Slovenija

'V prihajajočih tednih si bomo od epidemijske agonije le lahko odpočili doma'

Ljubljana, 24. 04. 2021 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
25

Vlada RS je sprostila ukrepe, ki omogočajo odprtje vrtov in teras gostinskih ponudnikov po vsej državi, v rumeno obarvanih regijah pa tudi v njihovih notranjih prostorih. Od ponedeljka bo možno odprtje nastanitvenih kapacitet do 30 sob ne glede na velikost obrata tudi za namen turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) je v sodelovanju s ključnimi partnerji ob sproščanju ukrepov intenzivirala aktivnosti, s katerimi prebivalce naše dežele vabi k dopustovanju v Sloveniji. Ponudniki so poskrbeli za varna in atraktivna doživetja, poudarjajo.

Komunikacijske aktivnosti na domačem trgu bodo združene pod kampanjo 'Zdaj je čas. Moja Slovenija', sporočajo s Slovenske turistične organizacije. Njen cilj je prebivalce naše dežele navdušiti za oddih v Sloveniji ter spodbuditi prenočitve in potrošnjo domačih gostov. 

Most na Soči
Most na Soči FOTO: Dreamstime

Odpirajo se terase, v ponedeljek pa lahko v primeru, da imate eno od zahtevanih dokazil, že počitnikujete 

Tako se lahko danes glede na odlok Vlade RS odprejo vrtovi in terase gostinskih lokalov po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov do 19. ure. V ponedeljek, 26. aprila, bodo z določenimi omejitvami začeli obratovati tudi nastanitveni obrati do 30 sob, ne glede na velikost obrata, pod pogoji testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. Nastanitvene kapacitete bodo lahko tako pod opredeljenimi pogoji ponovno sprejele turiste.

"V slovenskem turizmu smo že večkrat dokazali, da lahko s sodelovanjem in skupnimi napori lažje premagamo krizo. "

Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je ob tem poudaril: "Dodatne sprostitve, ki smo jih sprejeli, prinašajo novo mero optimizma. Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti po vsej državi je zagotovo velik in dobrodošel premik v smeri ponovnega zagona ter revitalizacije domačega in tujskega turizma. V prihajajočem obdobju imamo možnost, da jih izkoristimo za oddih v naših krajih. Tisti, ki turističnih bonov še niste izkoristili, imate sedaj tudi priložnost, da jih unovčite. Z željo, da bodo dejavnosti, ki jih sedaj sproščamo, ostale odprte tudi po koncu prvomajskih praznikov, tako ponudnike storitev kot tudi goste pozivamo, da spoštujejo preventivne ukrepe, saj lahko na ta način onemogočite širjenje virusa."  

Varen in atraktiven oddih

Mag. Maja Pak, direktorica STO, ob ponovnem odprtju nastanitvenih kapacitet izpostavlja aktivnosti, s katerimi prebivalce Slovenije spodbujajo k počitnikovanju doma in odkrivanju doživetij znanih in manj znanih kotičkov naše dežele ter aktivnosti na tujih, predvsem bližnjih emitivnih trgih slovenskega turizma. "Prvi koraki v smeri ponovnega zagona turizma nam dajejo optimizem za čimprejšnjo vzpostavitev turističnih tokov in okrevanje turizma kot ene najpomembnejših gospodarskih panog. Posebna pozornost je namenjena domačim gostom, ki jih k počitnikovanju v Sloveniji spodbujamo v sodelovanju s številnimi partnerji v okviru kampanje Zdaj je čas. Moja Slovenija. V luči spremenjenih navad so vse večja pričakovanja gostov po nemasovnem, zdravem in varnem oddihu na nemnožičnih destinacijah. Zato tako v okviru kampanje Moja Slovenija kot tudi v aktivnostih na tujih trgih letos še posebej izpostavljamo aktivna doživetja v neokrnjeni naravi, turistični produkt, ki ima največ potenciala za čas okrevanja turizma."

Zelenci – zeleni biser Slovenije.
Zelenci – zeleni biser Slovenije. FOTO: Dreamstime

Kot je še dodala, "zdravje postaja vse pomembnejša vrednota, zato poseben poudarek namenjamo tudi produktu zdravje in dobro počutje. V luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021 prebivalce naše dežele in tuje obiskovalce vabimo k odkrivanju edinstvenih gastronomskih doživetij. Varnost je vse pomembnejši motiv izbire destinacij, zato z znamko Green&Safe skupaj s turističnimi ponudniki in destinacijami turistom predstavljamo varna in atraktivna doživetja v Sloveniji. Na tujih trgih intenziviramo promocijske in komunikacijske aktivnosti, še posebej na digitalnih kanalih ter v sodelovanju z mediji, prav tako k odkrivanju nemnožičnih in varnih doživetij vabi osrednji turistični portal slovenia.info. V slovenskem turizmu smo že večkrat dokazali, da lahko s sodelovanjem in skupnimi napori lažje premagamo krizo. Slovenija je raznolika, zelena, v trajnost usmerjena, nemnožična in varna destinacija, ki nudi vrsto zanimivih doživetij."

Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, pozdravlja pričetek sproščanja poslovanja panoge: "Verjamemo, da bodo sledila nova odpiranja in bo s tem omogočeno poslovanje v ključni, poletni turistični sezoni. Že v lanskem letu smo Slovenci v večjem obsegu kot v prejšnjih letih dopustovali in odkrivali skrite kotičke Slovenije. Možnosti za preživljanje prostega časa v naravnem, zelenem, nemnožičnem okolju je v slovenskih pokrajinah zelo veliko, od Alp do Prekmurja, od Obale do Ljubljane. Naravne privlačnosti, lokalna kulinarika, možnosti rekreacije ter inovativna turistična ponudba bodo prepričale goste, ki so bili dolgo časa primorani ostajati v lokalnih okoljih. Omogočeno bo tudi nadaljevanje unovčevanja turističnih bonov." 

V prihajajočih tednih si bomo Slovenci od dolgotrajne epidemijske agonije vendarle lahko odpočili v domovini

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, izpostavlja: "Dolgo pričakovana odločitev, da se prične sproščati obratovanje gostinskih lokalov in nastanitvenih obratov, je sprejeta dobesedno "last minute". V prihajajočih tednih si bomo Slovenci od dolgotrajne epidemijske agonije vendarle lahko odpočili v domovini. Verjamemo, da bo kljub omejitvam in pogojem možno preživeti lepe dneve oddiha in izkoristiti predvsem tisto, kar Slovenija nudi. Naravne danosti, kakovostna nastanitvena ponudba in gastronomski užitki bodo zagotovo razlogi, ki bodo mnogim olajšali odločitev, nenazadnje pa se ponuja tudi priložnost za koriščenje turističnih vavčerjev vsem, ki tega še niso storili." 

Bled
Bled FOTO: Shutterstock

STO je skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom, vodilnimi destinacijami in produktnimi združenji ter drugimi partnerji s ciljem obiskovalce Slovenije navdušiti k raziskovanju Slovenije pripravila vrsto aktivnosti oz. namigov za izbiro doživetij. Na voljo so vrsta publikacij, novosti in predlogi za doživetja v okviru novičnikov in turističnoinformacijskega portala. 

Letošnja kampanja še večji poudarek daje osveščanju o pomenu trajnosti in zagotavljanju varnih doživetij ter izpostavlja odgovorne potovalne standarde in znak Green&Safe. Kampanja tudi letos poteka v sodelovanju s številnimi partnerji: turističnim gospodarstvom, destinacijami, ključnimi institucijami slovenskega turizma, produktnimi združenji, ambasadorji in vplivnimi posamezniki, mediji ter drugimi institucijami, naštevajo v slovenski turistični organizaciji. 

Promocijske aktivnosti v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom krepijo tudi na bližnjih tujih trgih, kjer se odvijajo številne virtualne borze in predstavitve Slovenije tujim organizatorjem potovanj in medijem. Upanje na postopno oživitev turističnih tokov daje tudi napoved zelenega digitalnega potrdila, o uvedbi katerega bo glasovanje potekalo prihodnji teden na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjševik
24. 04. 2021 10.55
+7
Zelo inteligenten naslov: odpočili si bomo doma - a sedaj smo pa na terenu ali kaj Ajnštajni s POP
and1302
24. 04. 2021 10.37
+5
ne morem verjet da nas na Bled tud vabijo.
Fery Zaka
24. 04. 2021 11.17
+3
Počakaj en vikend. Bodo takoj obrnili ploščo. Dvignili parkirnine in prepovedali skoraj popolnoma vse.
Ici
24. 04. 2021 10.26
+14
A ni zanimivo, da številke okuženih v Sloveniji zmeraj padejo tik pred prazniki in dopusti?
Ici
24. 04. 2021 10.28
+11
Mi sploh ne potrebujemo strokovnjakov infektolgov. Nam zadostuje že pogled na koledar. Vsakič, ko pride malo večji državni praznik ali pa dopusti, pri nas pade število okuženih za 50%.
avioo
24. 04. 2021 10.30
-4
avioo
24. 04. 2021 10.32
+1
Truth
24. 04. 2021 10.11
+7
Norost. Skrivanje okuzenih za iskati politicne bomboncke s kvazi sporstitvami in spravljati domacine obleganih krajev pod stres. Neodgovorno in zleht do domacinov. S strani vlade in ljudi!
hondoid
24. 04. 2021 10.01
-5
Odpočili od corone...ne pa od vlade,kot menijo kolesarji.🇸🇮💚
hersonissos
24. 04. 2021 09.50
+10
Pod takimi pogoji sigurno ne!!!
Orna
24. 04. 2021 09.48
+16
In zdaj naj bi skakali od veselja in se do tal klanjali vladi od sreče, da je "sprostila ukrepe". Hvala za tako sproščanje, kar mislite si, da se bom testirala ali cepila zaradi nekaj dni počitnikovanja in noben gostinec ali hotelir ne bo preverjal mojega zdravstvenega stanja. Če bi bili gostinci za kaj, bi rekli tem ukrepom odločen NE in ne bi odpirali.
Zentrum
24. 04. 2021 11.07
+1
In če bi narod bil za kaj, se tudi danes ne bi gužval na terasah gostiln, pa če te gostinec spusti not ali ne. Tako pa se veselijo teh drobtinic in bonbončkov kot da jim je država odpisala vse dolgove.
hotchilipoper
24. 04. 2021 09.46
+11
Končno bomo spet lahko doma,hahahaha
medo90
24. 04. 2021 09.46
+12
lansko leto so me dobesedno odpikali, ko sem želel unovčiti bone. Sem več kot 30 let neto plačnik ddv. V vseh letih sem dobil nekaj od države in nisem mogel unovčiti. Na kmetiji Klobas so mi zabrusili, da pašteta turistov ne marajo. Po drugi strani socialni problemi,...... v večini vsi unovčili bone. Grem na hrvaško naši naj pa srečno živijo naprej brez mene pašteta turista.
pomlad 2020
24. 04. 2021 09.36
+21
Hvala za počitek v Sloveniji. NE! Za oddih se NE BOM testirala, še manj cepila! Zame oddih pod nadzorom, ni oddih! Zraven tega se okuži cca 60% cepljenih in to je še en razlog več, da ne bom bivala skupaj z njimi.
nature.com
24. 04. 2021 09.41
-3
Uporabnik1979816
24. 04. 2021 09.36
+17
Zdaj pa pride par mesecev, ko bo ta smrtonosni virus čudežno popustil in na vrsti je reševanje turizma in vsiljevanje cepljenja ter testiranja. Jaz bi temu rekel vse po planu in ovce bodo navalile.
kmet#1
24. 04. 2021 09.32
+8
Me ne vidte krnekaj dokazila važno da za službo ne rabim dokazila o negativnem testu
Ovceeee
24. 04. 2021 09.31
+12
egonijo nam delate predvsem vi mediji v sodelovanju z vemo kom.... 🤝
SnowmanR
24. 04. 2021 09.30
+1
Janša planski prevzel vlado, gostinci in turizem so v rasulu. Od cepiv ne duga ne sluha. Miskim da je vse skupaj propast gospodarstva z dodatno zadolžitvijo davkoplačevalcev...
OvcaR
24. 04. 2021 09.29
+17
Ne zelim, da mi kdorkoli vsiljuje kam, kdaj in kako naj grem
avioo
24. 04. 2021 10.31
-4
on39
24. 04. 2021 09.28
+2
optinus
24. 04. 2021 09.26
+15
Vlada nam je vrgla kost za glodat. Glede na to da je že polno prometa proti morju, se ne bi čudil če bojo po prvomajskih spet kej zapiral.
Sachs
24. 04. 2021 09.26
+6