-1°C

Številne težave nekdanjih komitentov Abanke pri prenosu v sisteme NKBM

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.P. /
KOMENTARJI
112
Pri prenosu strank nekdanje Abanke v sisteme Nove KBM po njuni združitvi vse ni potekalo najbolj gladko. Operativna združitev je bila načrtovana za čas od četrtka, 31. decembra 2020, do ponedeljka, 4. januarja 2021, v popoldanskem času. V NKBM so strankam sicer predlagali, naj nujne stvari opravijo pred 31. decembrom, a je nejevolje med uporabniki vseeno kar precej. V banki zatrjujejo, da večjih težav pri prenosu niso zaznali in da vse bančne storitve delujejo nemoteno.

Banka NKBM

Uporabniki družbenih omrežij in naši bralci, ki so komitenti banke, so nam še včeraj zvečer sporočali, da jim je onemogočeno opravljanje spletnih nakupov, pa tudi da niso bila izvedena plačila, ki so bila vpisana vnaprej. Pozneje se je izkazalo, da je limit pri spletnih plačilih prednastavljen na 0 € in je to treba spremeniti, da stvari normalno delujejo. Zahtevo za to spremembo je možno oddati v spletni banki, a nekateri komitenti po dveh dneh še vedno nimajo spremenjenega limita. 

Nekateri so poročali o tem, da jim ne deluje MasterCard, ki je še viden v spletni banki, in da lahko v spletni denarnici dodajo samo nove kartice NKBM, ne starih, obstoječih kreditnih kartic Abanke, čeprav jim veljajo še dlje časa. Nekateri bralci poročajo tudi o tem, da na varčevalnem računu ni videti zgodovine prometa ter da po novem storitve varnostnega SMS-sporočila nimajo vklopljene, čeprav je to prej veljalo. 

Problemi so se pojavljali pri nekdanjih komitentih Abanke, 'stari' uporabniki NKBM pa o njih ne poročajo. Odgovore Nove KBM na naša novinarska vprašanja še čakamo. 

Nasveti za nekdanje komitente Abanke:

 

– čim prej obvestite delodajalca o novi številki računa, čeprav bodo stari računi delovali še pol leta;

 

– bodite pozorni na zamenjavo kreditnih kartic; stare bi morale delovati še naprej, a bodo zamenjane v treh mesecih. 

Od 1. januarja naprej je potrjevanje plačil spletnih nakupov sicer možno le z uporabo mobilne denarnice (mDenarnic@). Za uporabnike mobilnih naprav s sistemom Android bo možno tudi brezstično plačevanje s plačilnimi karticami Visa, pa tudi dvig gotovine, polog in vpogled v stanje na vseh brezkontaktnih bankomatih, medtem ko za uporabnike mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS to ne bo mogoče. 

NKBM: Prehod potekal po načrtih in v skladu z zastavljeno časovnico

Kljub številnim pritožbam uporabnikov so v odgovorih na novinarska vprašanja v NKBM zapisali, da je prehod strank nekdanje Abanke in njihovih računov na informacijske sisteme NKBM potekal nemoteno in v skladu z zastavljeno časovnico. "Vse stranke (Nove KBM in nekdanje Abanke) lahko vse bančne storitve, vključno s spletno in mobilno banko, opravljajo že od včeraj zjutraj, čeprav smo ponovno aktivacijo aplikacij spletne in mobilne banke napovedali za popoldanski čas," so nadalje zatrdili. 

Izpostavili so, da je šlo za prenos 400.000 strank, zato so "morebitne manjše nevšečnosti neizogibne". Termin med 31. decembrom in 4. januarjem so izbrali načrtno, so zapisali, saj gre za podaljšan praznični vikend, ko plačilni promet tudi sicer ne deluje. 

Nekdanji komitenti Abanke imajo po končani združitvi novo banko, NKBM.
Nekdanji komitenti Abanke imajo po končani združitvi novo banko, NKBM.FOTO: Damjan Žibert

Morebitno počasnejše delovanje spletne in mobilne banke je lahko tudi posledica povezave ali drugih rednih razlogov, nepovezanih z migracijo, odgovarjajo na druge očitke. 

"Nekatere stranke svojih kartic še niso prevzele, čeprav smo vsem strankam nove kartice  kot običajno pravočasno poslali po pošti. Stranke jih lahko prevzamejo v delovnem času poslovalnic, to je v večini primerov od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro," so še zapisali in dodali, da so vse kartice delujoče. 

Strankam so na voljo v kontaktnem centru na brezplačni telefonski številki 080 17 70 vsak delovnik med 8. in 19. uro, pa tudi na elektronskem naslovu info@nkbm.si. Seveda je možen tudi fizičen obisk poslovalnic, a zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa nastajajo daljše vrste. 

Koronavirus pasica november