Slovenija

Številne intervencije zaradi poplav in snegoloma, največ težav na Koroškem

Črna na Koroškem, 12. 10. 2020 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik, Rok Nosan
Komentarji
10

V nedeljo je dele Slovenije pobelil oktobrski sneg. Ker je bilo drevje še vedno olistano, sneg pa moker in težek, so se pojavljale težave s snegolomom. V nekaterih občinah so zaradi obilnih padavin imeli težave z meteorno vodo, ki je zalivala prostore, zaradi razmočenega terena pa so se sprožili manjši zemeljski plazovi. Na Koroškem je zaprtih nekaj regionalnih cest v Mežiški dolini, gasilci pa so morali dostaviti agregat v CŠOD Peca nad Mežico, kjer so nastanjeni oskrbovanci CUDV Črna na Koroškem, ki so okuženi z novim koronavirusom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podrta drevesa, zaprte ceste
    03:12
    Iz 24UR: Podrta drevesa, zaprte ceste
  • Iz SVETA: Številne težave zaradi snegoloma
    02:31
    Iz SVETA: Številne težave zaradi snegoloma

Zaradi obilnega deževja v nedeljo so na Upravi za zaščito in reševanje zabeležili kar 36 intervencij zaradi poplav. Posamezni dogodki so bili na območjih občin Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Hrastnik, Ivančna Gorica,  Kočevje, Ljubljana, Laško, Lenart, Postojna, Prevalje, Radeče, Slovenske Konjice, Šentilj, Škofljica, Tržič, Vodice, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče in Žalec. V večini primerov je meteorna voda zalila prostore oziroma ogrožala objekte.

Kot so opozarjali na Geološkem zavodu Slovenije, so se zaradi razmočenega terena sprožili manjši zemeljski plazovi, eden od teh je ogrožal stanovanjsko hišo. Na terenu je posredovalo 33 gasilskih enot, med njimi tri poklicne. Posledice poplav so odpravljali tudi preko noči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker je včeraj v delih države že zapadel sneg, so zaradi novozapadlega snega in posledičnega snegoloma (drevje je še olistano) imeli težave na območju občin Bohinj, Kranjska Gora, Črna na Koroškem, Gorenja vas - Poljane, Mežica, Podvelka, Prevalje, Ravne na Koroškem, Zreče in Žirovnica. Gasilci so imela precej dela z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so ogrožala predvsem cestni promet, v nekaterih občinah pa je bila zaradi podrtih električnih drogov motena oskrba z električno energijo. Na terenu so bili tudi delavci cestnih in komunalnih služb in delavci Elektra. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mežiški prostovoljni gasilci so morali dostaviti agregat v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico. Kot je znano, je tam nastanjenih okoli 50 uporabnikov iz CUDV Črna, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. 

Potem ko je bila dobava električne energije zaradi posledic nedeljskega sneženja na več območjih Koroške prekinjena, so delavci Elektra Celje danes do 17. ure odpravili vse napake na omrežju, tako da imajo vsi odjemalci ponovno nemoteno dobavo električne energije, so za STA pojasnili pri Elektru Celje. Je pa še vedno zaprtih nekaj cest.

Zaradi posledic zapadlega snega je bilo danes sredi dneva brez električne energije na Koroškem še okoli 500 odjemalcev, največ na območju Mežice in Črne na Koroškem. Tam je v višjih predelih tudi zapadlo največ snega, ki je skupaj z dežjem in vetrom lomil veje in podiral drevesa.

Reka Krka bo sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku.

Včeraj je sicer nad nadmorsko višino 1700 metrov, kjer so temperature vztrajale pod ničlo, zapadlo tudi od 50 do 80 centimetrov snega. Po podatkih Arsa je včeraj do 20. ure na Kredarici zapadlo 65 cm snega, na Voglu 50 cm, na Zelenici 41 cm, na Vršiču in Krvavcu 29 cm, Blegošu 19 cm, Rogli 10 cm, in v Bohinjski Češnjici 8 cm.

Meja sneženja se je ponoči spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, prehodno pa je snežilo celo v krajih pod 500 metri. 

Razmere na cestah

Zaradi snegoloma sta zaprti regionalni cesti Solčava–Črna na Koroškem in Sleme–Koprivna. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet, na avstrijski strani pa sta zaprta prelaza Korensko sedlo in Pavličevo sedlo. Na cestah Jereka–Pokljuka in Krnica–Mrzli studenec–Rudno polje so obvezne verige, prav tako je obvezna zimska oprema na cestah čez prelaza Predel in Ljubelj. Na Jezerskem vrhu so poleg zimskih gum potrebne tudi verige. 

Arso opozarja: Reke po državi se razlivajo 

Vodnatost rek po Sloveniji je velika. Razlivajo se reke Ljubljanica, Krka s pritoki ter posamezne manjše reke v južnem in vzhodnem delu države. Reki Krka in Kolpa še naraščata, drugod pa reke že povečini upadajo, navaja danes zjutraj objavljeno hidrološko poročilo Agencije RS za okolje.

Reka Krka bo sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku. V Podbočju bo zvečer dosegla največji pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo.

Naraščanje Ljubljanice na Barju se bo danes dopoldne ustalilo, reka Kolpa se lahko razlije na izpostavljenih območjih, pretok Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen. V torek in sredo se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Vse več rek v zahodni in severni Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
12. 10. 2020 19.29
Drgač pa letos snegolom po 7mih letih ponovno...po jeseni 2013...na sedem let kr drži
kure bedne
12. 10. 2020 16.37
Vlada je sama ena katastrofa.
bossanoga
12. 10. 2020 12.01
-2
Takoj potem, ko je bila vlada na Koroškem, je tam udarila katastrofa, ki jo je prinesla vlada....
kure bedne
12. 10. 2020 16.38
+1
TistoPravo
12. 10. 2020 11.11
-1
Voda zaliva in hladi...pere pa tud. Preteklih par let ni ravno kaj prida opralo, letos se vsaj trudi...je pa seveda že vse na meji, da zemljine vzdržijo namočeno...pride tako leto, leta...samo da padavinska voda nebi tako hladila...ampak to je bil že prooblem letošnjega poletja. Tja do skoraj konca avgusta so dobivali uglavnem padavine iz vzhoda...je blo pa zato relativno mirno vse skupej. Je bilo lani in prešnja leta bistveno bolj nemirno skozi poletje, proti jeseni smo pa le malo kasirali...zume=0 ...
Aijn Prenn
12. 10. 2020 09.48
+7
Moja snežna freza se je zadnji dve leti počutila prav zapostavljeno in odveč. Letos ji bo morda malo odleglo. ;-))
brabusednet
12. 10. 2020 09.40
-2
Toplotno zagrevanje planeta pa to.
Nimasmisla
12. 10. 2020 09.35
+0
sam da je še sneg bel hura