Slovenija

V Gibanju za pitno vodo opozarjajo na zaplete pri glasovanju iz tujine

Ljubljana, 08. 07. 2021 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
49

V Gibanju za pitno vodo so zopet opozorili, da nekatere osebe še vedno niso prejele volilnega gradiva za glasovanje iz tujine po pošti na referendumu o noveli zakona o vodah. Po njihovem mnenju je to težavno, saj morajo volivci glasovnice oddati do nedelje, v tujini pa so pošte med vikendi večinoma zaprte. Številni volivci, ki so oddali elektronsko vlogo, pa so sredi noči v svoje e-poštne nabiralnike dobili ogromno povratnih sporočil. Gre za napako eUprave in ne DVK, poudarja slednja. Iz ministrstva so sporočili, da so napako odpravili in da so bile vloge, oddane na eUpravi, uspešno oddane in obdelane.

 

Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet je na današnji novinarski konferenci povedala, da so zaradi nastalih razmer zaskrbljeni tako ljudje, ki ne bodo mogli glasovati iz tujine, če ne dobijo volilnega gradiva, kot člani gibanja, saj je kvorum za uspešnost referenduma po njihovem mnenju visok.

"Tudi če Državna volilna komisija govori, da je naredila vse, je nekaj očitno na sistemski ravni narobe, da ljudje tega ne dobivajo. Ali je treba razmišljati o drugačnem načinu oddajanja glasov iz tujine, ali pa so bile neke stvari preprosto prepozno poslane. Ampak dejstvo je, da ljudje tega ne dobijo," pa je povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Na inštitut se je po njenih besedah obrnilo več deset posameznikov, ki doslej niso prejeli glasovnic.

Tistim, ki še niso dobili gradiva za glasovanje iz tujine, Kovačeva svetuje, naj se obrnejo na Državno volilno komisijo (DVK).

Izpostavila je tudi opozorila iz volilnega okraja Lendava, da nekateri v času predčasnega glasovanja niso našli svojih volišč. Volilna komisija jim je poslala obvestilo o naslovu volilnega mesta, okrajna volilna enota pa dan pozneje drug naslov volišča. "Ljudje zdaj hodijo med enim in drugim voliščem in v bistvu ne vedo, katero je zares njihovo volišče," je poudarila Kovačeva.

Izpostavila je tudi težave z voliščem omnia v Ljubljani. Nekateri naj bi namreč prejeli obvestilo, da je to volišče v predelu Moste, a je DVK zatrdila, da bo le na Linhartovi ulici. Volišča omnia so namenjena tistim, ki nimajo stalnega prebivališča v kraju, kjer želijo glasovati.

Številni dobili ogromno sporočil o oddani vlogi

Direktor DVK Dušan Vučko pa je sporočil, da so ponoči prejeli veliko obvestil volivcev, da v svoje e-poštne predale dobivajo ogromno povratnih sporočil o uspešno oddani vlogi (obvestilu) za posebno obliko glasovanja.  Pojasnil je, da teh e-sporočil ne prejemajo od Državne volilne komisije,  temveč od zalednega sistema eUprave.

"Že včeraj popoldan smo obvestili eUpravo (SMS-sporočilo), da je včeraj veliko volivcev, ki so v preteklih dneh preko eUprave oddali vloge za posebne oblike glasovanja na referendumu o ZV.1G  (glasovanje na volišču omnia, na domu itd.) od portala eUprave prejelo veliko povratnih e-sporočil na svoj e-poštni naslov. Od včeraj popoldan do danes zjutraj smo v svoj glavni predal prejeli ogromno takšnih obvestil. Danes zjutraj smo opravili dva razgovora z dvema volivcema, ki sta potrdila, da e-sporočila še vedno prihajajo in da so prihajala vso noč. Prejela sta okoli sto takih obvestil," je pojasnil Vučko.  

Predčasno glasovanje o zakonu o vodah
Predčasno glasovanje o zakonu o vodah FOTO: Aljoša Kravanja

Iz Ministrstva za javno upravo so odgovorili, da je strokovna ekipa takoj pristopila k odpravljanju napake, ki je bila danes, malo po 9. uri,  uspešno odpravljena: "V zvezi s tem posebej poudarjamo, da je naša tehnična ekipa po včerajšnji tehnični napaki posebno pozornost posvetila temu, da bi eUprava res nemoteno delovala in bi lahko uporabniki vloge uspešno oddali ter bili o tem tudi pravočasno obveščeni. Zato izpostavljamo, da so bile, ne glede na današnjo nevšečnost, prav vse oddane vloge uporabnikov uspešno obdelane."  Vsem prejemnikom ponovljenega sporočila se opravičujejo za neprijetnosti, vendar poudarjajo, da je najbolj pomembno, "da so bile vloge uspešno oddane in obdelane, tudi če je bil uporabnik o tem večkrat obveščen."

Kot je poudaril, so od Ministrstva za javno upravo zahtevali, da se napaka takoj odpravi. Vsem volivcem, ki so prejeli ta e-sporočila in jih še prejemajo, se za nevšečnosti opravičujejo in jih prosijo za razumevanje v upanju, da bo pristojno ministrstvo oz. eUprava napako čim prej odpravila,  je še dodal Vučko. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
08. 07. 2021 13.07
. in pol eni zaupate tej škatli . / doslej mi je uspelo oddat moj podpis na tisto Wnga le 2x. 1x poštarju , drugič notarju. prvič in zadnjič. podpisujem se samo še na peš ; tako kot od nekoč
flojdi
08. 07. 2021 13.30
. in prav zanima me : zakaj pri volitvah , referendUmih lahko samo obkrožimo nekajnekaj. ZAKAJ se na list ne bi tudi lepo PODPISALI. / no ja .. mogoče bi eni lahko narisali vsaj križec ; au
kiropraktik
08. 07. 2021 12.51
+1
Tako je, če se v javni sektor zaposluje po vezah!
Frotirka
08. 07. 2021 11.49
+4
Si predstavljate takšne napake na volitvah, kaj bi delal Sds in priskledniki? Oviranje državljanov pri izražanju svobodne volje…
TEHNOVED
11. 07. 2021 14.28
+1
ne nakladaj ! Moja teta in njen mož ob zadnjih državnozborskih volitvah nista prejela volilnega materijala v Nemčijo! Ve se kdo je bil prej na oblasti!
Dimitry Krol
08. 07. 2021 11.20
+9
Smešno, kako se slučajno kar zdaj nabirajo "napakice" in hkrati grejo vse v prid vladi.
MucaNeGrize
08. 07. 2021 11.19
+11
pod janševo vlado ...še maile ne znajo pošiljat / že vedo zakaj.......kar zna sicer že vsak šestletni otrok ...SRAMOTA ...
KORUPCIJA
08. 07. 2021 11.20
+9
MucaNeGrize
08. 07. 2021 11.16
+8
vlada dela dobro...najboljša vlada do sedaj...Še maila ne znajo poslat....gnojs naj poslje v akcijo mahnića ...gre za nacionalno varnost ...
Hasan
08. 07. 2021 11.11
+5
Z ministrstva za resnico javljajo,da so vsi,ki so predčasno glasovali,glasovali za zakon,ker ta pravi,da se bo voda spremenila v vino.No,razni potočki pa v pivo.
aleksandar1964
08. 07. 2021 11.02
+7
Ustrašili so se izida referenduma. E - uprava vedno ko se mora nekaj narediti brez napak nikakor da zmore to uresničiti. Profesionalnost na višku.
Belabreza
08. 07. 2021 10.41
+11
Koritasti kiritnik se spreneveda, cigler kraljev hlapec je pa ves slinast ob pojasnjevanju njegove poštenosti in iskrenosti. Dovolj vas imamo, DOL S KORUMPIRANO JANŠISTIČNO VLADO!!!
APOKALIPSA21
08. 07. 2021 10.37
+8
VAJENEC TRAMPA NAM JE VSE TO ZAKUHAL Z SVOJIMI PODREPNIKI. KO ODLETI JANŠIZEM IN SVINJE Z NJIM BOMO PA IMELI KAJ RAZISKOVAT. JJ ŠE SEDAJ MISLI, DA NE VEMO ZA NJEGOV NAČIN DELA - NIČ ZABELEŽENO - VSE RABOTE OB NEZNANEM ČASU, NA NEZNANEM MESTU. JJ KAJ SEJEŠ, TO BOŠ ŽEL. VSI PROTI - PROTI - -PROTI DO PADCA TE OBLASTI PROTI--PROTI--PROTI IN VEDNO PROTI JANŠIZMU, FAŠIZMU, NACIZMU.
Bover
08. 07. 2021 20.22
Res je tudi jaz sem proti vsem" izmu" komunizmu fasizmu nacizmu! Kako naj nekdo ki ne zivi v Sloveniji voli in glasuje nekaj kar ne ve/ Mislim da bi morali prilozit spisek koga in kaj morate volit, saj ni vazno ce ne poznate vazno je da glasujete! Ko pa vidim tiste iz Greenpeace in pa neke zelene party , potem me pa res mine, korupcija je res prisotna!
martinov
08. 07. 2021 10.37
+1
Za nobeno napako ne gre, ampak zgolj in le da bi podprli Vizjakov zakon. Če "Butalec" govori o pogojni gradnij ! Laže, kot najbolj bolhasti pes ! Enako je z Vlado. "Butalski" vodja laže sam sebi, kot EU. Ima se za zadnjega zaprtega novinarja v SLO. Le kdaj je bil novinar, če že ima "ćastni" doktorat Kosova, s sredjo "Butalsko" šolo !
borjac
08. 07. 2021 10.36
+11
Že trideset let hodim na volitve in referendume, razen enih dveh odštekanih, vendar še nikoli ni bilo toliko "napak", napake pri obveščanju v DSO, napake pri oznakah volišč, velika umetno ustvarjena gneča na voliščih, razen članov civilnih družb , ki so usmerjali ljudi na volišča in delili ljudem vodo, ni bilo DRŽAVNIM ORGANOM ZA TO NIČ MAR, sedaj napake pri obvestilih, človek pride do sklepa, da se NAPAKE dogajajo po navodilih Desne Vlade, spontano se postavi nam državljanom Slovenije, VPRAŠANJE , ALI BODO NASLEDNJE VOLITVE SPLOH POŠTENE ?????? ali pa je ta Janšizem prodrl tudi v Državno volilno komisijo, potrebno bo zahtevati kontrolo volitev s strani EU.
Fejst pob?
08. 07. 2021 10.25
+12
Vse preveč napak, kar ne more biti naključje. Volilno komisijo in ministrstvo bo treba poklicati na odgovornost.
Alexandra Blaži
08. 07. 2021 10.08
+10
Dokaz da sistem ne deluje in da vlada ne služi ljudem :D Nepokorščina kliče :) Tko kot je blo drugje po svetu, bo tudi tle tako ^^ boste mogl najt druge hlapce da bodo delal za vas pod takimi pogoji
Alexandra Blaži
08. 07. 2021 10.06
+11
hahahha keri LAŽNIVCI. v kolikor bo ta zakon šel na roke vladi, vedite da boste prvič v življenju občutli tapravi bes naroda. takrat pa kr postavte raje betonsko ograjo si pred lastne hiše in parlament. narod vam ne bo prišparal .
Jan zan 1234
08. 07. 2021 10.04
+13
Nasa JU...!! Niti ene stvari ne znajo izpeljati kot je treba...!! Razen vlecenje covid dodatkov...to pa znajo!!
serumresnice
08. 07. 2021 10.03
+13
Po ugotovitvah NORE TV, jih bo 3000000 za zakon in dva in pol proti!
borjac
08. 07. 2021 10.41
+6
Veš , serum..., glede na NAPAKE, ki se pojavljajo ob tem referendumu obstaja realna možnost, da na NoriTV resnično že vedo za rezultat, kajti vse preveč je teh napak da bi bile slučajne, te napake so krmiljene s strani Desne Vlade Janeza Janše, nekako me je strah, da bodo naslednje volitve v DZ krmiljene.
flojdi
08. 07. 2021 13.12
. pa sej je že stalin reku: ni važen oddan glas , važn je kdo jih šteje. / zgleda mi , žal , da smo blizu temu
proofreader
08. 07. 2021 10.00
-13
Pred volišči pa se izvaja nedovoljena propaganda proti. Kdor jih opazi, naj takoj pokliče policijo.
flojdi
08. 07. 2021 13.13
proofreader
08. 07. 2021 09.58
+3
Vučko, kaj delaš?
proofreader
08. 07. 2021 09.56
-10
Levičarji so preveč zagreti in bombardirajo z obvestili.
asdfghjk1235
08. 07. 2021 10.12
+7
flojdi
08. 07. 2021 13.14
flojdi
08. 07. 2021 13.15
. saj bi lahko komot. /na meni je , katero obvestilo bo po prebranju odšlo direkt v smeti