Slovenija

Številnih eksplozij na območju požara ne štejejo več

Kostanjevica/Opatje Selo/Klariči pri Brestovici, 21. 07. 2022 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Požar na goriškem in tržaškem Krasu je povzročil eksplozije številnih neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Kot je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, eksplozij več ne preštevajo, pač pa le označujejo eksplozije ob cestah.

Poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič je povedal, da eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali. "Tudi ponoči je bilo kar nekaj eksplozij, saj so tudi temperature na požarišču precej višje," je povedal Zonjič.

Samo v sredo so preko dneva na območju vasi Sela na Krasu in Korita odstranili okoli 18 različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, danes pa so odstranili še dodatni dve. "Ravnokar gremo na novo lokacijo, tako da je na terenu kar pestro," je povedal poveljnik Zonjič.

Ob tem je ponovno opozoril na previdnost gasilcev zaradi nevarnosti NUS, strogo upoštevanje navodil vodij intervencij ter stalno zaščito z zaščitno opremo.

Neeksplodirana ubojna sredstva so sredstva, ki so ostala kot posledica vojnih delovanj na območju Republike Slovenije. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Območje, kjer se nahaja največ neeksplodiranih ubojnih sredstev, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta.

Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna, zato Zonjič opozarja tudi domačine, naj ne hodijo na požarišče, saj lahko ravno v tem trenutku pride do eksplozije. NUS se namreč eksplodira z zamikom, ko se območje dovolj segreje, da lahko povzroči eksplozijo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
21. 07. 2022 15.22
+1
NESPOSOBNOST-zdaj rešujejo pridni gasilci....Vsako leto enako, presenečajo nas požari. A še vedno nismo postavili opazovalne točke in dali študentom delo. ljubljanska kotlina, dolina cerkniškega jezera....v trenutku požara, bi lahko bila gasilska enota na kraju v 10 minutah, seveda najbližja- z visoko logistično organizacijo in pokritostjo terena. Ogromno napak je bilo storjenih, kot da po svetu ni bilo nobenega požara. Na žalost so postavljeni zelo nesposobni ljudje na položajih, kateri bi morali skrbeti za našo požarno varnost. Da je tako velik požar nastal ni bilo govora o TRIAŽI, katera bi se morala takoj sprovajati, da se prepreči večja katastrofalna škoda.
Banion
21. 07. 2022 14.21
+1
ob vsej škodi in tragedijo bo vsaj počistil z ostanki vojne.
travc
21. 07. 2022 15.05
+2
Ja ampak je nevarno za gasilce.Upajmo,da ne bo koga poškodovalo.