Slovenija

Številni interesi za helikoptersko reševalno službo v Sloveniji

Ljubljana, 18. 01. 2020 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Helikopterska nujna medicinska pomoč v Sloveniji vodi politične in družbene sfere že vse od leta 1995, ko so pri nas prepoznali prednosti takšne oblike reševanja. V državi imamo dve struji vpliva, državno in zasebno, ki želita opravljati to službo, vsaka s svojim interesom in željami.

NSi je pred kratkim sklicala tiskovno konferenco, na kateri je Robert Sabol, sicer zaposlen na UKC v Ljubljani, opozoril na nekatere ovire, s katerimi se spopada helikopterska nujna medicinska pomoč v Sloveniji (HNMP). Predstavil je kritike na medresorsko delovno skupino vlade, ki preučuje možnosti in ukrepe na področju HNMP. Delovna skupina že leta išče rešitve, sestaja se bolj malo, a odgovora nikakor ne ponudi, čeprav Slovenija še vedno nima namenskih helikopterjev za HNMP, ki jih potrebuje.

Robert Sabol je zelo aktiven pri reševanju problematike helikopterske reševalne službe, a kot so nas opozorili nekateri sogovorniki, najverjetneje ne zgolj iz altruističnega vzgiba. Sabol sodeluje s hrvaško-italijanskim podjetjem EliAdriatik, na LinkedInu ima zapisano, da dela pri poslovnem razvoju podjetja. EliAdriatik je v lasti italijanskega podjetja EliFriulia, ki izvaja helikoptersko reševanje v Italiji in ponuja storitve za druge države. Sabol v ekipi, v kateri je tudi vodja prodaje EliAdriatik Edi Furlan, redno odhaja na predstavitvene lete v druge države in opozarja na nevzdržen sistem v Sloveniji. Na tiskovni konferenci se je sicer predstavil kot reševalec na UKC Ljubljana. 

Robert Sabol na hrvaški nacionalni televiziji, ko so pri Čakovcu govorili o potrebi namenskih helikopterjev.
Robert Sabol na hrvaški nacionalni televiziji, ko so pri Čakovcu govorili o potrebi namenskih helikopterjev. FOTO:

Povezave Sabol ne skriva, posnetke s predstavitev in prednosti helikopterja EC145, ki ga uporabljajo v EliFriulia, redno objavlja na družbenih omrežjih. Ko so nastopali na hrvaški nacionalni televiziji, se je Furlan mudil v ozadju, medtem ko Sabol in drugi predstavljajo prednosti takšnih helikopterjev. EliFriulia te lete redno izvaja, gre za marketinške predstavitve, na katerih ponujajo svoje storitve za države, ki takšne službe nimajo na voljo.

Roberta Sabola smo v torek prosili za odziv. Takoj ko ga dobimo, ga bomo vključili v članek.

Primer zavajanja, ki se je predstavil na tiskovni konferenci NSi, je bil glede "neuporabnosti" in "neučinkovitosti" zdajšnjega sistema, ki naj bi se zgodil 4. januarja letošnjega leta. Sabol je na tiskovni konferenci povedal: "Velikokrat so podvojene, potrojene intervencije. Nazadnje se je to zgodilo 4. januarja. Ko je helikopter letel z inkubatorjem na Ptuj, sta bili dve akciji gorskega reševanja, in helikopter ni bil na voljo."

Sabol je uporabil nenavaden primer, saj smo njegovo trditev preverili in eno od akcij, ki jo je predstavil na listu, kopiramo v celoti: "Ob 11.31 si je na poti na Malo Grmado, Občina Dobrova - Polhov Gradec, pohodnica zvila gleženj. Gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanko na kraju oskrbeli, prenesli v dolino, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP." Mala Grmada je 853 m visok lepo dostopen vrh, šlo je za zvit gleženj. Bi bila uporaba helikopterja za reševanje upravičena? Združeni operativni center in reševalci so mislili, da ne, saj klica letalski enoti ni bilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delno ali neresnični podatki ne koristijo nikomur

O nedostopnosti helikopterjev 4. januarja 2020 smo vprašali tudi vojsko, ki nam je odgovorila, da "so iz združenega operativnega centra dobili ob 9.37 klic za Zagorje, kjer je bila nesreča. Ob 9.44 so zaradi smrti poškodovanega preklicali let. Tisti dan je bil samo še en klic, ob 11.15 za prevoz inkubatorja. Vsi helikopterji, ki jih zagotavljamo, so bili na voljo."

Vojska ima vsak dan v 15-minutni pripravljenosti dežurni helikopterski posadki za potrebe reševanja v gorah in izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru ter helikopter v 120-minutni pripravljenosti na letališču v Cerkljah ob Krki. Torej sta v 15 minutah v zraku dva helikopterja, v 120 minutah pa aktivirajo tudi tretjega. Povprečen čas od klica do poleta je manj kot 10 minut, kar je primerljivo z drugimi evropskimi reševalnimi helikopterji. Prav tako ne drži izrečeno, da sta na voljo samo dva vojaška helikopterja, na dnevni rotaciji so trije, pa tudi več, če bi to bilo potrebno. V poletnih mesecih vojska, zaradi povečanega števila reševanj, na Brniku zagotavlja še tretji helikopter za reševanje. Tako so v poletnih mesecih trije helikopterji v 15-minutni pripravljenosti, v Cerkljah pa še vedno čaka v pripravljenosti četrti. 

Pogosto je, da helikopterjev ni in je treba čakati; enake argumente in razloge smo našli tudi na ADAC-ovih poročilih, ko zahteva ni mogla biti izpolnjena, ker so bili helikopterji v uporabi ali pa so letenje onemogočale vremenske razmere. Ne vojaški ne civilni pilot ne bosta poletela v razmerah, ki niso varne za letenje. V Nemčiji je v sklopu sistema letečih rešilcev približno 80 helikopterjev, primerljivo z dvema helikopterjema (pogojno tremi), ki so na dan na voljo v Sloveniji. V poletnih mesecih je to razmerje še ugodneje. 

Gorski reševalci
Gorski reševalci FOTO: Matjaž Šerkezi

Cene nihče ne ve, medresorska skupina pa še vedno išče odgovore

Na tiskovni konferenci je Sabol skrivnosten tudi o stroških. Kot pravi, "so ocenili stroške zdajšnjega sistema za reševanje na šest milijonov evrov. V tujini, kjer sem zbiral izkušnje s helikopterskim reševanjem, stane namenska baza, s kompletnimi stroški, dva do 2,5 milijona evrov." Predstavi, da bi potrebovali tri baze, štiri helikopterje, tako da bi se stroški na leto gibali okrog 7,5 milijona evrov. V to ceno pa nista všteta nakup helikopterjev in dejstvo, da ti helikopterji ne bi sodelovali v sistemu gorskega reševanja – bili bi zgolj za nujne paciente in poškodovane, kar uporabe vojaških helikopterjev ne bi zmanjšalo, zgolj ustvarilo vzporeden, najverjetneje zaseben helikopterski sistem, ki ga zagovarja NSi.

Dejstvo, o katerem smo pisali pred letom dni, je, da HNMP v Sloveniji ni pravilno urejen in da medresorske skupine ne opravljajo svojega dela, saj že 10 let čakamo na rešitev, ki bi zagotovila reševalne helikopterje, ki bi imeli vgrajeno vso medicinsko opremo, ki ne bi bila modularna. A predstavitev sistema, ki naj bi razpadal in naj bi ljudje v njem umirali, po najmanjši analizi ne drži, zato se je treba vprašati, od kod interesi za takšne objave.

Interesi za zasebnike, ki izvajajo helikopterske lete

Helikopterski poleti se za večino izplačajo, saj, razen če je podjetje neprofitno, to vedno zahteva svoj delež. To je med glavnimi razlogi, ki jih uporabljajo državne institucije, da ne dodelijo koncesij zasebnikom, drugi pa je ta, da zdajšnji sistem deluje.  

Slovenska policija je pred kratkim kupila nov helikopter, ki naj bi ga uporabljali tudi za namen HNMP.
Slovenska policija je pred kratkim kupila nov helikopter, ki naj bi ga uporabljali tudi za namen HNMP. FOTO: Miro Majcen

Kabinet predsednika vlade so leta 2019 obiskali tudi predstavniki podjetja Hel-Air, ki bi prav tako želeli javni razpis, prek katerega bi lahko sodelovali pri zagotavljanju HNMP, prav tako je bil pri istem kabinetu kot lobističen stik zabeležen obisk javnega uslužbenca UKC Ljubljana, tema je pa prav tako bila zagotavljanje HNMP. Hel-Air je v Sloveniji znan po tem, da je leta 2007 vložil kazensko ovadbo zoper vlado in takratnega zdravstvenega ministra zaradi sprememb na področju helikopterske nujne medicinske pomoči.

Prvi, ki so prevzemali delo helikopterskega reševanja oziroma prevozna bolnikov, so bili policijski letalci, postopoma tudi vojska. Država je nato leta 2006 zagnala projekt HNMP s pogodbenim zunanjim sodelavcem – AMZS. Ideja je prišla iz nemške ureditve, saj tamkajšnji ADAC izvaja levji delež helikopterskih reševalnih operacij. Druga največja je neprofitna organizacija NDR, z 12 helikopterji pa sodeluje tudi ministrstvo za notranje zadeve.

1. decembra 2006 je AMZS začela izvajati HNMP, a je za podizvajalca izbrala Flycom – zasebno podjetje, ki opravlja komercialne lete tudi danes. Z državo sodeluje predvsem za naročila manjše vrednosti – kartografske storitve. Sodelovanje z AMZS oziroma Flycomom se je končalo 13. januarja 2007 (manj kot dva meseca), saj so ti začeli leteti brez prave podpisane pogodbe z ZZZS, verjeli so na besedo ministru Andreju Bručanu. ZZZS se z izbiro AMZS/Flycom ni strinjal, saj je, po besedah takratnega direktorja zavoda Boruta Miklavčiča, ta dražja od policijskih oziroma vojaških helikopterjev.

Danes številni trdijo, da bi bilo reševanje z namenskimi helikopterji cenejše, a ne obstajajo izračuni, ki bi jih javnost lahko videla. Pri letenju z vojaškimi helikopterji Mors zaračuna približno 2.600 evrov za letenje z Bellom, na papirju je letenje z namenskim helikopterjem EC145 okrog 2.200 evrov, a ta znesek ne zajema fiksnih stroškov – ti so bili glavni "krivci" za neuspešnost sodelovanja s Flycomom. Prav tako je treba dodati, da so bili dejanski izplačani stroški vojski za uro letenja okrog 40 evrov na minuto, kar je nižje od zahtevanega zneska – ta se torej giblje okoli 2.400 evrov na uro letenja.

Slovenski vojaški helikopterji delujejo na principu modularnosti, kar pomeni, da jih prilagodijo za vsako nalogo. Ravno zato niso tako dobri, kot bi bili namenski helikopterji.
Slovenski vojaški helikopterji delujejo na principu modularnosti, kar pomeni, da jih prilagodijo za vsako nalogo. Ravno zato niso tako dobri, kot bi bili namenski helikopterji. FOTO: Miro Majcen

Cena 2.200 evrov je prava, če helikopter leti določeno število ur na leto. Če ne leti, se cena ure letenja po navadi prek dodatnih "fiksnih" stroškov dviguje. Operater mora plačevati posadke, stroške vzdrževanja, goriva, opreme in še drugih "odhodkov". Z izjemo goriva in manjših vzdrževalnih stroškov ostali stroški ne izginejo – in pri majhnem številu reševanj, kot jih je imel Flycom, so bili ti višji. Pomembno je poudariti, da v vojski niso navdušeni nad izvajanjem HNMP, saj to tudi ni njihova primarna naloga, so del sistema, ki bi do zdaj že moral biti rešen.  

Eden od argumentov v prid temu, da HNMP v Sloveniji izvaja vojska, je že vsa leta, da vojaški piloti v praksi vzdržujejo svojo pripravljenost na letenje, in to na bolj varen način, kot če bi sodelovali v mednarodnih misijah. Drugi argument v prid vojski pa je, da tako javni denar za vzdrževanje helikopterjev pokrije tudi javno korist. A ti argumenti najdejo tudi protiutež, saj vojaška plovila ne izpolnjujejo vseh zahtev, ki jih je podala Evropska unija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Laki je malo nervozan
19. 01. 2020 08.04
-3
To bi morala bit domena države, vojske in policije, ki sta najbolje usposobljeni.Morebiti tudi AMZS kot v Nemčiji ADAC.
Andree
19. 01. 2020 09.43
+1
Japanac za ADAC izvajata to policija in vojska. ADAC priskrbi helikopter policija iz vojska pa pilote in vzdrževanje
Miha Avbelj
20. 01. 2020 09.45
+2
Ne bo držalo. ADAC ima svojehelikoptrrje, pilote in vzdrževanje-skratka celotno letalsko operacijo. Zvezna policija ima svojo, ločeno letalsko operacijo in sicer pokriva 12 baz od cca 70ih. Ostale si delita ADAC in DRF. Je pa res, da he veliko pilotov v ADAC in DRF bivših vojakov in policajev. Nemška vojska v helikopterskem reševanju (HNMP) ne deluje več že kar precej let. Redno deluje na morju kot služba SAR.
oriša
18. 01. 2020 21.13
+8
medresorna skupina ne obstaja nikjer na svetu, sam pri nas. Ta pijanček sabol pa naj gre rajš v šolo nazaj.
anonimcek
08. 09. 2020 11.39
Kolikokrat si v lajfu videl Sabola pijanega? Fejk profil pa trolaš...
Andree
18. 01. 2020 20.14
+18
na Bavarskem te naloge opravlja Bundespolizei ( zvezna policija) v navezi z ADAC ( državnim avtoklubom)
Miha Avbelj
20. 01. 2020 09.51
+0
Ne bo držalo. Vsak od operaterjev v Nemčiji ima svoje baze. Na Bavarskem večinoma ADAC, v gore pa delujejo vsi: ADAC ( ima helije z vitlom), DRF, zvezna policija in bavarska policija. Ker so imeli v uporabi vsak svoj-različen tip helikopterja, je bavarska GRS, ki v gorah sodeluje v posadkah na enak način, kot pri nas, zaradi težav s šolanjem in vzdrževanjem usposobljenosti zgradila 6mio Eur vreden simulatorski šolski center v Bad Tolzu.
mate08
18. 01. 2020 20.02
+33
Tale Sabol je kradel gorivo iz reševalnih vozil......toliko da imate občutek koliko je "pošten"
Casey Ry
18. 01. 2020 20.50
+17
Ni kradel goriva iz reševalnih vozil, ampak je ponoči tankal kar v svoj avto, ker imajo na reševalni svojo bencinsko pumpo! Ko so ga razkrili so ga ruknali... Čez leta zgleda je skesano prilezel nazaj, toliko!
anonimcek
08. 09. 2020 11.26
anonimcek
08. 09. 2020 11.27
Sputnik
18. 01. 2020 19.52
+8
na koncu bo kot pri vsakem delu. dobar poso slaba plata zato radim po 2 sata. boljše nič delat za ta denar ki ga dobivamo v sloveniji.
4krogci
18. 01. 2020 19.37
+5
Zakaj ne nardijo kot v nemciji k ma ADAC vse nacez? Aja sej res nas AMZS se za avte ne poskrbi, kaj da bi se ki druzga
Andree
18. 01. 2020 20.15
+9
adac v navezi z Bundespolizei ( zvezno policijo)
Miha Avbelj
20. 01. 2020 09.55
-1
Nič kaj dosti niso v navezi-bolj tolerirajo drug drugega. Po združitvi Nemčije je nastal velik pritisk, da bi zvezno policijo( takrat še BundesGrenzShutz) iz tega posla ADAC in DRF povsem izrinila. Na koncu je prišlo do kompromisa, da policajem pustijo 12 baz, ostalo delajo ADAC in DRF helikopterji.
kokomujo
18. 01. 2020 18.29
+27
Najprej naj dolocijo kazni za norce ki izzivajo sreco v gorah neustrezno napravljeni, potem pa naj se dolocijo cenik za taka resevanja za slovence in tudi malomarne in arogantne turiste ki se valjajo po nasih gorah neprimerno napravljeni, v avstriji in drugje po tujini se vse placa, vsak padec smucarja in ze klicejo helikopter potem pa mastno zaracunajo, pri nas pa vse mi placamo kot da smo v butalah
TamaJ
18. 01. 2020 18.28
+27
Ne potrebujemo nobenih posebnih helikopterjev za reševanje. Slovenska vojska in policija ZELO dobro opravljata svoje delo. Menim da ponovno nek nepotreben pritisk seveda po denarju.
ziggi1
18. 01. 2020 19.38
-3
nisi resen. mi rabimo minimalno 4 5 resevanih helikopterjev ker mi resevalbega helikopterja sploh nimamo.
Andree
18. 01. 2020 20.51
+12
in zakaj točno 5. a si si prebral,da privatniki ne bi hoteli izvajati gorskega reševanja. samo fino delo bi oni
Miha Avbelj
20. 01. 2020 09.59
-1
Ne le namenske reševalne helikopterje, potrebujemo prenovo sistema in pika. O tem že vrabci čivkajo. Kako bi ti bilo, če bi bil hudo poškodovan nekje na nedostopnem kraju in bi čakal eno uro na pomoč? Glej npr. prispevek o iskanju in reševanju na Blegošu prejšnji teden.
anakondabox
18. 01. 2020 18.23
+6
Helikopterska medicinska pomoč bi bila v gorah, na strmih pobočjih, še kako potrebna. Veliko ljudi se poda v gore v opremi, ki bi zadostovala kvečejmu za odbojkarsko tekmo na mivki. Včasih je bila ta medicinska pomoč že vzpostavljena. Poznam zdravnico, ki je obiskovala ta tečaj. Ne vem zakaj so jo potem ukinili. #denar?
Marjan Najram
18. 01. 2020 19.08
+12
Takim, ki jih omenjaš. katastrofalno opremljenim, trikratno zaračunat reševanje...
Miha Avbelj
20. 01. 2020 10.00
-1
Saj je niso ukinili, le nikoli je nido zares vzpostavili-vse skupaj je na nivoju improvizacije.
User1538643
18. 01. 2020 18.23
+6
Kaj čemo mi? Menda nam še vedno partija določa cene nekaterih goriv in niso na prostem trgu kod drugod...
borec91
18. 01. 2020 18.22
+9
tako kot je čisto ok tako ali tako morajo vojaški ali policijski helikopterji leteti in naj vsaj tako to koristno pocnejo
kritika1
18. 01. 2020 18.17
+28
Članek je zmeden in nestrokoven čeprav avtor želi prikazati nekako nevtralnost, pa mu to ni uspelo. Problem je mnogo globlji. Nikar ne primerjajte Nemčije in Slovenije ker delate hudo napako, mar ne veste preprostega dejstva, da ADAC ni edini, ki izvaja te naloge, ADAC je prisoten na avtocestah, drugje pač ne. Pojdite v prvo večje nemško mesto in opazujte prelete reševalnih helikopterjev. Za mesto Freiburg vam zagotavljam, da na dan 100% opravijo več poletov kot pri nas v tednu ali celo več kot naši v tednu ali celo več. Na rekreativnem nogometu si je človek zlomil nogo in ker ima v dodatnem zdravstvenem zavarovanju zajeto helikoptersko reševanje je ponj prišel helikopter - na nogometno igrišče poleg deželne ceste!! Vem, da bodo nekateri skočili pokonci, vendar to je standarda o katerem moramo razmišljati. Mi se prerekamo kdo bo to počel ne pa s tem, kaj sodi v kategorijo te oblike reševanja! Imamo izjemno velik problem, ko kriterije za helikoptersko reševanje postavljajo birokrati in ne tisti, ki to plačujemo. Ko bo helikopter poletel v primeru srčnega zastoja, prometne nesreče na AC (obvezno), mi pa gledamo posnetke gasilca, ki dela prostor za reševalno vozilo pri sončnem vremenu, ko bi helikopter na raj prispel v 15-20 minutah??? Ko bomo to vprašanje rešili se lahko vprašamo ali zmogljivosti vojske in policije zadostujejo? Mi delamo obratno, imamo dva helikopterja in temu smo prilagodili celoten sistem reševanja in tu je ves problem. Obnašamo se, kot da stroški vojaških helikopterjev niso stroški enako velja za policijske. Če je problem, da piloti nimajo dovolj ur letenja naj se to ureja na drug način in ne z zaviranjem HNMP. Če pogledamo, kaj delajo ekipe NMP lahko rečemo, da so čarovniki in ne, da bi jim pomagali, da bi dejavnost dvignili na višjo raven. Ne, prepuščeni so birokratom, ki iščejo rešitve v reorganizaciji .... in spet smo na isti točki.
joze-j
18. 01. 2020 18.35
+1
Ko ravno hvalite Nemce, dajte si prebrat ta članek v Mladini "Andrej Trampuž, infektolog iz prestižne berlinske bolnišnice: »Privatizacija zdravstva je pot v pekel«"
Rodion Raskolnikov
18. 01. 2020 19.14
+1
Mislim, članek v Mladini, pa v glavo zdrav človek težko navede kot referenco...
joze-j
18. 01. 2020 20.44
+3
Če ni iz uredništva, ki je v službi resnice ja pa škart?
Andree
18. 01. 2020 20.53
+6
kritika za ADAC to izvaja Bundespolizei. plus še nekaj redko kdo ima v Zdr zavari anju vključeno heli reševanje. jaz imam pri Bahn BKK to vključeno ampak mi ta to dodatno vzamejo vsak mesec 30e. Se je pa zgodilo sedaj v nemciji to,da je preveč zavarovalnic
javnipilot
18. 01. 2020 21.37
+0
leo si napisal, v Nemčiji to pokriva dodatno zavarovanje za helikoptersko reševanja, pri nas pa je tako reševanje brez doplačila za helikopter...
Andree
19. 01. 2020 09.45
+4
V nemciji ne poznamo dodatnega zdravstvenega zavarovanja.ne obstajajo ampak so samo dodatni paketi pri tvojem osnovnem zavarovanju
Marjan h.1966
19. 01. 2020 11.36
+1
4 leta sem živel in delal v Freiburgu in vem,da to ne drži. Jaz imam Techniker Krankenkasse in pri meni je za helikopter isto doplačilo. Kot je že Andrej povedal v nemciji ni dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Zato pa se vsakdan bolnice doplačuje in tudi vsako zdravilo se doplača
Miha Avbelj
20. 01. 2020 10.03
-1
Bravo, odlično povedano! (ADAC, tako kot drugi, leti seveda kamorkoli je treba po pacienta)
Miha Avbelj
20. 01. 2020 10.07
+0
Ce bi prišlo do odločitve, da izvaja HNMP zasebni prevoznik, to ni privatizacija. Medicinsko reševalna ekipa v helikopterju bi bila še vedno iz javnega zdravstva. V Nemčiji je za pacienta povsem enako, ali ga pelje rumeni helikopter ADAC, DRF ali rdeči zvezne policije.
Titanium
18. 01. 2020 18.09
-3
Roberta poznam več kot 40 let, še iz osnovne šole! On je pravi borec, mož beseda in dobra duša, kot reševalec pa dela že 30 let. Na krajih nesreč in še kje je videl je vse kar se da videti, obupne stvari ki te držijo pokonci cele noči. Če kdo ve kako pomembni so helikopterji pri reševanju življenj, je to on. Upam da mu uspe narediti to kar predlaga.
Marjan h.1966
18. 01. 2020 20.56
+5
Tudi jaz ga poznam leta pa si bom mislil svoje.
joze-j
19. 01. 2020 12.48
+0
Titanium@ Kako je že bilo tisto z gorivom namenjeno reševalnim vozilom? Ker ga dobro poznate boste lahko skoraj iz prve roke povedali in razložili.
Brus123
18. 01. 2020 18.03
+24
Ko bosta na pravo mesto padli dve kuverti, se bodo problemi naenkrat razblinili in posijalo bo sonce ....
Animal_Pump
18. 01. 2020 17.58
+6
Za vse bedarije imajo denar...za tole, ki se pa nuuuujno potrebuje...se pa čaka in čaka....komplicira...pa spet čaka...v nedogled.
LENALUNA
18. 01. 2020 17.51
+10
Policaji so dobili nov zrakoplov pa je že pokvarjen. Vojaške helikopterje imajo tudi v Nemčiji pa imajo kljub temu 80 helikopterjev za reševanje. Pa še in še bi lahko komentiral. Sabol je pa človek dejanj in ve kaj so minute pri reševanju človeških življenj.
Stipe Mesi?
18. 01. 2020 18.07
+8
Ja res je. Problem je ker se nihče več v tej državi ne upa naročiti kakšne večmiljonske zadeve, saj vedno nastane afera, ki jo podpihne opozicija. Ko je pred mnogo leti Drnovšek kupil Falcona, ki ga mimogrede še danes uporabljamo za vse živo in dela, ker je kvalitetno letalo, tarat je bil na križ brbit in novo letalo je šlo takoj v tujino v najem za več let. Tako je to pri nas.
Vridraivardo
18. 01. 2020 17.38
+4
Kar ,je denarja za reševanje življenj je bogu hvaležno dejanje ,.
pravakritika
18. 01. 2020 18.00
+12
To ni povsem res... ZASTONJ helikoptersko ali klasično reševanje telebanov, ki se ob skrajno neprimernem času ali/in neprimerno opremljeni podajo v gore je SKRAJNA NEUMNOST, ki jo država vsa ta leta ne uspe urediti... Posebej pa mi je žal truda prostovoljcev, ki žrtvujejo življenja tudi zaradi neumnosti.... Potrebno je NAJPREJ urediti plačilo za vsa tista reševanja, ki so plod neumnosti, alkohola in mamil, še posebej pa tista, pri katerih je vzrok objestnost!!!
MirkoGorjup
18. 01. 2020 17.26
-3
Spet bi si nekdo rad polnil žepe z našim denarjem. Reševanje naj ostane v domeni vojske in policije, tako se naši piloti urijo vsak dan, zaradi gorskih reševalnih akciji imamo ene izmed najboljših helikopterskih pilotov na svetu. Reševalna služba zaenkrat deluje dobro, mogoče bi lahko kakšen helikopter postavili še na kakšno strateško mesto, Izola, Nova Gorica ali pa Novo mesto.
denissi
18. 01. 2020 17.35
+3
A nebi bilo bolse in bolj uncikovito da bi imeli namenske helikopterje samo za nmp ... ali je bolje da se caka na helikopterski prevoz zato ker je vojaski helikopter .... dej mal ponisli ....
MirkoGorjup
18. 01. 2020 19.34
-1
Nobeden ne čaka, ti helikopterji so že namenski in čakajo na Brniku oz. Mariboru
Miha Avbelj
20. 01. 2020 10.12
Ne, žal ne deluje dobro. Ne zatiskajte si oči. Na tem področju so nas prehiteli Poljaki, Madžari, Čehi, Slovaki, Romuni...
Vridraivardo
18. 01. 2020 17.23
+11
Dobrodošlo je čim več reševalnih helikopterjev.ene 8 hel....bi bilo ,kar dobro pokrivno.3 je samo na območju . Od Bovca do kam.sav Alp, in do lj.3 gor.resevalni in pet reševalnih bolniških. V 5 različnih največjih mest ,oziroma ,kjer so bolnišnice.
StrikeOne
18. 01. 2020 17.19
+12
Srbija že ima 10 teh Airbusovih mi pa niti enega?