Slovenija

Vodnik za preživetje mladine v času samoizolacije

Ljubljana, 29. 03. 2020 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Tako kot odrasli se tudi mladi lahko te dni zaradi na glavo postavljenih dnevnih rutin počutijo utesnjene, brezvoljne, razdražljive ali celo nasilne. Ša pogosteje pa se lahko zgodi, da bodo zaradi napetih odnosov za štirimi stenami tarče nasilja. V zavodu Mladi zmaji so pripravili nekaj nasvetov za lažje preživljanje teh dni in koristne številke, kam se obrniti, če bo situacija vendarle prezahtevna.

Zaradi ukrepov, s katerimi država omejuje gibanje in druženje, smo mnogi tako povečini doma. To je marsikomu obrnilo življenje na glavo. Še posebej tistim mladim, ki so bili navajeni druženja s prijatelji, pa raznih športnih dejavnosti. Tako zdaj ti večino časa preživljajo v majhnih prostorih, nekateri bolj ali manj sami, večina z domačimi. Tudi mladi imajo lahko zaradi takšne spremembe občutke tesnobe, pa tudi depresijo. V nekaterih družinah se lahko v tem času pojavi ali poveča tudi nasilje, saj so naši odnosi na veliki preizkušnji.

Včasih, ko se niti ne zaveš, se v tvoje življenje prikrade depresija.
Včasih, ko se niti ne zaveš, se v tvoje življenje prikrade depresija. FOTO: Dreamstime

V javnem zavodu Mladi zmaji v trenutnih razmerah posebno pozornost posvečajo tudi psihosocialni pomoči za mlade. Ne smejo na obisk, ven tudi ne, razen takrat, ko je nujno. Drugi ne smejo na obisk k njim. Zato se lahko počutijo utesnjene, obstaja pa tudi možnost, da pride na obisk depresija. Prikrade se počasi, neopazno, še posebej k tistim, ki z njo že imajo izkušnje, opozarjajo. Zato so pripravili nekaj napotkov, kako naj si mladi organizirajo dan.

Organiziraj si dan!

Zdaj je čas, da si svoj kotiček v stanovanju urediš čim bolj prijetno. Tudi če je to samo miza v dnevni sobi, si jo uredi tako, da bo jasno – tukaj sem jaz.

Domačim jasno povej, ko potrebuješ mir, ker se učiš, bereš knjigo ali počneš kaj drugega. Mogoče ne bo zaleglo takoj in bo treba ponoviti večkrat. Vseeno pa vztrajaj na miren način. Pojasni jim, zakaj je to tako pomembno.

Uporabi slušalke, da utišaš zvoke, ki te motijo. Lahko poslušaš sproščujočo glasbo, pa še za domače bo to znak, da potrebuješ umik.

Jasno sporoči, ko si ponovno pripravljen/pripravljena na pogovor. Naj bo temu namenjeno vsak dan nekaj časa in takrat se potrudi, da pozorno poslušaš, kaj ti domači sporočajo.

Javi se za opravljanje nujnih nakupov za vse domače v trgovini ali lekarni, lahko pa povprašaš še pri starejših sosedih, ki teh nakupov ne morejo opraviti sami. Na ta način boš dobil/dobila nekaj časa, ko boš zunaj, pa še nekaj dobrega boš prispeval/prispevala za druge.

Verjetno bo nekaj časa trajalo, da boste vzpostavili ritem. Prišli bodo tudi trenutki, ko se ne bo možno umakniti. Gotovo ima tudi prijatelj/prijateljica podobno situacijo. Dogovorita se, da se pokličeta ali si pišeta, ko je stiska prevelika.

Kako preprečiti depresijo?

Včasih, ko se niti ne zaveš, se v tvoje življenje prikrade depresija. Kako se ji čim učinkoviteje izogniti?

Naredi si urnik za vsak delovni dan. Preveri obveznosti, ki jih moraš opraviti za šolo, faks, službo in jih delaj sproti. Če se ti jih bo nabralo preveč, se boš k delu spravil/spravila še težje.

V urnik daj tudi zabavne, sproščujoče stvari, npr. knjigo, glasbo, film, vendar pazi, da ne bodo kar naenkrat zavzele celotnega časa.

Mogoče ti danes ne bo uspelo. Cel dan boš preždel/preživela v postelji. Nič hudega. Vsak dan je nova priložnost, da narediš drugače. Tudi majhni koraki štejejo.

Spremljaj svoj ritem spanja. Če se zalotiš, da spiš več kot 8 ur na dan in ti jutranje vstajanje predstavlja resno težavo, si nastavi alarm. Verjetno jih bo potrebno več, da bo učinkovalo. Poskusi budilko prestaviti tako, da moraš vstati, če jo želiš ugasniti. Preobleci pižamo, poskrbi za svojo higieno, tudi če boš ves dan sam/sama doma. Mogoče bo slišati banalno, ampak že tako majhna stvar te lahko motivira k aktivnosti.

Razmisli, s kom se že nekaj časa nisi slišal/slišala. Zdaj je čas, da ponovno najdeta stik. Poskrbi, da nekoga pokličeš vsaj trikrat na teden.

Če igraš igre, si vzemi čas zanje npr. čez vikend ali eno uro zvečer. Predvsem pazi, da ne igraš celo noč. Izberi take, ki zahtevajo timsko sodelovanje, tudi taki stiki ti lahko pomagajo pri spopadanju z depresijo.

Najdi čas za gibanje. Lahko samo pet minut zjutraj in pet minut pred spanjem, že to ti bo dalo drugačen občutek. Pa seveda poskrbi za zdravo, redno prehrano.

Razmisli, s kom se že nekaj časa nisi slišal/slišala. Zdaj je čas, da ponovno najdeta stik. Poskrbi, da nekoga pokličeš vsaj trikrat na teden.
Razmisli, s kom se že nekaj časa nisi slišal/slišala. Zdaj je čas, da ponovno najdeta stik. Poskrbi, da nekoga pokličeš vsaj trikrat na teden. FOTO: Dreamstime

Včasih pomaga pogovor s strokovnjakom

Če vam nasveti niso v pomoč in bi potrebovali pogovor s svetovalko, potem ne oklevajte. Vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro vam je na voljo mobilna psihosocialna svetovalka Jerneja Munc na telefonski številki 041 662 132 in elektronskem naslovu jerneja.munc@mladizmaji.si. Za vsa splošna vprašanja pa lahko pišete tudi na elektronski naslov info@mladizmaji.si ali sodelujete v spletni klepetalnici.

Kaj v primeru nasilja?

Če pa pride tako daleč, da boste žrtev nasilja v družini, je pomembno, da veste, kam in kako se lahko obrnete po pomoč. Pomembno je, da veste, da niste sami in da imate na voljo podporo in pomoč. Potencialne žrtve imejte ob sebi vedno telefon z nujnimi številkami. Ob nasilju se poskusite umakniti v prostor, kjer ni nevarnih predmetov (ne v kuhinjo!). Ob neposredni ogroženosti pokličite 113. Pokličite v krizni center (031 233 211), če zaradi ogroženosti potrebujete takojšen umik na varno.

Vsem, ki bi lahko povzročali nasilje, pa poziv: Ob prvih znakih, da bi lahko ogrozili druge ali sebe, odidite iz prostora.

Kontaktirajte nevladne organizacije, ki so preko telefona in spleta na voljo tudi v času epidemije. V kolikor ne morete govoriti po telefonu, pišite – lahko po elektronski pošti, sms ali s pomočjo drugih komunikacijskih orodij (Viber, Whatsapp ...). V vsakem primeru je dobro upoštevati varnostna priporočila, ki jih lahko najdete na spletnih straneh nevladnih organizacij (https://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/varnostni-načrt.html). Na spletni strani policije so navedene informacije o postopku na policiji v primerih nasilja v družini: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/nasilje-v-druzini.

Mladi zmaji pozivajo vse občane, naj bodo pozorni na morebitne izbruhe nasilja v svojem okolju. Če nasilje zaznajo, naj o tem brez oklevanja obvestijo policijo na številko za klic v sili 113 oziroma anonimno številko 080 1200 in/ali pokličejo katero od nevladnih organizacij, kjer bodo prejeli informacije, navodila in strokovno vodstvo za pomoč žrtvam nasilja.

Seznam nevladnih organizacij, ki nudijo pomoč

Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja (sprejemajo le zdrave osebe, ki nimajo simptomov okužbe s korona virusom) je dosegljiv 24 ur dnevno, vse dni v tednu, na telefonski številki 031 233 211.

Varne hiše društva SOS telefon: pokličite na 080 11 55

Psihosocialno svetovanje in podpora – kam se obrniti, koga poklicati

Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasiljTelefon: vsak delovni dan od 9. do 15. ure na telefonski številki: 031 699 333.

SOS telefon: 080 11 55, vsak dan od 12. do 18. ure

E-naslov: drustvo-sos@drustvo-sos.si

Društvo za nenasilno komunikacijo

Telefon: vsak delovni dan od 8. do 20. ure na dežurnih telefonskih številkah: 01 4344 822 ter 031 770 120.

E-naslov: info@drustvo-dnk.si.

Društvo Ženska svetovalnica

Telefon: vsak delovni dan od 9. do 18. ure na telefonskih številkah: 01 25 11 602 in 040 359 909.

E-naslov: zenska@svetovalnica.org.

Združenje za MOČ - Celostna psihosocialna pomoč žrtvam spolnega nasilja in drugih oblik nasilja

Telefon: vse dni v tednu, tudi izven delovnega časa, na telefonski številki 080 28 80 in 041 204 949.

E-naslov: info@zamoc.si

Facebook stran @SkupajZaMoc.

Beli obroč Slovenije, Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj

Telefon: od ponedeljka do petka od 10. do 16. ure na telefonskih številkah: 01 430 54 90 in 040 772 276

E-naslov: beliobroc@gmail.com

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok

Svetovanje, namenjeno otrokom, mladostnikom, staršem, strokovnim in dežurnim delavcem

Telefon:

od ponedeljka do četrtka od 10. do 12. ure na telefonski številki: 051 411 995, od 15. do 17. ure na telefonski številki: 031 564 967

ob petkih od 9. do 11. ure na telefonski številki: 041 283 742, od 15. do 17. ure na telefonski številki: 031 564 967

ob sobotah od 9. do 11. ure na telefonski številki: 041 283 742

ob nedeljah od 9. do 11. ure na telefonski številki: 031 218 863

V primeru hujše stiske lahko 24h/dan pokličete na 031 665 266

E-naslov: svetovanje@luninavila.si.

Po pomoč pa se lahko obrnete tudi na centre za socialno delo, kjer lahko med drugim preverite, ali ste upravičeni do katere od oblik socialne pomoči, subvencije ali znižanih plačil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
30. 03. 2020 10.40
+2
Mladina tudi pred virusom ni bila prisotna
Trgo_mk3
29. 03. 2020 19.11
+8
Ker nimam službe zaradi ukrepov, s kolegi igramo igrice preko spleta. Po dolgem času spet uživam na polno, saj za igranje po celodnevnem delu ni ravno energije. Predlagam da mladi storijo enako.
FIGEC
29. 03. 2020 18.25
-5
Ne morem si predstavljati, kako šele bo, ko bo zopet treba v šolo. Ko sem bil šolar še jaz se je v šolo hodilo tudi ob sobotah. Pa za neopravičene izostanke si najprej v šoli dobil kazen, od t*ršice bil bit, pol pa še petkrat bolj doma. Ampak špricanja malone sploh ni bilo. Danes pa...
Koronavirusovec
29. 03. 2020 16.58
-4
če boš mislil na učenje, ravno tako se ti bo prikradla depresija ste smešni
Nellika25
29. 03. 2020 16.41
+8
o moj bog kaksni naslovi...saj nas ne posiljajo ravno v vojno
Peter Kralj 1
29. 03. 2020 15.14
+4
Pričakoval sem seznam v obliki tabele, ne pa nakladanje
zelvicaaa
29. 03. 2020 15.06
+6
Kaznovat vse, ki ukrepov ne upoštevajo, pa na Goli otok, pa naj tam raznašajo virus!
Uporabnik1923750
29. 03. 2020 12.59
+29
Jeba stari. Jaz spim popoldne, zvecer delam za faks vnaprej, ponoci grem odlaufat par km ko ni zive duse uzuni, zjutraj pojem vecerjo in pogledam 3 dele walking dead. Kaksna depresija? Se vidimo poleti na plazi. P.S: Stariji prosim brez druzenja v trgovinah, obnasajmo se odraslo, ne mi zjebat poletja. Hvala
devlon
29. 03. 2020 14.06
+4
se odpovem poletju za malo boljšo zimsko sezono. Pa da vidmo
Koronavirusovec
29. 03. 2020 16.59
+1
kavčarji te grdo gledajo pa če si vzunaj še ob 3. ponoč
Gospod .
29. 03. 2020 18.31
+2
Tudi jaz! Ta zima je bila porazna. Upam da bo naslednja boljša.
dark horse
29. 03. 2020 12.14
-2
Našim mladoletnim bi lahko svetovali kakšni naši znani influencerji ali pop zvezde itd teh imamo na pretek. Lahko tudi oni opišejo kako sedaj preživljajo čas ko ne morejo nikamor oz ko se ne hodi iz prireditve na prireditev
pepe K bolcev
29. 03. 2020 12.12
+16
Kje se mladina sesuva??? Kdo pravi, da se mladina sesuva??? Lazi
skismania
29. 03. 2020 16.13
+3
knivar
29. 03. 2020 12.12
-7
problem bo za samce če ne dobim vsaj enkrat tedensko kosmato, znorim tele moje so doma možem na očeh, a bo vlada kej ukrepala naj kako prostitutko časti, z tem zakonom bomo tud prostitukam rešili delo da bojo lahko obratovale korona virus vladini ukrepi #ostanidoma
dark horse
29. 03. 2020 12.15
+10
Reallife
29. 03. 2020 12.17
+4
He he eh veš kok razočaranih gospodinj bo zdaj vec
elektroncek
29. 03. 2020 12.12
+13
pa lepo vas prosim no ... dobre 14 dni ste not z milimi omejitvami pa se mladina sesuva ...kaj bo sele ce bomo takole nekaj mesecov
Venom.
29. 03. 2020 12.05
+23
Za manjsko stisko cimmanj berite medije! Povsem resen nasvet.
janezpodre
29. 03. 2020 18.48
-1
razen Demokracije, čisti studenec resnice
hotchilipoper
30. 03. 2020 13.08
Od preveč informacij se vam bo odpeljalo.poslušajte glazbo,ampak brez reklam
Rde?a barva
29. 03. 2020 12.00
-6
Mladi, čim več uporabljajte družabna omrežja za borbo proti Janševi diktaturi!
Venom.
29. 03. 2020 12.05
+6
Quatflow
29. 03. 2020 16.14
+2
Nisi zbrisan?! Wt.., le zakaj? Sovrazni govor je ocitno stvar sprogramiranja posameznika.
pepe K bolcev
29. 03. 2020 11.45
+12
Nehajte se izzivljat nad otroki!!!! Zase skrbite
pepe K bolcev
29. 03. 2020 11.45
+0
mackon ti malo prevec po sebi sklepas. Se vidi, da nimas otrok. Pa glavo mas tud bolj prazno..
mackon08
29. 03. 2020 11.17
+21
Pa nehajte filozofirati, naenkrat je problem, da mladina ne more vem, ko pa so lahko šli pa nobenega na igrišču ali podobno vsi celi dan na tablicah in PC. Tukaj so izvzeti športniki in rekreativci ki so redno zunaj
Koronavirusovec
29. 03. 2020 17.00
+1
problem je, da sedaj še športniki ne morejo ven in potem jim je težko
janezpodre
29. 03. 2020 11.13
+29
Pametni nasveti, glede na to, da je mulariji padla sekira v med - 10 ur spanja, 14 ur računalnika. Še v štacuno po futr ne smejo, da se ne nalezejo /tastar so bol odporn/. Seveda jih pa skrbi zarad šole, da se ne bi slučajno že letos odprla.
Entropy
29. 03. 2020 11.07
+2
Ta globalni experiment kororona nebi bil možen v času breztelefonske in brezinternetne generacije,naša svoboda je na preizkušnji,svet bo drugačen ko se bo to končalo,če se bo končalo.Tisti,ki se je priravljen odreči svobode za nekaj varnosti ni vreden ne enega ne drugega.
jured100
29. 03. 2020 10.53
+18
Jaz se imam tako fajn v tejle karanteni. Imam internet, cuker, računalnik, tisoče videov/igrc, kliče me na stotine poljakov, nemcev, avstrijcev, italijanov itd.. Imam veliko dela iz šole, ker profesorji ne vedo koliko ponavadi naredimo, kar mi zelo paše, zato ker lahko naredim veliko več v veliko manj časa. Tale virus je za mene osebno (mentalno) ena velika ZMAGA!
mackon08
29. 03. 2020 11.19
+1
Jaz imam pa še boljše, ko sem v službi imam tam Poljake, Madžare, Romune , Bolgare, Ruse in še in še.
mackon08
29. 03. 2020 11.51
+0
Ta, ki m i j eminus dal mu lahko povem, ta služba, ki jo opravljam je nujna brez tega ne gre.
Koronavirusovec
29. 03. 2020 17.01
+1
čaki da boš od dolgcajta začel alkohol pit, bomo vidl kakšna zmaga ti bo potem
Lucky
29. 03. 2020 19.02
Sedaj imaš že 3. Katastrofa stari, ti rečem. 0