. Seveda so vsi, ki pridejo v državo, deležni tudi zdravstvenega nadzora in navodil, kako morajo ravnati v prihodnje, je zatrdil Šter. "Tveganje seveda obstaja. Ljudje, ki so v tujini, s sabo prinašajo tisto, kar v tujini je." V skladu z vsemi navodili se izvaja nadzor ob prihodu v tujino, opozarja Šter. Večina gre v 14-dnevno osamitev ali pa je določen kak drug primeren zdravstveni ukrep.

Na vprašanje, kdaj bomo Slovenci lahko spet potovali, torej kdaj se bo umirila kriza, pa Šter odgovarja, da so se razmere v svetu drastično spremenile. Marsikje izrazito poslabšale. Stanje se bo počasi spreminjalo, opozarja Šter. "Težko pa bomo kdaj dosegli tisto frivolno stanje, ki smo ga imeli na primer lani jeseni."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
26. 03. 2020 13.25
+2
Hvala Bogu, vsaj en pameten v vsej tej zmedi, ki ve kaj in kako. Mal zdrave pameti za spremembo, ki ve kaj počne. 😎
iga_biba
26. 03. 2020 12.42
-3
Kje so ministri? Jim Je Pv prepovedal nastopati? Jih umika od javnosti, da mu ne kradejo pozornosti?
brezveze13
26. 03. 2020 10.51
+0
ne vidim poante zakaj bi se naj vrnili, razen če so tudi kot migranti brezposličarji pa jim tujina za to ne daje soc. transfer kot pri nas. Drugače pa tisti ki so tam redno zaposleni imajo s takim posegom lahko kar nekaj težav po predpisih nekaterih držav se sedaj nadzoruje prehod mej in tako mora oseba po izstopu iz države ob vrnitvi v 14 dnevno samoizolacijo ( karanteno) trenutno je v samokaranteni v drugih državah kar nekaj naših migrantov, ki bi vsled tega ker so trenutno doma pač lahko prišli začasno domov, sedaj pogledamo drugo plat, ko takega dealavca delodajalec pokliče da mora priti v službo ,se on vrne v tujino kjer mora namesto dela nazaj v karanteno,ker je pripotoval od zunaj, kaj sledi je lahko večini jasno "izguba službe"
gekados
26. 03. 2020 09.42
+3
Jaz bi jih pustil tam kjer so, če se niso znali pravočasno vrniti, ali pa so rinili tja kamor naj nebi, ko je hebdni virus zajel že cel svet.
Streznitev
26. 03. 2020 09.37
+1
V Slovenija leta 2021 se bo število prebivalcev povzpelo na 3 milijone(povratniki+prebežniki+ korona otroci).
pravisprehajalec
26. 03. 2020 09.23
+5
Šter, ne izgubljaj energije. Očitno nočejo, naj poskrbijo sami zase.
gekados
26. 03. 2020 09.43
+2
periot22
25. 03. 2020 21.24
+7
Pa vi niste normalni da se te lenuhe kar podpirate in jih vlačite na naše stroške domov! Brigajte se raje za delavce ki se delajo da država ne obstane!!!!!!!!!!!!!!! In katere bogatune brezplačno vozite domov?
Fulano in Beltrano
26. 03. 2020 09.17
+3
Periot, moja žena ima slovensko in brazilsko državljanstvo. V Sloveniji že devet let z zelo malo bolniškimi izostanki in dopusta dela. V Braziliji ima mamo, ki je v zadnjih tednih svojega življenja ( zaradi starosti in bolezni). Žena se je morala odločiti, ali bo šla tja, ali pa bo "z razdalje" spremljala njene zadnje dneve. Tako, da niso vsi, "ki gredo dalje od Trsta ali Celovca" - lenuhi in postopači....
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 03. 2020 11.13
+1
@periot22 Kako veš kdo in s kakšnim razlogom je kje ostal? uporabljaš SDS retoriko posploševanja? To je nevarno... Marsikaj se plačuje iz proračuna in marsikaj tudi po nepotrebnem in neodgovorno. Če se pa v takšnih okoliščinah država vključi in poskuša poskrbeti za svoje državljane, je pa zelo solidarno, humano in plemenito. Kolikor tudi spremljam g. Štera, svoje delo opravlja vrhunsko, vključno s komuniciranjem. Tako kot si ti so zelo nevarni. Kar čujem te, kako bi vpil čisto druge besede, če bi kateri od tvojih bližnjih ostal nekje v tujini zaradi počitnic.
minkica91
25. 03. 2020 20.53
+1
ta vlada se zgleda res trudi, ampak ti novinarji so pa sedaj res dejavni, dajejo razna provokativna vprašanja predvsem ta rtv, ki je nek režimski medij, oz. medij levičarjev, čeprav trošijo naš davkoplačevalski denar. Več kot pol jih je itak preveč to ni grožnja, ampak je to čista resnica. So zgleda na nivoju, kot jih je enkrat že označil JJ.
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 03. 2020 11.07
+2
A lahko daš malo več argumentov glede RTV? Resnih in objektivnih osnov in podatkov? Ne samo golo natolcevanje, kar je v navadi SDS. RTV ima proračun 123 mil in 2.200 zaposlenih. Nova24 ima 1.5 mil in 4 zaposlene. Nova24 torej porabi 7x več denarja na zaposlenega. In vsebina? Nova24 samo eno in isto "od jutra do sutra". RTV pa ima TV, radio, portal, Big Band, pevske zbore... skrbi tudi za nekomercialne vsebine. Je pa res, da ima manj programa plačanega iz Madžarske. Mogoče gre pa Istvanu Janszi to v nos?
Rob123
25. 03. 2020 20.30
+1
Hm cudno kaj je evakuacijski let po mnenjuJelka Kacina ma Slovenija svoja letala ki jih poslje Na letalu iz Moskva so bile vozovnice do 1500 eu kar ni zelo brezplacno.hm
minkica91
25. 03. 2020 20.25
+3
ta se pa res trudi in ima velike sposobnosti. To so res prave legende. Kako je škoda tega Marjana Jermana, ki je bil eden od redkih novinarjev iz RTV, ki je bil neustrašen in objektiven, ne pa te ženskice, sam sebi namen, pa proti JJ in novi vladi, drugega od njih itak ni. Njihov sovražni govor je neomejen in bi jih res morali kaznovati.
dr.Megla
25. 03. 2020 20.21
-22
Tale stara nepremičnina na zunanjem ministerstvu z imenom Andrej Š. že tudi dolgo odžira delovno mesto kakšnemu mlademu sposobnemu kadru, ki bi si lažje ustvaril družino in prihodnost, ta v eni resni firmi ne mora biti niti vratar...
SlovencNaIrskem
25. 03. 2020 19.37
-5
Ma ni varijante da pridem v Slovenijo. Sam se kot turist, pa da obnovim dokumente. Drgac pa ni sans. Slovenija je prelepa dezela, super hrana, celo nekateri posamezniki so uredu. Glede pa na to, da je spet SDS na oblasti, eden glavni hrazlogov zakaj sem spakiral, mi pa je jasno, da se absolutno ni nic spremenilo v prelepi skorumpirani dezelici. Slovenic so po vecini se vedno butli na kubik.
Pokahontas77
25. 03. 2020 19.52
+4
ni se spremenilo in se ne bo. Samo Počivalška in Bratuškovo pogledaš in se ti obrača želodec za 380 stopinj. Prvi se je izjalovil, druga spet taktirzira kako bi se nekam prikomolčila. ampak naslednje volitve ne bo ne duha ne sluha o nobenem.
dr.Megla
25. 03. 2020 19.58
+16
Največ kar si lahko naredil za Slovenijo, je, da si emigriral...
farobasso
25. 03. 2020 20.01
+13
Kar ostani kjer si. Te ne pogrešamo. Niti mal.
EEgon
25. 03. 2020 20.15
+10
Slovenecna irskem, ti ne verjamem da si na Irskem, po moje si v bloku nekje v SLO in trolaš po netu z enim od tvojih 20 nickov. Nihče ni odšel iz SLO zaradi desne politične opcije, levaki so gonilna sila negativne kadrovske selekcije, političnega kadrovanja, nepotizma, izganjanja drugače mislečih ali naprednih ljudi. Zaradi nelojalne konkurence (politično družinskih navez) zapuščajo SLO najboljši kadri. Slabo, lažeš.
Adminjef
25. 03. 2020 20.19
+8
Pa ti ves, da so imeli na Irskem drzavljansko vojno nedolgo nazaj, razdelili pa so se na katolicane in protestante.. in ti sinfas Janso 😂. Se en tipicen levak, ki za pamet slisal ni, kaj sele da bi jo imel.
Pokahontas77
25. 03. 2020 21.10
+3
Slovenec na Irskem 20.3.2020 si napiaal da si v Nemciji dve leti..pa si ti ziher da nisinomad ne slovenec??????
periot22
25. 03. 2020 21.26
-2
gekados
26. 03. 2020 09.45
+0
Slovenec na Irskem, hvala Igu da ostajaš tam kjer si, takšnih ljudi je v slo že itak Prevec
Streznitev
26. 03. 2020 11.33
Naj te pomirim. Pri hiši pravijo, da podpira žena tri vogale. Po tem bi sklepali, da je Pivčeva tista, ki pri tej vladi podpira tri vogale.