Slovenija

'Ko so ženske vključene v upravljanje z naravnimi viri, so izidi boljši za vse'

Ljubljana, 11. 02. 2023 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, katerega namen je spodbuditi zanimanje žensk in deklet za znanost ter opozoriti na enakopravne možnosti v znanosti. Spodbujajte ženske, da vstopajo v poklicno usposabljanje in študij naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, je na zasedanju, ki ga je na sedežu ZN v New Yorku organizirala fundacija The Royal Academy of Science International Trust, dejala predsednica Nataša Pirc Musar.

"Vse dejavnosti, od znamk, ki jih je izdalo nacionalno poštno podjetje, na katerih so upodobljene slovenske znanstvenice, do nagrade za inženirko leta, katere ponosna častna pokroviteljica sem, so pomembne za to, da promoviramo znanost med ženskami in dekleti ter proslavimo njihove znanstvene dosežke," je v nagovoru preko videopovezave dejala Pirc Musar.

Po njenih besedah so namreč takrat, ko so ženske vključene v upravljanje z naravnimi viri, izidi boljši za vse – v socialnem, ekonomskem in okoljskem smislu.

Nataša Pirc Musar na sprejemu za diplomatski zbor.
Nataša Pirc Musar na sprejemu za diplomatski zbor. FOTO: Bobo

"Glasovi in izkušnje žensk morajo biti del oblikovanja, uresničevanja in vrednotenja politik in programov na področju vode in trajnostnega razvoja, vključno z vodo kot človekovo pravico," je poudarila in dodala, da je Slovenija kot soustanoviteljica Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca odločena, da bo razvijala in uporabljala svojo znanstveno in raziskovalno mrežo za trajnostno in etično rabo umetne inteligence, ki upošteva tudi vidik spola.

Kot je še dejala predsednica, bo Slovenija še naprej spodbujala enakost spolov na političnem, socialnem, kulturnem, varnostnem in ekonomskem področju, prav tako pa se bo zavzemala za popoln dostop žensk in deklet do kakovostne izobrazbe.

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: iStock

Poročilo She Figures za leto 2021, ki ga je izdala Evropska komisija, kaže, da število študentk in diplomantk na dodiplomski, magistrski ter doktorski stopnji na ravni Evropske unije v zadnjih letih vztrajno raste. Evropska unija je pri doktorantkah in doktorantih skoraj dosegla enakost med spoloma, kljub temu pa je raziskovalk v raziskovalni dejavnosti le približno ena tretjina, so sporočili z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Tudi na najvišji akademski ravni so po navedbah ministrstva ženske še vedno premalo zastopane, saj imajo le približno četrtino rednih profesorskih mest. Prav tako je manj verjetno, da bodo ženske zaposlene kot znanstvenice in inženirke. Premalo so zastopane med samozaposlenimi strokovnjaki v znanosti in inženirstvu ter poklicih s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je bilo sicer konec leta 2020 med prebivalkami in prebivalci Slovenije, starimi do vključno 69 let, 54 odstotkov moških in 46 odstotkov žensk z doktoratom. Med tistimi, ki so naziv doktorica oz. doktor znanosti pridobili v letih 2019 in 2020, je bilo 56 odstotkov žensk.

Spolna struktura po področjih znanosti pa kaže, da je delež doktorantk še vedno najmanjši pri tehniških in tehnoloških vedah ter najvišji na področju humanističnih ved. "Začne se že pri izbiri študija, kjer še vedno premnogi tehnične in naravoslovne študijske programe povezujejo s fanti. Dokler ne bomo presegli takšnega razmišljanja, bo Slovenija vsako leto izgubila velik potencial v dekletih, ki se ne odločijo za študij na tehničnih in naravoslovnih fakultetah samo zaradi stereotipov, da te niso zanje," je pojasnil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.

Delež žensk, ki se kasneje zaposlijo v raziskovalni sferi, je v Sloveniji tako kot v Evropski uniji nižji, sploh pa ostaja nizek odstotek žensk na vodilnih položajih. Po podatkih Sursa število raziskovalk v zadnjih letih ostaja približno polovico nižje od števila raziskovalcev.

Povečanje udeležbe žensk na vseh ravneh na področju raziskav in inovacij je po navedbah ministrstva strateškega pomena, zato si prizadevajo ustvariti raziskovalno okolje, ki dosledno upošteva načela enakih možnosti spolov v znanosti. Tudi Evropska komisija je s programom Obzorje Evropa uvedla pogoj, da morajo imeti vsi javni organi, raziskovalne organizacije in visokošolske institucije, ki želijo sodelovati na razpisih programa, vzpostavljen načrt za enakost spolov.

Kot je v pogovoru pred mednarodnim dnevom ugotavljala Jovana Mihajlović Trbovc z Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, se v splošnem ženske in dekleta na znanstvenem področju pogosto soočajo s strukturnimi težavami, kot so prekarizacija, pomanjkanje sredstev za financiranje projektov, pomanjkljivi delovni pogoji, poleg tega pa so postavljene pred izzive, ki so specifični prav zanje. V družbi je namreč še vedno prisotna nezavedna pristranskost, ki je posledica družbenih stereotipov.

Kemijski eksperiment
Kemijski eksperiment FOTO: Shutterstock

Za reševanje problema neenakosti med spoloma so po mnenju znanstvenic v prvi vrsti potrebne družbene spremembe. Izboljšave so mogoče že s tem, da kot družba zavestno presežemo tipične stereotipe, ki nas prepričujejo v to, da so za vodilna mesta bolj primerni moški. Ženske pa se morajo opogumiti in v večji meri kandidirati za višje položaje, je povedala astrofizičarka Andreja Gomboc z Univerze v Novi Gorici.

Za večjo prisotnost žensk v znanosti pa je treba po mnenju mlade znanstvenice, fizičarke in strojne inženirke Katje Klinar s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani že mladim dekletom znanost najprej dobro predstaviti, jih zanjo navdušiti, nato pa jih z ustreznim plačilom in omogočanjem strokovne in osebnostne rasti tudi zadržati.

Na Univerzi v Ljubljani so ob mednarodnem dnevu spomnili na pomembno vlogo Ane Mayer Kansky, ki je bila peta Slovenka in 72. ženska na svetu, ki je prejela doktorski naziv. Bila je tudi izjemno podjetna, z možem sta postavila prvo kemično tovarno v Sloveniji in eno prvih v takratni Jugoslaviji, so zapisali.

V prostorih rektorata Univerze v Ljubljani bodo kmalu odprli prenovljeno sejno sobo s poimenovanjem po tej pionirki znanosti v slovenskem prostoru, prvič bodo podelili nagrado z njenim imenom za najboljši doktorat, v izdelavi pa je tudi njen doprsni kip, ki bo stal v parku pred rektoratom. Univerza bo pristopila tudi k podpisu manifesta za spolno vključujoče izobraževanje na področju znanosti, tehnologije, inženirstva, matematike in umetnosti pri Evropski komisiji.

Mednarodni dan bodo v ponedeljek s predavanjema slovenskih znanstvenic obeležili tudi na Kemijskem inštitutu. Astrofizičarka Andreja Gomboc bo ob 13. uri izvedla predavanje z naslovom Vedno spreminjajoče se nočno nebo, ob 14. uri pa bo sledilo predavanje raziskovalke Mojce Benčina z naslovom Zvok sintetične biologije in imunski odziv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
11. 02. 2023 18.52
+3
A so naravni viri tudi davčne oaze?
St. Gallen
11. 02. 2023 18.10
+4
v Svici ne stavkajo nikoli
Na pol ovca
11. 02. 2023 18.09
+0
Da ženske na položajih bodo rešile vse poglejte samo gradbeno podjetje Vegrad, Ursulo Von Leyen in zgodbo Korona-Pfizer oz sedaj Ukrajina-Rusija, Švedsko premierko, ko je švedska od top 3 varne države v EU postala top 3 nevarna, nemško zunanjo ministrico Bearbook podpiram Ukrajino ne glede na to kaj mislijo Nemški volilci, mi smo v vojni z Rusijo, Rusijo je potrebno uničit, Angleški jezik v Nemčiji mora biti uraden(ni šala).. res je ženske so rešitev.
JApajaDAja
11. 02. 2023 17.28
+4
slo politikanti...tisti "večni in muhe enodnevnice" se boste morali odločiti...je slo vaša lastnina ali domovina!...v kolikor ste v dilemi-srečno, za večno!
ArkaMast
11. 02. 2023 16.02
+1
Mati so mati.
St. Gallen
11. 02. 2023 15.23
+0
koga to zanima naj da minus
prašek
11. 02. 2023 14.47
-1
albis .......... Jaz sem rasel v tistih 70 letih,pa nisem doživel nobene represije ...................
prašek
11. 02. 2023 14.47
+0
Še hišo sem si lahko sezidal !!! Pa jo daj danes 😂
jodr
11. 02. 2023 18.53
+2
Pufe so ti pa odpisali zaradi visoke inflacije.
prašek
11. 02. 2023 14.43
-1
ris .......... Tudi jaz imam rdečo zvezdo. Pridi pa ti jo pokažem...........😂😂
Ugovor vesti 133.člen
11. 02. 2023 13.34
+2
Vključite nekulturno rdečo zvezdo v spremstvu = 0-la in Borisa S Novaka. Da ju ni sram👎
Ugovor vesti 133.člen
11. 02. 2023 13.35
+0
Brakedirt
11. 02. 2023 13.40
+3
kdaj bodo odgovarjali sodelavci bivsega zlocinskega sistema?
Rafael Kramar
11. 02. 2023 14.18
-2
Pridejo bivši nazaj pa ti bodo odgovarjali...
Brakedirt
11. 02. 2023 14.22
+1
albis
11. 02. 2023 14.26
+1
Brakedirt ima prav. Kdaj bodo komunisti odgovarjali za 70 let diktature in represije?
Salting
11. 02. 2023 14.34
+1
Represor janša je odgovoril, da zahteva 1 milijon eur davkoplačevalskega denarja
Rafael Kramar
11. 02. 2023 14.46
-1
Sodišče jim ne očita ničesar, ti sprašuješ po odgovorih, kekec...
St. Gallen
11. 02. 2023 15.26
+2
Brakedirt
11. 02. 2023 15.49
-3
Brakedirt
11. 02. 2023 15.50
-3
ne vidi pa razlike ce nekdo odgovarja za svoje pocetje ali ce odgovarja na vprasanje. do tega v kleti se niso prisli.
Rafael Kramar
11. 02. 2023 17.18
+2
Komuniste ste nam vi navlekli na oblast lani konec aprila. Janez pa zaenkrat nima za kaj odgovarjati, ker ga sodišče ničesar ne bremeni, tako, da odgovarja ti lahko samo na kako tvoje blesavo vprašanje.
Brakedirt
11. 02. 2023 18.04
-3
Salting
11. 02. 2023 13.34
-1
Poslanke SDS so navdahnile besede Nataše in se bodo sedaj vpisale v naravoslovne študije SDS indoktrinacijskega kombinata Sv. Stanislava. Študij gradbeništva bo predaval inđinir Hojs takoj, ko ugotovi kaj za vraga je armirano betonska konstrukcija.
St. Gallen
11. 02. 2023 13.45
+1
ZIPPO
11. 02. 2023 13.24
+2
V kabinetu Predsednice Republike se išče modna stilistka! 😂
JApajaDAja
11. 02. 2023 14.02
+4
St. Gallen
11. 02. 2023 13.24
+0
samo je vseeno Karleusa kraljica regije
JApajaDAja
11. 02. 2023 13.06
+7
edina ženska v slo politiki, ki je bila zame "stroka" je bila radička...svoje področje je obvladala v nulo,ni nakladala,ni narod hranila s političnimi puhlicami! še danes mi je žal, ker so jo umaknili!
Mnogo
11. 02. 2023 13.06
-4
JApajaDAja
11. 02. 2023 13.12
+8
St. Gallen
11. 02. 2023 13.02
+1
Aleksander Bajt-Bermanov dosje-Zalozba Mladinska knjiga
Salting
11. 02. 2023 13.05
-5
janez janša-pesem Najlepša si (za pokrast)-Korado in Boško z Domoljubnim bendom
Mnogo
11. 02. 2023 13.06
+8
Brakedirt
11. 02. 2023 13.09
-3
St. Gallen
11. 02. 2023 13.10
+2
levaki ne morejo brez desnice, desnica z lahkoto brez levice
Brakedirt
11. 02. 2023 13.11
-1
Brakedirt
11. 02. 2023 13.12
-1
potem pa cele dneve visi na levem forumu...
Salting
11. 02. 2023 13.13
+5
Ne more balkanc st.gallen brez švice, švica z lahkoto brez st.gallena
St. Gallen
11. 02. 2023 13.15
+4
Socialni demokrati smo ponosni nasledniki zveze komunistov
biggbrader
11. 02. 2023 13.22
+4
Saj so na oblasti, a ne bo dolgo za krasti !
Salting
11. 02. 2023 13.28
+2
St.gallenu so to izpovedali socialni demokrati na Danskem. Danska, ki je sicer strankam SDS+NSi znana kot komunistični pekel.
St. Gallen
11. 02. 2023 13.32
-1
prašek
11. 02. 2023 12.59
-3
Brake ......... En prav prijazen pozdrav !!!!!
prašek
11. 02. 2023 13.00
-6
Do večera bo jok neizobraženih .......................................😆😆
Brakedirt
11. 02. 2023 13.01
-5
albis
11. 02. 2023 13.05
+7
Zakaj pa se volivci levega pola danes do večera jokate?
St. Gallen
11. 02. 2023 13.19
+3
Mnogo
11. 02. 2023 12.57
+5
Del javnosti je razburilo prav imenovanje Mance G. Renko, ki je nekdanja partnerka ministra Luke Mesca. Predstavnikom Levice nekateri namreč očitajo, da na tovrstne pozicije imenjujejo svoje znance in prijatelje. Na to se je odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Na Twitterju je zapisala, da gre za tipične šovinistične komentarje. A pri Logarju pa enacenje z Janso ni bilo sovinisticni?
Brakedirt
11. 02. 2023 12.58
-4
sploh ne mores primerjati lastnika in sluge
Mnogo
11. 02. 2023 13.01
+2
Brakedirt
11. 02. 2023 13.02
-4
prašek
11. 02. 2023 13.02
-5
Brakedirt
11. 02. 2023 13.03
-3
Mnogo
11. 02. 2023 13.04
+5
Opa eni vse veste, ta pa je Mesecnikova suznja al kako?
Mnogo
11. 02. 2023 13.05
+3
Brakerdit in prasek nista dorasla da bi razumela.
Brakedirt
11. 02. 2023 13.07
-2
ti ze 30 let ne razumes da te obsojenec vlece za nos.
JApajaDAja
11. 02. 2023 13.07
+5
morda je ta pozicija plačilo, nagrada za molk?
prašek
11. 02. 2023 13.08
-4
Zdaj bo pa marela ugotavljal kaj sva midva sposobna 😆😆😂😂😂😂
Brakedirt
11. 02. 2023 13.11
-2
ce bi znal ugotavljati bi vedel ta to njegovo jokcanje nima ucinka.
St. Gallen
11. 02. 2023 12.54
+3
Pahor je bil prvih 100 dni boljsi.
Kokogajebe
11. 02. 2023 12.54
+5
za skrivanje denarja v davčnih oazah in vtaji davkov tudi
prašek
11. 02. 2023 12.54
-5
albis
11. 02. 2023 12.57
+4
se pa sprašujem, če je prašek plačan za tako goreče zagovarjanje naše elite, ki si je nakradla milijarde državnega premoženja, ali je to le posledica desetletij indoktrinacije?
prašek
11. 02. 2023 12.58
-5
Sem ja !!!!!!!!!!!! Ravno toliko kot ti !!!
Groucho Marx
11. 02. 2023 14.06
+0
albis
11. 02. 2023 12.52
+4
Glede na to seksistično izjavo, bi bilo potrebno moške kar izkoreniniti, saj bi tako optimalno upravljali z vsemi viri.
prašek
11. 02. 2023 12.52
-3
Groucho ............ Zakaj ti ne komentiraš na NORI tv????? Saj ne trdim, da tukaj ne smeš, ampak prašam pa lahko😆
Groucho Marx
11. 02. 2023 13.52
+0
Ne trdiš, impliciraš pa. Moraš pa hudo trpeti, da ti ni dano prakticirati revolucionarnih eliminacijskih metod iz leta 1945.