Slovenija

Številne medicinske sestre ne morejo več opravljati svojega dela

Ljubljana, 02. 09. 2019 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
50

Srednje medicinske sestre, ki so doslej lahko pobirale šive, delile zdravila in dajale injekcije, tega ne morejo delati več. Zakonsko bi to morale delati le diplomirane medicinske sestre, ki pa jih v državi ni dovolj. Zato so morali srednje sestre, ki so 12 let vsaj polovico delovnega časa opravljale delo diplomiranih sester, zaradi izkušenj in znanja zaposliti in plačati kot diplomirane.

Srednje medicinske sestre na Pediatrični kliniki v Ljubljani s prvim septembrom ne smejo več snemati EKG-ja, dodajati infuzijskih tekočin z antibiotiki, biološkimi ali proti bolečinskimi zdravili in podobno. Dela, ki so jih doslej opravljale, so zdaj le v domeni diplomiranih medicinskih sester.

Primanjkuje diplomiranega kadra

"Kjer imamo otroke na neinvazivni ventilaciji, kjer srednje medicinske sestre znajo zelo dobro oceniti stanje bolnika, preprečiti poslabšanje, takoj ukrepati, a to trenutno ni v njihovih kompetencah," je dejala glavna medicinska sestra Pediatrične klinike Maria Purkat. Pravi, da je prav, da so bile njihove kompetence vendarle sprejete.

Srednje medicinske sestre ne smejo več pobirati šivov, deliti zdravil in dajati injekcij.
Srednje medicinske sestre ne smejo več pobirati šivov, deliti zdravil in dajati injekcij. FOTO: POP TV

A težava je, ker so srednje medicinske sestre sicer opravljale dela diplomiranih, a vendar ne v zadostnem obsegu, da bi se jim priznale kompetence. To pa pomeni, da kar na lepem primanjkuje diplomiranega kadra.

"Diplomirane medicinske sestre bodo bistveno več v službi, bolj obremenjene, ur, ki se bodo nabirale, ne bodo mogle izkoristiti," je razložila Purkatova. Sprašuje se, kako naj zagotovijo 24-urni nadzor nad težjimi pacienti in tudi kako naj zagotovijo, da bo vedno zraven diplomirana medicinska sestra.

Dovolj izkoriščanja medicinskih sester

"Veliko komuniciramo s kliničnimi okolji in imamo informacijo, da ob ustreznem managementu, zavzetih kadrih, v želji, da zadeve enkrat postavimo na pravo mesto, se bo zadeva uredila," je dejala Klavdija Kobal Straus z ministrstva za zdravje.

Po mnenju ministrstva za zdravje so potrebni le ustrezen management in zavzeti kadri, da se zadeva postavi na pravo mesto.
Po mnenju ministrstva za zdravje so potrebni le ustrezen management in zavzeti kadri, da se zadeva postavi na pravo mesto. FOTO: POP TV

"Če bi management delal načrtno vsaj zadnjih 25 let, potem tako velikih težav res ne bi bilo," je poudarila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman. Tistim srednjim medicinskim sestram, ki so vsaj 12 let več kot polovico delovnega časa opravljale dela diplomiranih medicinskih sester, po njihovem mnenju pripradata licenca in primerno plačilo.

"Preliminarni podatki, ki smo jih zbirali na ministrstvu za zdravje, kažejo podatek o številu prerazporeditev nekje med 1200 do 1400 zaposlenih tehnikov zdravstvene nege," je razložila Kobal Strausova. Delovna skupina na ministrstvu je sicer odgovorila na več kot 169 vprašanj, vezanih na omenjeno problematiko, odgovori pa so dostopni na njihovi spletni strani.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ID99
08. 09. 2019 18.32
+4
Če je sposobna delati kot diplomirana sestra naj bo tako tudi plačana.
iriskaaa:)
04. 09. 2019 09.42
+1
Moje osebno mnenje je, da bo tako delo pravicneje. Diplomirane medicinske sestre in zdravstveni tehniki so do sedaj opravljali enako delo za razlicna placila. Osebno se mi to ne zdi posteno. Ce zelijo opravljati enako delo naj dobijo tudi enako placilo, ali obratno. Ce pa je pokvarjena drzava raje zaposlovala vec tehnikov, kr je pac ceneje, bodo pa kadrovniki morali spremenit svoje metode. Naj opravlja vsak delo za kirega se je izsolal, v nasprotnem primeru pa se pogovarjamo o skandalih, napakah itd.
BUONcaffee
03. 09. 2019 14.03
-9
Ne vidim nič slabega v tem. Če ste dobro poslušali prispevek je vse urejeno kot mora bit.
kurt123
03. 09. 2019 13.30
+40
Rekli so da zakon nobenemu nič ne daje in nobenemu nič ne jemlje,meni osebno je veliko odvzel...odvzel veselje do dela ki ga/sem opravljal. 16 let sem zaposlen v bolnišnici, 4 leta kardiološkega oddelka 10 let urgence in 2 leti endoskopske urgentne diagnostike. Po novem zakonu mi ne pripada nič ker mi do leta 2017, ko je bil ta zakon napisan, zmanjka približno manj kot dve leti...v vseh teh letih znanja ki sem ga pridobil gre sedaj v nič, počutim se ponižano in neuporabno, vse neprespane noči, nočnih, popoldanskih, celodnevnih, ko si res vse dal za paciente in ko si res dobesedno reševal življenja na urgenci ti zdaj to znanje ne pomeni nič,....sprašujem se vse tiste ki so ta zakon napisali kolikokrat so se oni znašli v praksi, kolikokrat so dobesedno bili s pacienti v stiku, koliko nočnih turnusov so naredili, koliko bolnikov so ponegovali,ko so ti zares to rabili,....žalostno je da v teji državi pomenijo res samo papirji in ne znanje ki ga pridobiš z leti in ne vrednote katerih se jih z leti naučiš....tako kot pravijo papir prenese vse....lahko je reči, pejdi študirat, ampak nobeden ti ne pove da je kar velik finančni zalogaj, čas ki ga ne preživiš z družino,.....za konec pa še to najlažje je sedeti v pisarni in pisati zakone medtem pa so pacienti tisti ki trpijo....
125love
03. 09. 2019 12.43
+13
Žalostno v kako nevarnost je zbornica medicinskih sester spravila bolnike, ker je uvajala in zahtevala da pride do sprememb nepremišljeno.Res je, da so v 70% primerov rešili situacijo v intenzivi, vendar so na vseh oddelkih stanje poslabšali za 200%. Zdravstveni tehniki, ne žalost ne smejo opravljati osnovnih stvari, ki so se jih učili v šoli (npr. EKG). S tem so obremenili DMS, ki jih je prav tako premalo in spravili bolnike v nevarnost!!!!
vomo
03. 09. 2019 12.23
+7
lep primer je elektro inženir s temo v hiši, teorija je enaka praksi- veliko ve pa nič ne ve
Klemen Šuligoj 1
03. 09. 2019 11.27
+9
Pop TV. Kaj ko bi o razlogu za nastale razmere kdaj povprašali še koga drugega, kot pa tiste (zbornico), ki so edini krivi, da smo danes tukaj, kjer smo. Zgolj zaradi kredibilnosti objav prispevkov o medicinskih sestrah.
Volga Malek
03. 09. 2019 12.25
+6
Zbornica Zdravstvene in Babiske Nege Slovenije je stanovska in krovna organizacija za medicinske sestre, babice, resevalce in srednje medicinske sestre s svojimi regionalnimi drustvi po Sloveniji. Sekcije ki se ukvarjajo s problematiko na Zbornici se trudijo in to ima Monika Azman prav ; problem je ker politika dela drugace in ne poslusa stroke ; kaj je Zbornica zdravstvene neke kaj manj vredna od Zdravniske Zbornice ? Ne ni. Standardi in normativi za zdravstveno nego in oskrbo ki urejajo placne razrede za medicinske sestre, tehnike in resevalce, babice in bolnicarje je nujna stvar ampak spet je tu politika ki medicinske sestre izrablja le za volitve za prodajanje megle stvari se pa ne uredijo oziroma se nocejo ker nekaterim to ustreza o tem se govori ze od leta 1991 ampak verjetno bo preteklo se precej vode da se bo situacija uredila. Normativi in standardi za zdravstveno nego in oskrbo bodo pa ostali v kaki zapraseni mizi na Ministrstvu. Zalostno kako malo drzava ceni zdravstveno nego od srednjim in diplomirah sester do resevalcev, babic do bolnicarjev. Razvrednoteni in ponizani so. Brez njih ni sistema so bariera med bolnikom in zdravnikom ceprav nekateri vidijo le zdravnike ampak zdravstvo niso samo zdravniki kolesje so medicinske sestre, babice, resevalci in bolnicarji teh je 20.000. In ko bo enkrat sistem obstal bom rekla takrat se bomo zavedali kako pomembno kolesje je zdravstvena nega.
Klemen Šuligoj 1
03. 09. 2019 15.07
+6
Kolegica. Najprej bi vam svetoval, da se poučite o realnih nazivih in zgodovinskih dejstvih in dokazih na področju zdravstvene nege v Republiki Sloveniji. Organizacija, ki jo vi navajate je Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, nastala 15.12.1992. Je le ena od dveh enakovrednih stanovskih organizacij v naši državi, zato si ne more jemati ekskluzivne ptravice za zastopanje kot navajate 20.000 izvajalcev na področju zdravstvene in babiške nege, saj jih je le manj kot polovica njihovih članic in članov. Ima pa ekskluzivno odgovornost za razmere, v katerih se danes nahajamo, saj kar imamo danes je posledica vseh Nacionalnih programov, Pravilnikov, navodil, ... ki so jih v letih 2004 - 2019 sestavili v tej organizaciji. Še več z dokumenti podkrepljenih dejstev bi lahko navedel, pa tukaj ni mesto za to. Upam, da je tu mesto za resnico in ne za prodajanje megle zavite v celofan.
Hellsrael
03. 09. 2019 11.14
-2
Ni denarja ni dodatnega nepottebnega dela. Pika. Ni problem
vomo
03. 09. 2019 10.35
+5
Za vsakim ukrepom so določene posledice, da pa tisti, ki te ukrepe izvajajo se že nekaj časa ve, da so zelo nesposobni... ne vem kako so lahko prišli na takšne položaje, da ne premorejo niti malo možnosti pogleda v bodočnost... saj je zelo enostavno...če zdaj neko število počne neko dejavnost...in jih zdaj izločiš 3/4 z nekim pametnim ukrepom v narekovaju in jih za to ostane samo četrt k, ki pa seveda so čez noč preobremenjeni, zato ker jih je zaradi tega ukrepa 3/4 premalo. IDIOTIZEM- takšne ljudi je potrebno takoj zamenjati, ker se na daleč vidi, da so nesposobni. Ukrepe je potrebno delati počasi in biti na njih pripravljen...
Darko32
03. 09. 2019 09.43
+5
Tukaj je glavni problem kako jih preslepiti in jim nič plačati. Če opravljajo delo je potrebno to delo dostojno plačati in nagnati iz pisarn ljudi, ter postopače, kateri se skrivajo za nekimi diplomami. Kdor je pogledal kako je priplo do tega paradoksa je videl, da so to zakuhali folirani študenti v politiki v času komunizma, ko so se šli neke eksperimente. Ljudje so se isto učili in sedaj se jih ponižuje. Če se je pojavil ta problem z plačili je potrebno to rešiti tako, da se jih plača tako kot je potrebno. Bomo pa odpustili v javni upravi nekaj postopačev in denar namenili v zdavstvu za plačilo teh anomalij.
mladjo866
03. 09. 2019 09.38
+13
Jaz mislim da je problem povsod v zdravstvu. Če začnemo z bolnicarji, noben noče vpisat več triletne šole prvič ko jo končaš delaš kot negovalec za minimalno plačo delo je napornno, ker že teh primanjkuje da naprej nit ne govorim. Drugo kar dela politika vlada In zbornica je pa to da bo čez čas ukinjen program bolničar, med. Sestra bo pa opravljala delo bolnicarjev. Dipl.sestra pa delo navadne sestre.
Mladen sir
03. 09. 2019 09.28
-12
Odpovedi jim dajte ne vsem tu imam nore sestrecko so učile krajane sosede učit kako uporabljati osciograme da so mene osebno mantrali,to je kaznjivo dejanje za aretacijo ali odpoved.Namesto da bi jih prijavile ali vsaj sedaj na policijo da bi jih zaprli.
anakondabox
03. 09. 2019 09.26
+16
Kaj neki si boste še domislili? Tisti, ki ima 30. let in več prakse, ne bo mogel več kljubovati 'novopečenim' diplomantom. Nazadnje boste zahtevali še doktorat, samo, da bi medicinsko osebje odvrnili od praktičnega dela. Ker naj bi izobraževanja in dodatne tečaje organizirala in pobirala plačilo Zdravniška zbornica, jim je malo mar za nas paciente. Ne upajo si priznati, da obožujejo zgolj denar. Pa koliko besed smo že slišali: 'Delali bomo zgolj v prid pacienta.' Malo morgen! Pacienti lahko 'crkujemo' na obrobju. Medicinske sestre si ne bodo več dopustile, da se iz njih norčujete in bodo dale odpoved. #razpad sistema
devote
03. 09. 2019 09.16
+15
ej, ej ej šabeder.... novodobni virant... tako, kot so njega l.2008 preslepile te stare, zvite in pokvarjene lisice, tako si se dal zdaj ti. ves preostanek ministrovanja ti bo tole požrlo, vso energijo, ves zagon, zgubil si vso karizmo. ja, kar ukvarjaj se s starimi čarovnicami....skoda, pa imel si potencial...
devote
03. 09. 2019 09.20
+8
edina, ki je bila kos tem lisicam starim, pokvarjenim je bila pia vračko... po ne vem čigavem dekretu ste jo po hitrem postopku odstranili iz ministrstva in deportirali v bruselj..
resslovenka
03. 09. 2019 08.54
+39
Hja takole ljube medicinske sestre. Naj diplomiranke, ki pridejo iz šol delajo. Garajo, kakor ste ve do sedaj. Ne dajte se motit. Prej ali slej bodo tisti, ki danes odkrivajo toplo vodo, ugotovili, da so spet zašli. V temo. 😊
ROMELS
03. 09. 2019 08.51
+13
Takih bolnišnic, katere bi bile brez dreka, ki si jih pripravlja naše zdravstvo pa še kmalu ne bo.
heretic
03. 09. 2019 08.50
+50
Drage medicinske srednje sestre, katere opravljate delo diplomiranih...Nikar ne hodite v visoko zdravstveno šolo!!! Takoj po diplomi boste izgubile vsa napredovanja, ki ste jih dosgle do sedaj. Govorim o vseh teh medicinskih sestrah, ki so že dvajset let zaposlene in imajo kar nekaj napredovanj. Pristale boste na začetnem plačnem razredu diplomirane medicinske sestre... In še...Dobra in izkušena srednja medicinska sestra je vredna zlata. Vsi ki delamo v zdravstvu to dobro vemo. Naredite srednjo zdravstveno šolo kot je bila včasih (doplodne praksa, popoldne pouk) z dobrimi predavatelji (zdravniki!!!) pa da vidite kakšen dober kader bomo imeli....In pozabi na visoke zdr.šole, ki so se razmnožile po Sloveniji in je lahko vsak sprejet. Tudi če dela dvajset let v tekstilni industriji, trgovini ali v kuhinji...V treh letih se naučiš vse zdravstvene nege. Srednja šola pa traja štiri leta... Kdo bi to razumel. Zmešnjavo, kaos in boste videli kdo bo imel od tega največji "rezultat".. Pacienti gotovo NE. Ministrstvo in Zbornica pa JA.
resslovenka
03. 09. 2019 08.49
+33
Slika preteklega šolskega sistema. Medicinske sestre in višje medicinske sestre. Nato neke nove nebuloze v obliki zdravstvenih tehnikov, ki se ne razlikujejo ali pa zelo malo od naziva medicinskih sester Razlika med višjo medicinsko sestro in diplomirano pa? 🤔 Kako resnično in preprosto dejstvo... Medicinska sestra z dolgoletno prakso, ki je opravljala delo medicinske sestre, višje medicinske sestre, diplomirane medicinske sestre, za znatno nižjo plačo od obeh 😊, naenkrat ni več dovolj usposobljena???? 🙄 O sveta pomagalka, kakšen idiotizem!
haha lol
03. 09. 2019 08.46
-2
Sam teh 922 te ne zdravi, ostali so pa tam kot ti, ce ne manj
haha lol
03. 09. 2019 08.44
+14
Dobri predlogi za neto zneske. Folk pozablja da ko oni lepo spijo ob 2:00 nekdo caka v bolbici ce jih bodi rabli. Zdravnik, medicinska sestra, bolnicarka...placali bi jih pa kot sebe ko ob 15:00 ugasnejo racunalnik in grejo domov, pa ze to ko so bli 2x na malici vmes..